Ärsyttääkö kaukosäätimien laivasto pöydällä? Sen korvaamiseen on olemassa yhä vaivattomampia ja toimivampia ratkaisuja.

Teksti ja ruutukaappaukset: Joni Nikkola Kuvat: Valmistaja

Jo vuosikymmeniä on myyty yleismallisia kaukosäätimiä, joilla voi ohjata useaa eri laitetta. Niiden käyttöön ottaminen on kuitenkin tavallisesti ollut hieman vaivalloista.

Jutun kirjoittaja osti taannoin käytetyn highend-kotiteatterivahvistimen, jonka kaukosäädin oli kadonnut matkalla. Ostovaiheessa ajatuksissa oli tilata joko alkuperäinen tai valmiiksi ohjelmoitu korvikesäädin. Uusi kaukosäädin ei silti lähtökohtaisesti houkutellut.

Nettifoorumeilla vastaan tulivat monien kehumat Logitech Harmony -kaukosäätimet. Niissä asetusten säätö hoituu tietokoneohjelmalla ja laitekohtaiset asetukset voi ladata netistä. Kaupasta mukaan tarttui malliston halvin Harmony 350. Sen ohjehinta on 59,99 euroa, mutta halvimmillaan kapula irtoaa huomattavasti edullisemmin.

Suhteellisen onnistunut ratkaisu

Logitech Harmony 350 osoittautui varsin onnistuneeksi ratkaisuksi. Ehdoton plussapuoli on se, että kaikkia laitteita saa hallittua nyt yhdestä paikasta. Watch TV -toiminto on kätevä, ja konsolin käyttö muuttui huomattavasti näppärämmäksi. Säädin on myös ergonomialtaan ja näppäinasettelultaan toimiva.

Yleiskaukosäätimien perusongelmaa Harmony 350 ei ratkaise, sillä kaikkien laitteiden toimintalogiikka ei taivu yhteen muottiin. Etenkin vahvistimen kaikkia ominaisuuksia on hankala päästä hyödyntämään, mistä voi syyttää myös vahvistimen valmistajaa.

Tietokantaan ei silti kannata luottaa täysin sokeasti. Kaikesta huolimatta säädin on helppo käyttää ja asettaa.

HYVÄÄ & HUONOA

Valtava määrä tuettuja laitteita
Vähentää kaukosäätimien tarvetta
Kätevä Watch TV -toiminto
Käteen sopiva
Konsolin käyttö helpottui
Vaatii myös omaa ohjelmointia
Osa luvatuista laitteista ei toimi
Hieman tahmea tietokonesovellus
Osa laitteista ei taivu yleiskaukosäätimelle

Kokeilujuttu on luettavissa kokonaisuudessaan AVPlus-lehdestä 9/2019 (nro.192)