Kirkkautta, kontrastia ja värien loistoa. Epsonin TW5650-projektorin suorituskyky ja tekniikka ovat hintalappuun nähden sillä mallilla, että moni televisiokin jää toiseksi. Eikä vaihtolamppukaan paljoa maksa!

Teksti: Petter Hammarbäck / Kuvat ja mittaukset: HemmaBio
Julkaistu AVPlus-lehdessä 2/2018.

Epson on jo pitkään erottunut projektorimarkkinoilla valmistajana, jonka tuotteissa on totuttu kohtaamaan sekä teknistä edistyksellisyyttä että laatua. Oman lisänsä tuo myös se, että uudet teknologiat toisensa jälkeen ovat oikeasti ja aidosti toimineet kuten luvattua.
Kyseessä on myös yritys, joka on paitsi kehittänyt 3lcd-teknologian myös valjastanut sen muiden valmistajien lcd-projektoreiden käyttöön. Ja sillä tiellä se myös on pysytellyt.
Budjettimalleissa moni kilpailija on hiljalleen siirtynyt väripyörään perustuvan dlp-tekniikan pariin, kun taas kalliimmissa malleissa käytetään kehittyneempää lcos-tekniikkaa, joka niin ikään perustuu kolmeen lcd-paneeliin. Käytännössä lcos- eli liquid crystal on silicon -tekniikka pohjautuu valon heijastamiseen toisin kuin 3lcd (liquid crystal display), jossa valo kulkee suoraan nestekiteiden läpi.
Käytännössä näiden kolmen tekniikan plussat ja miinukset ovat seuraavat: Dlp tuottaa yleensä terävää kuvaa hyvällä kirkkaudella, mutta kontrasti ja väritoisto ovat suhteessa heikommat. Lcd-tekniikassa puolestaan väritoisto on hyvää ja kontrasti voi olla suhteessa korkeampi, mutta värit voivat hiukan sekoittua, jolloin kuvasta tulee hajanaisempi. Lcos taas on myöskin omillaan väritoistossa ja korkeassa kontrastissa, mutta suurimpana etuna voidaan pitää todella syvän mustan tuottamista, joka taas voi joissain tapauksissa tapahtua kirkkauden kustannuksella.


Epson TW5650 on kirkas projektori, jonka valovoima riittää helposti huoneeseen kuin huoneeseen

Full hd -kuvanlaatu, 3d-tuki ja 3lcd-tekniikka antavat hyvää vastinetta rahalle.

Kaikkea löytyy

TW5650:n kohdalla Epson pysyttelee tiukasti 3lcd-tekniikassaan, ja oikeastaan vain ulkomuoto ja linssi antavat viitteitä siitä, että kyseessä on edullisemman laidan projektori. Osa teknisistä ominaisuuksista voisi hyvinkin löytyä kalliimmastakin laitteesta, ja lisää mielenkiintoista löytyy, kun kurkataan vähän syvemmälle.
Esimerkiksi sisäänrakennettu wifi-yhteys ja suora tuki Miracastille ovat TW5650:n valtteja. Jälemmin mainittu on ominaisuus, jolla käyttäjä pystyy jakamaan ruudun projektorille suoraan Android-laitteesta. Näin ollen leffojen ja kuvien katselu sekä myöskin musiikin kuuntelu onnistuu, sillä projektorissa on sisäänrakennettu 10 watin kaiutin.
Kyseessä on himpun verran aliarvostettu ominaisuus, vaikka kuvien ja videoiden heijastaminen seinälle älypuhelimesta on oikeasti aika hienoa. Eikä tähän tarvita muuta kuin lan-näppäimen painallus projektorin kaukosäätimestä, ja puhelin seuraa perässä. Puhelimen näyttö peilautuu suoraan muussa käytössä, mutta leffoja katsellessa siitä tulee kaukosäädin.

Projektorissa on kaksi hdmi-liitäntää, joista toisessa on myös mhl- eli mobile high-definition link, joten siihen voi kytkeä myös mobiililaitteen. Wifi ja Miracast-tuki mahdollistavat puolestaan langattomat yhteydet.

Kaukosäädin on selkeä ja tarjoaa tärkeimmät painikkeet, mutta taustavalo puuttuu.

Hiukan säätövaraa, runsaasti valotehoa

Pieni koko ja kätevät ohjauspainikkeet päällyspuolella tekevät TW5650:sta helpon kumppanin ottaa mukaan muuallekin. Kuvan säätö eri olosuhteissa onnistuu ketterästi 1,6-kertaisen manuaalisen zoomin ansiosta. Joitain mittasuhteita on kuitenkin noudatettava, sillä projektorin linssi ei ole varsinaisesti laajakulmainen.
Kahden metrin levyisen kuvan tuottamiseksi projektorin täytyy olla noin 2,7–4,4 metrin heittoetäisyyden päässä. Optiikka mahdollistaa kuvansiirron noin 20 prosentin verran, mikä helpottaa asennusta korkeussuunnassa, mutta sivuttaissäätövaran suhteen tilanne on tiukempi. Siispä projektori on syytä suunnata suoraan heittoaluetta päin.
TW5650 on aidosti kirkas projektori, joka toimii vaikkapa valaistussa olohuoneessakin. Valoteho voi paikoin olla jopa hiukan sokaiseva. On kuitenkin sanottava, että lampun kurottaessa huippukirkkauteen myös tuuletin alkaa hurista melko voimakkaasti. Oiva neuvo onkin pysytellä eco-tilassa, jolloin sekä valoteho on taloudellisempaa että tuulettimen hurina paremmin kurissa.

Kuvanlaatu ja liiketoisto

TW5650 tarjoaa neljä erilaista kuvatilaa, joista ”luonnollinen” on käyttökelpoisin ja toistoltaan elokuvatilaa rehellisempi. Ja mainittakoon, että kuva oli melko nappiin säädetty heti paketista vedettäessä.
Mukana on myös iiriksen säätö, jonka voi asettaa joko normaaliin tai nopeaan tilaan tai pois päältä. Korkean valotehon vuoksi olisi ollut kuitenkin hyvä, jos säädön olisi voinut määritellä manuaalisesti. Nyt vaihtoehdot ovat hiukan äärimmillään joko saada kaikki irti valotehosta tai sitten nauttia syvästä mustasta. Kontrastia mitatessamme huomioimme yllä mainitut tilat – ja tulokset vaikuttavat silti.
Valoteho on oikeastaan mittaamistamme korkein tässä luokassa. Epson lyö 1 200 luumenillaan laudalta muun muassa tuoreeltaan testatut BenQ:n ja ViewSonicin. Kontrastinkin kohdalla luku on vaikuttava 1 650:1. Jep, kaukana ollaan valmistajan lupaamasta lukemasta 60 000:1, mutta se riippuu myös mittausmenetelmästä.
Kuvanlaatu yleisesti on korkealla tasolla, ja värintoisto vaikuttaa vaativammallakin materiaalilla. Näyttää jopa vähän siltä, että Epson haluaisi hiukan paukutella henkseleitään sillä, mitä kaikkea 3lcd-tekniikalla voi saada aikaan – eli toistaa tehokkaasti myös värejä valkoisen ohella.
Sanottakoon kuitenkin, että saturaatiota laskemalla ja muutamia muita hienosäätöjä tekemällä väreistä saa pitemmällä tähtäimellä nautinnollisempaa katsottavaa eikä mikään pala puhki. Menuvalikosta löytyy säädöt harmaasävyille, väreille sekä kirkkaudelle, joten TW5650 on hyvinkin mahdollista kalibroida lähes täydelliseksi. Tästä huolimatta tutkiessamme väritoistoa työkalujen avulla kävi ilmi, ettei projektori toista kaikkien sävyalueiden reuna-arvoja tarkimmalla mahdollisella tavalla, eikä tähän luultavasti voi vaikuttaa edes huolellisella kalibroinnilla

Langaton striimaus mobiililaitteesta on helppoa Miracast-tuen ansiosta.

Linssinsäätö on mahdollista korkeussuunnassa, ja zoomausvaraa on 1,6-kertaisesti.

Tässä hintaluokassa televisiopuolellakaan törmää harvoin laitteisiin, joiden kuvaprosessoinnissa on liikekompensaatiokykyjä. Mutta Epson onkin saanut mukaan ominaisuuden, joka tarjoaa sulavampaa, nopeampaa ja mukautuvampaa liikettä interpoloinnin ja yksityiskohtien korostuksen kautta. Kyky laskea ja näyttää kuvasarjaa samanaikaisesti tuottaa joskus vääristymiä, varsinkin jos kuvavirran nopeus laskee alle alkuperäisen 24 kuvan sekuntinopeuden.
Se, onko prosessointi hyvä vai huono ominaisuus, jakaa mielipiteitä. Vaikka lopputulos olisi teknisesti virheetön, monien mielestä elokuvasta tulee ikään kuin dokumenttifilmimäinen, kun taas osaa huolettaa liiketoiston vääristymät samalla kun nopean liikkeen virtaavuutta peräänkuulutetaan.
Epsonin tapauksessa frame interpolation -toiminto on säädettävissä neljän eri tilan välillä, korkea, normaali, matala tai pois päältä.
Te, joita huolettaa kuvan vääristymien kasvaminen projektoriympäristössä, voitte huokaista helpotuksesta. Epson ei ole tehnyt ominaisuudestaan liian isoa numeroa. Pikemminkin päinvastoin, vaikutukset ovat niin hienovaraisia, että eri tilojen eroavaisuuksia on jopa hankala havaita. Jääkin täysin makuasiaksi, haluaako jotain interpolointitiloista käyttää ja miten paljon.

TW5650 antaa rahalle hyvän vastineen – ja pitkäksi aikaa. Sen lampun ilmoitetaan kestävän 7 500 tuntia eko-tilassa, jonka käyttöä suosittelemme muutenkin. Epson on lisäksi lyönyt ratkaisevan kapulan piraattitehtailijoiden rattaisiin, sillä aito vaihtolamppu maksaa vain alle 76 euroa.

Väritoisto on melko hyvällä mallilla, mutta kaikista saturoituneemmat värit eivät aivan täytä rec-709:n vaatimuksia.

Harmaasävyt ovat varsin hyvällä mallilla heti laatikosta nostettaessa, mutta kalibroinnilla niistä saa täysin D65-standardia vastaavat.

Luonnollisessa kuvatilassa valovoima vastaa hyvin projektorin tehoja ja riittää helposti valaistumpaankin olohuoneeseen. Tarkemmat hienosäädöt löytyvät valikoista.

Ei enää piraattilamppuja! Epsonin oma vaihtolamppu kestää 7 500 tuntia ja maksaa vain alle 76 euroa, eli noin sentin tunnilta.

YHTEENVETO

Hintaluokkansa parhaita

Epson osaa hommansa, mitä projektoreihin tulee. Vaikka tästä mallista puuttuukin hdr- ja 4k-tuki, 3d on kuitenkin mukana, tosin ilman pakettiin sisältyviä laseja. Mutta eipä niitä sinänsä kaipaakaan, kun miettii, että alle tonnilla saa kuitenkin valovoimaisen full hd -projektorin liikekompensaatiolla ja automaattisella iiriksellä.
Toki siellä täällä pientä valittamisen aihetta löytyikin, mutta edelleen hintaluokka huomioiden tulos on varsin hyvä, ja osan heitoista voi korjata säädöillä. Parempi väritoisto ja säädettävä aukko ovat muutenkin seuraavan hintaluokan valtteja. Jos niiden suhteen ei ole niin tarkkaa, Epson EH-TW5650 on loistovalinta.

Vinkki kuvasäädöille:

Kuvatila: Natural
Kirkkaus: 54
Kontrasti: 46
Saturaatio: 45
Sävysäätö: 50
Terävyys: 1
Värilämpötila: 6 500 K
Frame-interpolointi: Low/off
Virrankulutus: Eco
Auto iris: Normal


Epson EH-TW5650
Hinta: 919–999 €*
Lisätiedot: www.epson.fi
Projektiojärjestelmä: 3LCD, 0,61” LCD-paneeli (D10)
Tarkkuus: 1 920 x 1 080
Liitännät: 2x hdmi 1.4, vga, 2x USB 2.0, audio out, WiFi 802.11b/g/n, Miracast
Ääni: 1x 10 W
Zoom: 1,6x manuaalinen
Polttoväli: 18,2 – 29,2 mm
Heijastussuhde: 1,33 - 2,16:1
Kuvan leveys 3 metristä: 1,4 – 2,2 m
Heittoetäisyys 2 metriä leveälle kuvalle: 2,7 – 4,4 m
Ilmoitettu valoteho (eko): 2 500 (1 650) luumen
Mitattu valoteho (eko): 1 200 (800) luumen
Ilmoitettu kontrasti: 60 000:1
Mitattu maksimikontrasti: 1 650:1
Mitattu ANSI-kontrasti: 715:1
Ilmoitettu melutaso (eko): 37 (27) dB
Mitattu melutaso (eko): 43 (30) dB
Ilmoitettu energiankulutus normaalitila (eko): 296 (227) W
Mitattu energiankulutus normaalitila (eko): 256 (190) W
Lampun teho: 200 W
Lampun käyttöikä (eko): 4 500 (7 500) tuntia
Mitat (l x k x s): 309‎ x 122 x 285 mm
Paino: 3,5 kg
Vaihtolampun hinta: 75,94 €


*Hinta vaihtelee jälleenmyyjittäin