Rega Kyte -jalustakaiuttimet eivät välttämättä loista olemuksellaan, mutta äänellään sitäkin enemmän.

Teksti ja kuvat: Teppo Hirvikunnas

Rega on englantilainen, vuonna 1973 perustettu, alussa vain levysoittimiin ja äänivarsiin keskittynyt yritys. Sittemmin Rega alkoi suunnittelemaan ja valmistamaan myös äänirasioita, kaiuttimia ja muuta elektroniikkaa. Rega on ollut ja on edelleen oman tiensä kulkija ja edustaa perinteistä, simppeliä brittiaudiota niin hyvässä kuin pahassa. Regan tuotteille on ollut siis tyypillistä minimalistinen, yksinkertainen rakenne ja kunnioitus käsityötä kohtaan. Ääni-identiteetiltään Rega on edelleen vanhan ajan britti eli sellainen hieman kuiva ja erotteleva, ei jenkkiläisen mahtaileva.

Muovia, kaakelia ja puuta

Rega julkaisee harvoin uusia kaiuttimia. Ainakaan mitään totaalisen uutta. Nyt sellaiset ovat kuitenkin tulleet, nimeltään Rega Kyte, ja selvästi aikaisempaa edullisemmassa hintaluokassa.

Kyse on 650 euron hintaisista, kompaktin kokoisista hylly- tai jalustakaiuttimista. Tosiasiallinen sijoituspaikka lienee kuitenkin taso tai vastaava.
Kaiuttimien kotelo on formaldehydipohjaista synteettistä (eli ei öljypohjaista) muovia tai hienommin englanniksi sanottuna “Phenolic Resin”. Ensimmäinen tämän tyyppinen muovi oli aikoinaan bakeliitti.

Kotelon sivut ja takaosa sekä myös refleksiputki ovat yhtenäistä muovivalua. Etulevy on noin 16 millimetriä paksua tavallista lastulevyä, joka on liimattu kiinni kotelon sivuihin.

Kaiuttimen muoto on taaksepäin kapeneva, ja kotelo kallistuukin sopivasti hieman ylöspäin esimerkiksi normaalin tason päälle sijoitettaessa. Kaiuttimen taakse on mukana erillinen tukijalka, jos kaiuttimen ei haluta kallistuvan.

Kotelo ei ole sinänsä erityisen paksu eikä tukeva, mutta sen seinämiä on jäykistetty sisältä keraamisilla levyillä ja erillisillä poikittaistuilla. Kuulostaa ja Regan cad-piirroksessa (netissä) myös näyttää hienolta.

Todellisuudessa keraamiset levyt näyttävät tavallisilta seinäkaakeleilta, jotka on kiinnitetty kuumaliimalla kotelon sisäpuolelle Poikittaistukina toimii laattoihin liimatut 10 x 10 millimetrin puulistat. Nämä ajavat varmasti asiansa juuri kuten pitää, mutta toteutus näyttää enemmänkin harrastajan viritykseltä kuin tehtaassa valmistetulta. Toisaalta Rega on ylpeä ja myös tunnettu korkeasta käsityön osuudesta tuotteissaan. Tässä ei jää epäselväksi, että käsin on tehty. Niin hyvässä kuin pahassa. Tämä näkyy myös monissa muissa yksityiskohdissa: jakosuodattimessa, juotoksissa ja etupaneelin päälle liimatussa, elementtien asennusruuvit peittävässä ohuessa muovikalvossa. Kaiuttimien eteen ole myöskään suojakankaita. Ihan kuin kaiutin olisi pyritty tekemään niin halvalla kuin mahdollista.

Tämä pistää erityisesti silmään, kun nykyään melko edullistenkin kaiuttimien työn laatu ja yksityiskohdat voivat olla kuin paljon kalliimmistakin kaiuttimista. Ehkä tässä on haluttu satsata johonkin muuhun?

Pääosissa perustekniikka

Rega valmistaa käsityönä omat elementtinsä, mikä pienissä valmistussarjoissa saattaa olla yksi syy sille, miksi kaikessa muussa pitää tinkiä, jos hinta halutaan pitää kohtuullisena. Tässä viittaan aikaisempiin kommentteihin työn laadusta ja yksityiskohdista.

Diskanttina on Regan pitkään käytössä ollut 19-millimetrinen ferrofluid-jäähdytetty dome, jossa on mylar-kartio. Diskantilla on oma pieni kotelo, jolla voidaan vaikuttaa sen toimintaan.

Bassokeskiäänenä puolestaan on teholliselta halkaisijaltaan 112 millimetrin elementti, jossa on muoviseoskartio, kumiripustus ja vaiheplugi. Vaiheplugi on kiinteä eli osana runkorakennetta eikä tyypillinen kartioon vaiheplugiksi muotoiltu keskikuppi.

Elementin puhekela on halkaisijaltaan pieni ja käämitykseltään lyhyt (niin sanottu underhang). Elementin suunittelussa vaikuttaakin panostetun ennen kaikkea keskialueen toistoon.


Jos ääni ratkaisee

Rega Kytet ovat monella tavalla mielenkiintoiset kaiuttimet. Ne poikkeavat tavallisuudesta niin ulkonäön kuin toteutuksen puolesta. Kauniiksi niitä ei voi kehua, paitsi ehkä industriaalisessa mielessä. Myös kaiuttimien työn laatu edustaa samaa tyylisuuntaa, mutta vieläpä kotipajan twistillä. Mitään muuta ei voi tulla mieleen, kun katsoo kotelon sisään ja ihmettelee bassoelementin ripustuksen likaisuutta ja etupaneelin muovikalvoa. No, tyyli on tämä ja oikeastaan Regalle tyypillinen. Niin hyvässä kuin pahassa.

Jos kaiuttimien ulkonäöstä voi olla montaa mieltä, niin äänestä voi olla vain yhtä mieltä. Regat soivat kauniisti. Ei kuitenkaan pehmeästi ja tunnelmoiden, vaan ääni on kepeä ja raikas yhdistelmä autenttisuutta, harmoniaa ja ilmavuutta. Bassotoisto on toki vaatimaton, mutta muut kvaliteetit korvaavat tämän moninkertaisesti. Eikä basson puutetta kaikella musiikilla välttämättä edes huomaa. Kokonaisuutena Rega Kytet ovat luokassaan loistavat herkkien tunteiden tulkitsijat. Nämä voisin ottaa jopa itselleni, jos saisi edes valkoisena!

HYVÄÄ & HUONOA

Kaunis ja autenttinen ääni
Toimii lähellä seinää
Ei suojakankaita
Ei saa valkoisena
Työn laatu ja viimeistely varauksin

RegaKyte
Hinta 649€/pari
Edustaja/Maahantuoja JJ-HifiOy
Lisätietoja jjhifi.fi &
rega.co.uk
Tyyppi 2-tie, bassorefleksi
Bassokeskiääni112 mm (*
Diskanttielementti19 mm
JakotaajuusEi ilmoitettu
ToistoalueEi ilmoitettu
Herkkyys89 dB/W/m
Nimellisimpedanssi6 Ohm
Vahvistinsuositus80 W (maksimi)
LiittimetNaparuuvi
Mitat (k x l x s)325 x 188 x 232 mm
Paino (/kpl)3,73 kg
ViimeistelytHimmeä musta, ei suojakankaita
*) Tehollinen halkaisija (nimellishalkaisija 125 mm)

Juttu on lyhennelmä testistä, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 7/2021 (nro.208).