Kaiuttimen ei tarvitse olla iso, ruma tai  monimutkainen soidakseen hyvin. Näin uskoo ja on uskonut aina italialainen ylellisyyskaiuttimien valmistaja Sonus Faber. Edullinen Lumina I on tuorein esimerkki.   

Teksti: Kari Nevalainen

Kuvat: Teppo Hirvikunnas

Vaikka Sonus Faberin maine nojaa menneisiin ja kalliisiin huippumalleihin, on se koko 2010-luvun laajentanut valikoimaansa alaspäin edullisempiin lähtötason kaiuttimiin. Ei niin, etteikö Sonus Faberilla olisi ollut aiemminkin edullisia kaiuttimia, kuten esimerkiksi Concerto-sarja vuosina 1995–97. Concerton jalustamalli on tiettävästi edelleen eniten myyty Sonus Faberin kaiutin. 

Heti Sonetto- ja Homage Tradition -sarjojen alapuolelle sijoittuva Lumina on valmistajan mukaan suunniteltu niille, joille kaiutin ei ole itsetarkoitus vaan musiikin kuuntelun väline kiireisessä elämänrytmissä. Jotenkin näin. Ei siis intohimoisille hifiharrastajille, vaan hyvännäköistä kaiutinta arjen musiikillisiin tai elokuvallisiin tarpeisiin etsiville. 

Nimi tulee latinan valoa tarkoittavasta sanasta “lumina”. Sen Sonus Faber on tavuttanut kuvaamaan suunnittelun päätavoitteita: LU = ylellinen (luxury), MI = minimalistinen ja NA = luonnollinen (natural). Ensimmäinen viittaa kauniisiin materiaaleihin, toinen puhdaslinjaiseen muotoiluun ja kolmas tarkkaan ääneen. 

Sarjaan kuuluu kapea Lumina III -lattiamalli (1 999 euroa pari), Lumina C 1 -keskikaiutin (649 euroa kappale) ja kompakti hyllykaiutin Lumina I (799 euroa pari). Kaikesta näkee, että Luminat on suunniteltu yhtä paljon musiikin stereokuunteluun kuin elokuvien surround-toistoon. Esimerkiksi 5.1-kotiteatterin voi täydentää vielä Gravis I- ja II-subwoofereilla.

Komponentit ja työn laatu ovat korkealuokkaista. Kotelon sivut ja takaosa on verhoiltu nahalla. Ensimmäisen asteen jakosuodatin on minimalistinen, mutta hyvien elementtien kanssa ei muuta tarvita.

Kotelo on refleksiviritteinen ja toteutettu pohjan kautta kotelon eteen aukeavalla refleksitunnelilla. Näin ollen kaiuttimen pystyy sijoittamaan lähes kiinni takaseinään tai takaa umpinaiseen kirjahyllyyn.

Kaiuttimen sivut on päällystetty keinonahalla ja etulevy on valittavissa kolmesta vaihtoehdosta. Varustukseen kuuluu myös mustat etusuojakankaat.

Sonus Faber Lumina I : Tyyliä ja laadukasta ääntä

Sonus Faber Lumina I:set ovat yhdistelmä kauneutta, luonnollisia materiaaleja, minimalistista toteutusta sekä laadukasta viimeistelyä. Ne myös kuulostavat kokoaan isommalta, eivät ehkä paljon mutta riittävästi. Kaiuttimien ääneen on helppo mieltyä. Vaivattoman helposti ja läsnäolevasti soiva kokonaisuus. Kyseessä onkin kaikkiaan tyylikäs ja laadukas pikkukaiutin.

HYVÄÄ & HUONOA

Design ja viimeistely
Koherentti ja miellyttävä toisto
Luokassaan kohtuullinen hinta
Bassotoiston rajallisuus

Sonus Faber Lumina I 

Hinta 799 euroa / pari  

Maahantuoja/edustaja Hifihuone 

Lisätietoja sonusfaber.com & hifihuone.fi 

Rakenne: 2-tie, refleksi 

Elementit:

- diskantti 25 mm DAD, tekstiilidome 

- bassokeskiääninen 120 mm, paperikartio   

Jakotaajuus: 2 000 Hz

Toistoalue: 65–24 000 Hz 

Herkkyys: (2,83 V/m) 84 dB

Nimellisimpedanssi: 4 Ohm 

Vahvistinsuositus: 30 – 100 W

Mitat (k x l x s): 280 x 148 x 213 mm 

Paino/kpl: 4,4 kg

Viimeistelyt: Musta nahka, etulevyt pähkinäpuu, wenge, musta, mustat etukankaat

 


Juttu on lyhennelmä testistä, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 8/2020 (nro.201).