Honor on julkaissut odotetusti tämän vuoden kärkipuhelimensa Honor 20:n. Honor 20 -lippulaivamalleja esiteltiin tällä kertaa kaksi kappaletta, sillä mukana on tavallisen ohella myös järeämpi Honor 20 Pro. Molemmat tarjoavat kärkikahinoihin yltävän neloiskameran, joissa on pienet keskinäiset erot takakameroiden ratkaisuissa.

View 20 -puhelimen näyttöreikä on ilmeisimmin todettu hyväksi ratkaisuksi, sillä myös uutuusmalleissa etukamera on sijoitettu näytössä olevaan reikään. Sekä Honor 20 -perusmallissa että 20 Prossa on saman kokoinen 6,26 tuuman lcd-näyttö, jonka tarkkuus yltää Full HD+ -tasoiseen 2 340 x 1 080 pikseliin. Myös reiässä piileksivä kamera on molemmissa tarkkuudeltaan vaikuttavat 32 megapikseliä. Sormenjälkilukija sen sijaan sijaitsee puhelimen reunassa, ei esimerkiksi integroituna näytössä.

Molemmissa takana on Sonyn tutulla 48 megapikselin IMX586-kennolla varustettu pääkamera, joka yltää f/1,8-aukkosuhteeseen, 16 megapikselin ultralaajakulmainen kakkoskamera 117 asteen näkökentällä sekä kahden megapikselin makrokamera. Erot näkyvät neljännessä kamerassa, joka on perusmallissa kahden megapikselin syvyysterävyyskamera ja Pro-mallissa kahdeksan megapikselin kennolla ja kolminkertaisella optisella zoomilla varustettu telekamera. Niinpä lisähinnalla saa lisää ulottuvuutta, vaikka 48 megapikselin peruskamerassakin on jo mukavasti digitaalista zoomausvaraa.

Järjestelmäpiiri on sama Kirin 980 kuin Huawein ja Honorin kaikissa kärkimalleissa viime syksystä lähtien. Ram-muistia on versiosta perusmallissa kuusi ja Pro-mallissa kahdeksan gigatavua ja tallennustilaa vastaavasti 128 ja 256 gigatavua. Eroa on myös akun kapasiteetissa, tosin melko maltillisesti. Honor 20:n akku on 3 750 milliampeerituntia ja Pro-version 4 000 milliampeerituntia. Kumpikin tukee 22,5 watin SuperCharge-pikalatausta.

Hinnat Euroopassa ovat Honor 20:llä 499 euroa ja Honor 20 Prolla 599 euroa. Toistaiseksi ei ole vielä tiedossa lopullisia hintoja ja saapumisaikataulua Suomessa. Värivaihtoehdot ovat sininen ja musta.

Julkaisu osui dramaattiseen hetkeen viikonloppuna paljastuneen Googlen Android-yhteistyön keskeyttämisen vuoksi. Google on keskeyttänyt Android-yhteistyön Honorin omistavan Huawein kanssa sen jälkeen Yhdysvaltojen kauppaministeriö asetti sen kieltoon viime perjantaina. Kielto tarkoittaa, että tulevat mallit eivät voi käyttää Googlen palveluita ja Androidistakin vain avoimen lähdekoodin versiota. Vaikeimmin korvattavia niistä ovat Gmail ja Google Play -sovelluskauppa.

Nyt ehdot ovat lieventyneet toistaiseksi. Huawei voi jatkaa 90 päivää liiketoimintaa ja kaupankäyntiä yhdysvaltalaisten yhtiöiden kanssa. Androidin seuraava suuri päivitysversio ilmestynee kutakuinkin samoihin aikoihin kuin armonaika on päättymässä.

Ohjelmistopäivityksiä ja korjauksia on siis luvassa ainakin noin kolmen kuukauden ajan luultavasti tavalliseen tapaan. Hankalaksi tilanteen tekee Honor 20:n kannalta se, että lievennykset koskevat vain ennen 16. toukokuuta esiteltyjä laitteita. Honor 20:ssä on julkaisuhetkellä Android 9 Pie EMUI 2.1 -käyttöliittymällä, mutta sen päivitysaikataulua varjostaa toistaiseksi epävarmuus. Huawei on kertonut jo aiemmin kehitelleensä varmuuden vuoksi oman käyttöjärjestelmänsä.

Kauppaneuvottelut Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä käyvät todennäköisesti kuumana lähikuukausina. Jos boikotti osoittautuu pysyvämmäksi, sekään ei välttämättä olisi maailman toiseksi suurimmalle matkapuhelinvalmistajalle maailmanloppu. Suojauspäivityksiä Huawei on joka tapauksessa kertonut jatkavansa.

www.hihonor.com