Yksi henkilökohtaisen äänentoiston kuumimmista trendeistä tällä hetkellä on täyslangattomat nappikuulokkeet. Otimme vertailuun 14 mallia niin tutuilta kuin hiukan tuntemattomammiltakin valmistajilta – ja mukana on tietysti myös buumin toden teolla aloittanut Apple suosituilla AirPodseillaan ja tietenkin yllättäjänä niiden kopiot Kiinasta

Teksti ja kuvat: AVPlus-toimitus


Tasaista laatua ja pari yllättäjää

Vertailumme 14 täyslangatonta kuulokemallia edustavat tuotekategoriassaan melko hyvää keskiarvo-otantaa, vaikka hintahaarukka tällä kertaa olikin periaatteessa melko laaja.
Kaikista halvimmassa, 59 euroa maksavassa Amadeus Sentitossa polkuhinta kieltämättä välittyi, eikä se herättänyt erityisen suurta innostusta. Sen sijaan heti sen yläpuolella oleva Procaster TW-09 oli kaiken kaikkiaan koko 79,90 euron hintansa väärti ja kiritti äänenlaadullaan muutamankin hintavamman mallin edelle.

Alempaan keskihintaluokkaan puolestaan meni sekä vertailun hopeasijoitus että jaettu pronssi. Pienellä piste-erolla kukin 129 euroa maksavat Sudio Tolv, JBL Free ja Kygo E7/900 osoittivat olevansa kategoriassaan varteenotettavia vaihtoehtoja pienillä luonne- ja toteutuseroilla.
Ylempään keskihintaluokkaan taas sijoittuivat muun muassa sekä vertailun voittaja JBL Under Armour True Flash Wireless että toiseksi viimeiseksi jäänyt, koko true wireless -trendin käynnistänyt Apple AirPods.

Luksussarjan edustajista B&O kyllä vakuutti, mutta raaka vertailu edullisempiin vaihtoehtoihin ei kuitenkaan jättänyt vaikutelmaa, että BeoPlay E8 2.0 antaisi täyttä vastinetta 350 euron hinnalleen. Yllättäen myös melko kallis Sony WF-1000X jäi testin häntäpäähän ominaisuuksistaan huolimatta.

Tällä otannalla ja näillä tuloksilla hyvin tiukan kärkikolmikon (tai oikeastaan nelikon) muodostavat lähestulkoon mihin tahansa liikunnalliseen aktiviteettiin sopiva, kaikin puolin tanakkarakenteinen ja hyvä-ääninen JBL Under Armour True Flash Wireless, ulkoisesti sen täydellinen vastakohta, elegantti ja siro mutta mainiosti soiva Sudio Tolv, niin ikään hiukan hillitymmän näköinen mutta äänenlaadultaan kiitettävä JBL Free sekä toistoltaan innostava ja kestävän oloinen Kygo E7/900.


Mikä ero on langattomilla ja täyslangattomilla nappikuulokkeilla?
Eivätkö langattomat kuulokkeet ole jo langattomat?

Ei välttämättä, mikäli uskominen on markkinointi-ihmisiä. Mutta on asialla toinenkin puoli.

Aikaisemmin langattomien nappikuulokkeiden nimellä myytävissä tuotteissa oli nimittäin ainakin jonkinlainen kaapeli, joko vasemman ja oikean korvan tai bluetooth-vastaanottimen ja kuuloke-elementtien välillä. Tämä johtuu siitä, että bluetooth-tekniikka ei tue perusmuodossaan samanaikaista yhteyttä kahteen vastaanottimeen. Siksi vastaanottimia voi olla vain yksi, josta signaali jaetaan edelleen johdolla kahteen kuulokkeeseen.

Täyslangattomissa eli niin kutsutuissa true wireless -nappikuulokkeissa ei ole johdon johtoa, vaan äänisignaali menee molemmille kuuloke-elementeille täysin langattomasti suoraan toistolaitteesta. Mutta miten?

Täyslangattomien nappikuulokkeiden hyödyntämä yhteydenmuodostustapa on yksinkertaisen nerokas: Ääni siirretään ensin toisessa kuulokeyksikössä olevaan varsinaiseen bluetooth-vastaanottimeen, josta se lähetetään langattomasti edelleen toiseen kuulokeyksikköön. Käytännössä nämä kaksi kuulokeyksikköä ovat siis paritettu toistensa kanssa. Kuulokkeet osaavat huomioida myös siirrossa ja signaalinprosessoinnissa tapahtuvan viiveen, jotta ääni kuuluisi samaan aikaan kummassakin korvassa.

Itse asiassa parhaimmissa kuulokkeissa kahden kuuloke-elementin välinen siirtoviive lasketaan aina kuulokkeita käyttöön otettaessa, ja sitä voidaan periaatteessa jopa tarkkailla jatkuvasti. Tekniikan kääntöpuolena on toisaalta se, että jatkosiirto toisesta kuulokeyksiköstä toiseen on herkkä häiriöille ja lisää myös virrankulutusta. Kehitteillä onkin uusi TrueWireless Stereo Plus -tekniikka, joka mahdollistaa vasemman ja oikean kanavan samanaikaisen siirron kummallekin kuulokeyksikölle ilman välisiirtoa.
Mutta ei mennä siihen vielä, vaan otetaan tarkasteluun nippu nykyisellään käytössä olevaa tekniikkaa hyödyntäviä täyslangattomia kuulokkeita

Täyslangattomissa nappikuulokkeissa äänisignaali siirretään ensin toisessa kuulokeyksikössä olevaan varsinaiseen bluetooth-vastaanottimeen, josta se lähetetään edelleen toiseen kuulokkeeseen. Tästä toisesta siirrosta aiheutuu viivettä, joka pitää ottaa huomioon. Käytännössä varsinaisen signaalin ensimmäisenä vastaanottavan kuulokeyksikön ääntä pitää viivästää, jotta ääni ehtii mennä toiseen kuulokkeeseen. Vasta sitten ääni toistetaan kummassakin samaan aikaan. Kuulokeyksiköiden synkronoinnin pitää olla täsmälleen oikea, sillä viive vääristää toistoa. Jatkosiirto on myös herkkä häiriöille ja lisää virran kulutusta.
Piirivalmistaja Qualcommin TrueWireless Stereo Plus -tekniikka mahdollistaa vasemman ja oikean kanavan samanaikaisen siirron kummallekin kuulokeyksikölle. Tämä poistaa jatkosiirtotekniikan aiheuttaman viiveen eliminoimiseen liittyvät ongelmat. Tätä tukevia laitteita ei vain ole vielä saatavana. Laitevalmistajat ovat mahdollisesti ottamassa TrueWireless Stereo Plus -tekniikan käyttöönsä ehkä vasta vuoden 2020-mallistossa.


Otteita laajasta tarjonnasta
Täyslangattomien nappikuulokkeiden esiinmarssi alkoi oikeastaan jo loppuvuodesta 2016, kun Apple julkaisi edelleen ajankohtaiset AirPods-kuulokkeensa. Pikkuhiljaa täyslangattomia nappikuulokkeita alkoi ilmestyä myös muilta laitevalmistajilta, myös pitemmän linjan kuulokemerkeiltä.
Tätä nykyä markkinoilla on jo useita kymmeniä merkkejä ja malleja, ja tarjonta kasvaa jatkuvasti. Samalla myös kuulokkeiden hintataso on laskenut. Edullisimmillaan hinnat ovat jo 60 euron tuntumassa, jopa alle sen. Kalleimmat täyslangattomat kuulokkeet taas voivat maksaa yli 300 euroa.

“Tarjonnan laajuus yllätti!”

Tarjonnan laajuus yllätti myös meidät, ja alunperin paljon suppeammaksi kaavailtu vertailutesti paisui hetkessä.
Vertailun kuulokkeet jaettiin suosiolla neljään hintaluokkaan: Edullisiin haarukassa 50–80 euroa, jota edustavat Amadeus ja Procaster. Niiden yläpuolella on alempi keskihintaluokka (119–129 euroa), jossa on jo useita tunnettuja merkkejä, kuten JBL, NuForce, Pioneer ja Tivoli Audio, sekä Suomessa vielä hiukan tuntemattomammat Kygo ja Sudio. Seuraava ryhmä taas edustaa ylempää keskihintaluokkaa (169–189 euroa), jossa on niin ikään mukana tuttuja valmistajia, kuten JBL (Under Armour), RHA ja Jaybird sekä myös ne paljon puhutut AirPodsit. Kalleinta sarjaa (265–350€) vertailussa edustavat puolestaan B&O ja Sony.

Suurin osa eri hintaluokkien kuulokkeista on perusrakenteeltaan hyvin samanlaisia, mutta toteutuksissa on kieltämättä myös tarvittavaa varianssia ja yksityiskohtia. Yksi selkeä jakolinja hintaan katsomatta on se, mihin käyttöympäristöön kuulokkeet on optimoitu. Siinä missä osa malleista on omimmillaan peruskuuntelussa kotioloissa tai korkeintaan kauppareissun tahdistajana, toiset on luotu selvästi enemmän ulkoiluun ja urheilukäyttöön sopivaksi.


Kuuntelu akun varassa
Täyslangattomien kuulokkeiden toteutuksessa on ilmeisiä etuja etenkin langattomuuden suoman vapauden saralla, mutta asioilla on yleensä myös kääntöpuolensa. Kenties merkittävin täyslangattoman kuuloketekniikan miinus on suhteellisen vaatimaton akunkesto. Siinä missä perinteisten langattomien bluetooth-kuulokkeiden kentällä yli 20 tunnin toistoajat eivät nykyään ole mitenkään poikkeuksellisia, täyslangattomien nappikuulokkeiden kohdalla viisikin tuntia yhdellä latauksella on tiukassa. Tämä johtuu ensinnäkin siitä, että signaalinsiirtotekniikka kuluttaa virtaa, ja toiseksi siitä, että pienissä, vain alle 10-grammaisissa kuulokeyksiköissä ei yksinkertaisesti ole tilaa merkittävästi isommille akuille.

“Muutaman tunnin akunkeston kanssa on siis vain tultava toimeen.”

Muutaman tunnin akunkeston kanssa on siis vain tultava toimeen. Kuulokkeiden lataus on kuitenkin esimerkiksi vertailumme malleissa toteutettu sikäli fiksusti, että jokaisen mukana tulee näppärä säilytyskotelo, joka toimii myös varavirtalähteenä tarjoten valmistajasta riippuen napeille kahdesta neljään täyttä latausta. Osassa malleista on myös eräänlainen pikalataus, joka tuuppaa kuulokkeisiin noin 5–10 minuutissa yli tunnin toistoaikaa.

Kuunteluaika “huijausta”
Kuulokkeiden kuunteluajaksi ilmoitetaan yleensä esimerkiksi 3 tuntia / 12 tuntia latauskotelolla. Tämä siis tarkoittaa, että kuulokkeen yhtäjaksoinen kuunteluaika on 3 tuntia ja säilytys/latauskotelon virtapankissa riittää virtaa kuulokkeiden lataamiseksi 4 kertaa (4 x 3 tuntia = 12 tuntia). No entä se latausaika? Yleensä 1-2 tuntia. On siis hieman harhaanjohtavaa puhua 12 tunnin kuunteluajasta jos se tarkoittaa aina pitikiä lataustaukoja kuuntelun välillä.


Tarkkana taipaleella
Siinä missä akun kapasiteetti on kuuntelijasta riippumaton mahdollinen miinuspuoli, käyttäjän vastuulla on kuulokkeista huolehtiminen. Vaikka suurin osa malleista asettuu napakasti ulkokorvalle, riski kuulokkeen putoamisesta tahattomasti esimerkiksi hiuksia, partaa tai hikeä pyyhkiessä on alati läsnä toisten kohdalla. Erityisesti Applen AirPodsit on todella helppo saada putoamaan korvasta vaatimattomallakin hipaisulla, kun taas esimerkiksi korvasiivekkeelliset mallit telakoituvat paikalleen huomattavasti luotettavammin.

Käyttäjän on myös syytä kiinnittää huomiota siihen, millaiseen toimintaan kuulokkeet soveltuvat. Kuten sanottua, urheilusuoritusten tahdistamiseen löytyy selvästi siihen optimoituja malleja, etunenässä JBL Under Armourin True Wireless Flash, Kygo E7/900 ja Jaybirdin Run XT. Niissä kaikissa on ipx7-tason suojaus roiskeita vastaan, mikä mahdollistaa jopa lyhytaikaisen upotuksen veteen. Korvien hikoilu ei siis ole näille kuulokkeille mikään ongelma. Matalampi ipx5-tason suojaus, joka takaa kuulokkeiden kestävän joka suunnasta tulevan vesisuihkun, löytyy JBL Freestä, NuForcesta, Pioneerista, Tivoli Audiosta ja RHA:sta. Muiden mallien kohdalla valmistaja ei ilmoita kuulokkeiden mahdollista roiskeenkestävyyttä, joten niiden selviytyminen hikisemmistä aktiviteeteista jää arvoitukseksi.


Yksilöllisiä tuntemuksia
Täyslangattomien korvakäytävän sisään menevien kuulokkeiden istuvuus on melkeinpä yksi tärkeimmistä tekijöistä kokonaisuutta arvioidessa. Korvakäytävän sisään asetettavien in ear -tyyppisten kuulokkeiden käyttömukavuus ja äänenlaatu ovat yleisellä tasolla, langattomana tai langallisena, hyvin yksilöllisesti koettavia ominaisuuksia. Ne ovat myös vahvasti sidoksissa toisiinsa. Kuulokkeiden toistoprofiiliin vaikuttaa se, millaisessa asennossa kuulokkeet ovat korvassa, mihin taas vaikuttaa käyttäjän ulkokorvan ja korvakäytävän suun muoto ja rakenne. Omaan korvakäytävään sopivat korvasovittimet tai toisin sanoen -tulpat ovat äärimmäisen tärkeät miellyttävän käyttökokemuksen saavuttamiseksi. Onneksi kaikki valmistajat – Applea lukuun ottamatta – ovat ottaneet asiakseen varustaa tuotteensa ainakin muutamalla erikokoisella vaihtoparilla, kaiken huippuna RHA, jonka TrueConnectien mukana tulee peräti 10 paria vaihdettavia korvasovittimia silikonisena ja vaahtomuovisena. Osassa kuulokkeista on myös kuulokeyksikön reunaan pujotettava kumirengas eräänlaisella evällä, joka taas parantaa kuulokkeen paikallaan pysyvyyttä puristamalla kevyesti ulkokorvan poimua.

Avoimesti vai umpiossa?
In ear -kuulokkeisiin liittyy keskeisesti myös se, että niissä on parhaimmillaan todella hyvä ulkoisten äänien eristyskyky melkein kuin korvatulpissa. Tämä taas on luonteeltaan vähän kaksipiippuinen juttu. Toisaalta hyvästä eristyksestä on hyötyä silloin, kun haluaa sulkeutua täysin ulkopuoliselta melulta. Suoraan korvakäytävään tuuttaava musiikki saattaa kuitenkin alkaa väsyttää korvia yllättävänkin pian, jos äänenvoimakkuutta ei huomaa pitää maltillisena. Tulppa saattaa myös pitemmässä käytössä painaa korvakäytävää epämiellyttävästi. Lisäksi täysin ulkopuolisesta äänimaailmasta irrallaan seikkaileva käyttäjä voi olla huomaamatta esimerkiksi ympäristön tärkeitä hälytysääniä. Siksipä paras vaihtoehto on hiukan ääntä lävitseen päästävä toteutus, joka ei kuitenkaan tee musiikin toistosta liian ohutta. Mutta tämä on hankala kompromissi, jonka toimivuuteen vieläpä vaikuttaa edellä mainittu yksilöllinen korvan muoto.
Ympäristön äänien tarkkailu kuulokkeet päässä on kuitenkin mahdollista JBL Under Armourista, Sonysta ja B&O:sta löytyvällä läpikuuntelumahdollisuudella, josta on kieltämättä hyötyä esimerkiksi julkisten kulkuvälineiden tiedotteita höristellessä tai satunnaisen kaverille rupattelun tarpeessa.

Älykkäämpää ohjausta
Täyslangattomat nappikuulokkeet kytketään mitä suurimmalla todennäköisyydellä älypuhelimeen, eikä siis ole mikään ihme, että muutama valmistaja on integroinut kokonaisuuteen myös ohjainsovelluksen. Niiden toiminnot ja ominaisuudet tosin vaihtelevat.

Apple AirPodsien lähinnä informatiivinen ponnahduslaatikko (katso kuva), joka ilmestyy iPhonen kotinäyttöön kuulokkeet kotelosta poistettaessa. Se kertoo kummankin kuulokeyksikön sekä latauskotelon akun varauksen. Ihme kyllä Apple ei kuitenkaan ole katsonut tarpeelliseksi sisällyttää akun varauksesta kertovaa paristosymbolia näytön yläpalkkiin, vaan käytössä olevien AirPodsien varaustila pitää kaivaa ohjauskeskuksesta.

B&O:n sovellus (katso kuva) tarjoaa käyttäjälle muun muassa esiasetetut tai itse säädettävät taajuuskorjausprofiilit. Samasta sovelluksesta säädetään myös pykälittäin liukuvalla asteikolla kuulokkeiden ympäristöäänien läpikuuntelua.

Jaybirdin sovellus (katso kuva) tarjoaa niin ikään mahdollisuuden korjata kuulokkeiden toistoprofiilia haluttuun suuntaan. Sovelluksesta löytyy myös musiikinkuunteluvinkkejä sekä tietoa kuulokkeista.

Kehittynein ohjainsovellus löytyy Sonylta (katso kuva). Läpikuuntelu- ja taajuuskorjausprofiilien lisäksi kuulokkeissa ja sovelluksessa hallitaan myös vastamelutoimintoa. Hyvästä ideasta huolimatta WF-1000X:t olivat sovellusta käytettäessä harmillisen alttiita yhteyshäiriöille, ja lisäksi kuulokkeiden ohjelmistoversion päivitykseen meni todella kauan.


Mitä ja miten testattiin?

Testiprosessi käsitti ensi alkuun kuulokkeiden purkamisen pakkauksistaan, varustuksen tarkastelun ja arvioinnin, ohjeistukseen ja ominaisuuksiin tutustumisen sekä luonnollisesti kuulokkeiden varsinaisen käyttöönoton. Käyttöönotto käsitti latausaseman ja kuulokkeiden latauksen, kuulokkeiden parituksen puhelimeen ja toiminnan pikatestauksen.

“in-ear-tyyppisten kuulokkeiden äänenlaadun arviointi on poikkeuksellisen yksilöllistä puuhaa.”

Varsinainen kuuntelutesti tehtiin kahden kuuntelijan toimesta käyttäen useita erillisiä bluetooth-lähettimiä. Näin pystyimme tekemään äänenlaadun arvioinnin ristiin samaan aikaan useamman kuulokeparin kesken.

Kuuntelun aikana testattiin myös kuulokkeiden bluetooth-yhteyden luotettavuutta ja mahdollisia häiriöitä, esimerkiksi kuulokeyksiköiden välisen yhteyden mahdollista pätkimistä ruuhkaisessa ympäristössä. Kuuntelussa arvioitiin myös kuulokkeiden käyttömukavuutta ja yleistä käytettävyyttä sekä ulkopuolisten äänien vaimennusta. Myös toistoaika täydestä latauksesta akun simahtamiseen mitattiin pyöristäen tulos 15 minuutin tarkkuuteen.

Äänenlaatu
Kuten sanottua, korvakäytävän sisään asetettavien in ear -tyyppisten kuulokkeiden äänenlaadun arviointi on poikkeuksellisen yksilöllistä puuhaa, sillä kuulokkeen asento ja istuvuus korvakäytävään vaikuttaa merkittävästi siihen, millainen taajuustasapaino toistossa on. Esimerkiksi bassotoisto heikkenee huomattavasti, jos kuulokkeet eivät ole tarpeeksi syvällä korvakäytävässä, ja taas toisaalta liian syvälle vietynä bassot voivat korostua tahattomastikin. Luonnollisesti myös valitun korvasovittimen koko ja istuvuus vaikuttaa lopputulokseen.
Yleisellä tasolla voidaan sanoa, että koko vertailuryhmä suoriutui kriittisestä äänenlaadun arvioinnista melko hyvin, ja erot olivat suhteellisen pieniä. Erityisesti kiinnitimme huomiota äänen mahdolliseen värittyneisyyteen ja rasittavuuteen, jotka parhaimmillaan poissa ollessaan mahdollistavat pitemmätkin kuuntelusessiot.

Käyttöönotto ja yhteyden laatu
Kuulokkeiden käyttöönotto ja parinmuodostus suoritettiin kolmella erilaisella älypuhelimella (iPhone ja kaksi Android-puhelinta) sekä bluetooth-lähettimellä ympäristössä, jossa oli samanaikaisesti useita avoimia ja päällä olevia bluetooth-yhteyksiä. Kaikissa tapauksissa kuulokkeet havaitsivat paritettavan laitteen suhteellisen nopeasti ja vaivattomasti, joskin manuaalisen parinmuodostuksen toteutus piti muutaman mallin kohdalla tarkistaa käyttöohjeesta. Osa malleista osasi kytkeytyä automaattisesti lähimpään bluetooth-lähettimeen heti kuulokkeiden kotelosta poistamisen jälkeen.

Käyttömukavuus
Kuuntelukokeissa kuuntelijoilla oli mahdollisuus valita myyntipakkauksen mukana tulevista korvasovittimista haluamansa koot ja mallit sekä hakea kuulokkeiden paikkaa rauhassa parhaan istuvuuden saavuttamiseksi. Arvostelussa on siis haettu parhaan mahdollisen käyttötuntuman ja istuvuuden yhdistelmä.

Käyttöaika
Kuulokkeiden tarjoama kuunteluaika mitattiin erikseen kunkin mallin kohdalla toistamalla niistä musiikkia yhtäjaksoisesti täydestä latauksesta siihen saakka, kunnes yhteys bluetooth-lähettimen ja kuulokkeiden välillä katkesi. Kuulokkeiden akun varaustaso tarkastettiin vielä tämän jälkeen mahdollisen yhteyskatkoksen poissulkemiseksi. Lopullinen tulos laskettiin siitä, kun vähintään toinen kuulokeyksiköistä ei enää pysynyt päällä.

Varusteet
Varusteet arvioitiin sen perusteella, miten paljon myyntipakkauksen mukana tuli vaihdettavia korvasovitinpareja tai -siivekkeitä sekä millainen kuulokkeiden säilytys- ja latauskotelo on rakenteeltaan ja käyttötuntumaltaan. Peruslähtökohtana pidimme sitä, että jokaisen mallin mukana tulisi olla vähintään kolme erikokoista korvasovitinparia sekä kohtuullista kulumista ja käyttöä sietävä säilytyskotelo. Korvasovittimien kohdalla poikkeuksen muodosti Apple AirPods, joka kotelorakenteensa ansiosta ei mahdollista irrotettavien sovittimien käyttöä.


Juttu jatkuu mainossisällön alapuolella


TUOTEARVIOT:
Edulliset (59-80 €)


Amadeus Sentito – Perusasiat halvalla
Hinta: 59 €

Vertailun edullisin kuulokemalli on Amadeuksen Sentito, jonka toteutuksessa on kutakuinkin huomioitu tuotekategorian perusasiat. Kyseessä on kevyt, hiukan heppoisenoloisessa muovikotelossa toimitettava nappikuuloke, jonka mukana tulee myös kolme paria korvasovittimia ja siivekkeitä. Parinmuodostus kuulokkeiden ja toistolaitteen kesken tehdään manuaalisesti, mutta suomenkielisestä käyttöohjeesta on tässä apua.
Sentitot on hiukan haastavaa saada istumaan korviin symmetrisesti, mikä vaikuttaa luonnollisesti myös niiden äänenlaatuun. Toinen testihenkilöistä sai parhaan tuloksen siten, että toiseen korvaan tuli m- ja toiseen l-kokoinen silikonitulppa. Tällöinkin Sentitojen toisto oli keskialueeltaan hiukan vaimeaa ja melko bassovoittoista.
Sentitojen akunkesto on vertailun heikoin, vain kaksi tuntia. Jälleenmyyjä lupaa kuulokkeiden olevan hienkestävät, mutta tarkempaa ipx-luokitusta Sentitoilla ei ole.
Jos raha ratkaisee, Sentitot ovat tyydyttävästi toimiva vaihtoehto täyslangattomiksi nappikuulokkeiksi, mutta jo muutamankin kympin lisäpanostuksella laatuloikka jo kuuluu.

+ Halpa hinta
+ Perusasiat kunnossa
– Heikko akunkesto
– Heppoinen toteutus
– Heikko äänenlaatu


Procaster TW-09 – Tasapainoinen toteutus
HYVÄS OSTOS

Hinta: 79,90 €

 

Toinen vertailun edullisimman sarjan edustaja, Procaster, on jo oikeastaan aika käyttökelpoinen kuulokepari kategoriassaan. TW-09 on yksinkertainen, kaikista ylimääräisistä toiminnoista ja ominaisuuksista riisuttu täyslangaton kuuloke, joka toimii tasaisen varmasti uudemmalla bluetooth 5.0-yhteydellä.
Toistolaitteeseen TW-09:t kytketään manuaalisesti, ja niiden ääni on jotensakin värittymätön ja tasapainoinen, mikä on ehdottoman hyvä ominaisuus ja mahdollistaa mistä tahansa musiikista nauttimisen suhteellisen helposti. Toistoa leimaa koko äänialueella mukava balanssi, minkä ansiosta myös nyanssit erottuvat.
Procasterin muovisen puikulamainen kotelo on lähinnä käytännöllinen, ja takana on latauksen statuksen ilmaisevat merkkivalot. Pakkauksen mukana tulee kolme erikokoista korvasovitinta sekä kolme siivekettä paikallaan pysymisen parantamiseksi.
TW-09 on edullisesta hinnastaan huolimatta vaivaton, tasapainoinen ja suhteellisen miellyttävä tuttavuus, jonka kanssa musiikki soi yhdellä latauksella välttävät kolme tuntia.

+ Hyvä hinta–laatusuhde
+ Perusasiat kunnossa
+ Äänenlaatu
– Välttävä akunkesto
– Kaikin puolin riisuttu toteutus


TUOTEARVIOT:
Alempi keskiluokka (119-129 €)


JBL Free – Kohtuuhintainen yllättäjä
SUOSITTELEMME

Hinta: 129 €

Vertailumme kahdesta JBL-mallista Free (jota myydään myös nimellä Free X) on kenties helpommin rentoon perusmenoon sopiva kuuloke, jonka valtteja ovat sarjassaan hyvä äänenlaatu, ipx5-tason roiskesuojaus, neljän tunnin akunkesto sekä suhteellisen hyvä istuvuus. Mukana paketissa tulee kolmet erikokoiset korvasovittimet sekä kahdet geelisovittimet, jotka helpottavat paikallaan pysyvyyttä ulkokorvan suulla.
JBL Freen ääni on bassoiltaan mukavan pyöreä, mutta myös diskantissa on tarvittavaa yksityiskohtaisuutta. Kuulokkeet on lisäksi melko vaivatonta saada istumaan paikoilleen (kiitos geelisovittimien), joten äänenlaadusta nauttiminen ei vaadi jatkuvaa asennon korjailua. Käyttöönottokin on automaation vuoksi helppoa ja nopeaa, sillä kuulokkeet löytävät toistolaitteen automaattisesti. Lisäksi vartin pikalatauksella saa tyhjiin akkuihin tunnin soittoajan.
Jos omat käyttötarpeet eivät ole erityisen urheilullisia, Freet ovat mainio valinta arkipäiväiseen peruskuunteluun. Pieni miinus tulee kotelon hiukan heiveröisesti toteutuksesta ja sen helposta likaantumisesta valkoisessa versiossa.

+ Hyvä äänenlaatu
+ Hyvä istuvuus
+ Kiitettävä akunkesto ja pikalataus
– Hiukan heppoinen ja likaantuva (valkoinen) kotelo


Kygo E7/900 – Kärkisarjaa
Suosittelemme varauksin

Hinta: 129 €

Pisteiden perusteella vertailun jaetulla kolmossijalla JBL Freen kanssa on ainakin toistaiseksi hiukan tuntemattomampi Kygo, joka on kuitenkin onnistunut ymppäämään E7/900-kuulokkeisiinsa nipun hyviä täyslangattomien kuulokkeiden ominaisuuksia.
Mukana on tuore 5.0-version bluetooth, ipx7-tason roiskesuojaus sekä yhdet pehmeästä vaahtomuovista valmistetut korvasovittimet, jotka on silikonisia helpompi saada istumaan paikalleen tiukasti.
Paljolti vaahtomuovisten tulppien ansiosta E7/900:n toisto on parhaimmillaan tasapainoista, dynaamista ja jopa innostavaa, kun keskiääni- ja diskanttialueelle jää sopivasti ilmaa ja eloa. Tämä palvelee hienosti monenlaisia musiikkityylejä ja muitakin äänisisältöjä.
Kygon rasia on muista poiketen hiukan purkkimainen ja rakenteeltaan tukeva, ja kuulokeyksiköt yhdistyvät toisiinsa ja toistolaitteeseen automaattisesti. Jos E7/900 olisi tarjonnut tunnin mitattua pidemmän toistoajan, se olisi napannut testin ykkössijan.
Oikein hyvä vaihtoehto niin peruskäyttöön kuin kuntoiluunkin!

+ Hyvä äänenlaatu
+ Hyvä istuvuus vaahtomuovitulppien kanssa
+ Tukeva säilytyskotelo
– Vain 3 tunnin toistoaika


NuForce BE Free 5 – Istuvuudesta kiinni
Hinta: 129 €

Optoman alaisuudessa toimivan NuForcen BE Free 5 on vertailussa eräs niistä malleista, jossa on sekä jotain hyvää että hiukan parannettavaa. Periaatteen tasolla elegantin hillityt napit ovat kyllä visuaalisesti komeat, mutta niiden paikalleen asettelussa saa olla tarkkana, ettei vahingossa tule painelleeksi ohjauspainikkeita, jotka sijaitsevat kuuloyksikön ulkopinnassa.
BE Free 5:t otetaan käyttöön manuaalisesti toistolaitteeseen yhdistämällä, mutta jatkossa ne muistavat paritetun laitteen ja kytkeytyvät siihen automaattisesti magneetein varustetusta säilytyskotelosta ulos vedettäessä.
Kun BE Free 5:t on saanut oikeille paikoilleen, niiden toistokin on melko hyvin kohdillaan. Bassossa on sopivaa auktoriteettia, ja yksityiskohdat ylemmillä taajuuksilla välittyvät kirkkaasti. Ääni on luonteeltaan aavistuksen loudness-henkistä, joten tietty korvien väsymisen riski varsinkin pitkissä kuunteluissa on syytä ottaa huomioon.
Kuulokkeiden akku kestää yhdellä latauksella kolme tuntia ja vartin, ja vartin pikalatauksella saa tunnin kuunteluaikaa.

+ Energinen ääni
+ Hillitty ulkonäkö
+ Tukeva säilytyskotelo
+ Pikalatausmahdollisuus
– Ohjauspainikkeita saattaa painaa vahingossa
– Istuvuus varauksin


Sudio Tolv – Näppärä ja tyylikäs
Hinta: 129 €

Yksi vertailun tuntemattomammista tekijöistä on ruotsalainen Sudio, jonka Tolv-kuulokkeet ovat kuitenkin sarjassaan varsin iloinen yllätys. Enemmän design-puolelta ammentava kokonaisuus on tyylikäs ja mietitty mutta ennen kaikkea hyvä-ääninen. Akunkestokin on kiitettävät neljä tuntia ja vartti, vaikka valmistajan seitsemän tunnin lupauksesta kauas jäädäänkin. Myöskään ipx-luokitusta ei mainita, joten hikisimpään urheiluun Tolvit eivät välttämättä sovi.
Tolvien kotelo on pehmeää kumia, mikä varsinkin valkoisessa versiossa tarkoittaa melko nopeaa likaantumista laukun pohjalla. Korvasovittimia pakkauksessa on neljä paria, joista kaikki silikonia. Istuvuus on kuitenkin yleisellä tasolla kiitettävällä tolalla, ja kevyet napit on helppo saada paikoilleen myös ilman tukisiivekkeitä.
Äänellisesti Sudio on virittänyt kuulokkeensa oikeaoppisesti. Äänessä on sävyjä ja dynamiikkaa, ja basson määräävyyttä on helppoa hillitä jättämällä kuulokkeet ikään kuin vähän auki korvakäytävässä.
Lyhyesti ja ytimekkäästi muotoiltuna: tyylikäs, yksinkertainen ja näppärä vaihtoehto peruskuunteluun!

+ Sävykäs ääni
+ Kiitettävä akunkesto
+ Istuvuus ja keveys
– Helposti likaantuva kotelo (valkoisessa versiossa)


Tivoli Audio Fonico – Äänenlaatu edellä
Hinta: 129 €

Design-radioistaan tunnetun Tivoli Audion tuoreeseen Go-tuotemallistoon lukeutuva Fonico-kuuloke ei ehkä ulkoisesti täytä kaikkia valmistajansa tuntomerkkejä, mutta äänellisesti kokonaisuus on selvästi keskitasoa paremmalla puolella.
Fonicot soivat parhaimmillaan hiukan kovemmallekin käännettynä mukavasti ja rasittamattomasti, ja bassotoisto on kauttaaltaan sopivan tukevaa. Passiivinen meluneristys myös toimii, mikä tekee Fonicoista hyvän vaihtoehdon myös vähän meluisammassa ympäristössä.
Fonicot olivat kuitenkin vertailussa yksi selkeimmin yhteyskatkoksista kärsineistä malleista, joten esimerkiksi kaupungilla yhteysongelmia saattaa silloin tällöin esiintyä pätkimisen muodossa. Rauhallisemmissa kotioloissa vastaavaa ei kuitenkaan ilmennyt.
Kuulokkeet sopivat myös hiukan hikisempään menoon ipx5-tason roiskesuojauksen ansiosta, ja kuunteluaikaakin on suhteellisen riittoisat kolme tuntia. Muuten Tivoli Audion kokonaisuus on tanakasti keskitasolla, ja äänentoisto menee paikoin jopa vielä sen yli.

+ Hyvä meluneristys
+ Rasittamaton ääni
– Yhteyskatkokset


TUOTEARVIOT:
Ylempi keskiluokka (169-189 €)


Apple Airpods – Trendin käynnistäjä
Hinta: 179 €

Applen AirPodseista voisi hyvinkin kirjoitella oman artikkelinsa, mutta vertailussamme niiden menestys on heikkoa: AirPods sijoittui paremmuusjärjestyksessä toiseksi viimeiseksi Amadeuksen edelle.
Periaatteessa AirPodsit ovat aivan kelvolliset täyslangattomat kuulokkeet, ja Applen kuulokeosaaminen on parantunut huomattavasti esimerkiksi langallisista EarPodseista. Silti AirPodsien istuvuus käyttäjän korvakäytävään on täysin sattumanvaraista, ja rakenteen huomioon ottaen passiivista meluneristyskykyä kuulokkeissa ei ole juuri lainkaan. Ympäristön äänet siis vuotavat sisään melko lujaa, ja vastaavasti myös vieruskaveri kyllä huomaa, mitä biisiä satut kuuntelemaan.
Apple ei myöskään ilmoita hirveästi AirPodsien teknisiä tietoja, joten esimerkiksi virallinen bluetooth-versio ja roiskeenkestävyys jäävät arvoitukseksi. Muuten toteutus on funktionaalinen ja eleettömän tyylikäs. Akunkestokin on neljä ja puoli tuntia, mikä on lähellä vertailun huippuaikoja.
Mutta silti, ei näitä kuulokkeita kannata äänenlaadun ja käyttömukavuuden takia hankkia, parempia vaihtoehtoja nimittäin löytyy.

+ Ulkonäkö ja design
+ Akunkesto
– Äänenlaatu
– Heikko meluneristys
– Istuvuus


Jaybird Run XT – Pitkälle lenkille
Hinta: 189 €

Erilaisista sporttiluureistaan tunnettu Jaybird ei ole juuri muuttanut malliensa perusrakennetta, mikä on hyvä juttu: Jaybirdit ja etenkin Run XT on tehty liikunnalliseen menoon, ja siinä ne toimivat hyvin.
Run XT:n mukana tulee neljä erilaista korvasoviteparia ja siivekettä, jotka pitävät huolen siitä, että kuulokkeet pysyvät paikallaan. Hikoilusta ja roiskeista ei tarvitse myöskään huolehtia, sillä kuulokkeissa on ipx7-tason suojaus. Jaybirdin pikalatauskin on vertailun sukkelin, sillä vain viidessä minuutissa kuulokkeisiin saa tunnin ajaksi kuunteluaikaa. Varsinainen toistoaika on vertailun parhaimmistoa neljän tunnin ja 45 minuutin mitalla.
Muuten hyvän kokonaisuuden arvosanaa laskee äänenlaatu, joka on Run XT:ssä kauttaaltaan aavistuksen ontto keskialueelta. Tätä voi tosin korjata älypuhelimeen asennettavan ohjainsovelluksen taajuuskorjaimella, mutta luonteeltaan kuulokkeista puuttuu tiettyä keskialueen erottelukykyä verrattuna muihin. Jostain syystä myös yhteys Android-puhelimeen takelteli käyttöönoton yhteydessä.
Muuten Run XT on hyvä kumppani aktiiviseen elämäntapaan.

+ Kestävä ja urheiluun sopiva toteutus
+ Pitkä akunkesto
+ Istuvuus
– Hiukan ontto keskialuetoisto


JBL Under Armour True Wireless Flash – Varma valinta
TESTIVOITTAJA
Hinta: 179 €

Vertailun toinen JBL-malli on valmistajan Under Armour -sarjaa, joka takaa sopivuuden urheiluun sen lähestulkoon kaikissa ilmenemismuodoissa. True Wireless Flash -kuulokkeiden ja latauskotelon toteutus on poikkeuksellisen raskas ja tukeva, mikä nostaa vakuuttavuusindeksiä heti useammallakin pykälällä. Kuulokkeiden karusta ulkonäöstä huolimatta ne istuvat korviin yllättävän hyvin, ja niiden äänentoisto on Free-mallin tavoin tasapainoista, mukaansatempaavaa ja miellyttävää.
Akunkestoa True Wireless Flasheille mitattiin neljä tuntia ja vartti, mikä jää hiukan valmistajan ilmoittamasta viidestä tunnista mutta on silti vertailun kärkikastia. Latauskotelo taas on vertailun ylivoimaisesti kestävimmän oloinen ja alumiinia.
True Wireless Flasheissa on myös eräänlainen läpikuuntelumahdollisuus, jonka voi helposti kytkeä päälle tuplanapsauttamalla vasenta kuuloketta. Sen avulla saa selvän kaverin jutustelusta ilman, että kuulokeyksikköjä tarvitsee ottaa pois korvista.
Kestävyys, hyvä ääni ja miellyttävä käyttötuntuma nostavat True Wireless Flashit pienellä erolla kakkos- ja kolmossijoihin testin kärkeen.

+ Hyvä äänenlaatu
+ Hyvä istuvuus
+ Kiitettävä akunkesto
+ Todella kestävä kotelo
– Ulkonäkö varauksin
– Ei pikalatausta


Pioneer SE-E8TW – Kevyempää käytettävyyttä
Hinta: 169 €

Klassikkomerkki Pioneer on toteuttanut täyslangattomat nappikuulokkeensa melko kevyesti mutta käytettävyyttä vaalien. Kokonaisuus palveleekin monenlaista käyttöä, sillä kuulokeyksiköissä on ipx5-tason roiskesuojaus, akunkesto on melko hyvät kolme ja puoli tuntia ja äänikin on periaatteessa täysin miellyttävää kuultavaa.
Istuvuus jakoi kuitenkin testihenkilöiden mielipiteet, mikä on taas yksi osoitus siitä, että korvakäytävän muoto meillä kaikilla on yksilöllinen ja vaikuttaa keskeisesti kuulokkeen äänentoistoon. Arvioissa kuitenkin kehuttiin SE-E8TW:n muodokasta bassontoistoa sekä yleistä erottelevuutta. SE-E8TW:n varusteisiin lukeutuu myös hiukan paremmin ympäristöääniä lävitseen päästävät silikoniset korvasovitteet.
Vertailukontekstissa SE-E8TW:n säilytyskotelo ei ollut parhaasta päästä, sillä siinä ei ole magneettia kuulokkeiden paikallaan pitämiseen. Lisäksi kansi pitää olla kiinni, jotta kuulokeyksiköt alkavat latautua. Latauksesta ilmoittaa kuitenkin merkkivalo, joten riittää, että napit asettelee hahloihinsa oikein.

+ Korvasovittimet
+ Ilmoitettua pitempi akunkesto
+ Kevyet käyttää
– Heiveröinen säilytyskotelo
– Istuvuusongelmat varauksin


RHA TrueConnect – Kaikkien korville
Hinta: 169 €

Jos vertailussa on yksi malli, jonka luulisi istuvan kenen tahansa korvakäytäviin, niin se on RHA:n TrueConnect. Myyntipakkauksen mukana tulee nimittäin peräti 10 paria erilaisia korvasovittimia niin silikonisena kuin vaahtomuovisena. Myös itse kuulokeyksiköt ovat mukavan hillityt ja kevyet, joten niiden käyttö ja paikalleen asettaminen on suhteellisen helppoa. Neljän tunnin ja vartin akunkestokin on erittäin hyvä tulos.
TrueConnectien kohdalla oli tosin muutamia pieniä yhteysongelmia kuulokkeiden välillä, mutta ne loppuivat pian käyttöönoton jälkeen. Yksi testihenkilö myös mainitsi, että kuulokkeista törröttävä uloke oli hiukan hankala saada asettumaan paikalleen. Muuten istuvuudessa ja käytössä ei ollut valittamista. Ipx5-tason roiskesuojauksen ansiosta TrueConnectit sopivat myös urheilukäyttöön.
RHA:n toistoprofiili on maltillinen, selkeä ja moneen musiikkityyliin sopiva. Basson ja diskantin taso on melko hyvässä balanssissa, mikä jättää myös keskialueelle sopivasti ilmaa ja erottelua. Äänenvoimakkuutta tosin kuulokkeista voisi irrota hiukan enemmän.

+ Runsaasti korvasovittimia
+ Tukeva säilytyskotelo
+ Tasapainoinen ääni
– Maltilliset äänenpainevarat
– Rakenteen istuvuus varauksin


TUOTEARVIOT:
Premium (265-350 €)


B&O BeoPlay E8 2.0 – Luksusluokka parhaimmillaan
Hinta: 350 €

Tanskalaisen B&O:n tuore BeoPlay E8 2.0 edustaa vertailussamme ennen muuta luksussarjaa. Rahalle on kylläkin tarjolla myös vastinetta, sillä E8 2.0:n akunkesto on vertailun parhaimmistoa neljän tunnin ja 45 minuutin toistoajalla, kuulokkeiden kotelo eleganttia nahkaa ja itse kuulokeyksiköt hillityn charmantit.
B&O on kiinnittänyt toteutuksessaan huomiota toimiviin yksityiskohtiin. Varustepuolella mukana on myös vaahtomuoviset korvasovitteet, joiden avulla kuulokkeet on helpompi saada istumaan paikalleen, silikonisten tulppien kanssa kun oli hiukan hankaluuksia. Samoin Android-ympäristössä kuulokkeiden käyttöönotto takelteli.
Mukana on näppärä ohjainsovellus, jolla voidaan paitsi hienosäätää kuulokkeiden ääntä myös kontrolloida läpikuuntelumahdollisuutta. Niinpä kuulokkeita ei tarvitse ottaa pois korvilta esimerkiksi keskustelun ajaksi.
Äänentoistoltaan E8 2.0:t ovat suoraan paketista kohdillaan, joskin basso määrää menoa aika vahvasti. Sitä on kuitenkin helppo hillitä ohjainsovelluksella, jolloin lopputulos on melkeinpä millä tahansa sisällöllä tasapainoista ja rasittamatonta kuultavaa.

+ Ulkonäkö ja design
+ Miellyttävä ääni
+ Ohjainsovellus
+ Läpikuuntelumahdollisuus
+ Akunkesto
– Käyttömukavuus varauksin
– Yhteydenmuodostus Android-puhelimeen


Sony WF-1000X – Enemmän ominaisuuksia
Hinta: 265 €

B&O:n ohella vertailun hintavammassa kategoriassa on Sonyn nyt jo hiukan vanhempi WF-1000X, joka tarjoaa täyslangattomuuden ohella myös läpikuuntelu- ja vastameluominaisuudet. Näitä, kuten muitakin kuulokkeiden ominaisuuksia, ohjataan Sonyn omalla ohjainsovelluksella. Samalla päivitetään myös kuulokkeiden ohjelmistoversio, mutta päivitykseen meni testissämme reilusti toista tuntia.
WF-1000X:t olivat myös harmillisen herkkiä yhteysongelmille. Varsinkin taustaäänten hallintaa säätäessä yhteys toiseen kuulokkeeseen katkeili ärsyttävästi. Myös luvatusta kolmen tunnin toistoajasta jäätiin 45 minuutilla, mikä rokottaa Sonyn pistesaldoa tuntuvasti.
Periaatteessa WF-1000X:t ovat äänentoistoltaan, varustelultaan ja käyttömukavuudeltaan kiitettävät kuulokkeet, mutta ohjelmistopuolen epävarmuus ja alhainen akunkesto yhdistettynä kuitenkin merkittävästi kalliimpaan hintaan ja heppoisella saranalla varustettuun koteloon pudottavat mallin vertailun häntäpäähän.

+ Äänentoisto
+ Ominaisuudet
+ Käyttömukavuus
– Yhteysongelmat
– Kotelon toteutus


EXTRA: Airpodsit alle 20 eurolla?

Otimme “mukaan” vertailuun Wish-nettikaupassa myytävän noin 11 euron hintaiset Apple AirPodsien kiinalaiskopiot i11 TWS:t.


Ulkoisesti niin kuulokeyksikköjä kuin koteloitakin myöten lähes identtiset mallit vaikuttivat aluksi ihan mielenkiintoiselta taisteluparilta, mutta karvas totuus paljastui heti kuulokkeet korviin laitettaessa. i11 TWS:t ovat kaikin puolin aivan raivostuttavan huono kuulokepari.
Pelkästään useammat yritykset nyppäistä kuulokkeet kotelostaan sai verenpaineen nousemaan, vaikka testin suorittajalla on mieshenkilöksi suhteellisen pienet ja sirot sormet. Ja kun kuulokkeet oli viimein saanut kaiveltua kotelon onteloista, niiden rakenne vaikutti nopeassa tarkastelussa siltä, että jos päälle astuu niin murusiksi menevät. Pelkkä hypistely oikeisiin AirPodseihin verrattuna paljasti, että kaikki mahdolliset tuotantokustannusten leikkaukset on tehty.
Ja mitä taas äänenlaatuun tulee, niin vaikka AirPodsitkaan eivät varsinaisesti ole luokassaan mitkään huiput, oli vaihto i11 TWS:ään kuin olisi vaihtanut musiikin soimaan puhelinlankoja pitkin. Musiikissa ei ollut väriä, ei bassoa tai diskanttia, ei oikeastaan mitään muuta kuin välttävästi välittyvää keskiääntä, ja sekin rasittavan nasaalisti.
Tämän perusteella emme suosittele näitä kuulokkeita kenellekään! 


PISTETAULUKKO
ARVOSTELU JA PISTEYTYS
(Painoarvo %)
Amadeus SentitoProcaster TW-09JBL FreeKygo E7/900NuForce
BE Free 5
Sudio TolvTivoli Audio FonicoApple AirPodsJaybird RUN XTJBL Under Armour True Wireless FlashPioneer SE-E8TWRHA True ConnectB&O BeoPlay E8 2.0Sony WF-1000X
Äänenlaatu (40%)23,7544,253,54,253,752,753,254,253,5444
Yhteyden laatu (20%)55555535455442
Käyttömukavuus (20%)2344343,75344343,54,5
Käyttöaika (15%)23433434543452
Varusteet (5%)3334333143,54444
YHTEENSÄ (100%)2.653.74.154.153.64.253.453.353.854.2753.6544.053.4
SIJOITUS13.7.3.3.9.2.10.12.6.1.8.5.4.11.

OMINAISUUSTAULUKO
HINTALUOKKA
EDULLISET (59-79 €)
ALEMPI KESKIHINTA (119-129 €)
YLEMPI KESKIHINTA (169-189 €)
KALLIIT (265-350€)
Merkki ja malliAmadeus SentitoProcaster TW-09JBL FreeKygo E7/900NuForce
BE Free 5
Sudio TolvTivoli Audio
Fonico
Apple
AirPods
Jaybird RUN XTJBL Under Armour True Wireless FlashPioneer SE-E8TWRHA TrueConnectB&O BeoPlay E8 2.0Sony WF-1000X
Hinta59 €79,90 €129 €129 €119,90 €129 €129 €179 €189 €179 €169 €169 €350 €265 €
Edustaja, maahantuoja tai ostopaikkaPowerVerkkokauppa.comHarman Consumer Finland OyPowerAutostudioTura ScandinaviaLoudgroupGiganttiJaybirdVerkkokauppa.comLoudgroupAudiokauppaB&O HelsinkiSony Europe
LisätietojaLinkkiLinkkiLinkkiLinkkiLinkkiLinkkiLinkkiLinkkiLinkkiLinkkiLinkkiLinkkiLinkkiLinkki
Bluetooth-versio4.25.04.25.04.25.05.0ei ilm.4.14.24.25.04.24.1
NFC-paritus-------------x (kotelo)
Handsfree-toimintoxxxxxxxxxxxxxx
Toisto-ohjausxxxxxxxxxxxxxx
Kuunteluaika (max)2-3 h4 h4 h3 h4 h7 h3,5 h5 h4 h5 h3 h5 h3,5 h3 h
Mitattu kuunteluaika2 h3 h4 h3 h3 h 15 min4 h 15 min3 h4 h 30 min4 h 45 min4 h 15 min3 h 30 min4 h 15 min4 h 45 min2 h 15 min
Puheluaika (max)2-3 h4 hei ilm.ei ilm.ei ilm.ei ilm.ei ilm.3 hei ilm.ei ilm.ei ilm.ei ilm.ei ilm.ei ilm.
Valmiusaika (max)180 h60 hei ilm.100 h10 hei ilm.85 hei ilm.ei ilm.ei ilm.ei ilm.ei ilm.ei ilm.35 h
Latausaika (max)2 h2 h< 2 h2 h1,5 h1,5 h1,5 hei ilm.ei ilm.2 h1 h1 h 40 min2 h1,5 h
Akun kapasiteetti40 mAh50 mAh85 mAh45 mAh55 mAh50 mAh45 mAhei ilm.ei ilm.110 mAhei ilm.ei ilm.85/60 mAhei ilm.
IP-luokitusei ilm.ei ilm.IPX5IPX7IPX5ei ilm.IPX5ei ilm.IPX7IPX7IPX5IPX5ei ilm.ei ilm.
Korvasovitteet3 pr3 pr3 pr4 pr4 pr4 pr3 pr-4 pr3 pr6 pr10 pr5 pr7 pr
Muuta3 pr korvasiivekkeet3 pr korvasiivekkeet2 pr geelipehmusteet, saatavana mustana ja valkoisena3 pr korvasiivekkeet, 1 pr silikonirengas, saatavana mustana ja valkoisena3 pr korvasiivekkeet, saatavana tummanharmaana ja sinisenäSaatavana mustana ja valkoisena4 pr korvasiivekkeet-Ohjainsovellus, 3 pr korvasiivekkeet, 1 pr silikonirengas, saatavana musta-keltaisena ja harmaa-sinisenä3 pr korvasiivekkeet, läpikuuntelutoiminto3 pr korvasiivekkeet, saatavana mustana, keltaisena, harmaana ja pinkkinäKorvasovittimista 3 pr vaahtomuovisiaOhjainsovellus, läpikuuntelutoiminto, saatavilla sinisenä, harmaana, kalkinvärisenä ja mustanaOhjainsovellus, läpikuuntelutoiminto, vastamelutoiminto, 2 pr korvasiivekkeet
Paino (yksi kuuloke)4 g5 g7 g5,5 g6 g4,5 g5,5 g4 g7,5 g8,5 g6 g6,5 g6,5 g5,5 g
LATAUSKOTELO:
Akun kapasiteetti320 mAh500 mAh1 500 mAh460 mAh500 mAh500 mAh460 mAhei ilm.ei ilm.1 500 mAhei ilm.ei ilm.530 mAhei ilm.
Latausaika (max)3 h2 hei ilm.ei ilm.1,5 hei ilm.2 hei ilm.ei ilm.2 h3,5 hei ilm.2 h2–3 h
Latauskerrat säilytyskotelolla3ei ilm.43342–3ei ilm.242432
Latausjohto ja -liitin15 cm, micro-usb15 cm, micro-usb28 cm, micro-usb60 cm, usb-c30 cm, micro-usb13 cm, micro-usb100 cm, micro-usb105 cm, lightning30 cm, micro-usb30 cm, micro-usb52 cm, usb-c52 cm, usb-c125 cm, usb-c50 cm, micro-usb
Mitat (l x k x s)72 x 32 x 30 mm90 x 35 x 30 mm77 (halkaisija) x 32 mm57 (halkaisija) x 30 mm74 x 39 x 40 mm60 x 50 x 35 mm80 x 35 x 34 mm42 x 52 x 19 mm75 x 40 x 45 mm85 x 42 x 30 mm65 x 40 x 48 mm75 x 40 x 27 mm70 x 35 x 47 mm102 x 40 x 24 mm
Paino32 g46 g88 g44 g52 g43 g49 g39 g55 g102 g49 g78 g54 g67 g