Moni meistä aktiivisista valokuvaajista printtailee paljon kuvia kotona, joten luonnollisesti paperia ja mustetta kuluu paljon. Valokuvat kannattaa printata mustesuihkutulostimella, koska se tekee hyvää jälkeä ja on huomattavasti edullisempi, kuin värilasertulostin. Kunnon mustesuihkutulostimissa on ainakin neljä tai jopa kuusi erillistä värikasettia. Edullisimmat printterit, joissa on vain kolme väriä ei useinkaan ole riittävän hyviä.

Hieno asia digitaalisissa kuvissa on se, että voit tulostaa vain onnistuneet kuvat. Silti onnistuneiden kuvienkin tulostaminen saattaa olla yllättävän suuri kuluerä, joten tässä kirjoituksessa on annettu muutama vinkki kotona tulostamisesta johtuvien kustannusten pienentämiseksi.

Ensin muutamia yleisiä vinkkejä kuvien tulostamiseen:

Eli valitse laadukas paperi, jolle printtaat kuvat. Kiiltävä tai mattapintainen paperi toimii hyvin, mutta tavalliselle paperille ei kannata kuvia tulostella. Toki paras vaihtoehto on varsinainen valokuvapaperi. Edullisimmin paperit saat, kun tilaat ne netistä.

Muista mittasuhteet. Haluatko kuvat perinteisinä kymppikuvina vai muussa koossa? Tulostin yleensä tulostaa kuvatiedoston mittasuhteiden eli kuvasuhteen mukaan. Kannattaa siis tarkistaa asetukset. Hyvä sääntö on laatua sisään ja laatua ulos. Eli säädä asetukset ja editoi kuvat kunnolla ennen printtausta, niin saat haluamasi lopputuloksen.

Sitten itse musteisiin:

Usein uuden tulostimen mukana tulee vain pienet värikasetit, jotka loppuvat nopeasti. Sen vuoksi tulostimia myydään jopa tappiolla. Saman valmistajan värikasetit ovat kalliita, joten kannattaakin käyttää tarvikemusteita eli jonkun muun kuin tulostimen valmistajan valmistamia mustekasetteja. Tarvikemusteet ovat huomattavasti edullisempia ja niitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Joissakin tapauksissa vanhoja kasetteja voi myös täyttää uudelleen.

Usein tarvikemusteita myydään myös suuremmissa erissä, kuten 10 kasetin pakkauksissa, jolloin hinta kasettia kohden tulee vielä edullisemmaksi. Tarvikemusteita käyttämällä paljon kuvia printtaava harrastaja saattaa säästää satasia vuodessa.

Vinkkejä tulostimen ja musteen valintaan sekä edulliset mustekasetit: www.tulostinmusteet.fi

ILMOITUSSISÄLTÖÄ:
Tämän on ulkopuolisen kaupallisen tahon tuottamaa sisältöä. 
Teksti: Jari Vasko / Tulostinmusteet.fi