Huawei täräytti Mobile World Congress 2017 -messuilla seuraajan kaikkien aikojen menestyneimmälle matkapuhelimelleen, P9:lle. Vain hieman vajaan vuoden vanhaa puhelinta on hiottu pienin teknisin edistysaskelein, joilla on tahdottu varmistaa markkinamenestyksen jatkuvuus. Suurinta huolta ovat saaneet osaakseen ominaisuudet, jotka tekivät edeltäjästä hitin – huolellinen viimeistely ja kamerat.

Huawei lanseerasi yhtäaikaisesti 5,1-tuumaisen P10-puhelimen kanssa myös 5,5-tuumaisen P10 Plus -puhelimen, jonka tähtäin on vaativampien käyttäjien markkinoilla. On yleinen totuus, ettei P9 tai edes uusi P10 vastaa teknisiltä ominaisuuksiltaan kilpailijoiden lippulaivapuhelimia. Huawein koukku onkin tarjota lippulaivamallin tuntuma kohtuullisempaan hintaan. Tällä saavutettiin puhelimen valtaisa markkinasuosio. Suurempi P10 Plus ottaa kuitenkin pikkuveljeensä verrattuna aimo harppauksen kohti todellista lippulaivasarjaa: siinä on suurempi näyttöresoluutio, laadukkaammat takakamerat, enemmän muistia ja kestävämpi akku.

Puhelimista pienempi, Huawei P10 jatkaa P9:n asettamilla linjoilla mutta modernisoi hieman lopputulosta. Yksipalaista, valettua metallirunkoa on pyöristetty reunoiltaan, ja puhelimen Gorilla Glass 5 -kerroksella vahvistettu etulasi alleviivaa näytön 2,5d-efektiä. P10 tuntuu käteen kalliilta laatupuhelimelta.

Huawei P10

Viimeistelyyn on panostettu: puhelin jättää ensikosketuksella samanlaisen positiivisen yllätyksen tunteen kuin iPhone. Paikanpäältä koettuna puhelin on myös paljon kauniimpi kuin kuvissa. Laite on kevyt, kompakti, sulava ja yhtä aikaa uskottava ja jämäkkä. Sileä lasipinta, pehmeät reunamuodot ja sormenjälkiä hylkivä takaosa vahvistavat laadukasta vaikutelmaa. Takakameroita reunustava lasikaistale on entisellään. Antenneja varten säilytetyt muoviosat laitteen alla ja päällä ovat muuttuneet hienovaraisemmiksi ja näyttävät melkein iPhonen vastaavilta.

Kaksi takakameraa ovat tuttuja jo Mate 9 -puhelimesta – Leica Dual Camera 2.0, optisella vakaajalla varustettu 12 megapikselin rgb-kenno sekä 20 megapikselin mustavalkokenno. Kamerassa on f/2.2-aukko, ja se tarkentaa laserilla sekä kaksoishybridizoomauksella. Aukkoa, tarkennusta ja valotusta voi säätää myös vielä kuvan ottamisen jälkeen. Potrettimoodi on kokenut kasvojenkohotuksen, ja siitä löytyy himoittu boke-efekti sekä Huawein maineikas kaunistus-moodi.

Kaikkinensakaan laitteen kamera ei kuitenkaan kykene vastaamaan parhaita markkinoilla olevia puhelinkameroita. Paljon keskivertoa parempaan kuvaan puhelin kyllä pystyy, ja sen myötä avautuu uusia ovia luovuudelle – kenties jopa enemmän kuin muissa puhelimissa. Kiinnostavampi kehityskaari on nähtävissä laitteen etukamerassa, jossa on kahdeksan megapikselin kenno f/1.9-aukolla, potrettimoodilla ja joka vain yhdestä linssistään huolimatta tarjoaa myös boke-efektin.

Laitteen ips-näytön resoluutio on edelleen full hd, joten pikselitiheydeksi saavutetaan 332 ppi. Tällä yltää nippa nappa lippulaivamaisten ominaisuuksien laiturille, sillä kuvan tarkkuus, kontrasti ja värikylläisyys ovat vaatimattomista luvuista huolimatta silmäämiellyttäviä.

Huawei P10 ammentaa voimansa Kirin 960 -piiristä, jossa on neljä Cortex-A73-ydintä 2,4 gigahertsin kellotaajuudella sekä neljä Cortex-A53-ydintä 1,8 gigahertsin kellotaajuudella. Grafiikkaprosessorina on Mali-G71 MP8, keskusmuistia on 4 gigatavua, ja tallennustilaa 64 gigatavua. EMUI 5.1 -käyttöliittymän alustana on Android OS 7.9 (Nougat).

Myös suurempi Huawei P10 Plus tarjoaa käsituntumaltaan ja viimeistelyltään laadukkaan tunnun. Vaikka laite on pikkuveljeään korkeampi ja leveämpi, on sen paksuus samat 6,88 millimetriä. Plussassa on sen sijaan qhd-näyttöresoluutio, joka 5,5 tuuman ruudulla tuottaa 534 ppi:n pikselitiheyden – nyt aletaan puhua oikeasti lippulaivatasosta. Kuvaruutu ei kuitenkaan ole P9 Plus -puhelimesta tuttu amoled vaan ips. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö kuva olisi eläväinen, terävä ja kontrastiltaan vahva. Käytännössä kahden P10-puhelinmallin kuvaruutujen ero tuntuu käyttäjälle lopulta kuitenkin vain koossa.

Huawei P10 Plus

Mikä lopulta todella erottaa P10 ja P10 Plussan toisistaan on isoveljen Leica Dual Camera 2.0 Pro -kamerajärjestelmä. Kennojen resoluutio on sama: 12 megapikseliä väreissä ja 20 megapikseliä mustavalkoisena. Kuitenkin suuremman puhelimen f/1.8-aukko päästää kennolle huomattavasti enemmän valoa, minkä havaitsi jo ottamalla kuvia MWC-messujen yleisöstä. Kuvat ovat kirkkaampia, ja värien määrittely sekä valotus ovat täsmällisempiä sekä värit eläväisempiä. Selfie-kamera on identtinen P10-mallin kanssa.

Suurempi P10 Plus -malli kykenee myös neljällä lte-antennillaan hieman nopeampaan tietoverkkoyhteyteen. Laitteen 3 750 milliampeeritunnin akku on myös isompi ja täten kestävämpi: P10-mallin akku on kooltaan 3 200 milliampeerituntia. Kummassakin puhelimessa on sama piirisarja.

Huawei P10 Plus tulee kuitenkin kahtena versiona: neljän gigatavun keskusmuistilla ja 64 gigatavun tallennustilalla sekä kuuden gigatavun keskusmuistilla ja 128 gigatavun tallennustilalla. Molemmissa puhelimissa on myös tuki kahdelle sim-kortille, ja alan tuulista välittämättä niistä löytyy yhä 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.

Teksti ja kuvat: Dragan Petric
Käännös: Jemo Kettunen