Millainen on soundbar-kaiutin, jota on suunniteltu varmaan yli kolme vuotta, joka painaa lähes 20 kiloa, sisältää 13 elementtiä ja maksaa 2 500 euroa?

Teksti: Teppo Hirvikunnas Kuvat: Teppo Hirvikunnas Aloituskuva: Sennheiser

Kyllä, tämän soundbar-kaiuttimien nimi on Sennheiser Ambeo Soundbar. Vähän kuin Toyota Auriksen malli nimi olisi Auris Auto. No on mikä on, kyse on joka tapauksessa soundbar-kaiuttimesta eli äänipalkista, kuten tuotetta on joskus eräässä suomen kieleen intohimoisesti suhtautuvassa teknikka-alan lehdessä kutsuttu. Nykyään taidetaan kyllä puhua ihan vain soundbarista tai soundbarkaiuttimesta, joka siis tarkoittaa pitkänomaista, palkkimaista kaiutinta, joka sisältää yleensä vasemman ja oikean tai jopa useamman äänikanavan kaiuttimet, vahvistimen ääni- ja kuvaliitännöineen sekä niihin liittyvää toiminnallisuutta ja ominaisuuksia. Soundbar voi myös imitoida monikanavaista toistoa pienestä koostaan huolimatta. Soundbar on tarkoitettu sijoitettavaksi pääasiallisesti television alle sen äänentoistoa parantamaan. Tästä syystä ne eivät voi olla kooltaan suuria, mikä taas asettaa rajoituksia matalien äänien toistolle. Siksi useissa soundbareissa on yleensä erillinen lisäbasso.

Soundbar-kaiuttimet on siis tarkoitettu tv-äänen parantajaksi. Tähän ei kuitenkaan välttämättä paljoa vaadita. Soundbar-kaiuttimien äänenlaatu on perustasolla usein huonon vitsin tasolla. Toki siirryttäessä hintaluokassa muutamasta satasesta selvästi ylöspäin alkaa äänenlaatukin kohentua. Hyvät soundbar- kaiuttimet kykenevät tuottamaan elokuviin hyvinkin uskottavan äänentoiston, mutta musiikin kuuntelussa on hyvin usein kompromissien sävyttämä toisto. Ja totta puhuen, monikanavaisen toiston imitointikaan ei aina ole mainostekstien veroista.

Suoraan huipulle

Sennheiser Ambeo Soundbar on todennäköisesti maailman paras soundbar-kaiutin. Kaikenlaista kuunnelleenakin oli pakko myöntää, että aika uskomattoman tuotteen parissa nyt ollaan. Ambeo Soundbar toimii upeasti niin elokuvilla kuin musiikillakin. Erityisesti musiikilla se kykenee loihtimaan suorastaan epätodellisen suuren kuuloisen äänimaailman. Toiminta toki riippuu paljon kuuntelutilan ominaisuuksista, joten kokeilu kotona ennen ostopäätöstä tai avokaupalla on enemmän suositeltavaa. Sennheiser Ambeo Soundbar on upea tuote, jonka voisi hyvinkin kuvitella hoitavan olohuoneen kokonaisvaltaisen äänentoiston niin musiikin kuuntelussa kuin elokuvien katselussa – molemmissa tapauksissa hämmästyttävällä tavalla. Suuri koko ja toki myös korkeahko hinta asettavat hankinnalle omat rajoituksensa.

HYVÄÄ & HUONOA

Äänimaailma kokonaisuudessaan
Bassotoisto
Äänenpainevarat
Huonekalibrointi
Sovellus ja sen säädöt
Pieni näyttö
Koko ja hinta

Sennheiser Ambeo Soundbar

Hinta: 2 499 €
Edustaja/maahantuoja: Sennheiser
Lisätietoa: en-fi.sennheiser.com/ambeo-soundbar
Myynti: Mareksound ja Verkkokauppa.com

Monikanavaformaattituki: Dolby Atmos, MPEG-H ja DTS:X
Kanavat: 5.1.4
Vahvistimien teho: 250 WRMS
Lepovirta: 1,9–5,5 W
Elementit: 13 kpl
– Basso/keskiääni: 6 x 100 mm
– Diskantti: 5 x 25 mm suuntaimella
– Laajakaista: 2 x 90 mm
Kuvalähtö: HDMI (2.1) eARC
Kuvatulot: 3 x HDMI (2.0a), 4k (60 Hz)
Audiotulot: Optinen Toslink (digitaali), aux-linjatulo (stereo RCA)
Subwoofer: On (mono RCA)
Verkko: Ethernet ja Wlan
Muuta: Kalibrointimikrofoni/jalusta, HDMI-kaapeli, Smart Control -ohjaussovellus (Android ja iOS), bluetooth, Chromecast, OLED-näyttö, kaukosäädin, verkkovirtajohto, käyttöohje
Mitat (l x k x s): 1265 x 125 x 171 mm
Paino: 18,5 kg
Lisävarusteet: Seinäkiinnike SB01-WM

Kokeilujuttu on luettavissa kokonaisuudessaan AVPlus-lehdestä 9/2019 (nro.192)