Sony Xperia 5 on pienennetty versio yhtiön Xperia 1 -kärkimallista, mutta vain pienillä kompromisseilla. Mahtuvatko lippulaivaominaisuudet kompaktimpaan kokoon?

Teksti: Joni Nikkola Kuvat ja ruutukaappaukset: Joni Nikkola ja valmistaja

Usein kärkipuhelimien kompaktimmat mallit ovat myös ominaisuuksiltaan vaatimattomampia. Sony on kuitenkin jo pitkään lähestynyt asiaa toisesta vinkkelistä. Jo aikaisemmin Xperia Compact -malleissa pihisteltiin koossa, ei niinkään raudassa. Nyt nimeämispolitiikka on muuttunut, mutta Xperia 5:ssä erona lippulaiva Xperia 1:een on lähinnä koko ja vaatimattomampi näyttö. Testasimme, miten kutistettu kärkimalli toimii.

Videokuvauksen ja pienen koon ystävälle

Sony on hyödyntänyt Xperia 5:ssä ison talon etuja eli tuonut mukanaan osaamista televisioiden ja kameroiden puolelta. Etenkin videokuvausominaisuuksiltaan Sonyn Cinema Pro -sovellus pyyhkii useimmilla kilpailijoilla pöytää.

Perinteistä lippulaivaa pienempään kokoon on saatu mahdutettua myös kilpailukykyinen suorituskyky. Xperia 5 pärjääkin tehoiltaan hyvin isommille huippupuhelimille. Puhelinta voi suositella etenkin pienikätisille ja muuten kompaktimpaa lippulaivaluuria etsivälle.

Pienellä koolla on kääntöpuolensa. Elokuvien katsominen on mukavampaa tutummalla 16:9-kuvasuhteella, vaikka 21:9 tekeekin tuloaan. Isokätisen on myös hankala painella kirjaimia ainakaan peukkutekniikalla. Lisäksi akunkestossa on jouduttu tekemään kompromisseja, minkä takia puhelin täytyy melkeinpä ladata päivittäin.

HYVÄÄ & HUONOA

Käteen sopiva
Suorituskyky
Vakavaan videokäyttöön
Pieni akku

Sony Xperia 5

Hinta: 799 €
Lisätietoja: www.sonymobile.com

Mitat: 158 x 68 x 8,2 mm
Paino: 164 g
Näyttö: 6,1” OLED
Kuvasuhde: 21:9
Resoluutio ja pikselitiheys: 1 080 x 2 520 px
Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 855
Ram-muisti: 6 Gt
Tallennusmuisti: 128 Gt
Muistikorttipaikka: max 512 Gt
Takakamera(t): 12 MP normaali (f/1,6), 12 MP ultralaajakulma (f/2,4), 12 MP tele (f/2,4)
Videotallennus: 2160p @ 24/30fps HDR
Etukamera: 8 MP (f/2,0)
Akku: 3 140 mAh
Latausliitäntä: USB-C
3,5 mm kuulokeliitäntä: Ei
Pikalataus: 18 W
IP-suojausluokitus (pöly/vesi): IP65/68

Artikkeli on luettavissa kokonaisuudessaan AVPlus-lehdestä 1/2020 (nro.194)