Vuosituhannen vaihteessa pöytäkoneiden suosion ollessa huipussaan monen kuvaputkinäytön kyljiltä löytyi pienet muovipurkit ajamassa äänentoistolaitteiston virkaa. Nyt, noin pari vuosikymmentä myöhemmin, moni asia on muuttunut, mutta näitä eräänlaisia multimediakaiuttimia on edelleen markkinoilla. Ja nehän toimivat!


Kaksi kompaktia kaiutinta omalla vahvistimella ja äänenvoimakkuudensäätimellä – ja hyvässä lykyssä kylkeen vielä pieni mutta pippurinen subwoofer. Tässä on pähkinänkuoressa multimediakaiutinsetti, jollaisia on myyty tietokoneiden yhteyteen jo 1990-luvulta asti.

Siinä missä ensimmäisten sukupolvien kaiuttimien äänenlaatua ei erityisesti kestänyt kehua – eikä toisaalta tietokoneelta toistettava audiokaan ollut aina järin korkeatasoista –, konsepti on hioutunut vuosien saatossa. Nykyään pieneen tilaan saa puristettua paljon tehokasta tekniikkaa, eikä käytön yksinkertaisuudesta tarvitse tinkiä.


Klipsch ProMedia 2.1 BT -kaiutinjärjestelmä koostuu kahdesta satelliittikaiuttimesta ja subwooferista.

Kompakti paketti

Hyvä esimerkki nykyaikaisesta mutta designiltaan tutusta multimediakaiutinjärjestelmästä on Klipschin tuoreeltaan päivittynyt ProMedia 2.1, jonka uusi BT-versio tarjoaa myös bluetooth-yhteyden. Paketti koostuu kahdesta 21,6 x 10,7 x 14,4 senttimetrin passiivisesta satelliittikaiuttimesta, joista toisen alaosassa on pikkuruinen esivahvistinyksikkö, sekä 24 x 25 x 26 senttimetrin aktiivisubwooferista.

Satelliittikaiuttimet ovat toteutukseltaan kaksitiet, joissa on kolmen tuuman bassokeskiääninen ja Klipschin omalla Tractrix-torvikuormitustekniikalla toteutettu MicroTractrix-diskantti. Jakotaajuus on 3,5 kilohertsissä. Yhdessä subwooferin kanssa koko järjestelmän jatkuvaksi tehoksi ilmoitetaan 100 wattia ja toistokaistaksi 35–22 000 hertsiä. Äänenpainetta valmistaja lupaa järjestelmästä irtoavan maksimissaan 110 desibeliä.


Satelliittikaiuttimien diskantissa hyödynnetään Klipschin tavaramerkiksi muodostunutta Tractrix-tekniikkaa.

Helppoa ja kätevää

Klipsch ProMedia 2.1 BT:n käyttö on äärimmäisen helppoa. Paketin satelliittikaiuttimet kytketään subwooferiin tavallisilla kaiutinjohdoilla ja pöydälle tuleva esivahvistinyksikkö omalla vga-kaapelillaan. Esivahvistinyksikössä on 3,5 millimetrin linjaotto, johon siis voidaan yhdistää esimerkiksi tietokone tai muu medialähde. Lisäksi yksikössä on 3,5 millimetrin kuulokeanto. Ja kuten sanottua, mukana on myös bluetooth-vastaanotin langatonta käyttöä varten.

Esivahvistinyksikössä on omat kiertosäätimensä satelliittikaiuttimien ja subwooferin voimakkuudensäädölle. Virran yksikkö saa subwooferilta.


Klipsch ProMedia 2.1 BT:n satelliittikaiuttimet kytketään subwooferiin tavanomaisilla kaiutinjohdoilla ja esivahvistinyksikkö vga-kaapelilla.

Klipsch ProMedia 2.1 BT​ on suunniteltu työpöytäkäyttöön ja lähikenttäkuunteluun, mutta se soveltuu mainiosti myös esimerkiksi hiukan pienemmän television tai muun näyttölaitteen kumppaniksi. Kaiuttimien jalat kallistavat satelliittikaiuttimia sopivasti yläviistoon, ja 6,5-tuumaisella elementillä varustetun aktiivisubwooferin voi huoletta sijoittaa piiloon pöydän tai tason lähettyville.

Toisen satelliittikaiuttimen alaosaan tuleva esivahvistinyksikkö tarjoaa 3,5 millimetrin kuulokeliitännän ja linjaoton.​

Moneen käyttöön

Klipsch ProMedia 2.1 BT -kaiuttimet ovat saaneet maailmalla hyviä arvioita. Ehkä tuoteryhmässään aavistuksen kalliinpuoleiset, mutta luokassaan ehdottomasti tutustumisen arvoiset.

Klipsch ProMedia 2.1 BT​:n suositushinta on 329 euroa, ja se on saatavilla Verkkokauppa.comista.

Klipsch-tuotteiden maahantuoja on Loud Group Oy.