Miltä kuulostaisi tulostin, johon ei tavallisessa kotikäytössä tarvitse ostaa mustetta kuin kerran tai korkeintaan kaksi kolmessa vuodessa? Esittelyssä Epsonin uusi EcoTank-sarjalainen - Epson ET-2715 EcoTank -monitoimitulostin.


Hankimme lähes neljä vuotta sitten toimistollemme Epsonin Ecotank-tulostimen. Se on toiminut koko ajan ongelmitta, ja musteita on jouduttu lisäämään vasta yhden kerran. Harvoin voi sanoa olleensa tulostimeen näin tyytyväinen, vaikkei tuote nyt ihan täydellinen tietenkään ole.

Epsonia ennen käytimme värilaseria, mutta niiden värikasetit ovat kalliita, vaikkakin riittoisia. Tavalliset mustesuihkutulostimet taas ovat kokemustemme perusteella kaikkein huonoin vaihtoehto. Toki ne ovat halpoja hankkia, edullisimmillaan jopa alle 40 euroa, mutta niiden mustepatruunat ovat kapasiteettiinsa nähden kalliita ja tyhjenevät juuri silloin kun tulostinta tarvitsisi kipeimmin. Usein onkin kannattavampaa ostaa kokonaan uusi tulostin ennemmin kuin uudet musteet vanhaan.

Onko tuttua? Ei kuitenkaan kovin fiksua.

Merkittömiä musteita saa toki halvemmalla, mutta ne eivät välttämättä aina toimi ja niiden suuttimet saattavat tukkeutua alkuperäisiä herkemmin. Ja jos tulostaa harvoin, niin valitettavan usein musteiden tulostuspäät ovat kuivuneet tukkoon ja niiden puhdistustoiminto kuluttaa vielä jäljellä ovat musteet loppuun juuri sopivasti. Monissa tulostimissa on myös pakko edelleen ostaa kaikki värit, vaikka vain yksi olisi loppu. Toki erillisten mustekasettienkin käyttö on yleistynyt.


Ecotankilla ei musteet lopu

Ecotank on Epsonin vuonna 2010 markkinoille tuoma tulostinsarja. Sen idea on loistava: hanki tulostin, jonka edulliset musteet tankataan isoihin säiliöihin tarpeen vaatiessa. Isoissa säiliöissä riittää mustetta jopa vuosiksi. Musteilla voi tulostaa yhteensä jopa 10.000 A4-sivua. Tuntuu, etteivät musteet lopu koskaan. Ja nämä täydet mustepullot toimitetaan aina tulostimen mukana.

Ecotank-tulostimien perusta on erittäin kestävissä tulostuspäissä, kiinteissä ja suurissa 70 millilitran mustesäiliöissä ja säilytystä kestävissä ja homogeenisuuden (nesteen tasaisen rakenteen) säilyttävissä musteissa. Kun tulostimen mukana toimitettavat musteet loppuvat joskus, niin uudet myydään erillisissä täyttöpulloissa, jotka maksavat ostopaikasta riippuen vain 12–17 euroa väri ja neljän värin paketissa jopa alle 40 euroa.


Tällä on hintansa

Ecotank-tulostimet eivät ole halpoja. Ei ainakaan, jos hintoja vertaa monien merkkien (myös Epsonin) niin sanottuihin kertakäyttötulostimiin – sellaisiahan nämä muutamien kymppien ja viiden millilitran näytemustepatruunoin varustetut tulostimet ovat.

Edullisin Ecotank-neliväri-monitoimitulostin on nyt esittelyssä oleva ET-2715. Sitä myydään edullisimmillaan alle 170 eurolla. Se on tosin aika paljon enemmän kuin 40 euron tarjouslaite. Mutta hinta myös sisältää isot mustepullot tuhansille tulosteille.

Tarjoustulostimen näytemusteilla saa korkeintaan 50–70 tulostetta, jos sitäkään, ja edessä on pian uusien musteiden hankinta. Esimerkiksi Epsonin perinteiseen suihkariin neljän musteen XL-paketti voi maksaa jopa yli 100 euroa ja edullisimmillaankin yli 60 euroa, eikä niilläkään tulosta kuin 300–400 sivua – elleivät ne kuivu harvassa käytössä sitä ennen.

Tulostimen mukana toimitetaan musteet jopa 10 000 tulosteelle. Mustesäiliöiden täyttö on helppoa ja siistiä. Musteiden määrä näkyy säiliöistä sekä ohjainsovelluksesta. Musteiden käyttöaika on pitkä.


Vaikka tulostimen hankintakulu lasketaan mukaan, niin Epson Ecotank ET-2715 on tulostuskustannuksiltaan hiemankaan pidemmässä juoksussa perinteisiä halpatulostimia edullisempi.

Eikä tässä ole edes huomioitu mustekasettien kesken kaiken loppumisesta ja kuivumisesta aiheutuvan ketutuksen ja kertakäyttökulttuurin moraalikrapulan hintaa.


Eikö musteet kuivu?

Ecotank-tulostimien musteet saattavat olla säiliöissän usemman vuoden. Eivätkö ne mene pilalle tai kuivu. Entä tulostuspäät? Pitääkö niitä huoltaa?

Musteilla on viimeinen käyttöpäivä. Esimerkiksi testin tulostimen mukana toimitetuilla musteilla se on 6/2025, eli musteen pitäisi olla täysin kunnossa vielä lähes viiden vuoden päästä. Toimistollamme käytössä olleessa tulostimessa on yli kolme vuotta vanhaa mustaa mustetta, ja ihan hyvin se toimii.


Kertaakaan ei ole tulostuspäät olleet tukossa, vaikka tulostin on ollut esimerkiksi lähes koko kesän käyttämättä. Tulostuspäiden puhdistaminenkin on luontevampaa, kun sen kuluttama muste ei maksa maltaita eikä ole pelkoa siitä, että puhdistus ajaa musteet loppuun juuri kun pitäisi tulostaa jotain.


Mitä rahalla saa?

Ensivaikutelma Epson Ecotank ET-2715:sta on hiukan kevyt. Hintaisekseen se on siis aika muovisen ja jopa rimpulan tuntuinen. Laite ei paina juuri mitään. Jossain on pitänyt selvästikin säästää, jotta hinta on saatu mahdollisimman alas.

Sinänsä laatuvaikutelmassa ei ole mitään vikaa. Rakenne on vain muovinen ja kevyt. Huomion arvoista on myös tulostimen sangen kompakti koko.

Säästö näkyy myös näytössä, jota ei ole. Tulostimen hallinta tapahtuu perinteisesti painikkeilla ja merkkivaloilla, joiden merkitys pitää vain opiskella. Käyttö ei ole siis aivan niin intuitiivista kuin se olisi opastavan näytön avulla.

Toisaalta tulostimen käyttö ja hallinta tapahtuu pääsääntöisesti tietokoneella ja Epsonin monipuolisella sovelluksella, joten näytön puuttumisesta ei ole normaalikäytössä juuri haittaa vaan lähinnä silloin, jos tulostinta haluaa käyttää paljon ilman tietokonetta. Ja toki 50–70 euron lisähinnalla saa tarvittaessa näytöllisen mallin.

Tulostinta voi käyttää ja ohjata myös älypuhelimella ja Epson iPrint -sovelluksella, joka on saatavilla Android- ja iOS-laitteille.


Käyttöönotto

Nykyaikaisten laitteiden käyttöönotto voi olla hyvinkin haastavaa. Siltä se vaikutti nytkin. Epsonin mukana toimitettavat ohjeet (myös suomeksi) ovat suppeat, ja itse asiassa ne vain sotkevat hommaa eikä niillä pääse juurikaan alkua pidemmälle.

Kaikkein helpoiten käyttöönotto sujuu netin kautta. Tosin pikaohjeen QR-koodi antaa ymmärtää, että asennuksen voisi tehdä älypuhelimellakin.

No voi, jos haluaa tulostaa vain sillä, mutta tietokoneelle tarvitaan joka tapauksessa oma asennus ajureineen. Tosin kyllä älypuhelinkin kehottaa lopulta siirtymään tietokoneelle ja nettiin ja tekemään asennuksen loppuun siellä.

Nettiosoite on muuten kirjoitettu ainakin mobiiliversion verkkosivuilla väärin: Osoitteen http//:epson.sn kaksoispiste sijaitsee väärässä kohdassa. Osoitemerkinnän tulisi olla tietenkin http://epson.sn, tai siitä olisi voinut jättää tuon http:// -etuosan kokonaan pois. Olemme tarkkoja, kyllä vain.

Verkon kautta tehtävä käyttöönotto tapahtuu vaihe vaiheelta etenevän prosessin avulla suhteellisen mutkattomasti. Aikaa kuluu ensin mustesäiliöiden täyttämiseen ja ennen kaikkea musteiden latauksessa tulostimen koneistoon. Mustesäiliöiden täyttö on sinänsä erittäin siistiä ja helppoa. Tämän jälkeen tulostin ruksutteleekin itsekseen noin 10 minuuttia.

Tosin ohjelmistoasennuksen jälkeen tapahtuvassa langattoman verkkoyhteyden luonnissa prosessointi kesti niin pitkään, että meinasi usko loppua kesken ja muutamassa kohdassa pieni lisäohje olisi ollut tarpeen.

Mutta lopussa kiitos seisoo, kun ensimmäinen tuloste saatiin koneesta langattomasti ulos. Ja sama koski myös älypuhelinta.

Nyt puhelimella otettuja kuvia on helppo tulostaa suoraan puhelimesta, samoin helposti käy kopioiden ottaminen. Jostain syystä sovellus ei näytä tulostimen mustetasoja. Myöskään meilien tulostaminen puhelimesta ei onnistunut. Selvisi, että se vaatii vielä erillisen Epson Print Enabler -sovelluksen asennuksen puhelimeen (Android-puhelimilla).

Jos haluaa päästä käyttöönoton kanssa helpommalla eikä langattomuudelle ole tarvetta, niin tulostin kannattaa kytkeä tietokoneeseen perinteisesti usb-kaapelilla (joka ei tosin kuulu toimitukseen). Se sujuu plug-and-play-tyyliin. Asennus on myös mahdollista tehdä ihan perinteiseltä cd-rompulta.

Asennukseen voi lisäksi valita apuohjelmat skannaukseen, kopiointiin ja valokuvien pienimuotoiseen käsittelyyn.


Laatu ennen nopeutta

Epson Ecotank ET-2715 ei ole erityisen nopea tulostin, mutta ei nyt toivottoman hidaskaan, ainakaan perustulostamisessa. Normaalit väritulosteet syntyvät 3–4 sivun minuuttivauhtia, ja mustavalkoisia tekstitulosteita saa 10–12 sivua minuutissa.

Korkeimman tarkkuuden 10x15-koon valokuvatulostus kesti kuitenkin noin 2,5 minuuttia, puhumattakaan A4-koosta, jolloin mennään jopa yli kymmenen minuutin. Myös skannaus on hieman verkkaista (300 dpi A4: 25 sekuntia). Mutta mihinkä sitä nyt niin kiire olisi. Hieman laadusta tinkimällä nopeus kasvaa selvästi.

Skannauksen laatu on luokassaan korkeatasoista, myös valokuvilla. Skannerin kannessa ei ole kaksoissaranaa, joten kirjojen skannaus on vaikeaa.

Tulosteiden laatu on luokassaan hyvä, tosin valokuvien osalta parempiakin on nähty. Normitulosteet ovat kuitenkin korkeatasoisia, teksti on tarkkaa, väritulosteiden värit kirkkaita ja kuvat skarppeja – edellyttäen tietenkin myös tulosteen vaatimaa paperilaatua.


Epson ET-2715 EcoTank -monitoimitulostin: Järkiostos

Epson Ecotank ET-2715 -monitoimitulostin on järkevä hankinta normaaliin koti- kuin myös kevyeeseen toimistokäyttöönkin. Peruskäytössä sen mukana toimitettavat musteet riittävät tulostustarpeesta riippuen jopa kolme vuotta. Ja uudet musteetkin maksavat vain muutaman kympin.

Vaikka hankintakulu on halpatulostimia merkittävästi korkeampi, niin Epsonin tulostuskulut ovat hiemankaan pidemmässä juoksussa vain murto-osa niihin verrattuna. Eikä musteet pääse koskaan loppumaan kesken kaiken. Myös tulosteiden laatu on korkealuokkainen. Laite toimii tarvittaessa langattomasti kodin verkossa ja myös mobiililaitteilla.

Käyttö on helppoa, ja laite toimii asiallisesti, vaikka muovinen ja kevyt rakenne saa sen tuntumaan hieman heppoiselta.

Kaikkiaan Epson Ecotank ET-2715 on ehdottomasti markkinoiden järkevin tulostin peruskäyttöön. Suosittelemme!

HYVÄÄ & HUONOA

Järkiostot
Edulliset tulostuskulut
Kätevä mobiilisovellus
Muovinen ja kevyt rakenne
Ei näyttöä
Verkkainen tulostusnopeus

Epson EcoTank ET-2715

Hinta: alkaen 170 euroa
Lisätietoja: epson.fi

Toiminnot: Väritulostus, skannaus, kopionti
Suurin tulostustarkkuus: 5 760 x 1 440 dpi
Suurin skannaustarkkuus: 1 200 x 2 400 dpi
Tulostusnopeus (ISO/IEC 24734):
- Mustavalkoinen (teksti) A4 8–10 sivua/min
- Väri-A4 3–4 sivua/min
- Valokuva (10x15 cm) 2–3 minuuttia
Musteet: CMYK, 4 pulloa (á 65 ml)
Musteiden riittoisuus: 3 500–4 500 mv-sivua / 6 500–7 500 värisivua
Syöttölaitteen kapasiteetti: 100 kpl (A4)
Tulostuslokeron kapasiteetti: 30 kpl (A4)
Liitännät: USB, WiFi, WiFi Direct
Lepotilan virrankulutus: 0,7 W
Paino: 3,9 kg
Mitat (k x l x s): 179 x 374 x 347 mm


Juttu on julkaistu alunperin AVPlus 7/2020 (nro.200).