Definitive Technology valmistaa kaiuttimien ohella myös mielenkiintoisia subwoofereita, kuten merkin tuore Descent-sarja hyvistä perusaineksista kasattuine malleineen osoittaa.

Jos pyrkimyksenä on saada koko toistokaistan kattava, tasapainoinen ja kontrolloitu äänentoistojärjestelmä, subwooferin sisällyttämisessä pakettiin on useita hyviä puolia. Ensinnäkin on huomattavasti todennäköisempää saada tietyllä budjetilla esimerkiksi laadukkaat jalustakaiuttimet ja niiden profiiliin istuva subwoofer kuin yrittää saada yhtä tanakkaa toistoa saman hintaluokan lattiakaiutinmalleista.

Ja vaikka lattiakaiuttimissa haetaankin usein järeämpää bassotoistoa esimerkiksi useammalla kaiutinelementillä, jolloin lisääntynyt kartiopinta-ala mahdollistaa ainakin teoriassa puhtaamman ja voimakkaamman äänenpaineen myös taajuuskaistan alapäässä, saadaan pelkästään bassotoistolle omistetusta, usein helpommin kuuntelutilaan istutettavasta subwooferista silti merkittävästi taloudellisemmin irti tarvittavia desibelejä.

Voi olla jopa niinkin, että moni nykykaiutin suunnitellaan sillä taka-ajatuksella, että bassoa enemmän kaipaava käyttäjä lisännee järjestelmään subwooferin. Eikä tässäkään välttämättä ole mitään ongelmaa, sillä esimerkiksi juuri jalustakaiuttimien kohdalla muu äänialue voi olla paljonkin helpompaa saada integroitumaan yhteen, kun koteloa ja wooferia ei vängällä viritetä keinotekoisen alas.

Muun muassa näistä seikoista johtuen markkinoilla on entistä enemmän subwoofereita, ja valmistaja toisensa perään tarjoaa malleissaan yhtä jos toista toiminnallisuutta ja ominaisuutta – vaikka monelle käyttäjälle riittäisi sinänsä yksinkertainen ja ennenkaikkea budjettiystävällinen toteutus.

No, juuri sellainen on mielenkiintoisista kaiuttimistaan tunnetun Definitive Technologyn Descent-sarja, joista esittelemme seuraavaksi kaksi mallia: pienemmän, 499,90 euroa maksavan DN8:n sekä kookkaamman 999,90 euroa maksavan DN12:n.

Definitive Technology DN8 on kompakti aktiivinen subwoofer, josta löytyy yksi kahdeksan tuuman aktiivielementti ja sen rinnalta kaksi samankokoista passiivisäteilijää. Tällä ratkaisulla DN8:n kerrotaan pääsevän samaan suorituskykyyn kuin monen 10-tuumaisella elementillä varustetun mallin.

Descend -sarjan ainutlaatuinen 3XR-arkkitehtuuri mahdollistaa suuremman äänenpaineen ja erinomaisen ulottuvuuden, mutta refleksiportin puuttuessa puuttuvat myös häiritsevät sivuäänet, jolloin toisto on tarkkaa ja tasapainoista sekä hiljaa että kovempaa toistettaessa.

Definitive Technology DN8 on varustettu 500 watin piikkitehon tuottavalla d-luokan vahvistimella, joka on suunniteltu valjastamaan subwooferin kolmen elementin toteutus käyttöön täysverisesti. Resonoimaton kotelo puolestaan on suunniteltu miellyttämään silmää, ja se on saatavana kahdessa nykyaikaisessa, akustisesti läpinäkyvässä viimeistelyssä: keskiyön musta ja jäätikön valkoinen.

Mitoiltaan 324,8 x 305,8 x 331,6 millimetrin kotelolla varustettu ja vain 12,4 kilogrammaa painava DN8 on mainio vaihtoehto myös järjestelmiin, jossa pieneen tilaan halutaan useampi subwoofer.

Liitäntä- ja säätöpuolella mukana ei ole varsinaisesti mitään erikoista – mutta myöskään mitään keskeistä ei puutu. Signaalin saa tuotua vahvistimelta joko kaiutin- tai lfe-tasoisena, ja äänenvoimakkuuden lisäksi käyttäjä voi säätää alipäästösuodatusta haarukassa 60–120 hertsiä sekä kääntää vaiheen (0/180 astetta).

Jos kaikkea haluaa hiukan enemmän, Descend-mallistosta löytyy myös 12 tuuman elementeillä varustettu malli DN12. Se pistää pienempää DN8:aa paremmaksi paitsi koollaan myös ominaisuuksillaan – ja silti hinta jää kuitenkin karvan alle tuhannen euron.

DN12:n tapauksessa valmistajan 3XR-arkkitehtuuri tarkoittaa sitä, että sen elementtiasetelmasta saadaan tyypillisesti noin 15-tuumaisten subwooferien tarjoamaa ääntä. Myös DN12:n yhden aktiivielementin rinnalla on kaksi samankokoista passiivisäteilijää.

Myös tehot nousevat kohisten, sillä DN8:n d-luokkaisen vahvistimen sijaan DN12:ssa hyödynnetään eksoottisempaa h-luokan toteutusta, joka tarjoaa peräti 1 500 watin piikkitehon. Wattien rinnalla tarjolla on myös kehittynyttä dsp-taituruutta, jonka avulla DN12:n toisto on särötöntä korkeillakin kuunteluvoimakkuuksilla.

Kuitenkin kokonaisuuden mittakaava on vielä suhteellisen maltillinen, sillä DN12:n kotelon mitat ovat 475,5 x 458,2 x 484,8 millimetriä ja paino 33,2 kilogrammaa. DN12 on saatavana vain mustalla viimeistelyllä.

DN12:n takapaneelista löytyy säädöt äänenvoimakkuudelle, alipäästösuodatukselle haarukassa 40–140 hertsiä sekä vaiheelle -135 asteesta 180 asteeseen 45 asteen pykälissä. Lisäksi käyttäjä voi valita kolmesta esiasetetusta taajuuskorjainprofiilista (flat, deep ja loud) mieleisensä. Subwooferin yläkulmassa on myös siisti pieni näyttö, jonka kirkkaus on niin ikään säädettävissä.

Liitäntäpuolella mukana on lfe:n ohella linjatasoinen otto rca-muodossa sekä naparuuvit kaiutintasoiselle signaalille. Näiden lisäksi DN12 tarjoaa 12 voltin trigger-liitännän järjestelmäasennusta varten sekä kaukosäädön infrapunavastaanottimen liitännän, jos subwoofer halutaan asentaa piiloon. Ja kyllä, DN12:n mukana tulee siis kaukosäädin!

Katso tästä video DN8-subwooferista:

…ja tästä video DN12-subwooferista:

Definitive Technology DN8- ja DN12-subwooferit löydät Simexiltä!