Pieni Arylic A50 on pippurinen ja monipuolinen verkkovahvistin taskukokoisessa paketissa. Eikä hintakaan huimaa päätä.

Teksti: Joni Nikkola
Kuvat: Joni Nikkola & AVPlus-toimitus

Kaikki eivät kaipaa nykyisin täysikokoista stereolaitteistoa olohuoneensa harmoniaa häiritsemään. Sisustustrendit ovat suosineet jo pitkään mahdollisimman minimalistista ja pelkistettyä lähestymistapaa.

Onneksi nykyään on varaa valita. Enää ei tarvitse välttämättä cd-soitinta, vinyylinpyöritintä, täysikokoista vahvistinta eikä levykokoelmalle pyhitettyä seinää musiikin jokseenkin täysipainoiseen kuunteluun. Hyppysten ulottuvilla on suoratoiston kautta monin verroin enemmän musiikkia kuin kukaan koskaan pystyisi kuuntelemaan.

Digitaalinen vahvistin on mahdollista mahduttaa huomattavasti pienempään pakettiin kuin analoginen vastaava, eikä se kuumene läheskään samalla tavalla kuin perinteinen malli. Niinpä kohtuullisen järeäkin vahvistin on mahdollista piilottaa helposti vaikka kirjahyllyyn rippiraamatun taakse. Nyt kokeilemamme Arylic A50 onkin strategisilta mitoiltaan erittäin maltillinen. Laitteen pisin sivu on ainoastaan 12 senttimetriä.

Ominaisuuksista ei ole silti pihistelty. Stereovahvistimen lisäksi laitteessa on langaton verkkoyhteys, bluetooth, airplay, dlna/upnp ja monihuonetoisto runsailla suoratoistovaihtoehdoilla. Halutessaan samaan järjestelmään sopivia laitteita voi hankkia useampaan huoneeseen passiivikaiuttimien kaveriksi ja kuunnella musiikkia saumattomasti koko talossa.

Hintaa vahvistimella on 235 euroa, mikä ei myöskään ole ominaisuuksiin nähden paha. Tässä hintaluokassa ei ole juuri tunkua monihuone-verkkovahvistimista.

Pieni ja tuntematon

Arylic-nimi sanoo harvalle mitään. Valmistajan sivutkaan eivät anna paljon lisätietoa historiasta, mutta yhtiön taustafilosofiana on kaupitella ominaisuuksiinsa nähden aggressiivisesti hinnoiteltuja hifilaitteita. Nimiensä puolesta pääjehut ovat oletettavasti anglosakseja, mutta ainakin testilaitteemme on valmistettu Kiinassa. Valikoimiin kuuluu etupäässä minikokoisia stereovahvistimia ja tee-se-itse-audiolaitteita mutta myös täyslangattomia kuulokkeita ja erilaisia tarvikkeita. 

Arylic A50 -vahvistimen kuori on tanakkaa alumiinia ja ulkonäkö melko huomiota herättämätön. Yksi kompaktin koon salaisuuksista on, että virtalähde on laitteesta erillinen. Etupaneeli on erittäin pelkistetty, sillä siinä on vain logo ja ilmaisinledi. Mukana voisi hyvin olla näyttö tai edes jonkinlainen ledirivi kertomassa missä mennään, mutta toisaalta vahvistimen käyttö sujuu luontevimmin sovelluksella, josta lisää myöhemmin.

Päälle päin voisi ajatella, että kyseessä on pelkkä suoratoistopurnukka. Takapaneelissa piilee kuitenkin yksi analoginen rca-sisääntulopari perinteisempiä toistolähteitä varten. Lisäksi mukana ovat päätevahvistimen ohittavat analogiset pre-out-lähdöt aktiivikaiuttimille tai erilliselle päätteelle. Halutessaan laitetta voi siis käyttää myös pelkkänä striimausboksina järeämmän vahvistimen kaverina. Paketissa on mukana kaksi rca-johtoa, joista toisen päässä on 3,5 millimetrin plugiliitin.
Langallista digiyhteyttä kaipaaville tarjolla on myös usb- ja ethernet-liitännät. Puutteitakin liitännöissä on, sillä televisiokäytössä tarpeellista optista tai hdmi-sisääntuloa ei ole. Jälkimmäinen on merkittäväkin puute, sillä monella varmasti siintää mielessä yhdistää samaan settiin myös televisio.


Mukana tuleva kaukosäädin sopii käteen mukavasti ja on painiketuntumaltaan asiallinen. Sillä saa tehtyä kaikki perustoiminnot suoratoistopalvelujen selausta lukuun ottamatta. Yläreunassa on virtapainike, mykistys ja etupaneelin valojen sammutuspainike. Äänen säätöä varten ovat basson ja diskantin säätö sekä flat- ja d.bass-asetukset. Erikoista kyllä, kaukosäätimessä on optisen sisääntulon valintapainike, vaikka kyseistä ominaisuutta ei vahvistimessa ole. Numeropainikkeilla pääsee valitsemaan esivalintoja.


Arylic A50: Paljon ääntä pienellä rahalla

Arylic A50 on kokoisekseen pippurinen verkkovahvistin, jossa on kattavat suoratoistomahdollisuudet ja kokoonsa nähden mukavasti liitäntöjäkin. Kukaan ei odota täysipainoista hifitoistoa tässä hinta- ja kokoluokassa, mutta vahvistin tarjoaa hyvinkin erottelevaa soundia ja kohtuullisesti vääntöä kokoonsa nähden. Voimavarat tulevat vastaan lähinnä intensiivisimmässä bassotykittelyssä.
Liitäntöjenkin puolesta asiat ovat melko hyvällä tolalla. Mukana on niin linjasisääntulo kuin lähtöliitännät tuomassa monipuolisuutta, mutta optinen tai hdmi-liitäntä televisioäänelle jää uupumaan. Toinen kauneusvirhe on se, että laite hukkaa verkkoyhteyden ollessaan irti sähköverkosta. Siitä ei onneksi kuitenkaan yleensä tarvitse kärsiä kovin usein.

HYVÄÄ & HUONOA

Pieni koko
Erotteleva ääni
Analoginen sisääntulo
Pre-out-lähdöt
Kattavat striimausmahdollisuudet
Optisen tai hdmi-sisääntulon puute
Unohtaa verkkoyhteyden

Arylic A50

Hinta 235 €
Edustaja Aaninen
Lisätietoja arylic.com & aaninen.fi 

Lähtöliitännät RCA (pre-out)
Tuloliitännät RCA, USB
Verkkoyhteydet Wi-Fi, Ethernet
Langattomat toistolähteet DLNA/uPnP, Bluetooth, AirPlay
Kaukosäädin Kyllä
Antoteho 2 x 50 W (4 Ohm), 2 x 30 W (8 Ohm)
DA-muunnin 24 bit / 192 kHz
Tuetut audiomuodot FLAC/MP3/AAC/AAC+/ALAC/APE/WAV
Mitat 120 mm x 113 mm x 37 mm (ei sisällä antenneja)
Paino 0,5 kg
Muuta Käyttöohje, virtalähde, RCA–RCA-johto, RCA–3,5 mm -johto, Phoenix-liitin ja ruuvimeisseli


Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 1/2021 (nro.202).