Poco M3 tarjoaa alle kahdensadan euron hintaluokassa mukavasti akunkestoa, kelpo suorituskyvyn, järeän kameran ja pätevän näytön.

Teksti ja ruutukaappaukset: Joni Nikkola
Kuvat: Valmistaja ja Joni Nikkola

Xiaomin alabrändi Poco toi tammikuussa Suomeen uuden M3-budjettipuhelimen. Poco julkisti reilut pari vuotta sitten ensimmäisenä puhelimenaan Pocophone F1:n, joka tarjosi lippulaivapuhelimien tekniikkaa alle 400 euron hintaluokassa. Poco M3 sijoittuu hinnaston toiseen ääripäähän, sillä sen suositushinta on 169 euroa. Ideana on kuitenkin tarjota paljon vastinetta rahalle.

M3:ssa on 48 megapikselin kamera. Akku on kapasiteetiltaan harvinaisen tanakka peräti 6 000 milliampeeritunnillaan, ja näyttökin on värintoistoltaan tässä hintaluokassa kelpo tasoa.

Hillitty ulkoasu

Poco M3 on hintaluokassaan tyypilliseen tapaan muovia, jossa on silmämääräisesti hieman keinonahkaa muistuttava kuviointi. Testipuhelimemme musta väri ei erityisesti sykähdytä, mutta tarjolla ovat myös raikkaammat sininen ja keltainen. Takaosaa hallitsee persoonallinen suuri kameravyöhyke ja Poco-teksti, jotka tuovat mukaan ripauksen nuorekkuutta. Lisäsuojaa puhelimelle tarjoaa paketissa mukana tuleva silikoninen suojakuori.

Etualaa hallitsee suhteellisen kookas 6,53 tuuman näyttö. Kuvanlaadultaan näyttö on hintaluokkaansa perustasoa parempi. Se on tarkkuudeltaan 2 340 x 1 080 pikseliä eli fullhd+-tasoa. Monissa näin edullisissa puhelimissa on tavallisesti tarjolla vain pelkkä hd-resoluutio. Näytössä on käytetty budjetti- ja keskihintaluokan puhelimissa tavallista ips lcd -paneelia, jonka värisävyt ja kontrasti ovat kohtuullisen hyvällä tolalla ja mustat sävytkin ovat melko tummia. Näyttö on suojattu Gorilla Glass 3 -panssarilasilla, joten aivan pienistä kolahduksista se ei ota nokkiinsa.

Puhelimen oikealla sivulla on perinteiset äänenvoimakkuuden säätimet sekä virtapainike sormenjälkilukijalla. Puhelin tuntuu kaikkiaan mukavasti käteen sopivalta, ja painikkeet ovat kätevästi käden ulottuvilla. Suuren näytön ansiosta etenkin pienikätisellä vaatii hieman kurottelua, jos mielii osua näytön joka kulmaan yksikätisesti. Sim-korttipaikkoja on kaksi kappaletta, minkä lisäksi microsd-muistikorttipaikalla voi hankkia lisää tallennustilaa 512 gigatavuun asti.

Liitännöistä löytyy ajanmukainen usb-c puhelimen alaosassa ja hiljalleen harvinaiseksi käyvä 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä yläosassa. Budjettipuhelimeksi harvinaisena ominaisuutena Poco M3:ssa on stereokaiuttimet sekä peräti 24 bitin ja 192 kilohertsin laatuun pystyvä da-muunnin. Paperilla se on huomattavasti enemmän kuin cd-äänenlaatu. Puhelin tarjoaakin hieman tavallista avarampaa soundia omista kaiuttimistaan. Myös langallisilla kuulokkeilla kuunnellessa toisto on vaivatonta.

Puhelimesta löytyy ajanmukaiseen tapaan usb-c-latausliitäntä sekä ylälaidasta jo harvinaisemmaksi käynyt 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Latausliitäntä tukee otg-ominaisuutta, eli puhelimeen voi kytkeä yhteensopivia usb-oheislaitteita.

Nfc-lähiyhteyttä Poco M3:ssa ei ole, joten kaupan kassalla lähimaksaminen ei onnistu. Se on pieni harmi, sillä lähimaksaminen alkaa olla jo melko tavallista. Toisaalta tähän hintaan kaikkea ei voi saada. Hieman harvinaisempana ominaisuutena puhelimesta löytyy infrapunaportti, joten sillä voi halutessaan ohjata esimerkiksi kodin audio- ja videolaitteistoa kaukosäädinsovelluksella. Kolmas piilo-ominaisuus on usb otg, jonka avulla puhelimeen on mahdollista liittää yhteensopivia usb-laitteita, kuten massamuisteja. Sitäkään ei aivan joka puhelimessa ole saatavilla.

Käyttöjärjestelmänä on tämän hetken toisiksi uusin Android 10, joka on paketoitu Xiaomin MIUI 12 for Poco -käyttöliittymään. Siinä on perus-Androidiin verrattuna hieman valmistajan ylimääräisiä sovelluksia, mutta tarvittaessa ne ovat poistettavissa. Käytettävyydeltään se on myös hieman kankeampi useimpiin muihin käyttöjärjestelmävariantteihin verrattuna. Käyttöjärjestelmäversio on jo puolitoista vuotta vanha, mutta moniin puhelimiin tuoreempi versio on vasta tulossa. 

Xiaomi ei tavallisesti ole aivan ripein päivittäjä, mutta tätä kirjoittaessa, tammikuussa 2021, tietoturvapäivitykset ovat ainakin ajan tasalla. Pitkällistä käyttöjärjestelmätukea kaipaavan kannattaa harkita Android One -ohjelmaan kuuluvia puhelimia.

Pikkuisen enemmän vääntöä

Puhelimen sisuksissa hyrrää Qualcomm Snapdragon 662. Kyseessä on vuosi sitten julkistettu alemman keskiluokan puhelimiin tarkoitettu piiri. Ram-käyttömuistia on neljä gigatavua ja tallennusmuistia 128 gigatavua. Käyttömuistin koko on varsin mukavaa tasoa, ja tallennusmuisti on tavallista kookkaampi alle kahdensadan euron hintaluokassa. Joissain järeämmissäkin puhelimissa tallennusmuistia on vähemmän. 

PCMark-sovelluksen suorituskykytesteissä puhelimen tehot ylsivät kutakuinkin tasoihin kesällä 2019 vertailemiimme 250–350 euron puhelimiin verrattuna. Se ei ole yllätys, sillä vertailun jälkeen piirit ovat hieman kehittyneet ja toisaalta Pocon järjestelmäpiiri on aavistuksen verran hintaluokkaansa järeämpää lajia.

Akku on suorastaan harvinaisen iso, sillä sen kapasiteetti on 6 000 milliampeerituntia. Varsin usein tällä hetkellä kapasiteetit pyörivät noin 4 000–5 000 milliampeeritunnin tietämillä. Lataaminen tapahtuu 18 watin pikalatauksella. Se ei ole aivan nopeimmasta päästä, mutta tehokkaimmat laturit on tavallisesti saatavilla vasta hintavammissa puhelimissa. Täyteen ladattu puhelin pyöritti testivideota peräti 26 tuntia yhteen putkeen, joten ankarassa tehokäytössäkin virtaa voi odottaa riittävän pitkälle toista vuorokautta.

Paljon pikseleitä

Pääkamera on niin ikään hintaluokassaan vakuuttava. Sen resoluutio on 48 megapikseliä. Vaikka näinkin järeällä kamerakennolla varustettuja puhelimia on nykyisin pilvin pimein, niin 48 megapikseliä alkaa olla tavallisempi vasta yli 200 euroa maksavissa puhelimissa. Valovoimaa pääkamerassa on melko hyvin f/1,8-aukkosuhteen ansiosta. Automaattitarkennus tapahtuu vaiheentunnistuksen voimin.

Muut kamerat ovatkin melko vaatimattomia. Kakkoskamerana on kahden megapikselin makrokamera ja kolmantena kahden megapikselin syvyyskamera taustan sumennusta varten. Takakameroiden kaverina on myös led-kuvausvalo. Käytännössä kamerassa on siis tarjolla perusräpsimiseen ainoastaan yksi polttoväli. Jos kuvaa täydellä resoluutiolla, siitä voi halutessaan rajata pienemmän kuvan resoluution kuitenkaan kärsimättä. Etukamerana on selfieitä varten kahdeksan megapikselin laajakulmakamera. Se on sijoitettu näyttöpaneelin pisaran malliseen loveen.

Persoonallisen näköisestä kameraosastosta löytyy kohokohtana 48 megapikselin pääkamera. Sen kaverina ovat makrokamera ja taustan sumennukseen tarkoitettu syvyyskamera.

Megapikselimäärät eivät kerro kaikkea, vaan olennaisessa osassa ovat esimerkiksi optiikka ja ohjelmisto. Niinpä nykyisin edullisiinkin puhelimiin istutetut megapikselimonsterit saattavat toisinaan harhauttaa. Oletuksena 48 megapikselin kamerat yhdistävät neljä pikseliä yhdeksi, mikä tarkoittaa, että kamera ottaa käytännössä 12 megapikselin kuvia. Näin on myös Poco M3:n kohdalla.

Täysi 48 megapikselin kuvaustila on valittavissa kamerasovelluksesta, mutta kuvien koko on silloin suuri, noin 10 megatavua kappaleelta. Sadalla kuvalla kapasiteetista onkin hujahtanut jo gigan verran pois. Lisäksi suuremmalla pikselimäärällä kuvatessa valoa pääsee kennolle vähemmän, joten kuvien napsiminen vaatii melko kirkkaat valaistusolosuhteet. Videokuvaus puolestaan onnistuu sekä pääkameralla että selfie-kameralla parhaimmillaan 1080p-laadulla ja 30 ruudun sekuntinopeudella.

Joissain tämän hintaluokan puhelimissa kamerasovellukset ovat ominaisuuksiltaan keinotekoisesti rajoitettuja. Poco M3:n kohdalla näin ole, sillä sovelluksessa on tarjolla ammattilaistila, hdr, tekoälykuvaus, Google Lens, yökuvaus, 48 megapikselin tila, panoraama, hidastus ja nopeutus. Nämä ominaisuudet riittävät lähes kenelle ja mihin tahansa.


Poco M3: Pätevä puhelin pikkurahalla

Poco M3 on harvinaisen vakuuttava budjettipuhelin, joka tarjoaa kaiken kaikkiaan enemmän iloisia kuin ikäviä yllätyksiä. Kaikki tämän hintaluokan puhelimet ovat kompromisseja, mutta tässä tapauksessa ne ovat hyvin valikoituja. Budjettihintaluokka näkyy lähinnä ulkonäössä. Xiaomin MIUI-käyttöliittymä ei myöskään ole sujuvimmasta päästä.

Puhelin tarjoaa hintaluokkaansa nähden pykälän tanakampaa suorituskykyä, loistavan akunkeston ja kelpo näytön. Kamera ei tarjoa megapikselimääränsä ja kohtuullisen sovelluksensa lisäksi juuri muita herkkuja, mutta nämäkin ovat alle 200 euron puhelimelle riittäviä ominaisuuksia.

Poco M3:lle on nähtävissä kaksi potentiaalista kohderyhmää. Ensinnäkin puhelimien peruskäyttäjät, jotka eivät kaipaa mitään ihmeellisiä ominaisuuksia eivätkä halua maksaa ylimääräistä. Mainio näyttö ja pitkä akunkesto ovat silloin tarpeen. Toinen otollinen kohderyhmä on perheen juniorit, jotka pelaavat tai kuluttavat muuten vain paljon aikaa kännykällä. Tällä akunkestolla taittuvat useimmat automatkat ilman varavirtapankkia.

HYVÄÄ & HUONOA

Loistava akunkesto
Pätevä näyttö panssarilasilla
48 megapikselin pääkamera
Kelpo suorituskyky
Kömpelöhkö käyttöjärjestelmä
Pääkameraa lukuunottamatta vaisu kamerakattaus

Poco M3

Hinta 169 €
Lisätietoja www.poco.net

Mitat 162,3 x 77,3 x 9,6 mm
Paino 198 g
Näyttö IPS LCD
– Kuvasuhde 19.5:9
– Resoluutio ja pikselitiheys 1 080 x 2 340 px, 395 dpi
Järjestelmäpiiri Qualcomm Snapdragon 662
Ram-käyttömuisti 4 Gt (LPDDR4X)
Tallennusmuisti 128 Gt (UFS 2.2)
Muistikorttipaikka Kyllä
Takakamera(t) 48 MP (f/1,8) laajakulma, 2 MP (f/2,4) makro, 2 MP (f/2,4) syvyys
– videotallennus 1080p@30fps
Etukamera(t) 8 MP (f/2,1) laajakulma
Akku 6 000 mAh
Latausliitäntä USB-C
3,5 mm kuulokeliitäntä Kyllä
Pikalataus 18 W
IP-suojausluokitus (pöly/vesi) Ei


Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 2/2021 (nro.203).