Vaikka perinteisellä otteella suunnitellut kaiuttimet ovat monestakin syystä suosittuja, niille on olemassa myös vaihtoehtoja – esimerkkinä vaikkapa eksoottiset mutta elämykselliset elektrostaattikaiuttimet, kuten Martin Logan ElectroMotion ESL X!


Monikaan kaiutin ei herätä samalla tapaa huomiota tilassa kuin kookas elektrostaattinen kaiutin. Tämä on huomannut Martin Logan, vuonna 1983 perustettu yritys, joka on tullut tunnetuksi eräänlaisilla hybridikaiuttimillaan, joissa on dynaaminen elementti matalien taajuuksien toistoa varten ja muu taajuuskaista toistetaan kaarevalla elektrostaattisella elementillä.

Vaikka elektrostaattista kaiutinelementtiä pidetään ikään kuin eksoottisena nykyaikaisena teknisenä luomuksena, tosiasiassa Siemens ja muutkin työskentelivät tämäntyyppisen kaiutinelementin kehityksen parissa jo 1920-luvulla. Siitä lähtien ja tähän päivään saakka elektrostaattiperiaatteessa on houkutellut mahdollisuus saada ääntä tuottava kaiutinkalvo liikkeelle tarkasti ja tasaisesti koko pinta-alaltaan ilman dynaamisten elementtien resonanssiongelmia.

Lyhyesti sanottuna staattitekniikassa on kyse siitä, että ohut, sähköisesti varautunut kalvo asetetaan kahden kiinteän, akustisesti rei’itetyn ja napaisuudeltaan vastakkaisen metallilevyn, staattorin, väliin.

Koska tulosignaalin plus- ja miinusnavat on kytketty vastaaviin metallilevyihin, vuorotteleva sähkökenttä aiheuttaa kalvon vetäytymisen kohti tai pois metallilevyistä. Ja kun kalvoa ohjataan sähköisesti koko pinta-alaltaan, värähtelyliike on ihanteellisella tavalla kontrolloitu, ja samalla säröt pysyvät pieninä impulssivasteen ollessa erittäin nopea. Kaupanpäällisenä päästään kokonaan eroon kaiutinkotelosta, yhdestä tavanomaisten kaiuttimien suurimmista pullonkauloista.

Elektrostaatit ovatkin omalla tavallaan eräänlaisia elämyskaiuttimia. Ne luovat vahvan ja tarkan tilatoiston ja tarjoavat astetta syväluotaavamman perspektiivin musiikkiteoksen äänelliseen maailmaan. Ainakin siis siinä tapauksessa, että sekä elektrostaattikaiutin että kuunneltava äänilevy ovat tekniseltä toteutukseltaan hyvät.

Toisaalta elektrostaattikaiuttimilla on myös omat rajoittuneisuutensa, joiden kanssa voi paitsi tulla toimeen myös etsiä niihin ratkaisuja. Elektrostaattisen kalvon melko vaatimaton liikepoikkeama yhdistettynä sen säteilykuvioon ei sellaisenaan riitä aina luomaan uskottavaa bassotoistoa. Niinpä alapään tueksi tulee usein lisättyä dynaaminen elementti, sillä muuten kalvopinta-ala kasvaisi kohtuuttoman suureksi.

Martin Loganin ElectroMotion ESL X on hybridikaiutin, jossa suuren elektrostaattikalvon rinnalla sykkii kaksi bassoelementtiä. Tarkemmin ottaen kaiuttimen XStat-kalvo on säteilypinta-alaltaan 2 244 neliösenttimetriä, ja sen tukena matalimmilla taajuuksilla on kaksi 8-tuumaista, laajan liikepoikkeaman bassoelementtiä asennettuna resonoimattomaan asymmetriseen refleksikoteloon. Toteutus on kaiken kaikkiaan vielä suhteellisen kompakti, ja ElectroMotion ESL X:n mitat ovat 150,3 senttimetriä korkeutta, 52,6 senttimetriä syvyyttä ja vain 23,8 senttimetriä leveyttä. Massaakin kaiuttimella on mittoihin nähden vielä suhteellisen maltilliset 23,6 kilogrammaa.

Martin Loganin ElectroMotion-mallistossa ESL X on kaikista suurin kaiutin, ja kuten tapana on, myös sen kohdalla valmistaja on lainannut teknologiaa arvokkaammista mallisarjoistaan. Kaiuttimen toistokaista ylettyy 41 hertsistä 22 kilohertsiin (±3 desibelin haarukassa), ja sen herkkyys on 91 dB (2,83 volttia / 1 metri). Jakotaajuus elektrostaattipaneelin ja dynaamisten bassoelementtien välillä on 400 hertsiä ja kaiuttimen nimellisimpedanssi kuusi ohmia, joskin se laskee melko matalalle, 1,6 ohmiin 20 kilohertsissä. Vahvistintehoiksi valmistaja suosittelee 20–400 wattia kanavaa kohden.

Kovien suoritusarvojen ohella ElectroMotion ESL X vakuuttaa myös ulkonäöllään. XStat-paneeliteknologiassa nimittäin on keskitytty siihen, että paneelin metalliverkko on mahdollisimman ohutta ilman että se vaikuttaa äänenlaatuun. Niinpä ESL X:n XStat-paneeli on lähes läpinäkyvä, jolloin se melkein häviää kuunteluhuoneeseen!

Katso tästä Martin Loganin ElectroMotion-sarjan esittelyvideo:


Martin Logan ElectroMotion ESL X -kaiuttimet maksavat 5 699 euroa parilta, ja löydät ne Audiokaupasta!