Jos etsinnässä on pykälää suurempi soundbar niin äänen kuin koonkin puolesta, kannattaa tsekata klassikkomerkki Klipschin soundbar-malliston tämänhetkinen kunkku, Cinema 1200!


Jos joku on joskus sanonut, että soundbar on äänentoistoratkaisuna luonteeltaan jotenkin erityisen kompakti, niin sen kaiken voi unohtaa, kun kohtaa ensimmäistä kertaa jenkkimerkki Klipschin Cinema 1200:n alkuperäispakkauksessaan. Sen täytyy olla näkemistämme kaikkien aikojen kookkain soundbar-paketti yli 40 kilogramman massalla ja yli puolentoista metrin korkeudella. Raskasta laatua on syytä tosin odottaakin, sillä Cinema 1200 ei ole mikään markkinoiden edullisin soundbar. Sen suositushinta on 2 099 euroa.

Paketissa isoimman lohkon vie 12-tuumaisella elementillä varustettu langaton aktiivinen subwoofer, joka on oikeasti iso ja painava: mitoiltaan 39,6 x 51,6 x 40,3 senttimetriä ja massaltaan himpun yli 21 kilogrammaa. Eikä itse soundbarkaan kovin pieni kategoriassaan ole, sillä senkin mitat ovat kunnioitettavat 137,2 x 7,5 x 15,7 senttimetriä ja paino noin 7,5 kilogrammaa. Pakettiin kuuluvat kaksi aktiivista ja langatonta surround-kaiutinta puolestaan ovat jokseenkin kompaktit, mitoiltaan 12 x 22 x 12 senttimetriä ja painoltaan noin 1,4 kilogrammaa kappale.

Pelkät numerot eivät yksinään kerro tarpeeksi Cinema 1200 -setin koosta ja kyvyistä. Subwooferin kohdalla mittaluokka on jossain määrin keskitasoa, eli markkinoilla on myös pienempiäkin vaihtoehtoja. Cinema 1200:n subwooferin kannalta on tärkeää, että sen ympärille jättää tilaa ja ilmaa, sillä sen tehot ovat koko pakettiin nähden tuntuvat.

Itse soundbar-yksikkö taas on suunniteltu selvästikin isommille televisioille. Palkin leveydestä kertonee se, että se menee molemmista reunoista esimerkiksi 55-tuumaisen television yli. Tästähän ei tietenkään sinänsä ole mitään haittaa, mutta asia on hyvä ottaa huomioon, jos soundbar on tarkoitus sijoittaa esimerkiksi vähän kapeammalle televisiotasolle.

Ja kuten aina, palkin korkeus on hyvä pitää mielessä, jos television jalusta sattuu olemaan poikkeuksellisen matala. Vaikkei soundbar tulisikaan varsinaisesti kuvan päälle, se saattaa blokata esimerkiksi television kaukosäädön infrapunasensorin. Syvyyskin on hyvä huomioida, sillä Cinema 1200 on senkin suhteen muita muhkeampi soundbarin päälle asennettujen korkeuskanavaelementtien ansiosta. Niiden vuoksi soundbaria ei missään nimessä tule myöskään asentaa hyllyyn tai vastaavaan paikkaan, jossa sen yläpuoli peittyy.

Oikeastaan kiinteää asennusta ajatellen fiksuin veto onkin pultata sekä televisio että soundbar kiinni seinään, mikäli rakenteet vain tämän sallivat.

Paketin surround-kaiuttimet sen sijaan ovat suhteellisen helpot sijoittaa mihin vain, kunhan yrittää suurin piirtein vaalia ympäröivän äänikentän edellytyksiä. Toisin sanoen lisäkaiuttimet olisi hyvä saada vietyä kuuntelupisteen taakse symmetrisesti ja niin, että niidenkin ympärille jää ilmaa – myös yläpuolelle, sillä soundbarin tavoin myös surroundeissa on yläviistoon suunnatut korkeuskanavaelementit.

Klipsch Cinema 1200 eroaa markkinoiden perus-soundbareista siinä, että se on pakettina aidosti monikanavainen. Tämä tarkoittaa sitä, että itse soundbariin on integroitu vasemman ja oikean etukanavan lisäksi keskikanava (näistä kolmesta jokainen on toteutettu kahdella wooferilla ja yhdellä diskanttielementillä) ja jo mainitut Atmos-korkeuskanavaelementit, jotka löytyvät palkin päältä molemmilta reunoilta. Kun näiden rinnalle laskee subwooferin ja Atmos-yhteensopivat surroundit, saadaan kanavakonfiguraatioksi 5.1.4.

Vaikka käyttäjä ei varsinaisesti toistaisikaan Dolby Atmos -ääntä sisältävää materiaalia, Cinema 1200 osaa kuitenkin dekoodata myös perinteisemmät surround-formaatit sekä tarvittaessa kaksikanavaisenkin sisällön koko paketin toistettavaksi. Mukana on myös erilaisia katselu- ja kuuntelutiloja, jotka on optimoitu toistettavalle materiaalille.

Liitäntöjen saralla Cinema 1200 on melko fiksu paketti tarjoten sekä digitaalisia että analogisia vaihtoehtoja. Mukana on televisiolle tarkoitettu hdmi earc sekä kaksi hdmi-tuloa, joiden kautta onnistuu 8k- ja Dolby Vision -hdr-materiaalin läpivienti näyttölaitteelle. Lisäksi tarjolla on optinen digitaalinen tulo, 3,5 millimetrin analoginen linjatulo, sub out -lähtö erilliselle aktiivisubbarille sekä bluetooth ja verkko-ominaisuudet suoratoistoa varten.

Äänenlaatua tarkastellessa Cinema 1200 on ainakin väännön suhteen mittojensa mukainen: valmistajan ilmoittama 109 desibelin äänenpaineentuottokyky vaikuttaisi subjektiivisesti arvioituna pitävän melko hyvin paikkansa, mikä menee pitkälti 12-tuumaisen bassokanuunan piikkiin.

Äänenlaadun varsinaiset valtit ja hyvät puolet keskittyvät itse soundbariin. Sen keskialueen toistossa on aitoa dynamiikkaa, jopa poikkeuksellisen selkeästi, mikä on tuotekategoriassa kohtuullisen hyvä suoritus. Lisäksi siinä missä osa hiukan kalliimman hintaluokan soundbareista on vienyt dsp-taikatemput vaihekikkailuineen toiseen potenssiin yrittäen keinotekoisesti laajentaa äänikuvaa, Cinema 1200:n kohdalla toisto on kokonaisuutena melko selvärajaista ja ryhdikästä, mikä siis on ehdottoman hyvä asia arjen tarpeisiin.

Luultavasti moni arvostaa enemmän esimerkiksi selkeää dialogia ja kuvaan nähden tasapainoista äänten sijoittelua kuin naapurin tontille saakka ulottuvaa surround-kentän leveyttä ja kohtuuttoman kokoisia erikoistehosteääniä!


Klipsch Cinema 1200 on saatavilla hyvinvarustetuista elektroniikka-alan myymälöistä, ja Suomessa Klipsch-tuotteita edustaa Loudgroup.