Pro-Jectin Debut-sarja on ollut tuotannossa jo 1990-luvulta lähtien, ja malli mallilta se on vakuuttanut vinyylin ystävät yksinkertaisella laadullaan. Nyt uusi huippu on jälleen saavutettu Debut Pro -mallin kohdalla.


Vinyylisoittimelta ei teoriassa mahdottomia vaadita. Monelle riittää suurin piirtein se, että soitin on helppo ottaa käyttöön, säätää soittokuntoon ja että se pelaa käytössä mutkattomasti. Äänenlaadun suhteen vinyyli saa paljon anteeksi, sillä onhan kyseessä mekaanisesti käytössä kuluva formaatti, jonka ritinät ja ratinat ovat monen mielestä jopa sympaattista kuultavaa ja osa mustan kiekon hehkua.

Jos taas vinyyliä tarkastelee retrobuumin ulkopuolelta, on sekä soittimissa että itse vinyylilevyssä useita vahvuuksia mutta tietysti myös heikkouksia. Puutteellisesti säädettynä ja varomattomasti käsiteltynä sinänsä laadukaskin soitin voi lähinnä kuluttaa levyjä ja soida epätasapainoisesti. Siksipä vinyylisoittimen toimintaan, anatomiaan ja säätämiseen kannattaa uhrata hiukan aikaa varsinkin harrastuksen alkutaipaleella.

Yksi käyttäjän kannalta hyvä peruslähtökohta on valita käyttöön soitin, jossa on vain ne kaikista elimellisimmät säätömahdollisuudet ilman ylimääräistä kikkailua. Kun perusjutut malttaa laittaa ojennukseen, ei niihin tarvitse välttämättä kajota enää uudelleen kuin huoltotoimenpiteissä. Olettaen siis, että soitin toimii asianmukaisesti niin arkena kuin sunnuntaina.

Itävaltalainen Pro-Ject on takuulla tuttu kaikille vinyyliharrastajille. Juuri 30-vuotisjuhlavuottaan viettävä valmistaja poikkeaa monesta muusta siinä, että se ei milloinkaan lakannut uskomasta vinyyliin. Kun isommat merkit levy-yhtiöiden mallia seuraten lopettivat tyystin vinyylisoittimien valmistuksen, Pro-Ject keskittyi sekä edullisiin että highend-tason soittimiin koko vinyylin hiljaiselon ajan.

Nyt kun vinyyli taas käy kaupaksi, Pro-Jectin asema soitinmarkkinoilla on aivan omaa luokkaansa. Se on voinut rauhassa vuosien myötä kehitellä soittimiaan eri sarjoissa ja hintaluokissa, ja monelta osin Pro-Ject-levysoittimet ovatkin omien hintakategorioidensa parhaita valintoja. Tästä osoituksena ovat monet testimenestykset sekä esimerkiksi EISA-palkinnot, joista viimeisin meni Debut-sarjan tuoreimmalle Pro-mallille.

Pro-Ject Debut Pro on edeltävään, vuoden 2020 Debut Carbon EVO -soittimeen verrattuna kuin uusi ja varustettu myös uudella äänirasialla. Valmistaja kuvailee soittimen olevan ikään kuin paluu heidän juurilleen.

Vaikka Debut Pro on hyvin yksinkertainen, hihnavetoinen ja käsikäyttöinen vinyylisoitin, sen valmistuksessa ja komponenteissa on hyödynnetty varsin laadukkaita raaka-aineita ja menetelmiä. Muun muassa koneistetut osat, tasainen ja huojumaton moottori, uusi hybridiäänivarsi, päivitetty alumiininen levylautanen ja monet muut yksityiskohdat tekevät kokonaisuudesta vielä entistäkin varmatoimisemman.

Uudistetun äänivarren jalustan ansiosta käyttäjän on mahdollista säätää sekä atsimuuttikulma että vta, ja myös äänivarren korkeudelle on omat säätöruuvinsa. Näistä säädöistä on hyötyä esimerkiksi silloin, jos käyttäjä haluaa asettaa levylautaselle vaikkapa paksumman alustamaton sekä tietysti, jos soittimen äänirasian vaihtaa johonkin toiseen.

Debut Pron äänenlaadun viimeistelee Pick it PRO -äänirasia, jonka toistoa kuvaillaan eloisaksi ja runsaaksi. Rasian dynaamisen alueen kerrotaan niin ikään yllättävän kuulijansa.

Katso tästä Pro-Ject Debut Pro -levysoittimen esittelyvideo:


Pro-Ject Debut Pro -levysoitin maksaa 849 euroa, ja löydät sen AK-Hifisystemsiltä!