Doro 8110 tarjoaa perustason älypuhelintoiminnot, mutta senioreille viritetyllä lähestymiskulmalla.

Teksti ja ruutukaappaukset: Joni Nikkola

Kuvat: Valmistaja

Ruotsalainen Doro tunnetaan kenties parhaiten ikäihmisille suunnatuista puhelimistaan. Doro 8110 on simppeli ja selkeä Android-älypuhelin erityisesti vanhemmalle väelle, mutta miksei muillekin yksinkertaista puhelinta arvostaville. Mutta tarkoittaako yksinkertaisuus tässä tapauksessa rajoittuneisuutta?

Perusluurin näköinen

Päälle päin Doro 8110 ei juuri eroa edullisista älypuhelimista. Takakansi on tummanharmaata muovia, ja etualaa hallitsee kookas näyttö. Ylellisestä premium-vaikutelmasta ollaan kaukana, mutta sellaiselle ei ole tässä tapauksessa välttämättä tarvettakaan.

Pölyn- ja vedenkestävyysluokitus on puhelimessa ip54-tasoa. Se tarkoittaa, että 8110 ei ole täysin pölytiivis mutta kuitenkin suojattu normaalia toimintaa haittaavalta pölyltä, ja puhelin kestää vesiroiskeita mistä tahansa kulmasta. Upottamista tai vesisuihkuja se ei kestä, mutta sateesta puhelimen ei pitäisi olla moksiskaan.

Näyttö on 6,1-tuumainen eli kohtuullisen kookas. Se yltää melko tavanomaiseen 1 560 x 720 pikselin hd+-tarkkuuteen. Kontrastia on mukavasti, ja värit ovat raikkaita.

Doro 8110:ssa on latausliitäntänä nykypuhelimille tavalliseen tapaan usb-c. Lataamista varten on telakka, jonka pohjassa on usb-c-liitin. Oikealla sivulla on tuttuun tapaan virtapainike, mutta äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet ovat perus-Androidista poiketen vasemmalla reunalla. Erikoisuutena puhelimessa on kameroiden sivussa avunpyyntöpainike, jolla saa yhteyden esimerkiksi sukulaisiin hätätilanteessa. 

Apua digimaailmaan

Käyttöjärjestelmänä puhelimessa on Android 11 Go, joka on kevennetty ja yksinkertaistettu versio tavallisesta Android-käyttöjärjestelmästä. Kyseessä on toiseksi uusin versio, joka on reilun vuoden vanha.

Jo alkuasetuksia tehdessä huomaa, että puhelin on viritetty erityiskohderyhmälle. Halutessaan alussa voi käydä läpi opetusohjelman puhelimen käyttöön ja samalla mukauttaa ääniasetuksia, muokata tekstin kokoa ja kertoa käyttöjärjestelmälle, jos on esimerkiksi värisokea.

Alkuasetusten jälkeen aukeaa Ohje-sovellus, jossa pääsee tutkiskelemaan lisää puhelimen käyttöä. Takaisin opintojen pariin pääsee koska tahansa kyseisestä sovelluksesta. Ellei seniori ymmärrä englannin kieltä, alkuasetuksissa kaipaa silti jotakuta nuorempaa avuksi, sillä Google Assistant -puheavustajan asetusten alussa on englanninkielinen sivu.

Mukana on esiasennettuna TeamViewer-sovellus, joka antaa mahdollisuuden puhelimen etähallintaan. Näin ikäihmistä pystyy tarvittaessa auttamaan pulmatilanteissa vaikka toiselta puolelta maapalloa.

Puhelimessa on myös esiasennettuna Teamweaver QS -sovellus, jolloin datataitoisen läheisen voi valtuuttaa auttamaan etäyhteyden avulla ongelmatilanteissa esimerkiksi säätämällä asetuksia. Sovelluksen alkuasetuksissa apulaisen kuitenkin täytyy melkeinpä olla paikan päällä, mutta jatkossa avustaminen sujuu etänä. Toisaalta kyseessä on muutenkin ei-kaupallisessa käytössä ilmainen sovellus, jonka saa ladattua Play-kaupasta.

Alkuasetusten jälkeen eroa tavalliseen älypuhelimeen ei juuri huomaa. Joissain yksityiskohdissa eron kuitenkin havaitsee, esimerkiksi asetukset on graafisesti huomattavasti selkeämmin jaoteltu kuin Android-puhelimissa keskimäärin.

Vähäisesti vääntöä

Ram-käyttömuistia puhelimessa on kaksi gigatavua, mikä on nykymittapuilla melko vaatimaton määrä. Aivan edullisimpia budjettimalleja lukuunottamatta tämänhetkisissä puhelimissa on jo tavallisesti enemmän. Sisäistä tallennusmuistia on myös melko vaatimattomat 32 gigatavua. Tosin Go-versio käyttöjärjestelmästä haukkaa tilaa perus-Androidia vähemmän.

Puhelin tarjoaa silti riittävästi vääntöä lähes kenen tahansa seniorin tarpeisiin. Hitaus kuitenkin näyttäytyy arkikäytössä ajoittaisena tahmeutena.

Järjestelmäpiiri on Unisoc SC9863, joka on reilun parin vuoden ikäinen. GeekBench 5 -sovelluksen suoritintestissä tulokset jäivät hieman alle minikokoisen budjettipuhelimen Cubot KingKong 2:n, jonka testasimme vuosi sitten. Laskentatehotesti puolestaan ei suostunut menemään kokonaan läpi. Missään tapauksessa Doro ei pärjää oman hintaluokkansa puhelimille.

Akku kestää pitkään

Puhelimessa on kapasiteetiltaan pienehkö 3 000 milliampeeritunnin akku. Mukana tulee kätevä lataustelakka, jossa puhelin saattaakin monella olla pääosan ajasta. Mukana tuleva laturi on kuitenkin vain viiden voltin ja yhden ampeerin tehoinen, joten lataaminen on hidasta.

Testasimme akunkestoa asettamalla näytön kirkkauden 50 prosenttiin ja laittamalla koko näytöllä pyörimään YouTube-videota. AccuBattery-sovellus mittasi akun kulumista videota katsellessa, ja puhelin pääsi kapasiteettiin nähden yllättävänkin mukavaan 11,5 tuntiin. Moni saattaa haluta pitää näyttöä hieman kirkkaammalla, mutta akun voi kohtuukäytöllä odottaa kestävän vaivattomasti pari päivää. Jos puhelimella ei tule juurikaan surffanneeksi eikä soittele mahdottoman paljon, akku kestänee useitakin päiviä.

Kamerat yllättävät

Takakameroita on hieman yllättäen peräti kolme kappaletta. Pääkameran resoluutio on 13 megapikseliä. Sen kaverina on kahden megapikselin bokeh-kamera kuva-alan taustan sumentamiseksi ja lisäksi kahden megapikselin makrokamera. Selfieitä varten etupuolella on viiden megapikselin kamera. Vaikka kamerat eivät megapikselimäärillä juhlikaan, ne tarjoavat melko monipuolisen kattauksen perusräpsyistä muotokuvien kautta lähikuviin. 

Kamerasovellus on riisuttu ja selkeämpi versio Androidin vakio-kamerasovelluksesta. Pääosa toiminnoista on alavalikoissa, joten kuvausnäkymä on minimalistinen.


Doro 8110

Doro 8110: Helppo peruspuhelin

Doro 8110 on mukavan helppokäyttöinen puhelin, joka ottaa huomioon seniorikäyttäjät esimerkiksi opetusohjelmissa ja etäohjauksessa. Silti laite ei tunnu millenniaalin käsissäkään liian holhoavalta.

Vaikka akku ei ole kapasiteetiltaan suuri, se tarjoaa varsin mukavasti käyttötunteja. Plussaa on myös mukana tuleva lataustelakka, jonka ansiosta puhelin pysyy varmemmin latingissa. Tosin laturin latausteho jättää toivomisen varaa. Kamerapuoli yltää perussuoritukseen ja tarjoaa kolmella takakameralla kohtalaisesti vaihtoehtoja, olkoonkin, että tässä hintaluokassa on tarjolla jo kohtalaisen järeitäkin puhelinkameroita.

Samaan hintaan saa teknisesti huomattavasti edistyksellisempiä älypuhelimia, mutta ne on yleensä suunnattu tervesilmäisille ja hyväkuuloisille diginatiiveille. Silti puhelin jättää hintaisekseen teknisesti vähän liikaakin toivomisen varaa.

HYVÄÄ & HUONOA

Havainnollinen alkuavustin
Mahdollisuus etähallintaan
Asiallinen akunkesto
Lataustelakka
Suhteellisen monipuolinen kamera
Hidas latausteho
Vaatimaton suorituskyky

Doro8110
Hinta269 €
Lisätietojadoro.com
Mitat156 x 73 x 9 mm
Paino167 g
Näyttö 6,1” HD+
Resoluutio1560 x 720 p
JärjestelmäpiiriUnisoc SC9863
Ram-käyttömuisti2 Gt
Tallennusmuisti32 Gt
Muistikorttipaikka microSD, max 128 Gt
Takakamera(t)13 MP (pääkamera), 2 MP (syvyyskamera), 2 MP (makro)
Etukamera(t)5 MP
Akku3 000 mAh
Latausliitäntä USB-C
3,5 mm kuulokeliitäntäKyllä
IP-suojausluokitus (pöly/vesi)IP54
VärivaihtoehdotHarmaa
MuutaMukana lataustelakka

Juttu on lyhennelmä testistä, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 8/2021 (nro.209).