Yksi tärkeimmistä tekijöistä hyvän vinyyliäänen toistossa on soittimen riittävä eristys. Tähän löytyy monia tapoja, mutta kuten monessa muussakin yhteydessä, massa on voimaa.


Monelle vinyylifanille toiston pienet virheet ovat yksinkertaisesti osa mustan kiekon nostalgiaa. Eikä siinä mitään, mutta puutteellisesti säädetty soitin myös kuluttaa levyjä, mikä vain lisää häiriöiden määrää pitkässä juoksussa.

Yleensä puutteellisesti säädetty soitin on myös sellainen, jossa ei välttämättä ole säätövaraa ollenkaan saati muutenkaan kaikki palaset kohdillaan. Edullisimmissa vinyylisoittimissa ei ole juurikaan nähty vaivaa esimerkiksi soittimen eristämiseen, mikä aiheuttaa kuuluvia toisto-ongelmia varsinkin hiukan kovempaa kuunneltaessa tai tapauksissa, joissa soitin esimerkiksi sijoituksensa takia kerää tömähdyksiä ja resonansseja ympäristöstään.

Hiukan laadukkaimmissa soittimissa tätä ongelmaa ratkotaan eristyksellä, jonka voi toteuttaa monin eri tavoin. Pääsääntöisesti levysoittimen eri osat, kuten esimerkiksi moottori, levylautanen ja äänivarsi, pitäisi olla tavalla tai toisella eristetty toisistaan, jotta käytön tai ympäristön äänet eivät puskisi kuuluviin levyjä pyöritellessä. Tässä hyötyä on myös rungon asianmukaisesta eristyksestä erilaisia materiaaleja hyödyntäen.

Käytännössä massa tuo varmuutta levysoittimen perusrakenteeseen – vaikkei se tietenkään yksinään ratkaise resonanssi- ja jyrinäongelmia. Mutta oikein suunniteltu, strategisista paikoista massalla vaimennettu levysoitin saattaa olla huomattavasti erilaisia jousitussysteemejä immuunimpi sisäisille ja ulkoisille äänille.

Ja jos puhutaan oikein suunnitelluista levysoittimista, Pro-Jectin valikoimassa on, mistä ottaa.

Pro-Jectin tuore Xtension-sarjalainen, X8, on täysverinen highend-vinyylisoitin tuotekategoriassaan huomattavan edullisella hintalapulla ja levysoitinspesialistin kalliimmista malleista lainatulla teknologialla. Toimintaperiaatteeltaan kyseessä on manuaalinen hihnavetosoitin.

X8:ssa on massiivinen, 5,1 kilogrammaa painava, yhdestä alumiinipalasesta koneistettu levylautanen, jossa on tpe:stä eli termoplastisesta elastomeeristä valmistettu vaimennusrengas. Raskaan levylautasen apuna on neodyymimagneetti, joka helpottaa laakerin kuormitusta.

Lisäksi X8:ssa on massivinen mdf-kotelo ja viimeisen päälle viretetty Pro-JEct 9cc EVO:n hiilikuituäänivarsi, jonka kärjessä on esiasennettuna Ortofonin Quintet Blue -äänirasia. Soittimen alumiinijaloissa on korkeussäätö, ja tpe-vaimennusta on hyödynnetty myös niissä ja ylipäätään soittimen pohjan eristyksessä.

X8:n liitäntä on täysin balansoitu, ensimmäistä kertaa Pro-Ject-vinyylisoittimissa. Balansoidussa kytkennässä kyse on pähkinänkuoressa äänisignaalin siirtotavasta, jossa signaalin positiivinen ja negatiivinen potentiaali siirretään vastakkaisvaiheisena kukin omassa johtimessaan. Vastaanottopäässä toinen vastakkaisvaiheinen signaali käännetään samaan vaiheeseen ja signaalit yhdistetään. Näin alkuperäinen signaali kaksinkertaistuu ja signaaliin päässeet ulkopuoliset häiriöt kumoavat toisensa. 

Pro-Ject X8 on saatavilla kolmella eri viimeistelyllä, pianomustana, pianovalkoisena sekä pähkinäpuisena.


Pro-Ject X8:n suositushinta on 2 299 euroa.

Pro-Ject levysoittimien maahantuoja ja edustaja Suomessa on AK-Hifisystems.