Twitch on noussut viime vuosina yhdeksi suosituimmista suoratoistosisällön alustoista. Jo miljoonat käyttäjät ovat virittäytyneet katsomaan kodeissaan laadukkaita video- ja PC-pelejä sekä maailman parhaiden peliammattilaisten kisaamista. Pelisisällön lisäksi palvelussa on nykyään tosin rutkasti muunkinlaista sisältöä laidasta laitaan.
Myös oman Twitch-sisällön striimaaminen on nykyään varsin helppoa. Jos siis olet kiinnostunut paitsi hauskan sisällön katsomisesta, myös sen luomisesta, olet tullut oikeaan paikkaan. Tässä artikkelissa tutkimme sitä, mitä kaikkea tarvitset voidaksesi striimata itse pelaamistasi ja muuta luovaa toimintaasi Twitchissä.
1. Tehokas tietokone
Vankka tietokone on suoratoistamisen selkäranka. Millä tahansa halvalla läppärillä ei kannata edes lähteä yrittämään striimaamista, sillä silloin edessä on todennäköisesti karvas pettymys.
Ongelmat tulevat siitä, että tietokoneesi pitää pystyä käsittelemään sekä pelaamaasi peliä että suoratoisto-ohjelmistoa samanaikaisesti. Pelaamisessa huippuluokan prosessori ja grafiikkasuoritin ovat välttämättömiä, minkä lisäksi nopea SSD-muisti auttaa lyhentämään latausaikoja merkittävästi. Useat suositut suoratoisto-ohjelmistot vaativat nekin runsaasti tehoja koneeltasi. Parasta siis olisi, mikäli olisit ennemmin aina askeleen edellä kuin pari askelta takana. Ylämäkeen juokseminen ei ole koskaan hauskaa, mutta liian heikolla tietokoneella striimaaminen muistuttaa juuri sitä.
Laadukkaan pelikoneen Twitch-tarkoitukseen saa tänä päivänä suunnilleen 1000–2000 eurolla. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että koneen ominaisuudet soveltuvat nimenomaan striimaamiseen, sillä pelkkä hinta ei vielä ole tae mistään.
2. Laadukas mikrofoni
Hyvä äänenlaatu on ensiarvoisen tärkeää katselukokemuksen kannalta. Mikäli äänesi kaikuu tai kuulostaa puuroiselta, löytävät potentiaaliset katsojasi nopeasti jonkun muun striimaajan korvaajaksesi. Kilpailu Twitchissä on kovaa, joten äänenlaadun täytyy yltää mieluusti korkealle minimivaatimusten ylitse.
Laadukas mikrofoni voi vaikuttaa merkittävästi striimisi yleisilmeeseen. Vaikka kuvanlaatu olisi priimaa, särähtää surkea audiolaatu välittömästi korvaan. Suosituksen arvoisia ovat esimerkiksi laadukkaimmat Blue Yeti- ja XLR-mikrofonit. Ne tarjoavat erinomaisen äänenlaadun hyvin vähäisellä taustamelulla. Monesti mikrofonista saa pulittaa hieman yli 50 euroa – ja mieluusti toki vaikkapa tuplasti enemmänkin.
3. Kyvykäs webkamera
Web- eli verkkokamerat ovat välttämätön osa kilpailukykyistä striimiä. Ilman niitä kukaan katsojista ei näe kasvojasi, jolloin henkilökohtaisen suhteen luominen jää ontoksi. Katsojat usein tykkäävät myös katsella esimerkiksi netticasino striimaajien reaktioita, joten kameran on hyvä olla tarpeeksi laadukas tätä varten. Ilmeet ja eleet ovat välttämätön osa striimien viehätysvoimaa.
Vaikka periaatteessa jopa sisäänrakennettu perusverkkokamera voi toimia, investoiminen kunnon kameraan parantaa merkittävästi videosi laatua ja tekee suoratoistostasi houkuttelevamman katsojille. Mikä parasta, kamerat eivät edes ole yksi striimaajan kalleimmista investoinneista. Riittävän verkkokameran saa melkein mistä tahansa 50–100 euron hinnalla.
4. Videokaappauskortti (konsolin suoratoistoon)
Jos aiot suoratoistaa konsolipelejä, vaaditaan tähän videokaappauskortti eli “capture card”.. Tämän vehkeen avulla voit yhdistää konsolin tietokoneeseesi ja tallentaa pelaamistasi suoratoistoa varten. Esimerkiksi Elgaton videokaappauskortit ovat suosittuja.
Useat konsolit mahdollistavat pelistriimaamisen myös ilman erillisiä kortteja. Tällöin kuvanlaatu ja ruudulle haluttavat chatit ja muut ominaisuudet jäävät kuitenkin vaillinaisiksi. Jos haluat esitellä pelejäsi ainoastaan parille ystävällesi, et välttämättä siis tarvitse videokaappauskorttia. Ammattimaista striimiä tuotettaessa se on kuitenkin välttämätön.
Videokaappauskortti maksaa useimmiten noin 100–150 euroa. Laatuun kannattaa tässäkin tapauksessa panostaa.
5. Valaistus
Oikea valaistus voi vaikuttaa merkittävästi striimisi laatuun. Ammattilaistason lamput ja pylväät voivat auttaa poistamaan varjoja ja varmistamaan, että kasvosi ovat hyvin valaistut. Lisäksi hyvä valaistus parantaa kameran syöttämän kuvan yleistä laatua.
Valojen hintaa on vaikea määrittää. Teoriassa voit striimata vaikka pöytälampun tai kirkasvalolampunkin valossa, mutta tällöin kannattaa ensin tsekata, että valaistus oikeasti näyttää hyvältä kamerassa.
6. Green screen -taustakangas
Niin sanotun green screenin käyttäminen voi auttaa sinua luomaan ammattimaisemman näköisen striimin itsellesi. Green screen on vihreä kangas, joka pystytään digitaalisesti poistamaan taustaltasi, jolloin taustamaisemasi saadaan häivytettyä.
Poistamalla taustan pelin tai muun luomasi sisällön päältä voit luoda katsojillesi selkeämmän, tarkkarajaisemman ja kiinnostavamman visuaalisen kokemuksen. Huomaathan kuitenkin, että green screenin oikeaoppinen käyttö vaatii myös kunnollista valaistusta, sillä muutoin efekti ei välttämättä ole täydellinen.
Green screen -taustakankaat ovat usein huokeita. Niistä saa yleensä maksaa noin 20–50 euroa, joskin myös kalliimpia vaihtoehtoja on tarjolla.
7. Nopea internetyhteys
Luotettava ja nopea internetyhteys on välttämätön Twitch-suoratoistolle. Suositeltava latausnopeus on vähintään 10 Mbps, mutta mitä nopeampi yhteys, sen parempi. Huomaathan myös, että kaikissa yhteyspaketeissa mainitaan erikseen, mikä yhteyden aito vaihteluväli on. Mitä parempi yhteys, sitä korkeampia matalammat arvot yleensä ovat. Lisäksi langallinen ethernet-yhteys on aina vakaampi kuin langaton Wifi-yhteys.
Hyvästä nettiliittymästä saa Suomessa maksaa tänä päivänä noin 20–30 euroa kuussa.
8. Suoratoisto-ohjelmisto
Viimeisenä listallamme ovat suoratoisto-ohjelmistot. OBS, Streamlabs OBS tai XSplit Broadcaster ovat välttämättömiä pelihetkien tallentamiseen ja lähettämiseen. Näiden alustojen avulla voit mukauttaa striimisi asettelua, lisätä erilaista layoutteja eli peittokuvia ja niin edelleen. Suoratoisto-ohjelmistot ovat usein ilmaisia.
Lopuksi
Onnistuneen Twitch-striimin luominen vaatii muutakin kuin vain “Go Live” -painikkeen painamista.
Oikeat laitteet ovat ratkaisevan tärkeitä, jotta voit tarjota laadukkaan kokemuksen katsojillesi. Investointeja tulee siis tehdä, ja mitä aiemmin hyväksyt tämän, sitä nopeammin saat yhteisösi ja brändisi kasvuun.
Kannattaa myös muistaa, että yleisön rakentaminen ja kanavan kasvattaminen vievät aikaa ja vaativat omistautumista. Roomaa ei rakennettu päivässä, eikä vastaava onnistu Twitch-yhteisönkään kanssa!
Kommentit