Poimimme silloin tällöin kokeiluun tuotteita myös tuntemattomammilta valmistajilta, ja joskus se kannattaa. Tässä tapauksessa positiivisen yllätyksen tarjosi Hobby Hall -verkkokaupasta tilattu Edifier e25HD -kaiutinpaketti!

Teksti: Heikki Kivelä Kuvat: Valmistaja

Joskus ennakkoluulottomuus palkitsee. Törmäsimme jokin aika sitten Hobby Hall -verkkokaupassa mielenkiintoisen näköiseen kaiutinpakettiin täysin tuntemattomalta kiinalaismerkki Edifieriltä ja päätimme tilata setin testiin. Ensimmäinen yllätys oli kuitenkin siinä, että vaikka tuotekuvauksessa puhuttiin (ja tätä kirjoitettaessa puhutaan edelleen) ”5.1 kaiutinjärjestelmästä”, paketissa oli siitä huolimatta vain kaksi kaiutinta. Ilmeisesti laajemman kattauksen setti on ollut myynnissä aiemmin. Merkin omilla verkkosivuilla sekä Euroopan-kaupasta huolehtivan, Briteistä käsin johdetun verkkokaupan sivuilla malli kyllä on esillä, ja samoin Suomessa kaiuttimia myy Hobby Hallin ohella myös esimerkiksi RDE ja Proshop.

Sinänsä tämä Edifier e25HD:ksi nimetty aktiivinen stereokaiutinpaketti vaikutti 252,55 euron hintaan nähden suhteellisen kehittyneeltä ja siistiltä. Jo tuotekuvissa huomion kiinnitti koteloiden pyöreä muotoilu, joka tunnetusti on kaiutinsuunnittelun kannalta varsin fiksu veto. Pyöreillä kulmilla nimittäin pystytään kontrolloimaan muun muassa kotelon sisäisiä seisovia aaltoja ja hai- tallisia akustisia heijastumia.


Toimiva design
Edifier e25HD:n design on raikkaalla tavalla nykyaikainen mutta liikaa huomiota herättämätön varsinkin kiiltovalkoisella viimeistelyllä. Hiukan yläviistoon suunnatussa etulevyssä on 19-millimetrinen pehmytkalottidiskantti sekä nelituumainen laajakaistaelementti. Näiden lisäksi kaiuttimen sisältä löytyy kaksi kolmituumaista passiivisäteilijää, jotka jatkavat pienen kotelon bassotoistoa alaspäin. Vahvistintehot jakautuvat siten, että kaiutinta kohden laajakaistaelementille on napakat 22 wattia ja diskantille 15 wattia. Kaiutinparin oikeanpuoleisessa kotelossa sijaitsee setin ainoa liitäntä, 3,5 millimetrin yhdistetty linjatasoinen otto ja optinen toslink. Sen vieressä on myös 18 voltin verkkomuuntajan liitäntä sekä kaiuttimet toisiinsa yhdistävän, valmistajan omalla liitännällä varustetun yhdyskaapelin liitäntä. Sekä virtajohtoa että yhdyskaapelia on tarjolla sopivan pitkästi, mutta liitintyypistä johtuen välikaapelia ei oikein voi korvata millään. Tämä on hyvä huomioida kaiuttimen sijoituksessa. Esimerkiksi sijoitukseen 55-tuumaisen television molemmin puolin kaapelia riittää kuitenkin riittävästi.

Etulevyssä on 19-millimetrinen pehmytkalottidiskantti ja sen alapuolella 116 millimetrin laajakaistainen bassokeskiäänielementti. Oikeanpuoleisen kaiuttimen reunassa on myös ohjauspainikkeet. Kaiuttimien takana eräänlaisessa aukossa sijaitsevat passiivisäteilijät jatkavat pienen kotelon bassotoistoa alaspäin.

Langallisen tulon lisäksi e25HD tarjoaa myös bluetoothin, mikä on varsin fiksu veto. Käytännössä olohuoneessa television voi kytkeä optisella digitaalisella kaapelilla kaiuttimiin ja sen rinnalla toistaa musiikkia esimerkiksi älylaitteelta tai tietokoneelta bluetooth-yhteyden avulla. Kaiuttimien ohjaus on mahdollista joko mukana tulevalla, todella yksinkertaisella kaukosäätimellä tai oikeanpuoleisen kotelon reunasta löytyvillä yksinkertaisilla hipaisupainikkeilla.


Ääni Yllättää
Vaikka Edifier e25HD -paketti vaikutti päällisin puolin olevan yllättävän tanakkaa tekoa ja muutenkin sarjassaan uskottavan oloinen tuote, varsinaisen yllätyksen tarjosi kaiutinparin ääni. Sen virityksessä kiinalaisvalmistaja on hyödyntänyt digitaalista signaaliprosessointia, mikä kuuluu lähinnä siinä, että kaiuttimen toisto adaptoituu kuunteluvoimakkuuteen. Toisin sanoen hiljempaa kuunneltuna toistossa on voimakkaampi ääripääkorostus, joka loivenee hiukan äänenvoimakkuuden noustessa. Silti esimerkiksi bassotoisto on kotelon mittoihin (122 x 212 x 222 millimetriä) nähden suorastaan hämmentävän syvää ja puhdasta – joskin fysiikan lait tässäkin toteutuksessa pätevät.

Oikeanpuoleisen kaiuttimen takaa löytyy 3,5 millimetrin yhdistetty linjatasoinen analogi- ja optinen digitaalinen liitäntä. Lisäksi e25HD tarjoaa bluetooth-yhteyden.

Edifier e25HD voisi mittojensa ja toteutuksensa puolesta sopia parhaiten juuri television kumppaniksi, lähinnä siitäkin syystä, että sen toisto kattaa – omine mutkitteluineenkin – yllättävän suuren osan tarvittavaa taajuuskaistaa. Vaikka samassa hintaluokassa on tarjolla subwooferilla varustettuja soundbar-ratkaisuja, Edifier-kaiuttimien etuna on kuitenkin omalla tavallaan luontevampi, kompakti ja tasapainoinen toisto niin musiikilla kuin leffaäänelläkin. Ja mainittakoon, että kaiuttimen kyky sopeutua eri materiaalin toistoon eri äänenvoimakkuuksilla toimii hyvin. Hintaisekseen toteutus on varsin kiitettävä.

Edifier e25HD: Hinta ja laatu kohtaavat

Melko tuntemattoman kiinalaismerkin, Edifierin, e25HD on yllättävän siisti ja hyvä-ääninen aktiivikaiutinpari, joka sopii loistavasti esimerkiksi televisiotasolle vähän isommankin ruudun molemmin puolin. Kaiutinparin ääni osaa kehittyneiden dsp-ominaisuuksien ansiosta adaptoitua toistettavan materiaalin ja äänenvoimakkuuden tarpeisiin, ja tuloksena onkin kaiutinkoteloiden kokoon nähden melko häkellyttävää jälkeä.

Potentiaaliset miinuspuolet liittyvät vain paketin liitäntöihin. Tarjolla on vain yksi langallinen yhdistelmäliitäntä, ja kaiuttimet toisiinsa kytkevä yhdyskaapeli on varustettu liittimillä, joita ei oikein voi korvata. Tämä voi rajoittaa hiukan kaiutinparin sijoitusta tilaan. Muuten Edifier e25HD on aikamoinen löytö hintaansa nähden!

HYVÄÄ & HUONOA

Kokoon nähden muhkea toisto
Siisti design
Hinta–laatusuhde
Liitäntärajoitukset

Edifier e25HD
Hinta 219 €
Ostopaikka Hobbyhall
Lisätiedot edifier.online
Toimintaperiaate Aktiivinen stereokaiutinpari
Elementit 2 x 76 mm passiivisäteilijä / 116 mm bassokeskiääni / 19 mm diskantti
Vahvistinteho 2x15W+2x22W
Bluetooth Kyllä (v 4.0)
Liitännät 3,5 mm linjaotto / optinen toslink
Paino 3,6 kg
Mitat(lxkxs) 122x212x222mm
Muuta Kaukosäädin, rca¬–3,5 mm plugi -adapteri, optinen toslink -kaapeli, 3,5 mm – 3,5 mm -audiokaapeli

Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 4/2022 (nro.211).