Markkinoilla on nykyään älykkäitä kaiuttimia joka lähtöön, mutta kaikki niistä eivät useinkaan kuulosta järin hyvältä. Poikkeuksiakin on, ja tässä yksi.


Melkeinpä mitä tahansa törppöä, jossa on jonkinlaiset kaiutinelementit, sisäinen vahvistin ja verkkoyhteys, voidaan kutsua nykypäivänä älykaiuttimeksi. Suhteellisen uuden tuotekategorian kriteerit ovat jokseenkin sallivat, ja toisaalta on hyväkin, että valinnanvaraa löytyy. Periaatteessa riittää, että laitteesta lähtee ainakin jonkin verran ääntä ja sen kanssa voi kommunikoida tavalla tai toisella.

Me täällä Suomessa olemme kuitenkin siinä määrin vielä muita maita – muun muassa naapuriamme Ruotsia –  heikommassa asemassa, sillä yleisimmät virtuaaliassistentit Google Assistant ja Amazon Alexa eivät toimi äidinkielellämme. Käyttäjän tulee siis osata esimerkiksi englantia tai ruotsia saadakseen älykaiuttimen ominaisuuksista kaiken irti. Toistaiseksi ainoan poikkeuksen tekee Apple-laitteiden Siri, joka ymmärtää ja puhuu myös suomea.

Mutta jos laajasta älykaiutintarjonnasta pitäisi valita jokin yleispätevä malli, niin mistä lähteä liikkeelle? Meidän suosituksemme on, että ykköskriteeriksi asetetaan äänenlaatu.

Denon Home 150 sisältää kaksi d-luokkaista vahvistinta, 25 millimetrin diskantin sekä 89 millimetrin bassokeskiäänisen.

Japanilaisvalmistaja Denonin juuret juontavat vuoteen 1910, joten voidaan sanoa, että merkillä on vahva näkemys äänentoistolaitteiden toteutuksesta. Tämä näkyy ja kuuluu muun muassa Denonin laadukkaissa ja monipuolisissa vahvistimissa mutta myös edullisemman laidan tuotteissa, joista esimerkkinä 279 euroa maksava älykäs Denon Home 150 -kaiutin.

Mitoiltaan kompakti (leveys 120, korkeus 187 ja syvyys 120 millimetriä) ja 1,7 kilogrammaa painava Denon Home 150 sisältää pienestä koostaan huolimatta laadukkaita komponentteja, jotka tuottavat laitteen mittakaavaan nähden isoa ääntä huoneessa kuin huoneessa. Diskanttitoistosta huolehtii 25-millimetrinen kalotti ja bassoista 89-millimetrinen woofer d-luokkaisine vahvistimineen. Elementit ovat piilossa tyylikkään hillityn kangasverhoilun takana, minkä ansiosta Home 150 on helppo istuttaa sisustukseen kuin sisustukseen. Kaiutin on saatavilla mustana ja valkoisena.

Denon Home 150:n ohjaus hoituu kätevimmin HEOS-järjestelmän kautta.

Varsinaisen älykaiuttimen Home 150:stä tekee sen verkko-ominaisuudet. Kaiken taustalla toimii monipuolinen ja kehittynyt HEOS-käyttöliittymä, jolla paitsi säädetään Home 150:n omia asetuksia myös saadaan liitettyä kaiutin osaksi isompaa kokonaisuutta.

Esimerkiksi äänen optimointi tapahtuu älypuhelimeen ladattavan HEOS-sovelluksen avulla. Home 150:n tapauksessa tämä tarkoittaa Placement EQ -ominaisuutta, jolla kaiuttimen sijoituspaikan vaikutuksen bassotoistoon voi kompensoida kehittyneen dsp-tekniikan avulla. Jos kaiutin on esimerkiksi keittiön nurkassa, bassokorostusta voi kätevästi tasoittaa. Jos taas sijoituspaikka on avarampi, bassoa voi vastaavasti nostaa kuuluvammaksi.

HEOS-sovelluksella kahdesta Home 150 -kaiuttimesta on myös mahdollista muodostaa stereopari, ja lisäksi Home 150:t voi liittää osaksi 5.1-järjestelmää surround-kaiuttimiksi. Luonnollisesti myös erilaisten monihuonekokonaisuuksien käyttö ja hallinta onnistuu. Denon Home 150 voi helposti toimia esimerkiksi yö- tai työpöytäkaiuttimena vaikka toisessa päässä taloa. Kaiuttimessa on sekä langaton että langallinen verkkoyhteys, ja riippuen varsinkin langattoman verkkoyhteyden laadusta suosittelemme aina langallista ethernet kytkentää, jos se vain on mahdollista.

Kaiuttimen takaa löytyy kierre seinätelineelle, verkon yhteyspainike, rj45-liitäntä verkkokaapelille, usb-liitäntä tiedostotoistoon massamuistilaitteelta, 3,5 millimetrin linjaotto, bluetooth-parinmuodostuspainike sekä virtaliitin.

Muista liitännöistä Denon Home 150:ssä mainittakoon 3,5 millimetrin linjaotto ulkoiselle äänilähteelle sekä varsinkin älylaitteiden kanssa kätevä bluetooth. Mukana on myös usb-liitäntä, jonka avulla onnistuu tiedostotoisto massamuistilaitteilta.

Musiikin suoratoistopalvelut, kuten Spotify, Amazon Music HD, TIDAL, TuneIn ja Deezer, löytyvät suoraan HEOS-järjestelmästä. Kaiutin tukee myös korkearesoluutioääntä flac-, wav-, alac- ja dsd-formaateissa.

Kätevä ominaisuus on, ettei Denon Home 150 -kaiutinta tarvitse kaikissa tapauksissa ohjata älylaitteella. Kaiuttimen päällä olevat hipaisupainikkeet nimittäin tarjoavat kolme pikavalintaa, joiden avulla käyttäjä voi esimerkiksi käynnistää suosikkisoittolistansa tai nettiradiokanavan suoraan kaiuttimesta.

Kaiuttimen ohjaus onnistuu myös päällä sijaitsevilla ohjauspainikkeilla.

Ja kuten älykaiuttimen kuuluukin, Denon Heos 150 myös ottaa äänikomentoja vastaan ja tarvittaessa juttelee sinulle takaisin – tosin edellä mainituin kielivarauksin. Mutta jahka Googlen ja Amazonin insinöörit saavat tuettujen kieliversioiden listalle myös suomen, Denon Home 150 on valmis. Sen älyominaisuudet kantavat huomisenkin puolelle, ja ääni on takuulla kunnossa silloinkin.

Katso tästä Denon Home 150 -kaiuttimen esittelyvideo:


Lisätiedot: Denon