Aina ei ole tilaa tai tarvetta täysikokoiselle stereojärjestelmälle. Onneksi nykyisin on tarjolla ratkaisuja, jotka kattavat lähes kaikki kuviteltavissa olevat toistotarpeet.


​Isot lattiakaiuttimet ja koko hyllyn täyttävä av-viritinvahvistin kyllä tarjoavat monipuolisia ominaisuuksia ja isoa ääntä, mutta joskus laitteiston isompi koko on vain haitaksi. Onneksi valinnanvaraa löytyy myös mikrohifisarjasta. Siinä missä postimyyntikatalogien pikkustereopaketit olivat vielä muutama vuosikymmen sitten melko kelvottomia kokonaisuuksia, nykypäivänä tutuiltakin merkeiltä löytyy taitavasti toteutettuja mikrohifisarjoja.

Yksi esimerkki tästä on Denon, jonka CEOL-sarjan tuorein edustaja N10 tarjoaa kompaktissa paketissa liki kaiken tarpeellisen: muun muassa perinteisen cd-soittimen, fm-virittimen, langattomat suoratoisto-ominaisuudet sekä HEOS-monihuonealustan. CEOL N10 on saatavilla Denonin omien kaiuttimien kanssa pakettina nyt tarjoushintaan 549,90 euroa. Lisäksi, jos sinulta löytyy jo sopivat pikkukaiuttimet, pelkkä keskusyksikkö on myytävissä erikseen hintaan 499,90 euroa, ja löytyypä laitteesta myös linjalähdöllä varustettu preout-malli aktiivikaiuttimille hintaan 549,90 euroa.

Denon CEOL N10 on saatavilla Denonin omilla kaiuttimilla, ilman kaiuttimia ja preout-versiona aktiivikaiuttimille. Pintapuolisesti toteutus on kaikissa tapauksissa sama.

Denon CEOL N10:n sisällä on tehokas, d-luokassa toimiva 2 x 65 watin vahvistin, ja nykyaikaiset verkko- ja suoratoisto-ominaisuudet ovat tärkeässä osassa sen toteutuksessa. Esimerkiksi usb-levylle sekä dlna-yhteensopiville servereille, kuten omalle tietokoneelle tai nas-laitteelle, tallennettujen musiikkitiedostojen selaus ja toisto on mahdollista, ja tässä auttaa vahvistimen selkeä näyttö ja mukana tuleva kattava kaukosäädin.

HEOS-järjestelmän kautta taas voi toistaa Spotifyn lisäksi esimerkiksi Deezeriä ja Tidalia, TuneIn-nettiradiopalvelua, dlna-verkkolevyn sisältöä ja valita myös perinteisemmistä vahvistimen tarjoamista toistolähteistä esimerkiksi radion. HEOS ei tuo mukanaan pelkästään suoratoistopalveluita vaan myös mahdollisen liittää vahvistin osaksi monihuonejärjestelmää. Hankkimalla kaveriksi HEOS-kaiuttimia tai vahvistimia voi halutessaan saada vaikka koko talon soimaan samaan tahtiin.

Takana on linjatasoinen analoginen rca-sisääntulopari ja kaksi optista sisääntuloa, joiden avulla CEOL N10:n pystyy liittämään esimerkiksi televisioon ja pelikonsoliin. Vahvistin tunnistaa, onko siihen liitetty laite päällä ja käynnistyy silloin automaattisesti. Lähtöinä on kaiutinliitäntöjen lisäksi subwoofer-lähtö aktiivisubbarille. Mukana on myös liitäntä verkkokaapelille ja antennille.

Cd-soittimella puolestaan pystyy toistamaan tavallisten cd-levyjen lisäksi wma- ja mp3-tiedostoja cd-r- ja cd-rw-levyiltä. Perinteinen fm/am-viritin taas on varustettu rds-ominaisuudella, joten radioaseman nimi ja mahdolliset muut tiedot näkyvät ruudulla.

Usb:n ja verkon kautta laite kykenee toistamaan dsd-tiedostoja 2,8:n ja 5,6 megahertsin laadulla sekä wav-, flac- ja alac-tiedostoja 192 kilohertsin näytetaajuudella ja 24 bitin syvyydellä. Optiset sisääntulot puolestaan yltävät 192 kilohertsin laatuun 24 bitin syvyydellä.

Denon CEOL N10 oli julkaisuvuotenaan niin pidetty ja laadukas laite, että sille myönnettiin arvostettu EISA Awards -palkinto kompaktien musiikkikeskusten sarjassa.

Katso tästä esittelyvideo laitteesta:


Lisätiedot: Denon