Huawei on kertonut muun muassa Twitter-tilillään, että se esittelee syksyn lippulaivamallistoon kuuluvat Mate 30 -puhelimet Euroopan markkinoille 19. syyskuuta Saksassa Münchenissä.

Perinteisesti yhtiö on julkistanut Mate-sarjan puhelimensa syyskaudella ja P-sarjan puhelimensa keväisin. Molemmat ovat lippulaivamalleja, mutta Mate-puhelimien yhteydessä on tavallisesti myös esitelty uusi järjestelmäpiiri, jota käytetään Maten lisäksi P-sarjassa. Mate-sarja on edustanut tavallisesti vuoden kärkipuhelimia Android-puolella, etenkin kameroiden osalta.

Tällä kertaa uuden Mate-sarjan ilmestymistä ovat varjostaneet synkät pilvet, sillä Huawei päätyi toukokuussa Yhdysvaltojen kauppaministeriön kieltolistalle. Sen jälkeen yhdysvaltalainen Google ilmoitti keskeyttävänsä yhteistyön Huawein kanssa Android-käyttöjärjestelmän osalta. Yhtiöt saivat yhteistyölleen armonaikaa elokuulle asti ja sitä jatkettiin vastikään marraskuulle.

Toistaiseksi ilmestyneisiin puhelimiin tilanteesta ei ole koitunut konkreettisia seurauksia ei ole ollut, sillä esimerkiksi muutama päivä kieltolistalle päätymisen jälkeen esitelty Honor 20 -puhelin sisältää edelleen normaalisti Googlen sovellukset. Huawei on kuitenkin kertonut varautuneensa Androidista luopumiseen omalla HarmonyOS-käyttöjärjestelmällään. Ykkösvaihtoehtona yhtiölle on kuitenkin pitäytyminen edelleen Androidissa.

Tilanne näyttää kuitenkin olevan kiristymässä, sillä Googlen edustajan mukaan Mate 30 -puhelimet eivät saa Googlen sertifikaattia. Niinpä ne eivät saa myöskään Googlen palveluita. Siinä mielessä ilmestyminen Euroopan markkinoille syyskuussa on yllätys – yhtiön kotimarkkinoilla Kiinassa Googlen palveluita ei voi muutenkaan käyttää.

Kysymysmerkki onkin tässä vaiheessa, millä käyttöjärjestelmällä uusi lippulaiva tullaan esittelemään. Onko siinä sertifioimaton Android, uusi HarmonyOS vai esimerkiksi joissain huhuissa vilahdellut, suomalaisen Jollan käyttöjärjestelmään pohjautuva AuroraOS? Jos käytössä on sertifioimaton Android, nähtäväksi jää myös, miten pian puhelin tulee kauppoihin. Tilanne Yhdysvaltojen ja Kiinan välisessä kauppasodassa on edelleen epäselvä.