Nuraphonen kuulokkeet ovat sarjassaan yhdet viime vuosien persoonallisimmista keksinnöistä. Ne nimittäin mittaavat käyttäjänsä kuulon automaattisesti. Alkukohun jälkeen mukaan on kaikessa hiljaisuudessa tullut myös vastamelutoiminto. Kokeilimme, miten kuulokkeiden eri ominaisuudet toimivat.

Teksti: Joni Nikkola
Kuvat: Valmistaja

Nuraphone esitteli kekseliäät kuulokkeensa vuonna 2017. Kickstarter-joukkorahoituspalvelussa alkunsa saaneet kuulokkeet onnistuivat keräämään riittävästi kannatusta. Ne ovat nyttemmin rantautuneet myös Suomeen. Nuraphonet sijoittuvat tunnustetuimpien Bosen ja Sonyn vastamelukuulokkeiden kanssa samaan, noin 400 euron hintaluokkaan, mutta edustavat hieman toisenlaista näkökulmaa.

Sovellus havaitsee, jos kuulokkeet ovat  huonosti ja neuvoo niiden asettelussa. Lopputuloksena on kuuloprofiili kuvaajineen.

Minimalistista muotoilua

Ensivaikutelma Nuraphoneissa on hieman halvempi kuin kilpailijoissa. Pehmusteet eivät ole ylellistä nahkajäljitelmää vaan silikonia. Sanka on ohuehko, ja oikeastaan ainoa silmin nähden ylellisempi yksityiskohta on metallinen rengas. Mukana tulee lataus-/audiokaapeli, tukeva kuljetuskotelo ja kahdenkokoiset varasovittimet nappikuulokkeille.

Itse kuulokkeissa ei ole minkäänlaisia fyysisiä nappeja tai led-ilmaisimia. Toisaalta niille ei ole suurta tarvettakaan, koska kuulokkeet menevät pois päältä, kun ne ottaa korvilta. Akun lataustilan ilmaisin taas löytyy puhelimesta. Kun kuulokkeet asettaa päähänsä, ne ilmoittavat päälläolosta ja akun lataustilasta äänellä. Kuulokkeiden sangan säätönupit sisältävät kosketuspainikkeet, joiden toiminnot pystyy valitsemaan sovelluksesta. Ne vastaavat kosketukseen pienellä napsahduksella. 

Rakenne on erikoislaatuinen, sillä korvan päälle sijoitettavissa kuulokkeissa on lisäksi korvakäytävään sijoittuva in ear -nappikuulokeosio. Kuulokkeet ovat kaksiteiset. Nappiosioissa on diskanteista vastaava 15 millimetrin elementti ja kupissa puolestaan 40 millimetrin basso–keskiäänielementti. Langaton toisto sujuu bluetoothilla, ja se on varustettu parempaa äänenlaatua tarjoavalla aptx hd -koodekilla.

Kuljetuskotelossa on erikoinen mutta toimiva magneettikiinnitys. Kotelo on hieman suurehko, eivätkä kuulokkeet taitu kasaan, joten ne vievät olkalaukussa monia kilpailijoitaan enemmän tilaa. Paketissa on lisäksi usb-a-latausjohto. Akulle luvataan kestoa 20 tunniksi, mikä ei ole aivan yhtä paljon kuin kilpailijoissa. Lataaminen kestää kolmisen tuntia.

Alkuasetusten lomassa voi myös valita kosketuspainikkeiden toiminnot.

Räätälin määräämä

Kuulokkeiden apuriksi tarkoitettu sovellus on ladattavissa ilmaiseksi iOS- ja Android-laitteille. Se mittaa kuulon ja luo sen pohjalta henkilökohtaisen toistoprofiilin. Alkusäätöjen aikana ei tarvitse tehdä itse mitään muuta kuin klikkailla painikkeesta eteenpäin. Sovellus myös neuvoo, jos kuulokkeita täytyy asettaa paremmin korville.

Kuulon testaus tapahtuu niin sanotun otoakustisen emission avulla. Se perustuu siihen, kuinka tärykalvot reagoivat ääneen. Ne tuottavat eräänlaisen vaimean kaiun toistettavasta äänestä. Se on puolestaan mitattavissa kuulokkeissa olevilla mikrofoneilla ja hyödynnettävissä toiston viilaamisessa. Vastaavaa menetelmää käytetään muun muassa vauvojen kuulon mittauksessa.

Testi kestää muutaman minuutin, ja sen aikana soi erinäisiä ääniä. Lopputuloksena saa graafisen kuvaajan. Havaitsimme, että testi kannattaa tehdä tarvittaessa uudelleen, jos ensimmäisellä mittauksella tulokset eivät vielä ole aivan optimaaliset. Toistoprofiileja voi tallentaa kolme kappaletta.

Sovelluksessa on myös säätö immersiivisyydelle, jonka on tarkoitus mukailla elävän musiikin kuulemista. Totesimme, että säätö on useimmissa tapauksissa paras pitää melko lähellä minimiä tai poissa päältä, sillä bassontoisto karkaa melko nopeasti yliampuvaksi. Elokuvatoistossa tujakka basso on kuitenkin tervetulleempi.

Kuulokkeet ovat tavallisesta poiketen kaksiteiset. In-ear-osiossa sijaitsee diskanttielementti ja kupissa basso–keskiäänielementti.

Tehokasta vaimennusta

Korvanlehtiä kuulokkeet eivät juurikaan paina, mutta korvakäytävään menevä osa painaa jonkin verran. Se ei tunkeudu yhtä syvälle korvakäytävään kuin tavalliset in-ear-kuulokkeet, mutta varsinaiset kuulokeosat painavat niitä kovemmin. Myös silmälasien sanka jää hieman puristuksiin kuulokkeita käytettäessä. Kuulokkeet ovat myös melko tarkat asettelun suhteen. Allekirjoittanut joutui välillä hakemaan oikeaa korkeutta, jotta ääni kuulostaisi oikealta, mutta tuntuma riippunee suuresti käyttäjän korvan anatomiasta.

Kuulokkeissa on erikoinen TeslaFlow-viilennystoiminto, joka aktivoituu musiikista. Se korvaa lämmintä ilmaa kylmällä, minkä luvataan vähentävän hiostamista pidemmässä kuuntelussa. Tammikuussa testatessa viilennystoiminnolle ei ollut sanottavammin tarvetta, mutta ainakaan korvia ei tuntunut kuumottavan kaupungilla kulkiessa, toisin kuin joillain muilla kuulokkeilla.

Kekseliäät kosketuspainikkeet toimivat hieman vaihtelevasti. Yksittäispainallukset ne ottavat vastaan hyvin, mutta tuplapainalluksetkin rekisteröityvät usein pelkkinä yksittäispainalluksina. Toinen käytännön harmittava piirre on, että kuulokkeita paremmin korville asettaessa toisto katkeaa ja sen joutuu käynnistämään uudelleen itse.

Vastamelutoiminto saapui kuulokkeisiin julkistamisen jälkeen päivityksen mukana. Kuulokkeiden passiivinen eristys on jo itsessään harvinaisen vakuuttava. Tietokoneen tuulettimen melko äänekäs pöhinä katoaa jo ilman musiikkiakin kuulumattomiin, ikään kuin kuulokkeiden alle laittaisi korvatulpat.

Vastamelutoiminto ei ole niin tehokas, että kuulokkeista olisi pelkiksi kuulosuojaimiksi. Musiikkia kuitenkin pystyy kuuntelemaan tavallista maltillisemmalla volyymillä, ja samalla pysyy kärryillä esimerkiksi kuulutuksista.

Esimerkiksi kaupungilla liikkuessa voimakas melunvaimennus ei ole aina edes toivottavaa, joten kuulokkeissa on myös SocialMode ympäristöäänien kuuntelua varten. Varsinaisissa sosiaalisissa tilanteissa huomaavaisinta tietysti on ottaa luurit kokonaan pois päästä.

Nuraphone on varustanut kuulokkeensa kookkaalla ja kovalla kuljetuskotelolla, joka vie laukusta yllättävän ison lohkon tilaa.

Saumat suoriksi

Kokonaisuudessaan toisto kuulostaa räätälöinnin jälkeen kiitettävän neutraalilta. Suurta omaa luonnetta kuulokkeilla ei ole, mutta kuulotestaus tuntuu todellakin toimivalta. Lopullista totuutta Nuraphonen äänen luonteesta on tavallista vaikeampi sanoa, koska se räätälöityy jokaisen kuuloon erikseen. Joka tapauksessa äänenmuokkaustoiminto päällä ero on huomattava neutraaliin verrattuna. Allekirjoittaneella toisto ilman räätälöityä profiilia oli ylärekisteriltään turhan hallitseva mutta muuttui räätälöinnin jälkeen tasapainoisemmaksi. Basso ja keskialue pääsivät esille. Sävy on kauttaaltaan ärsyttämätön – joidenkin makuun kenties liiankin. Kuulokkeet antavat alkuseremonioiden jälkeen estradin musiikille eivätkä kulje perässä briljeeraamassa. Myös aksentit asettuvat testin myötä sellaiselle voimakkuudelle, etteivät ne tuota kivuliaita yllätyksiä.

YHTEENVETO

Lähellä taikuutta
Nuraphonen kuulokkeet ovat rohkean erilaiset ja varustettu innovatiivisilla ominaisuuksilla. Jo pelkkä passiivinen vaimennus peittoaa halvimmat vastamelukuulokkeet, mutta matalinta meteliä saa vaimennettua lisää vastamelutoiminnolla.

Automaattinen kuulontestaus toimii, mikä tuntuu jo melkein taikuudelta. Silti ei olisi pahitteeksi, jos sovellus antaisi mahdollisuuden myös hienosäätää toistoa enemmän omaan makuun. Korvakäytävään menevät osat saattavat alkuun tuntua hiukan oudoilta, mutta muuten kuulokkeet ovat hyvinkin hankinnan arvoiset.

+ Tehokas vaimennus
+ Helppo ja toimiva kuulotestaus
– Eivät taitu kasaan
– Käyttömukavuus varauksin
– Hitunen premium-tuntumaa ei olisi pahitteeksi

Nuraphone

Hinta: 419 euroa
Lisätietoja: http://www.nuraphone.com

fi.eetgroup.com

Akunkesto: 20 h
Vastamelutoiminto: Kyllä
Bluetooth: Aptx hd
Sovellus: iOS, Android
Muuta: Kuljetuslaatikko, latauskaapeli, TeslaFlow-viilennys