Ebaystä saatava Roll Up Drum Kit -rumpusetti toimii paristoilla, ja sen saa kääräistyä matkaan mukaan. Onko siitä hupivälineeksi tai ehkäpä jopa oikeaksi treenikaveriksi?

Teksti: Joni Nikkola
Kuvat: Joni Nikkola & valmistaja

Ebayssä myytävä Roll Up Drum Kit -rumpusetti sai sormemme syyhyämään, mutta saipa se myös kohottelemaan kulmakarvojaan – kuuluuhan toimitukseemme peräti kolme rumpalia. Kyseessä on rullalle kääräistävä rumpulettu, jonka hinta on kolmenkympin tietämillä. Sen voi antaa jälkikasvulle leikkikaluksi tai pakata mukaan esimerkiksi kaveriporukan mökkireissulle hupivälineeksi.

Kiitettävää kuljetettavuutta

Kokoa setillä on avattuna kutakuinkin venepizzan verran, mutta rumpuja löytyy kelpo perussetin verran: bassorummun ohella matossa on virveli, kaksi pikkutomia, lattiatomi, hihat, kaksi crashia eli aksenttipeltiä sekä yksi komppipelti. Testisetissämme on mukana myös jalkapedaalit basaria ja hihat-peltejä varten, mikä vapauttaa käsiä soiton taikaan ja lisää tuntumaan aimo ripauksen autenttisuutta.

Paketissa tulee setin lisäksi kapulat, ohjekirja ja usb-johto. Laite toimii pohjan luukun kautta syötettävien aaa-paristojen tai usb-portin tarjoaman virran voimin. Mukana ei tule vakiovarusteena virta-adapteria.

"Testisetissämme on mukana myös jalkapedaalit basaria ja hihat-peltejä varten."

Taskuun setti ei mahdu rullattunakaan, mutta kassissa se kulkee vaivatta. Takaa löytyy virtakytkin, usb-liitäntä virran annosteluun, pedaalisisääntulo, audiosisääntulo esimerkiksi mp3-soittimen liittämiseksi ja audioulostulo kuulokkeita tai aktiivikaiuttimia varten. Midi-ulostuloa ei ole, joten laitteella ei pääse ohjastamaan ulkoista rumpumoduulia tai tietokoneen sekvensseriohjelmaa. Äänittelyssä täytyy siis tyytyä sisäänrakennettuihin soundeihin.

Päällä olevista kontrollinamiskoista pystyy säätämään äänenvoimakkuutta, valitsemaan seitsemän rumpusetin välillä, kuuntelemaan demokappaleita, nauhoittamaan ja kuuntelemaan soittoaan, käyttämään yhdeksää valmista rytmiä ja säätämään kompin nopeutta. Nauhoitusta varten muistia on 336 nuotin verran. Rummut siirtyvät huomaavaisesti lepotilaan minuutin käyttämättömyyden jälkeen, jolloin paristoja ei tarvitse aivan koko ajan olla ostamassa.

Hupia ja vähän hyötyäkin

Etukäteen arvelutti, mitä aikanaan toistakymmentä vuotta aktiivisesti rumpuja soittanut ja siihen aikanaan leipääntynyt ex-kannuttaja voi saada irti lelurummuista. Suurinta epäluuloa herättävät pienikokoiset rumpulätkät, joihin sihtaaminen vaatii tarkkuutta. Ja sounditkin ovat varmaan aivan karmeat?

Ei ihan niinkään. Rajoitteistaan huolimatta – ja osin niiden takia – Roll Up Drum Kitin soitto oli yllättävän hauskaa, ja vielä hauskempaa se varmasti on sille enemmistölle, jolle rumpalointi on uudempi juttu. Tavallaan juuri rajoittuneisuuden takia oli hauska rällätä menemään Toton Africaa tai muita rumpuklassikoita.

Mitä ne rajoitteet sitten ovat? Dynamiikkaa pädit eivät tunnista ollenkaan, eli jokainen isku toistuu kapulan lyöntivoimakkuudesta huolimatta samalla äänenvoimakkuudella. Se on kenties vain hyvä asia, sillä aloittelijankin soitto kuulostaa hyvältä, vaikka joka isku ei aivan tasalaatuinen olisikaan.

"Rajoitteistaan huolimatta – ja osin niiden takia – Roll Up Drum Kitin soitto oli yllättävän hauskaa."

Soittotuntuma puolestaan riippuu huomattavasti alustasta, jolle rummut on laskostettu. Parhaiten setti toimii, kun sen laskee riittävän kovalle pöytäpinnalle. Silloin kapula pomppaa mukavasti takaisin ja on mahdollista soittaa tarkemmin ja paremmalla tekniikalla. Sylissä tai matolla pidettäessä taas kapula lätsähtää vain paikalleen eikä esimerkiksi militaristisia roll-päristelyjä saa aikaan.

Roll Up Drum Kit sopii rajoitukset huomioiden välineeksi oikeiden rumpujen opetteluun. Siitä löytyy kyllä kattavasti perussetin osaset, ja ne ovat vieläpä kutakuinkin oikealla paikallaan. Oikeiden rumpujen soittotekniikkaa kykenee käyttämään melko hyvin myös lelurummuissa. Toisin päin asia voi olla monimutkaisempi, ja oikeampaa tuntumaa hakevan kannattaakin harkita muita ratkaisuja.

"Setin parhaat soundit ovat yllättävän toimivia."

Setin parhaat soundit ovat yllättävän toimivia. Etenkin akustista muistuttava oletussetti on suhteellisen tanakka, mutta mukana on myös pari mukiinmenevää elektronista settiä. Osa seteistä menee särölle etenkin kovemmissa rumpufilleissä.

Äänitystoiminto on hauska, ja hauskemman siitä tekee mahdollisuus vaihtaa kuunnellessa settiä. Oman rumpaloinnin kuunteleminen on tässäkin tapauksessa varmasti suurempi elämys uudelle tulokkaalle.

Setistä löytyvä valikoima piano- ja midikitarataustoja on melko hämmentävä ja harmittavan aloittelijaepäystävällinen. Monet biiseistä olivat yllättävän progressiivisia, eikä taustalla ollut edes klikkiä kertomassa, missä tahdin ykkönen oikein sijaitsee.

Katso jammailuvideomme alta!

YHTEENVETO

Hauskuutta ainakin hetkeksi

Roll-Up Drum Kit on hauska lelu lapsille ja lapsenmielisille rumpaleille. Se antoi hupia jopa lajia vuosia harrastaneelle. Soittotuntumassakin päästään ainakin hieman samaan suuntaan kuin oikealla setillä, kiitos jalkapedaalien. Varsinaiseen rumpuharrastuskäyttöön siitä ei ole, mutta vaikkapa mökkibileiden viihdyttäjäksi kylläkin.

+ Yllättävän asialliset soundit
+ Helppo roudata
+ Hauska ja halpa
– Pienikokoiset pädit

Roll Up Drum Kit

Hinta: Noin 30 euroa
Hankintapaikka: Ebay

Muuta: Kapulat, hihat- ja bassorumpupedaali, usb-johto


Vaihtoehtoja vakavampaan rummutteluun

Roll Up Drum Kit on hauska lelu, mutta vakavampaan käyttöön tai keikoille siitä ei juuri ole. Entä jos rumpuhammasta kolottaa enemmänkin?

Itsestäänselvin vaihtoehto on hankkia perinteiset akustiset rummut. Käytettynä tunnetun merkin perussetin hankkiminen on hinta–laatusuhteeltaan varmin vaihtoehto, sillä niiden metalliosat ovat usein jo varsin laadukkaita. Akustiset rummut kuitenkin vievät tilaa ja pitävät kovaa ääntä, joten kerros- tai rivitalossa asuva tarvitsee treenitilan tai pitkäpinnaiset naapurit.


Moni hankkiikin kotitreenausta varten sähkörummut. Ne vaativat käyttökunnossa lähes saman tilan kuin oikeatkin rummut, mutta setti on helppo taitella joutohetkiä varten nurkkaan. Soundeista vastaavat rumpumoduulit ovat usein vaihdettavissa.

Edullisemman laidan sähkörummuissa kumisen pinnan soittotuntuma ei aivan vastaa oikeita rumpuja, mutta ne sopivat jo hyvin harjoitteluun. Kalliimmissa malleissa on tuntumaltaan varsin autenttiset kalvot, ja joissain on jopa oikeita rumpuja muistuttavat rungot. Live- ja studiokäytössä johdon vieminen moduulista on huomattavasti helpompaa kuin rumpujen mikittäminen.

Välimallin vaihtoehto esimerkiksi kotona tai reissussa tapahtuvaan tekniikkaharjoitteluun on hankkia yksi tai muutama kapulalla iskettävä pädi. Saatavilla on äänettömiä treenipädejä mutta myös sähköisiä soundeilla varustettuja malleja. Jälkimmäiset ovat hyvä vaihtoehto myös esimerkiksi räppibiittien tekijälle, joka ei sinänsä haaveile rumpalin urasta. Kapulalla lyötävät pädit tarjoavat yleensä paremman tatsin kuin sormilla näpyteltävät, mutta molempia käytetään yleisesti keikoilla.