Siitä lähtien kun taulutelevisioita on ollut markkinoilla, moni on varmasti miettinyt, että olisipa upeaa, jos televisio voisi oikeasti olla kuin seinälle ripustettava taulu. No, nyt sekin on mahdollista!

Teksti: Jonas Olsson & AVPlus-toimitus
Kuvat: Valmistaja

Vuosien saatossa taulutelevisioista on tullut alati ohuempia, mutta varsinaisiksi tauluiksi niitä ei oikein ole voinut sanoa – paitsi sen jälkeen, kun Samsung julkaisi The Frame -televisionsa. Sitä voi jo melko hyvällä omallatunnolla kutsua tauluksi, johon kuuluu kehyksiä myöten kaikki oleellinen.

Televisiovalmistajat ovat kilvoitelleet keskenään siitä, kuka onnistuu viemään vaikkapa resoluution, väritoiston, fyysiset mittasuhteet ja uniikit ominaisuudet pykälää pidemmälle. Tämä, kuten myös jatkuva hintakilpailu, on määrännyt alan tahdin jo jonkin aikaa. Me taas olemme keskittyneet televisioarvioissamme eri paneelitoteutusten teknisiin eroihin sekä pyrkineet etsimään sitä parhainta mahdollista kuvanlaatua. Mutta todellisuudessa moderni televisio on paljon enemmän ja hyvä kuvantoisto tavallaan vain peruslähtökohta.

Samsungin The Frame onkin mainio esimerkki taulutelevisiosta, joka on sarjassaan ihan jotain muuta. Kun The Frame ei toista liikkuvaa kuvaa, se näyttää aidolta taideteokselta ja sulautuu saumattomasti myös kodin muun kuvataiteen joukkoon. Taiteellista vaikutelmaa korostavat lisävarusteena saatavat telineet, joista yksi muistuttaa jopa aitoa maalaustelinettä pointin alleviivaamiseksi.


Elegantti asennus

Jotta toteutuksesta saataisiin tarpeeksi elegantti ja diskreetti, se vaatii television sisuskalujen ulkoistamista varsinaisesta paneelirakenteesta. The Framen kohdalla tämä on toteutettu Samsungin One Connect Boxilla, pienellä keskusyksiköllä, johon muut oheislaitteet yhdistetään ja josta sitten itse paneeliin kytketään ohut ja läpinäkyvä, lähes huomaamattoman ohut kaapeli. Ja jos kaapeli silti pistää silmään, sen päälle voi vetää maalin tai tapetin.

Myyntipakkauksessa tulee mukana viiden metrin johto, mutta lisävarusteena on saatavilla 15 metrin kaapeli sitä tarvitseville. Itse kaapelissa hienoa on huomaamattomuuden ja näppärän kytkentätavan lisäksi myös se, että kuvasignaalin lisäksi se siirtää paneelille myös tarvittavan käyttövirran. Kyseessä on hyvin mietitty ja toteutettu ratkaisu, sillä vähän liiankin usein törmää muuten näyttäviin televisioasennuksiin, joissa kuitenkin näkyvillä on epämääräinen nippu luikertelevia kaapeleita.

Hienostunut kuvantoisto

Verrattuna toissavuoden malleihin Samsung on päivittänyt ja parannellut käyttöjärjestelmäänsä rohkeasti. Valmistaja kertoo muun muassa huomanneensa, että mitä enemmän käyttäjät viettivät aikaa television ääressä, sitä tiheämmin he halusivat vaihtaa paneelilla näkyviä kuvia ja taidetta. Siispä mukaan on tullut ominaisuus, joka vaihtaa toistettavan kuvan tietyn, ennalta asetetun intervallin mukaan. Käyttäjä voi siis järjestää suosikkisisältönsä eräänlaiseksi soittolistaksi, joka päivittyy minuutista viikkoon ulottuvassa aikahaarukassa.

Viimevuoden malleihin uudistus toi mahdollisuuden päivittää The Framen kuvakirjasto muistitikulta tai älylaitteen ohjainsovelluksesta. Näinpä vaikkapa vieraita voi viihdyttää esimerkiksi viimekesän enemmän tai vähemmän onnistuneilla lomakuvilla. Se, onko tällainen sisältö varsinaisesti taidetta, vaatinee oman keskustelunsa, mutta ainakin kaikki tulee toistettua hämmästyttävän hyvällä 4k-skaalatulla kuvanlaadulla.

"Sisältöä taas saa valmistajan omasta Samsung Art Storesta. Valinnanvaraa on huimasti aina valokuvista etabloituneiden taiteilijoiden tuotantoon asti."

The Framen kohdalla olennaisinta on kuitenkin kaikki niin sanotusti oikea taide, jota sen kautta voi toistaa. Ja sitä sisältöä taas saa valmistajan omasta Samsung Art Storesta. Valinnanvaraa on huimasti aina valokuvista etabloituneiden taiteilijoiden tuotantoon asti. Perusjäsenyys sisältää sata valinnaista taideteosta, ja koko kirjaston monipuolisemmilla hakuominaisuuksilla saa käyttöönsä 4,99 euron kuukausihintaan. Yksittäisiä taideteoksia voi lisäksi ostaa Art Storesta 19,99 eurolla per teos. Oman hupinsa tuo myös mahdollisuus tutustua teosten taustoihin, ja lisäksi kehyspahvin väri ja asettelu on muokattavissa.

Art Moden päälle kytkeminen tapahtuu yksinkertaisesti painamalla kaukosäätimen virtapainiketta, jolloin television sensori säätää automaattisesti paneelin kirkkauden ympäristöön ja muihin taideteoksiin sopivaksi. Ja kun kukaan ei ole huoneessa, televisio menee automaattisesti horrostilaan. Tämä säästää myös energiaa.

Se, että The Frame pitää ikään kuin kytkeä päälle aina silloin kun sen haluaa esittävän taidetta, ei ole lopulta lainkaan huono juttu. Itse asiassa tuntuisi jotenkin oudolta, että televisio olisi päällä silloinkin, kun kukaan ei ole kotona tai kaikki ovat nukkumassa.

Kehykset kohdilleen

Jotta The Framen voisi räätälöidä istumaan muuhun sisustukseen vieläkin täydellisemmin, sen kehykset ovat vaihdettavissa. Riippuen itse television tuumakoosta (43–65”) neljällä eri pintaviimeistelyllä toteutetut kehykset maksavat 199–279 euroa. Itse vaihto käy kätevästi magneettikiinnityksen ansiosta.

Konseptiin kuuluu myös Samsungin näppärä No Gap Wall-mount -seinäkiinnityssysteemi, jonka ansiosta paneelin saa joko tiukasti kiinni seinään tai nojaamaan hiukan etukenoon. Kiinnitystä voi myös hienosäätää kuusi astetta sivuttain, mikä pelastaa porausvaiheessa mahdollisesti aiheutuneen heiton. Ylipäätään kiinnityssysteemi vaikuttaa turvalliselta ja tukevalta myös vähän kokemattomamman asentajan lähtökohdista.

"Mukana tulee myös kaikki tarpeelliset älytelevisio-ominaisuudet sovelluksineen ja palveluineen."

Kokovaihtoehdoista tarjolla on aiemmat 43, 55 ja 65 tuumaa sekä uutuutena myös 49 tuuman välimalli juuri sitä täydellistä kokoa etsiville. Paneelitoteutus kaikissa on mallia 4k uhd kärkikastin kuvanlaadulla.

Mukana tulee myös kaikki tarpeelliset älytelevisio-ominaisuudet sovelluksineen ja palveluineen, ja systeemiä on mahdollista ohjata sekä älypuhelimeen ladattavalla ohjainsovelluksella että pienellä mutta monikäyttöisellä kaukosäätimellä. Vain kymmenestä nappulasta sekä ristipainikkeesta koostuvan kaukosäätimen käyttöön oppii kohtuullisen nopeasti, ja valikoissa liikkumisesta tulee kuin huomaamatta varsin luontevaa.

Vakuuttavaa kuvaa

Samsungin The Frame on mainio esimerkki taulutelevisiosta, joka on sarjassaan ihan jotain muuta. Kun The Frame ei toista liikkuvaa kuvaa, se näyttää aidolta taideteokselta ja sulautuu saumattomasti myös kodin muun kuvataiteen joukkoon.

Jos The Framen suorituskyvyn lähtökohdaksi ottaa sen tehtävän taiteen esittämisessä, Samsung on onnistunut saamaan koko paneelin kuvapinta-alalle hämmästyttävän tasaisen kirkkauden. Jos paneelilla on esimerkiksi maalaus, se todellakin näyttää siltä. Vasta erittäin läheltä katsottuna voi huomata, että kyseessä on näyttö. Valokuvat The Frame taas esittää raikkain värein, hyvällä kontrastilla sekä erinomaisella terävyydellä. Ja jos kirkkautta kaipaa, sitä The Frame kyllä osaa tarvittaessa tuottaa.

"The Frame onnistuu tarjoamaan laadukasta kuvaa melkeinpä kaikilla mittareilla, eikä siitä jää kompromissin vaikutelmaa sen enempää taiteen kuin leffojenkaan näyttämisessä."

Liikkuvan kuvankaan kanssa ei juuri valittamisen aihetta ilmene, sillä liiketoisto on luontevaa ja värit tasaisia – kuten paremman pään paneelin toistossa kuuluukin olla. Aivan referenssiluokkaan toisto ei kuitenkaan yllä, mutta se täyttänee vaivatta jopa hiukan vaativamman katsojan kriteerit hyvästä kuvasta. Me ainakin pidimme The Framesta paitsi taiteellisen sisällön esittäjänä mutta myös perustelkkarina ja elokuvien kanssa.

The Frame onnistuu tarjoamaan laadukasta kuvaa melkeinpä kaikilla mittareilla, eikä siitä jää kompromissin vaikutelmaa sen enempää taiteen kuin leffojenkaan näyttämisessä. Tämä on luultavimmin tarkkaan mietitty peruslähtökohta, sillä se täyttää monenlaisten käyttäjien tarpeet kaikin puolin ketterästi eikä jää pelkäksi niche-tuotteeksi.

YHTEENVETO

Hyvin tehty!

Samsungin The Frame on pähkinänkuoressa ällistyttävän hyvin suunniteltu ja hauska laite, joka on kaikkea muuta kuin perinteinen taulutelkkari ainakin suorituskyvyn ja omalaatuisuutensa puolesta. Sen toteutus on hoidettu sen luokan osaamisella, johon vain Samsungin kokoinen valmistaja pystyy.

Jos kuvatoistolta kaipaa tässä sarjassa vieläkin parempaa suorituskykyä, kannattaa odotella tämän vuoden The Frame -malleja, jotka toimivat Samsungin qled-tekniikalla. Me ainakin odotamme ja palaamme takuulla asiaan, kunhan mallien tarkemmat hinta- ja saatavuustiedot selviävät!

+ Onnistunut idea ja toteutus
+ Kuvanlaatu
+ Asennuksen helppous
– Suorituskyky ei aivan referenssitasoa

Samsung The Frame

Hinta: 998,99–1 999 €
Lisätiedot: Samsung

Koko: 43, 49, 55 tai 65 tuumaa
Paneeli: Led (Premium UHD)
Resoluutio: 3 840 x 2 160
Hdmi-liitännät: 4 kpl
Muuta: Ohjainsovellus, kaukosäädin, kehykset saatavilla lisämaksusta