Toimittajamme Kari Nevalainen vieraili toukokuussa Münchenissä maailman merkittävimmillä hifi- ja highend-alan messuilla. Voit lukea varsinaisen reportaasin uusimmasta AVPlussan numerosta 5/2017, mutta tässä hiukan kuvasatoa tapahtumasta!

Harvinaisuus Pro-Jectilta: 175 The Vienna Philharmonic Limited Edition -levysoitin tekee nimensä mukaisesti kunniaa 175 vuotta täyttävälle Wienin filharmonikoille. Soittimia valmistetaan hienoimmista materiaaleista vain 175 kappaletta. Jokaisen kokoaminen ottaa valmistajan mukaan kolme kuukautta. Hinta on jossakin 7 000–8 000 euron tuntumassa.
Suositun Direkt-kaiuttimen jälkeen Heco toi nopeasti markkinoille massiivinen Heco Direkt Dreiklang -kolmitiekaiuttimen. Messuilla esiteltiin upouusi Heco Direkt Einklang, yksitie yhdellä Hecon itsensä valmistamalla laajakaistaelementillä. Esittelijä perusteli uutta kaiutinta sen paremmalla sopivuudella pieniin tiloihin. Kuvan yksilö on proto-versio. Kaiutin on kuulemma valmis kaupalliseen jakeluun kesän jälkeen.
Uusi yrittäjä Serbiasta: Auris ja 30 kiloa painava Fortissimo-push-pull-integroitu erityisesti niille, jotka ovat persoja dynaamiselle musiikille. Vahvistin tuottaa ab-luokassa 100 wattia kahdesta KT-120-pääteputkesta kanavaa kohti. Etuasteessa on neljä ECC99:ä.
Saksalainen Octave tunnetaan push-pull-vahvistimistaan, minkä vuoksi messuväkeä hyöri uuden V16-single-ended-vahvistimen ympärillä. Vahvistimessa on kolme rca-linjaottoa ja yksi xlr, 15–600-ohmisille kuulokkeille löytyy omat annot. Yhdestä KT120-pentodista piskuinen vahvistin ottaa vain kahdeksan wattia, mikä oli kuitenkin riittävästi esimerkiksi Blumenhoferin isoille Gran Gioia -torvikaiuttimille.

Dynaco ST70 (ylempi kuva) oli aikoinaan maailman eniten myyty hifipäätevahvistin. Tältä se – kolmas sukupolvi – näyttää nykyään. Samaa on pentodi-triodi-geinipiiri (alkuperäisen 7199-signaaliputken on korvannut EF86-pentodi otossa ja 12AU7-kaksoistriodi ajurina). Vanhaa on myös EL34/6CA7-pääteputket sekä Haflerin päätemuuntajat. Eniten on parannettu virtalähdettä. Dynacolla on myös ST70 MkIII:een sopiva ST-1-esivahvistin.
Uutta kuulokevahvistusta Staxilta Japanista: SRM-T8000 elektrostaattisille kuulokkeille. Hybridivahvistimen otossa on 6922-putket ja balansoidussa annossa a-luokassa toimivat puolijohteet. Hyviä uutisia kaikille SR-009-kuulokkeiden omistajille siis. Toisaalla maanmiehensä, niin ikään japanilainen Final esitteli uutta tulossa olevaa magnetostaattista AFD-kuuloketta, jossa bassoresonanssia on vaimennettu ohuella ilmakalvolla kondensaatiomikrofonien tapaan.
Kaiutin kaiuttimessa. Jättiläismäinen, halkaisijaltaan 120-senttinen kaiutinelementti näytti aidolta mutta oli spideriä myöten feikki. 190 kiloa painava erikoisuus toimii ”kotelona” kolmitiekaiuttimelle 11 tuuman bassoäänisellä, viiden tuuman keskiäänisellä ja tuuman keraamisella diskantilla sekä messujen kuumimmilla sisäänheittäjämisuilla. Valmistaja perusteli NoLimits Speakerin muotoa lievemmillä diffraktioilla.
Messujen harvoja ympärisäteileviä kaiuttimia: Muraudio PX1, elektrostaatti päällä, dynaaminen elementti alla ja valtava äänikuva.
Stein Musicin valtava torvisektio bassotorneineen, kymmenittäin elementtejä per puoli. Komeeta.