AVPlus-lehden 8/2017 videoprojektoriopas-jutun nettijatko:
Varsinainen juttu on julkaistu aikaisemmin AVPlus-lehdessä 8/2017 ja juttu löytyy myös AVPlussan nettisivuilta (Linkki>>)

Halusimme myös kuulla, millaisia neuvoja asiantuntijat antavat videoprojektorin valintaan. Esitimme samat kysymykset kaikkiaan kahdeksalle alan erikoisliikkeelle, joista viisi vastasi tiedusteluumme. Vastauksissa oli yllättäviäkin eroja.
Lehdessä julkaisimme Mika Hottisen (Mareksound) vastaukset.

Tässä vielä Mareksoundin sekä muiden liikkeiden vastaukset (Audiokauppa, Ideaali, Verkkokauppa.com ja Videotykki):

Yritys: Mareksound (Mika Hottinen):

K: Lähtökohdat tykin valintaan? Mihin tulee kiinnittää huomiota?
V: Lähtökohtaisesti tuli miettiä mihin käyttöön projektorin on hankkimassa. Jos tarkoitus on satunnaisesti katsoa vaikkapa kotivideoita pärjää helposti edullisemmalla projektorilla. Jos elokuvat tai urheilu ovat sinun tai perheesi yhteinen intohimo ja harrastus on syytä valita hintaluokassaan suorituskykyisempi laite. Myös tilaan on syytä kiinnittää huomiota, että projektori toimii tarkoitetulla tavalla.

K: Aseta nämä tärkeysjärjestykseen: kontrasti, tarkkuus ja valovoima?
V: Ei voi mielestäni asettaa.

K: Miksi näin?
V: Hyvä projektorin kuva koostuu monen asian summasta. Tärkeysjärjestystä en ylläoleville asioille osaa laittaa, koska ne kaikki ovat osa hyvää kuvaa. Huoneen valoisuus, valkokangas ja katsottava materiaali määrittää, mikä on oikea tärkeysjärjestys. Resoluution näen omalla tavallani noista vähiten vaikuttavana, jos puhutaan Full HD ja 4K- materiaalien eroista. 4K- materiaali on toki upeaa kaikessa väriloistossaan, mutta laadukas Full HD -blu-ray taas voi resoluution puolesta olla vähintäänkin riittävää.

K: Mitä valkokangasta ja tykkiä suosittelet normaaliin 4 x 5 m olohuoneeseen jota ei saa aivan pimeäksi? Pääkäyttö on tv- ja bluray-elokuvien katselu ja joskus urheilua. Myös joskus pelejä (ajopelejä pääasiassa).
V: Esimerkiksi Epson EH-TW9300 on mielestäni yksi monipuolisimmasta projektoreista markkinoilla.Tasainen ja laadukas kuva todella suurella valoteholla takaavat monipuolisen käyttökokemuksen. Toimii upeasti leffassa ja pienen vasteajan myötä myös urheilussa ja peleissä. Valkokankaaksi esimerkiksi Grandview:n kehyskangas 120-tuumaisena tai moottorikangas.

K: Mikä on mielestäsi optimaalinen kuvan koko?
V: Vaikuttaa helpolta kysymykseltä mutta on monen asian summa. 4K- resoluution myötä kuva koko on taas kasvanut ylöspäin ja sekös leffaharrastajaa miellyttää. Kuitenkin pitää muistaa kohtuus kaikessa. Projektoreilla on omat rajoitteensa ja jos puhutaan normaalista olohuoneesta, missä on vaikkapa aikaisemmin mainittu Epson EH-TW9300, niin optimi kuva asettuu johonkin 110-140 tuuman kohdalle. Yleensä mitä laadukkaampi projektori, tila ja kangas, niin sitä isompi kuva saadaan tehtyä menettämättä kuvanlaatua.

K: Kuinka paljon valotehoa projektorissa tulisi olla elokuvien katseluun pimeässä/hämärässä huoneessa, jossa tykki sijaitsee 3,8 metrin etäisyydellä valkokankaasta ja kuvan koko on 150 tuumaa?
V: Kyseinen kuvankoko ei ”kuluttaja” projektoreilla onnistu aivan 3,8 metristä. 2,10 x zoomilla olevalla projektorilla kuvan saisi noin 4,5 metristä. Valoteho tuosta määrästä normaalilla valkokankaalla pitäisi olla +1500 lumenia. Markkinoilla on valotehoa nostavia kankaita, jolla pystytään entisestään nostamaan kuvan kokoa ja kirkkautta.

K: Kenelle LCD, kenelle DLP? Kumpi parempi?
V: LCD on helppo asentaa ja erittäin laadukas varsinkin hieman korkeammassa hintaluokassa noin. 2000 euroa ja ylöspäin. DLP- projektorilla saadaan pätevää kuvaa alemmissa hintaluokissa n. 1000-1500 euroa.

K: Paras edullinen projektorinne?
V: Sony VPL-HW45ES

K: Myydyin mallinne?
V: JVC DLA-X5500/ JCV DLA-X5900

K: Millainen projektori itsellä?
V: JVC DLA-X5500

K: Anna vielä muutama vinkki tykin asentamiseen ja säätöön?
V: Helpoimmalla päästään kun asennetaan projektori valkokankaan keskikohtaan. Muista mitata valkokangas, niin että halutulta heittomatkalta saadaan varmasti riittävän iso kuva. 150 tuuman kangas ei ole kiva, jos todellinen kuvan koko on 120 tuumaa. Vältä keystonea ja dynaamisia kuvamoodeja.

Yritys: Audiokauppa (Tuomo Isoranta)

K: Lähtökohdat tykin valintaan? Mihin tulee kiinnittää huomiota?
V: Ensin on hyvä ottaa mitta käteen ja selvittää, miten kaukaa kuvaa katsotaan. Tämä antaa raamit kuvakoolle. Sitten on hyvä katsoa, saako huonetta pimennettyä. Jos huonetta ei saada pimennettyä, kannattaa valita valovoimaisempi tykki. Jos tykki asennetaan kattoon, onko tykin ja kuvan välillä esteitä, kuten isoa kattolamppua. Helppo tapa on toki ottaa suoraan ammattilaiseen yhteyttä.

K: Aseta nämä tärkeysjärjestykseen: kontrasti, tarkkuus ja valovoima?
V: 1. ANSI-kontrasti, 2. Tarkkuus, 3. Valovoima

K: Miksi näin?
V: Kuva on erittäin tylsännäköinen, jos kontrasti on heikko. Tarkkuus tuo kuvaan syväterävyyttä ja on yhtälailla tärkeä kontrastin kanssa. Elokuvakäytössä kontrasti on tärkeämpi, mutta taas tietokoneen näyttönä käytettäessä tarkkuus on tärkeämpi tykissä. Valovoiman tärkeys tulee esille vain, jos sitä on auttamatta liian vähän. Suuressa osassa nykytykkejä on riittävästi valovoimaa, jos tilaa saadaan vähän pimennettyä.

K: Mitä valkokangasta ja tykkiä suosittelet normaaliin 4 x 5 m olohuoneeseen jota ei saa aivan pimeäksi? Pääkäyttö on tv- ja bluray-elokuvien katselu ja joskus urheilua. Myös joskus pelejä (ajopelejä pääasiassa).
V: Optoma UHD65 ja kankaaksi kiinteä Grandview Flat Series 4K Edge. Huikea 4K tarkkuus, loistava kontrasti ja frame-interpolaation avulla erinomainen liiketoisto.

K: Mikä on mielestäsi optimaalinen kuvan koko?
V: Riippuu katseluetäisyydestä. 100” kuva on hyvä katsottaessa 3-3,5m päästä.

K: Kuinka paljon valotehoa projektorissa tulisi olla elokuvien katseluun pimeässä/hämärässä huoneessa, jossa tykki sijaitsee 3,8 metrin etäisyydellä valkokankaasta ja kuvan koko on 150 tuumaa?
V: 2000 ANSI-lumenia riittää.

K: Kenelle LCD, kenelle DLP? Kumpi parempi?
V: LCD-tykki sopii erityisesti silloin, jos vaaditaan laajempaa linssisiirtoa. DLP-tykkeihin tämä on hankalampi toteuttaa ja siksi samassa hintaluokassa LCD-tykeissä on yleensä laajempi linssinsiirto. DLP-tykeissä Ansi-kontrasti on parempi kuin LCD-tykeissä. Ansi-kontrasti on ehkä tärkein kuvanlaadun tekijä. Toinen merkittävä etu DLP-puolella on väritoisto. LCD-tykkien värit himmenevät ajan myötä eikä ne palaudu lamppua vaihtamalla. DLP-tekniikan tykeissä värit ovat täsmälleen uudenveroiset, kun tykkiin vaihdetaan uusi lamppu. DLP-tykeissä on parempi pikselin fill-ratio eli pikselin väliset seinämät ovat pienemmät ja kuva on terävämåi. DLP-tykit tarjoavat yleisesti ottaen parempaa kuvaa, kun taas LCD-tykeissä on usein laajemmat säätövarat.

K: Paras edullinen projektorinne?
V: Optoma HD39Darbee.

K: Myydyin mallinne?
V: Optoma UHD60.

K: Millainen projektori itsellä?
V: Optoma UHD65.

K: Anna vielä muutama vinkki tykin asentamiseen ja säätöön?
V: Tykki on asennettava täsmälleen suoraan kangasta kohti, jotta kuvan geometria on oikein ja kuva kauttaaltaan terävä. Jos tykki asennetaan kattoon, hanki tukeva teline – heikko teline ei jaksa kunnolla pitää tykkiä asennossa ja kuvan asetteleminen kankaalle voi olla tuskallista. Tykkikuva näyttää usein suoraan paketistakin nostettuna aika hienolta, mutta ilman kalibrointilaitteitakin pieniä säätöjä voi tehdä. Kontrastia ja terävyyttä ei kannata nostaa liikaa asetuksista, sillä ne tekevät kuvan luonnottomaksi liikaa käytettäessä.

Yritys: IDEAALI Tec (Martti Liikala)

K: Lähtökohdat tykin valintaan? Mihin tulee kiinnittää huomiota?
V: Käytännössä valintaan eniten vaikuttavia tekijöitä ovat käyttötarkoitus ja käyttöympäristön olosuhteet. Perinteisissä yritysten neuvottelutiloissa esitettävien PowerPoint esitysten ja elokuvien esittämisen asettamat vaatimukset painottuvat usein erilaisiin tekijöihin. Joten oikean projektorin valinta tulisi aina aloittaa yksityiskohtaisella tarvekartoituksella, jossa kartoitetaan yllä mainitut seikat: käyttötarkoitus ja käyttöympäristö, sekä mahdolliset kuvalähteet ja niiden ominaisuudet.

K: Aseta nämä tärkeysjärjestykseen: kontrasti, tarkkuus ja valovoima?
V: Tähän on mahdotonta antaa yksiselitteistä vastausta tietämättä minkälaiseen käyttöympäristöön ja tarkoitukseen projektori on tulossa. Mutta jos puhutaan räätälöidystä kotiteatteritilasta, jossa hajavalon määrää voidaan tehokkaasti hallita ja tilan pinnat ovat tummasävyiset ja mahdollisimman vähän valoa heijastavat, niin kärjistäen laittaisin yllä olevat seuraavaan järjestykseen: kontrasti, valovoima ja tarkkuus.

K: Miksi näin?
V: Hajavalolta eliminoidussa ja kuvantoiston kannalta edullisilla pinta-materiaaleilla varustetussa tilassa projektorin korkea kontrastitoisto tuo kuvaan 3-ulotteisuutta ja dynamiikkaa. Valovoima tuo kuvaan elävyyttä ja on luontainen osa projektorin kontrastitoistoa ja dynaamista väritoistoa, sekä edellytys minkäänlaisen HDR-kuvan toistolle. Tarkkuus on suure, joka on osaltaan riippuvainen katseluetäisyydestä, sekä mitä suurimmassa määrin natiivien 4K projektoreiden osalta projektorin optiikan laadusta – tämän ymmärtävät kaikki jotka ovat pelanneet kamerarunkojen ja optiikoiden kanssa. Itse valitsisin koska tahansa hyvällä kontrastisuhteella, korkealaatuisella optiikalla ja valoteholla varustetun FullHD projektorin, ennen heikohkolla kontrastisuhteella varustettua 4K-projektoria, mikäli projektori olisi tulossa hajavalolta eliminoituun ja pintamateriaaleiltaan optimoituun tilaan.

K: Mitä valkokangasta ja tykkiä suosittelet normaaliin 4 x 5 m olohuoneeseen jota ei saa aivan pimeäksi? Pääkäyttö on tv- ja bluray-elokuvien katselu ja joskus urheilua. Myös joskus pelejä (ajopelejä pääasiassa).
V: Kysymys ei sisällä mainintaa minkäänlaisesta budjetista. Itse kuitenkin kääntäisin tämän kaltaisessa tilanteessa asetelmaa hiukan päälaelleen perinteiseen ajattelumalliin suhteutettuna. Valitteaessa kokonaisuutta tiloihin, joissa on runsaasti hajavaloa, tai joita ei voida tehokkaasti pimentää, suosittelisin tutustumaan muutamiin markkinoille hiljattain tulleisiin ns. hajavalon haittavaikutuksia eliminoiviin valkokankaisiin. Oikeanlaisen valkokankaan valinnalla voi tällaisissa tapauksissa olla huomattavasti suurempi vaikutus saavutettuun lopputulokseen, kuin itse projektorilla, koska suurin menetys hajavaloa sisältävissä tiloissa kohdistuu kuvan tummien sävyjen toistoon (kontrasti). Hyvänä alkukohtana voisi pitää esimerkiksi Epson EH-TW9300 projektoria ja Crystal Screen valkokangasta.

K: Mikä on mielestäsi optimaalinen kuvan koko?
V: Tämä riippuu täysin katseluetäisyydestä, projektorin valotehosta ja projektorin, sekä lähdemateriaalin resoluutiosta. Yleisesti kuitenkin projekteissamme katseluetäisyys valkokankaaseen asettuu noin 1.2 – 1.35 x valkokankaan leveyteen, kun puhutaan 16:9 kankaasta. Projekteja aloittaessamme kysymme kuitenkin asiakkailtamme mihin kolmannekseen he istuvat mennessään elokuvateatteriin – ensimmäiseen, keskimmäiseen vai taaimmaiseen kolmannekseen, jonka pohjalta sitten lähdemme mallintamaan juuri heidän toiveisiinsa sopivaa ratkaisua.

K: Kuinka paljon valotehoa projektorissa tulisi olla elokuvien katseluun pimeässä/hämärässä huoneessa, jossa tykki sijaitsee 3,8 metrin etäisyydellä valkokankaasta ja kuvan koko on 150 tuumaa?
V: Ensinnäkin kovinkaan moni projektori ei vakiona kykene tuottamaan noin suurta kuvaa vain 3,8m etäisyydeltä. Tähän kykenee lähinnä vaihdettavalla optiikalla varustetut projektorit. Mutta valotehoa voi harvoin olla liikaa, kyllä tuollaisessa tilanteessa projektorin olisi hyvä pystyä aidosti tuottamaan kalibroituna min. 1200+ ja HDR toistossa vielä runsaasti enemmän. Täytyy muistaa, että etenkin lamppupohjaisten projektorien kirkkaus laskee selkeästi lampun ikääntyessä.

K: Kenelle LCD, kenelle DLP? Kumpi parempi?
V: Tuohon ei ole yksiselitteistä vastausta. Yleisesti ottaen LCD projektorit mahdollistavat joustavamman asentamisen, koska pääsääntöisesti ne tarjoavat mm. laajemman optisen kuvansiirron, eivätkä ne kärsi 1 piiristen DLP projektorien ”sateenkaari” ilmiöstä. DLP projektoreissa ei taas kärsitä 3-paneelisten LCD-projektorien mahdollisista konvergenssi ongelmista, jonka lisäksi DLP projektoreissa on yleensä hyvä liiketoisto, sekä pieni sisääntulojen lagi. Mutta nämä ovat taas karkeita yleistyksiä…

K: Paras edullinen projektorinne?
V: Myymme Epsonin tuotteita, mutta totuuden nimissä minulla ei ole omakohtaista kokemusta malliston edullisimmista malleista..

K: Myydyin mallinne?
V: DreamVision Siglos Ultra 1

K: Millainen projektori itsellä?
V: DreamVision Siglos +1

K: Anna vielä muutama vinkki tykin asentamiseen ja säätöön?
V: Projektorin asentamisessa kannattaa huomioida projektorin etäisyys katselupisteeseen, mikäli projektorin käyntiääni on lähellä istuttaessa häiritsevä. Lisäksi jos haetaan mahdollisimman isoa kuvaa, niin projektori kannattaa yleisesti tuoda mahdollisimman lähelle valkokangasta, eli projektorin mahdollinen zoom täysin auki. Mikäli ollaan kiinnostuneita kuvanlaadusta, niin minkäänlaista ”keystone” korjausta ei tule koskaan käyttää ja optinen kuvansiirtokin kannattaa mahdollisuuksien mukaan pitää mahdollisimman lähellä keskiasetuksia. Kuvavalikoista ei kannata käyttää mitään tiloja jotka on nimetty ”dynamic” tms. termein, vaan yleisesti ottaen ”standard” ja ”cinema” tilat ovat osoittautuneet lähimpänä standardeja oleviksi esiasetuksiksi. Jos olet sijoittanut tuhansia euroja projektoriin, niin ei ole huono idea maksaa paria satasta projektorin ammattimaisesta kalibroinnista, tai opetella tekemään sitä itse, kun projektorin lampulle on kertynyt 100-150t käyttöikää.

Yritys: Verkkokauppa.com (Anssi Pohjoisaho)

K: Lähtökohdat tykin valintaan? Mihin tulee kiinnittää huomiota?
V: Tärkeimpinä lähtökohtina pidän seuraavia seikkoja: Käyttötarkoitus (tuleeko tykki esim koti vai toimistokäyttöön), asennusetäisyys/haluttu kuvakoko (asennusetäisyydellä on merkitystä tulevaan kuvakokoon, riippuen tykin zoom-kertoimesta), asennetaanko tykki kattoon vai pöydälle, normaali vai short throw, kuvan tarkkuus/kuvasuhde, tilan valoisuus eli tarvittava valoteho tulee tässä huomioida.

K: Aseta nämä tärkeysjärjestykseen: kontrasti, tarkkuus ja valovoima?
V: 1. Valovoima, 2. Tarkkuus, 3. Kontrasti

K: Miksi näin?
V: Kaikki ovat tärkeitä, mutta alla omasta mielestäni tärkeimmässä järjestyksessä: Ensiksikin valovoima, sillä liian himmeä lamppu tekee kuvasta himmeän ja epäselvän, jos tilaan pääsee valoa. Värit ovat huonossa valo-olosuhteissa haaleita tai epäselviä.Tarkkuus määrittää kuvan maksimi resoluution eli nykyisistä kotiteatteriprojektoreista suurin osa on Full HD -tarkkuudella. Mikä riittää useimmille käyttäjille, mutta jos käyttäjä haluaa katsella 4K-materiaalia, tulee tykkihankintaan satsata enemmän. Nykyään onneksi 4K-tykkien hinnat ovat tulleet jo huikeasti alaspäin.
Paremmalla kontrastilla saadaan parempi erottelukyky kuvan yksityiskohtiin esimerkiksi tummiin kuviin. Lisäksi parempikontrastinen projektori erottelee eri sävyt paremmin ja kuva voi näin olla parempi katsojan silmään.

K: Mitä valkokangasta ja tykkiä suosittelet normaaliin 4 x 5 m olohuoneeseen, jota ei saa aivan pimeäksi? Pääkäyttö on tv- ja bluray-elokuvien katselu ja joskus urheilua. Myös joskus pelejä (ajopelejä pääasiassa).
V: Tähän tapaukseen voisi suositella esimerkiksi BenQ W2000, mikä asennetaan suurin piirtein keskelle huonetta tai Epson TW6700/TW6700W FullHD-tykkiä kattoon asennettavaksi ja valkokankaaksi 100-tuuman perusmanuaalinen rullakangas. Projektori asennetaan kankaasta 2,95 – 4,78 metrin etäisyydelle. Projektorin zoom mahdollistaa asennuksen huoneen toiseen päähän, joten se ei häiritsevästi hurise yläpuolella.
Jos halutaan 4K tykki, niin alkaen Optoman UHD550X on hyvä vaihtoehto suurin piirtein samoilla asennusetäisyyksillä.
Jos pelikäyttö onkin suuremmassa roolissa voisi short throw tykki olla pienen vasteaikansa ansiosta hyvä vaihtoehto, jolloin tykki tuodaan lähemmäs kangasta. Tällöin suosittelen pingotettua kangasta, jottei mahdollista aaltoilua esiinny kuvassa.

K: Mikä on mielestäsi optimaalinen kuvan koko?
V: 90-100 tuumaa, mutta asia riippuu paljon huonekoosta ja katseluetäisyydestä.

K: Kuinka paljon valotehoa projektorissa tulisi olla elokuvien katseluun pimeässä/hämärässä huoneessa, jossa tykki sijaitsee 3,8 metrin etäisyydellä valkokankaasta ja kuvan koko on 150 tuumaa?
V: 2500-3500 lumenia; tosin tällä etäisyydellä ja kuvakoolla tulee ottaa huomioon, että projektorin zoomi pitää olla erittäin suuri jotta näihin ehtoihin päästään. Kyseisessä tapauksessa suosittelen joko asennusetäisyyden siirtämistä 4,5 metriin tai sitten pienentämään valkokankaan kokoa 130-tuumaan. Esimerkiksi edes 1.6 x kertoimella varustetut projektorit eivät tähän yhtälöön kykene.

K: Kenelle LCD, kenelle DLP? Kumpi parempi?
V: Ei kai sitä sen kummemmin tarvitse noiden väliltä valita, jos miettii peruskäyttäjää. Joillekin DLP voi hitaammalla väripyörällä aiheuttaa sateenkaariefektiä, jolloin LCD (ehkä paremmin tunnettu nimellä 3LCD) on parempi vaihtoehto. LCD tarjoaa paremmat värit ja yleensä valovoima on tasaisempaa.
DLP tykit yleensä ovat pienemmän kokoisia, mutta voivat joillekin käyttäjille aiheuttaa sateenkaariefektiä. Sateenkaariefketi on harvinaisempaa nopealla väripyörällä varustetulla projektorilla, joten sellaisen hankkiminen on turvallista.
DLP tykkejä on markkinoilla määrässä eniten tietääkseni vaikka Epson on Suomessa markkinajohtaja ja valmistaa vain 3LCD tykkejä. DLP tekniikkaa käyttää suurin osa valmistajista.

K: Paras edullinen projektorinne?
V: Kotikäyttöön Epson TW5300/TW5350 (huomioitava, että mallit tulevat vaihtumaan loppuvuoden aikana) ja DLP tykeistä Optoma HD39Darbee.

K: Myydyin mallinne?
V: Epson TW5300 ja Epson TW5350.

K: Millainen projektori itsellä?
V: Projektoria ei tällä hetkellä ole, mutta jos sellaisen hankkisin, niin todennäköisesti se olisi Optoma GT5500+ tai uusi Epson LS100, jotka ovat molemmat ultra short throw malleja. Tämä sen takia, että kyseiset mallit on helppo asettaa vaikka tv-tasolle, eikä tarvitse sen kummemmin pähkäillä asennuspaikkaa ja 100 tuuman kuva saadaan jo muutaman kymmenen senttimetrin asennusetäisyydeltä.

K: Anna vielä muutama vinkki tykin asentamiseen ja säätöön?
V: Eri projektorivalmistajilla on helppokäyttöiset ”distance calculator” työkalut joiden avulla on helppo määrittää miettimääsi tilaan sopiva projektori. Niiden avulla nähdään mm. mikä tykki kykenee minkälaisiin kuvakokoihin ja miltäkin etäisyydeltä. Lisäksi projektorien kuvansäädöistä löytyy paljon tietoa alan foorumeilta, jotta kuva saadaan omaan silmään sopivaksi. Mieti ensin itselle sopiva budjetti ja kartoita sen jälkeen vaihtoehdot pitäen mielessä haluttu asennusetäisyys, resoluutio, valovoima ja käyttötarkoitus.

Yritys: Videotykki Oy (Kimmo Kivikko)

K: Lähtökohdat tykin valintaan? Mihin tulee kiinnittää huomiota?
V: Käyttötarkoitus, business käyttö, kotiteatteri, 24/7, kulkeeko mukana vai kiinteä asennus ym. Tarpeita on monenlaisia ja yleinen harhaluulo on, että kaikki koneet soveltuisi kaikkeen.

K: Aseta nämä tärkeysjärjestykseen: kontrasti, tarkkuus ja valovoima?
V: Eihän noita voi laittaa yksiselitteiseen tärkeysjärjestykseen, riippuu asiakkaan käyttötarkoituksesta.

K: Miksi näin?
V: Kotiteatteri asiakas haluaa hyvän kontrastin ja resoluution, tyytyy siihen valovoimaan mikä on saatavilla, koska suurta valotehoa ei saa suurella kontrastilla, suuri valotehoiset koneet on myös äänekkäitä, mikä ei myöskään ole kotiteatterissa koskaan toivottu ominaisuus.
Valovoimaa tarvitaan suurissa kiinteästi asennettavissa kokoustiloissa, auditoreissa, myymälämainonta, rental-käyttö, messut, valoisat tilat ym. Kaikkialla missä tarvitaan isoa kuvaa, yleensä resoluutio alkaa olla kaikissa vähintään WUXGA tai FullHd, jo ison kuvan takia suurempi resoluutio on hyvä koska pikselit eivät mene kankaalla liian isoiksi.

K: Mitä valkokangasta ja tykkiä suosittelet normaaliin 4 x 5 m olohuoneeseen jota ei saa aivan pimeäksi? Pääkäyttö on tv- ja bluray-elokuvien katselu ja joskus urheilua. Myös joskus pelejä (ajopelejä pääasiassa).
V: Hyvä kotiteatterilaite jossa nopeiden liikkeiden toisto hyvä, valkokangas riippuu huoneen muodosta, yleensä perus valkoinen matta, gain 1 antaa parhaan väritoiston, katselukulman, valon jakautumisen koko kuva alalle.

K: Mikä on mielestäsi optimaalinen kuvan koko?
V: 16:9-kuvalle sopiva katseluetäisyys on 1,5 x kuva leveys, eli jos istutaan 3 m päässä kankaasta, niin kuvakooksi kannattaa valita 2 m. Eli kuvakoko määräytyy katselupaikan mukaan. Yleisimmät virheet kangasta ostettaessa on olla kysymättä asennusohjeita, ostaa liian iso kangas ja asentaa se väärälle korkeudelle, jolloin on seurauksena kipeät niskat ja surkea elokuvakokemus, ja tämä koskee myös TV-asennuksia.

K: Kuinka paljon valotehoa projektorissa tulisi olla elokuvien katseluun pimeässä/hämärässä huoneessa, jossa tykki sijaitsee 3,8 metrin etäisyydellä valkokankaasta ja kuvan koko on 150 tuumaa?
V: 2500 ANSIa hyvällä kontrastisuhteella alkaa riittämään tuolle koolle, saa olla enemmänkin mutta
korkealla kontrastilla sellaisen löytyminen voi olla vaikeaa.

K: Kenelle LCD, kenelle DLP? Kumpi parempi?
V: Ikuisuuskysymys joka suututtaa aina jonkun kun kommentoi.
Kotiteatteriin voi hankkia edullisen DLP:n, kunhan tarkistaa ettei väripyörän aiheuttamat sateenkaarihäiriöt häiritse omaa katselua, kannattaa kuitenkin muistaa, että videotykkiä katsotaan yleensä porukalla ja joillekin sateenkaarihäiriöt saattaa olla todellinen katselun este. Kotiteatteri videotykeissä DLP puolelta löytyy todella edullisia laitteita, jopa alle tonnin hintaisia, kun taas LCD koneet lähtee puolentoista tonnin tasosta ylöspäin.
DLP tekniikka on kehittynyt viime vuosina, väripyörän nopeutta on nostettu ja saatu sateenkaaria vähennettyä, kaikille ne ei kuitenkaan sovellu.
DLP:n ylivoimainen etu on katseluajan pituudessa, koneet on usein suoraan 24/7 soveltuvia ja niillä voi katsoa elokuvia vaikka aamusta iltaan, sammuttamatta laitetta, siksi ne soveltuu business-käyttöön paremmin, messuilla laite voi esim. olla päällä koko päivän, LCD:lle sitä ei suositella.
LCD soveltuu mielestäni paremmin kotiteatteriin, ei näy sateenkaaria, kannattaa kuitenkin muistaa, että LCD kone olisi hyvä sammuttaa ja antaa jäähtyä 5h välein, eli ei katsota kuin kaksi elokuvaa kerralla.

K: Paras edullinen projektorinne?
V: Epson EH-TW7300, hintaluokka alle 2000 €.

K: Myydyin mallinne?
V: En osaa sanoa. Joskus vuosia sitten ennen FullHD-aikaa myytiin Panasoncin perus-720p malleja jopa yli 600 kpl yhtä mallia elinkaaren aikana, oi niitä aikoja.

K: Millainen projektori itsellä?
V: Epson EH-TW9000 + Prismasonic R5000 anaforminen linssi, 240:1 Curved valkokangas, eli vielä FullHD resolla mennään, 4K harkinnassa, kunhan hinnat vielä halpenisi.

K: Anna vielä muutama vinkki tykin asentamiseen ja säätöön?
V: Ei projektoria liian lähelle kattoa, lämmin poisto ilma kerääntyy huoneen yläosaan, kannattaa varoa lämpimän ilman kiertoa, rikkoo laitteen.
Testaa objektiivin zoom-toiminto ja lens shift pöydällä ennen asennuspaikan valintaa, pyri asentamaan laite niin, että zoom on keskikohdassa, ei ääripäissä.
Tarkista heijastuskulma ”off-axis” pöytäkäytössä, eli laitteen pohjan ja kuvan alareunan välinen korkeusero, eli kun  laite on katossa nurin päin, kuinka alas kuvan yläreuna tulee suhteessa laitteeseen, jos kuvan saa säädettyä pöytäkäytössä niin että kuvan alareuna on laitteen pohjan tasalla tai jopa alle on laitteen asennus helpompaa kattoon, eli kuvan saa säädettyä riittävän ylös ja alas.  Laite tulee asentaa aina vaakatasoon, kallistus huonontaa kuvaa, asennus näyttää tökeröltä, ja keystonen käyttö vääristää  kuvasuhteen.
Jos istutaan sohvalla, kuvan alareunan korkeus maksimiaan 80 cm, jos on teatterituoli, joka on kallistettava, niin voi olla hieman korkeammalla.
Maksimi kuvakoko 16:9 kuvalle 1,5 x kuvan leveys.
Älä ota oppia sisustuslehtien sivuilta tai sisustusohjelmista, niissä on lähes aina asennettu kankaat ja tv:t väärälle korkeudelle.
Hyvä tykki vaatii myös hyvän äänen, eli kunnon AV-Vahvistin, kaiuttimet, Blu-Ray soitin ym.
Kysy neuvot myyjältä, hyvä liike osaa opastaa asiakasta myös asennuksissa.

Haastattelut ovat jatko-osa AVPlus-lehdessä 8/2017 julkaistuun Videotykkiopas-artikkeliin.