Nokia palaa tablettimarkkinoille sangen järkevästi ajatellulla perustabletilla. Muutamia puutteita siinä silti on.

Teksti: Joni Nikkola

Kuvat: Valmistaja ja Joni Nikkola

Kymmenisen vuotta sitten tabletit olivat supersuosittuja. Kutakuinkin joka pirttiin piti hankkia sellainen, vaikka aivan tarkkaan ei vielä tiedettykään, mitä sillä oikeastaan tehtäisiin. Ajat muuttuivat, ja tuotekategorian tilanne ehti näyttää viime vuosina jo heikolta.

Kuten monessa muussakin asiassa, myös tablettimarkkinoilla korona yllätti. Vuonna 2020 nousuun kääntyneet myynnit ovat pysytelleet hyvinä kuluvana vuonna. Liekö puhelin pienine näyttöineen koettu hankalaksi etätyöarjessa ja toisaalta läppäri hieman turhankin järeäksi monissa työtehtävissä?

Nokia-brändi palasi puhelinmarkkinoille tammikuussa 2017. Tabletista on huhuttu niistä ajoista asti, mutta mitään konkreettista ei ollut tähän mennessä nähty. Aivan uusi tekijä yhtiö ei taulutietokoneissakaan ole, sillä sen N1-malli nähtiin jo ensimmäisen buumin aikoihin. Silloin suksee jäi trendikkäämpien merkkien ja mallien jalkoihin, mutta olisivatko uudelleen lämminneet markkinat sopiva iskun paikka?

Juuri mediatabletilla on selkeimmin paikkansa monessa kodissa esimerkiksi suoratoistopalvelujen koottuna kontrollikeskuksena tai lasten lauantaiaamujen viihdykkeenä. Edellisen hajotessa sellainen saatetaan hankkia uudestaan tilalle, vaikka tabletit eivät enää muuten suuria intohimoja herättäisikään.

Nokia T20 on kohtalaisen edullinen medialätty, jonka hinta alkaa Suomessa 230 euron hujakoilta pelkällä wifi-yhteydellä varustettuna. Lte-mobiiliyhteyksillä varustettu malli maksaa noin 270 euroa.

Eleganttia viimeistelyä

Edullisesta hinnastaan huolimatta Nokia T20 antaa varsin elegantin ensivaikutelman. Rakenteiltaan tabletti on alumiinia, muovia ja lasia. Alumiininen runko onkin osaltaan tuomassa laatuvaikutelmaa. Saumat eivät repsota, muovi ei nitise käänneltäessä ja puristellessa, ja takaseinämä tuntuu luottamusta herättävän viileältä näppejä vasten. Värivaihtoehtona on tarjolla ainoastaan valtamerensininen. Toivottavasti tarjolle tulee muitakin värejä.

Kun laitteen kääntää pystysuoraan, alaosasta löytyy usb-c-latausliitäntä, oikealta sivulta äänenvoimakkuuden säätimet ja yläosasta virtapainike. Liitäntöjen puolella mukava yllätys on vanha kunnon 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, joten ääntä voi toistaa bluetoothin lisäksi myös langallisesti. Itse tabletissakin on stereokaiuttimet, jotka kantavat Nokian OZO-brändiä.

Kokoa näytöllä on varsin mukavasti, reilut kymmenen tuumaa, joten tabletilla kelpaa surffata netissä, lukea lehtiä tai kirjoja tai katsella elokuvia. Lasi on käsitelty likaa hylkivällä pinnoitteella, joten sitä ei tarvitse olla yhtenään pyyhkimässä. Näyttö on toteutettu lcd-paneelilla, jollainen on tavallinen edullisissa mobiililaitteissa. Se yltää 2k-tasoiseen tarkkuuteen eli 2 000 x 1 200 pikseliä ja on kuvasuhteeltaan suoratoistoystävällinen 5:3. Virkistystaajuus on 60 hertsiä ja kirkkaus 400 nitiä, mitkä eivät ole mitään poikkeuksellisen suuria arvoja, mutta ajavat asiansa ellei tablettia käytä kovin kirkkaassa auringonpaisteessa. Kontrastiltaan ja värintoistoltaan se on kelpo tasoa tässä hintaluokassa. Yleissävyltään se on jonkin verran sinertävä, mikä saattaa rasittaa pidemmän päälle silmiä.

Käyttöjärjestelmä kuuluu Nokian nykypuhelimista tuttuun tapaan Android One -ohjelmaan, eli tabletille on tulossa suuria käyttöjärjestelmäpäivityksiä kahden vuoden ajan ja tietoturvapäivityksiä kolmen vuoden ajan julkaisuhetkestä.

Se on hyvä lupaus edullisehkoille puhelimillekin mutta erityisesti budjettitableteille. Niissä kun suuret käyttispäivitykset jäävät usein vähiin. Ominaisuudet ja ennen kaikkea tietoturva pysyvät ajankohtaisina vielä pitkään. Etuna Android Onessa on sekin, että käyttöjärjestelmä on kutakuinkin puhdas Android ilman laitevalmistajan omia virityksiä ja tallennustilaa haukkaavia turhakesovelluksia, jotka ovat etenkin halpislaitteiden rajallisella suorituskyvyllä ärsyttäviä.

Välttävästi vääntöä, pitkä akunkesto

Järjestelmäpiirinä tabletissa on vähemmän tunnettu Unisoc T610. Ikää sillä on jo kaksi ja puoli vuotta, ja silloinkin se sijoittui alempaan keskiluokkaan. Piirin kaverina on malliversiosta riippuen wifi-versiossa kolme ja lte-versiossa neljä gigatavua ram-käyttömuistia ja vastaavasti 32 tai 64 gigatavua tallennusmuistia. Muistimäärät ovat kohtuullisen vaatimattomat mutta menettelevät, ellei tarkoitus ole tallentaa tablettiin suuria määriä valokuvia, videota tai sovelluksia. Kamerat huomioon ottaen kuvien tallentelu saattaa hyvinkin jäädä vähäiseksi. Hätä ei ole välttämättä tämän näköinen, sillä lisää tallennustilaa saa lisää microsd-muistikorttipaikan ansiosta maksimissaan 512 gigatavun verran.

Kun testasimme suorituskykyä, vääntöä on lopulta varsin mukavasti. Se yltää Geekbench 5- ja PCMark-testisovellusten mukaan suunnilleen hinta-vääntösuhteeltaan mainion Poco M3:n tietämille.

Käyttökokemukseltaankin T20 on sujuva, eikä mediatabletti lopulta jättimäisiä tehoreservejä tarvitsekaan ydintehtävistä suoriutuakseen.

Akku on kapasiteetiltaan 8 200 milliampeerituntia, mikä on varsin kookas ja tulee tarpeeseen etenkin suurehkon näytön virrantarpeen vuoksi. Eikä pitkästä akunkestosta koskaan haittaakaan ole varsinkaan striimaus- ja etätyökäytössä.

Akunkestoa valmistaja lupaa suoratoistokäyttöön 10 tuntia ja surffailuun 15 tuntia. Testissämme akunkesto riitti itse asiassa pidempäänkin. Video pyöri kokonaisen vuorokauden verran yhteen putkeen.

Näyttö oli tosin testatessa hieman himmeällä, joten  mielekkäämmällä katsomiskirkkaudella jäädään jonkin verran tuon alle. Tulos on joka tapauksessa loistava etenkin näin isonäyttöisellä laitteella. Jos käyttö rajoittuu etupäässä aamulehtien lukemiseen, satunnaiseen googlailuun ja leffan valikoimiseen telkkarissa katsottavaksi, akku riittää helposti päiväkausiksi.

Mukana toimitettava laturi tarjoaa latausvirtaa 10 wattia, mikä on niukasti etenkin tämän tabletin järeälle akulle. Lataamisessa kestää sen vuoksi jopa nelisen tuntia, joten tablettia joutuu pitämään seinässä verrattain paljon. Tuki tabletista löytyy sentään 15 watin latausteholle, ja järeämpi laturi kannattaakin hankkia samalla kauppareissulla. Siltikin lataamiseen saa kulumaan tunteja.

Kamerat harvoin ovat tableteissa mitenkään tärkeässä osassa. Eiväthän tabletit muutenkaan ole suuren kokonsa vuoksi kovin näppäriä kuvausvälineitä. Nokia T20:ssäkään niihin ei ole mahdottomasti paukkuja satsattu. Kahdeksan megapikselin takakameralla ja viiden megapikselin selfie-kameralla silti suoriutuu etäpalavereista ja paremman kuvausvälineen puutteessa napatuista otoksista.


Nokia T20: Vakuuttava mediatabletti

Nokia T20 on varsin väkevä uusi paluu tablettimarkkinoille. Hintaluokassaan se tarjoaa asiallista viimeistelyä ja laatuvaikutelmaa. Ykkösominaisuus on Android One -tasoinen käyttöjärjestelmätuki. Se pitää laitteen ajankohtaisempana vielä tulevinakin vuosina. Toinen tähtihetki on suuri akku, joka kestää koko kellon ympäri aktiivikäyttöä – parhaimmillaan kaksikin.

Harmi kyllä latausteho on akun kykyihin nähden auttamattoman alimitoitettu. Kamerat eivät ole kehuttavia, mutta harva tabletilla muutenkaan kuvaa aktiivisesti. Hieman vaatimaton tallennustilakin häiritsee todennäköisesti vain ahkerimpia sovelluskaupan kanta-asiakkaita. Elokuvat kun tavallisesti striimataan pilvestä. Suorituskyvyltään tabletti on kuitenkin suhteellisen vaatimattomasta piiristään huolimatta asiallinen.

Miinuspuolia löytyy, mutta ne eivät ole ehkä sittenkään mediatabletissa ylitsepääsemättömiä. Kaikkiaan Nokia on siis saanut aikaan varsin järkevän kokonaisuuden, jota kannattaa tarkastella yhtenä vaihtoehtona mediatablettia päivittäessä!

HYVÄÄ & HUONOA

Asiallinen viimeistely
Pitkä käyttöjärjestelmäpäivitystuki
Hyvä akunkesto
Kelpo näyttö
Vaatimaton latausteho
Pieni tallennustila
Kamerat

NokiaT20
Hinta229 € (Wi-Fi), 269 € (LTE)
Lisätietojanokia.com
Näyttö 10,4” IPS LCD, 1200 x 2000 pikseliä, 5:3-kuvasuhde
Tallennusmuisti32 Gt, 64 Gt
MuistikorttipaikkamicroSDXC, max 512 Gt
RAM-muisti3 Gt, 4 Gt
JärjestelmäpiiriUnisoc T610
Pölyn- ja vedenkestävyysluokitusIP52
Takakamera8 MP
Videon resoluutio1080p@30fps
Etukamera5 MP
KäyttöjärjestelmäAndroid 11
Akun kapasiteetti8200 mAh
Latausteho10 W mukana tulevalla laturilla (tuettu max. 15 W)
LatausliitäntäUSB-C
Mitat247,6 x 157,5 x 7,8 mm
Paino465 g / 470 g
MuutaStereokaiuttimet, 3,5 mm kuulokeliitäntä

Juttu on lyhennelmä testistä, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 7/2021 (nro.208).