Moni kaipaa kaiuttimelta äänenlaatua ja suorituskykyä, mutta toisinaan solakkakin jalusta- tai lattiakaiutin voi yksinkertaisesti olla liian iso asennuspaikkaansa. Onneksi vaihtoehtona on asentaa kaiutin seinälle!


Kaiuttimen sijoittamisessa kuunteluhuoneeseen on omat haasteensa. Jos neliöt ovat tiukassa, kompaktikin kaiutin voi olla hankala saada istumaan saati soimaan toivotulla tavalla. Onneksemme kaiutintekniikka on vuosien saatossa kehittynyt pisteeseen, jossa laadukas ääni ei enää suoraan vaadi suuria kotelotilavuuksia.

Ennen kaikkea voimakkaat magneetit ja mekaaniset yksityiskohdat yhdessä tehokkaampien vahvistimien kanssa mahdollistavat uskottavan bassotoiston jo hyvinkin pienistä kotelotilavuuksista. Kaiuttimien ei tarvitse olla enää julmetun suuria kyetäkseen tuottamaan matalallekin ulottuvan bassotoiston, joka normaalikäytössä soi vieläpä riittävällä äänenvoimakkuudella.

Siinä missä olemme viimeisen reilun vuosikymmenen saatossa nähneet, kuinka televisiot ohenevat vuosi vuodelta ohuemmiksi, sama kehitys on nyt mahdollista myös kaiuttimien saralla. Hyvänä esimerkkinä tästä on klassisen brittimerkki KEFin T-sarja, johon kuuluu yhdeksän erilaista kaiutinmallia.

KEFin T-sarjan kaiuttimista T301 sopii erinomaisesti asennettavaksi esimerkiksi seinään kiinnitetyn television molemmin puolin. Kun kaiutinkotelon syvyys on vain vaivaiset 35 millimetriä, ne istuvat huomaamattomasti mihin tahansa kohteeseen, jossa lattia-asennus ei syystä tai toisesta ole mahdollinen.

Vaikka T301 on koteloltaan sangen ohut, se kykenee silti tuottamaan täyteläisen äänen. Kaiutin on niin kutsuttu 2,5-tietoteutus suljetussa kotelossa, jossa on kaksi ultramatalan profiilin 115-millimetristä keskiäänielementtiä sekä 25 millimetrin alumiinidiskantti. Yhdessä näiden elementtien kerrotaan muodostavan vivahteikkaan mutta ison äänikentän, jonka stereokuva on myös yllättävän leveä.

Eikä T301-paria ole myöskään pakko asentaa seinään. Kaiuttimien mukana tulee nimittäin myös pöytätelineet, jotka sallivat kaiuttimien sijoittamisen mille tahansa tasolle. Kotelon syvyys on mainitut 35 millimetriä, korkeus 600 millimetriä ja leveys 140 millimetriä. Yhden kaiutinyksikön massa on 1,5 kilogrammaa.

Teknisesti T301:n taajuusvaste on valmistajan ilmoituksen mukaan 80–30 000 hertsiä, vahvistinsuositus 10–150 wattia, herkkyys 88 desibeliä (2,83 volttia per yksi metri) ja nimellisimpedanssi kahdeksan ohmia.

T301-kaiutinparia on helppo suositella joko osaksi olohuoneen viihtymiskeskusta tai kompaktiin kotiteatteriin, mutta toki kaiuttimet toimivat sellaisenaankin missä tahansa paikassa, jossa tarvitaan helposti sisustukseen häviäviä kaiuttimia. Kaiuttimet sopivat lisäksi mainiosti mihin tahansa surround-asennukseen, ja jos bassopäätä on tarpeen jatkaa, kaiuttimien rinnalle voi helposti asentaa pienen subwooferin, esimerkiksi KEFin mainion KC62:n!

Katso tästä KEFin T-sarjan esittelyvideo:


KEF T301 -seinäkaiutinpari maksaa 549 euroa ja on saatavilla Audiokaupasta!