Sonos on esitellyt uuden kompaktin Ray-soundbarin. Aiempaa pienikokoisemman ja edullisemman äänipalkin on määrä houkutella kuluttajia, jotka etsivät ensimmäistä kotiteatterilaitettaan. Kokoa sillä on 71 x 559 x 95 millimetriä ja painoa 1,95 kiloa.

Ray on selkeää jatkoa menestyksekkäälle Beam-soundbarille, jonka viime vuonna julkistetussa toisessa sukupolvessa on mukana myös Dolby Atmos -toisto. Rayssä Atmos-ääntä ei kuitenkaan ole tarjolla, ja leveyttä on vajaat kymmenen senttiä vähemmän.

Kaikki kaiutinelementit on sijoitettu eteenpäin. D-luokan vahvistimien seurana on kaksi basso/keskiäänistä ja niiden kaverina kaksi diskanttielementtiä. Aallonohjaimilla pyritään parantamaan tilantunnetta. Bassontoistoa tukevoittamassa ovat refleksiportit.

Liitäntäpuolella on optinen sisääntulo ja ethernet, mutta ei HDMI:tä. Ray pystyy dekoodaamaan stereo-PCM:ää, Dolby Digital 5.1:tä ja DTS Digital Surroundia. Kulloinkin käytössä oleva koodekki näkyy sovelluksessa Laitteessa on infrapunavastaanotin, minkä ansiosta äänipalkki on mahdollista synkronoida television kaukosäätimen kanssa. Langaton lähiverkkoyhteys löytyy myös 2,4 gigahertsin taajuudella, ja sen avulla laitteen voi liittää niin Sonos-monihuonejärjestelmään kuin AirPlay 2 -järjestelmään.

Ohjastaminen sujuu tuttuun tapaan S2-sovelluksella, jossa on muun muassa tarjolla kaksialueinen taajuuskorjain, puheäänen parannustoiminto dialogin selkeyttämiseksi ja yötila hiljaisempia katselu- ja kuunteluhetkiä varten. Soundbarissa ei ole mikrofoneja, joten sitä ei voi ohjastaa ääniassistenteilla. Niinpä käskytys hoituu sovelluksen lisäksi laitteen päällä sijaitsevilla kapasitiivisilla toistopainikkeilla.

Sonos Rayn kaveriksi voi hankkia kaksi One SL -takakaiutinta, Sonos Subin bassoa tujakoittamaan. Samaa järjestelmäähän tukevat myös IKEAn Symphonisk-sarjan kaiutin ja ääntä toistava lamppu. Jos käytössä on iOS-laite, sovelluksen ja mobiililaitteen oman mikrofonin avulla voi mitata huoneakustiikka ja optimoida soundbarin toisto sen mukaisesti.

Sonos Rayn myynti alkaa 7. kesäkuuta 299 euron kuluttajahinnalla.

www.sonos.com