Peruskäyttäjä ei vinyylisoittimelta ihmeitä kaipaa, mutta tasaisesta laadusta ei tosiaankaan ole haittaa. Vain reilut 300 euroa maksavassa Pro-Ject E1:ssä hinta ja laatu kohtaavat poikkeuksellisella tavalla.


Vaikka tarkkaa dataa ei olekaan saatavilla, on oletettavaa, että moni suomalainen kuuntelee uuteen suosioon kohonneita vinyylilevyjä melko karskilla kalustolla. Ei ole lainkaan poikkeuksellista törmätä siellä sun täällä joskus 1990-luvulla myynnissä olleisiin muovirunkoisiin soittimiin, jotka hädin tuskin suoriutuvat tehtävästään.

Osalle vinyylin ystävistä toiston erinäiset häiriöt ja virheet tuntuvat olevan juuri se juttu, mutta lähtökohtaisesti kelvoton soitin todennäköisesti vain pilaa sillä pyöritettävät levyt huonon säädettävyytensä vuoksi. Lisäksi jos ja kun soittimen äänirasia ja neula viottuvat, niiden korvaaminen ei välttämättä ole mahdollista, jolloin koko laite lentää jätteenkeräykseen.

Olipa sitten kyseessä vanhan soittimen korvaaminen uudella tai vinyyliharrastuksen käynnistäminen lähtökuopista, hyviä budjettisoittimia on onneksi saatavilla. Vinyylispesialisti Pro-Ject nimittäin julkaisi hiljattain E1-mallin, joka tarjoaa alkaen vain 319 euron hintaan käytännössä kaiken keskeisen perushyvällä laadulla. Soitin on vieläpä valmistettu Euroopassa.

Pro-Ject E1 on sangen yksinkertainen, hihnavetoinen levysoitin, josta on saatavilla kolme eri mallia: standardi (ovh. 319 euroa), E1 Phono sisäänrakennetulla riaa-korjaimella (ovh. 349 euroa) sekä E1 BT sisäänrakennetulla riaa-korjaimella ja bluetooth-lähettimellä (ovh. 429 euroa).

CNC-kuidusta koneistetulla rungolla varustetun soittimen saa käyttökuntoon helposti ja nopeasti, sillä sen neulapaino ja sivuttaisvedon poisto on säädetty kohdilleen jo tehtaalla. E1-malleissa on kevyt 8,6-tuumainen alumiiniäänivarsi, joka on optimoitu pakettiin kuuluvalle Ortofon OM5e -äänirasialle. ABS-muovista valmistettu levylautanen taas pitää tarpeettomat resonanssit kurissa, ja soittimen suojaksi toimitetaan tukeva pölykansi.

Pakettiin kuuluu lisäksi laadukas rca-yhdyskaapeli, huopainen levymatto, adapteri 7-tuumaisille singleille sekä virtalähde. Pro-Ject E1 on saatavilla pianomustalla, valkoisella ja pähkinäpuisella viimeistelyllä. 


Pro-Ject E1:n ja muut Pro-Ject-tuotteet löydät AK Hifisystemsiltä!