On olemassa levysoittimia, joiden käyttö on sangen tarkkaa puuhaa. Sitten on soittimia, joilla kuunnellakseen tarvitsee vain painaa nappia. Ja juuri tällainen on Pro-Jectin tuore A1, valmistajansa Vensimmäinen automaattinen levysoitin.

Teksti: Heikki Kivelä Kuvat: Valmistaja, Teppo Hirvikunnas & Heikki Kivelä

Vinyylilevysoitin on monestakin syystä varsin yksinkertainen laite. Toisaalta päätehtävän eli vinyylilevyn toiston hoitaminen asianmukaisesti ei vaadikaan soittimelta välttämättä mitenkään huippuunsa edistynyttä teknologiaa. Toisaalta myös kaikki ylimääräinen kilke soittimessa voi tuoda mukanaan erinäisiä tarpeettomia äänenlaatua heikentäviä tekijöitä.

Soittimet jaetaan toimintaperiaatteeltaan ra'asti yleensä kolmeen pääluokkaan: manuaalisiin, puoliautomaattisiin ja automaattisiin. Näistä manuaalinen toteutus tarkoittaa sitä, että käyttäjän on itse käynnistettävä soittimen moottori, vietävä äänivarsi ja neula uralle, nostettava ne pois kuuntelun päätyttyä sekä sammutettava soittimen moottori. Puoliautomaattisessa toteutuksessa on yleensä mukana jonkinlaista toiminnallisuutta, esimerkiksi niin sanottu loppunosto, jolloin soitin osaa palauttaa äänivarren paikalleen levyn päätyttyä. Automaattinen soitin taas toimii niin, että se hoitaa kaiken vain yhdellä napinpainalluksella.


Pro-Ject A1:n designissa on viitteitä Dualin levysoittimista, eikä ihme, sillä A1 on valmistettu Saksassa samalla tehtaalla kuin klassikko-Dualit.

Automaattisen soittimen parhaisiin puoliin kuuluu muun muassa se, että sen käyttö on aina turvallista. Siinä missä äänivarren siirtely käsin on tarkkaa puuhaa ja voi esimerkiksi vahingossa vaurioittaa neulaa tai levyä, automaattisessa soittimessa tällaisia varjopuolia ei ole. Riittää, että käyttäjä laskee levyn lautaselle, painaa nappia ja siirtyy kuuntelutuoliin. Automaattinen soitin sisältää kuitenkin manuaaliversiota enemmän erinäistä mekaniikkaa, ja on ensiarvoisen tärkeää, että mikään ei pääse vaikuttamaan toistoon negatiivisesti.

Vinyylisoitinspesialisti Pro-Ject on ratkaissut kaiken kautta aikain ensimmäisen automaattisoittimensa A1:n kohdalla siten, että soittimen automaattimekaniikka on kuuntelun ajan täysin eristetty soittimen rungosta. Käytännössä ne siis aktivoituvat käyttäjän painaessa käynnistysnappia ja menevät pois päältä, kun levy soi, vain aktivoituakseen uudelleen levyn päätösuralla.


Jotain uutta, jotain vanhaa
Pintapuolisesti Pro-Ject A1 on asiallinen ja siisti, niin aloittelijalle kuin vähän edistyneemmällekin harrastajalle sopiva simppeli hihnavetoinen vinyylilevysoitin, joka toimitetaan esiasennetulla Ortofon OM-10 -äänirasialla. Soittimessa on sisäänrakennettu riaa-esivahvistin, eli se voidaan kytkeä mihin tahansa linjaotolla varustettuun vahvistimeen. Soittimen oma riaa on myös kytkettävissä pois päältä.

Soittimessa on alumiininen levylautanen, kevyt 8,3-tuumainen alumiininen äänivarsi sekä sähköisesti ohjattu pyörintänopeuden (33 tai 45 kierrosta minuutissa) kontrolli. A1 on valmistettu käsityönä Saksassa, ja jopa 98 prosenttia siinä käytetyistä komponenteista on saksalaista alkuperää. Tässä kohtaa tarkkasilmäiset vinyyliharrastajat huomaavat toteutuksessa ja designissa jotain tuttua: A1 on nimittäin peräisin samalta Fehrenbacher GmbH:n tehtaalta, jossa myös klassikkomerkki Dualin automaattiset vinyylisoittimet valmistettiin.

Pro-Ject A1:ssä on ilahduttavan hyvin resonansseja ja erinäisiä kopisteluja vaimentava musta puurunko, ja se toimitetaan pölykannen kanssa.

Kuten esimerkiksi AVPlus-numerossa 3/22 testatun Pro-Ject Debut Pro -soittimen kohdalla myös A1:n mukana toimitetaan harvinaisen selkeä, kuvitettu suomenkielinen käyttöönotto-ohje, jonka avulla käytännössä kuka tahansa saa soittimen tulille. Debut Prohon verrattuna A1 on kaiken lisäksi huomattavasti yksinkertaisempi toteutukseltaan, ja jo tehtaalla soittovalmiuteen säädetyn laitteen kohdalla ei oikeastaan tarvitse kuin poistaa kuljetuskiinnitykset ja -suojat, asentaa pölykansi paikalleen ja kytkeä johdot paikalleen. Ja johdoista puheen ollen, A1:ssä on kiinteästi asennettu tanakka Pro-Jectin Connect It E -yhdyskaapeli kullatuilla liittimillä ja asiallisella maajohdolla.

Yhdyskaapeli on Pro-Jectin jämerä Connect It E kullatuilla liittimillä ja asiallisella maajohdolla. Soittimeen on esiasennettu perusvarma Ortofonin OM-10- äänirasia.


Käännä kytkintä ja nauti
Manuaalisten soittimien kanssa aiemmin pelanneelle askele automaation maailmaan on aluksi yllättävä. Sen sijaan, että äänivarren kelkan viiksestä nappaisi kiinni ja heittäisi sen haluttuun paikkaan, kytkimen naksauttamisen aiheuttama, hitaasti mutta varmasti etenevä käynnistysprosessi on liki mielenkiintoista seurattavaa. Käytännössä viive käynnistyksen ja musiikin soimisen välillä on noin 15 sekuntia, ja kaikki tapahtuu lähes arvokkaan rauhallisesti.

Äänellisesti A1 on suurin piirtein vastaavan hintaluokan levysoittimien kanssa samalla peruslaadukkaalla tasolla. Aloitustason äänirasia Ortofon OM-10 ei välttämättä tarjoile elämää suurempia tunteita, mutta peruskäytössä se ajaa asiansa vallan mainiosti. Kaikki tärkeät perusasiat, kuten äänen oikea-aikainen syttymien ja rytminen täsmällisyys, äänikuvan koko ja sen muoto, taajuuskaistan tapahtumien painotukset sekä yksityiskohtien määrä ja laatu, ovat A1:n toistossa hinnan edellyttämällä tasolla.

Tasaisesta laadusta kertoo myös se, ettemme subjektiivisesti havainneet merkittävää eroa A1:n oman riaa-asteen ja toimituksen käytössä olleiden levysoitinesivahvistimien välillä. Keskeistä on se, että juuri soitin–rasia-yhdistelmä onnistuu kaivamaan vinyylilevyltä sen informaation, mikä joissain tapauksissa ikään kuin kalpenee konversiossa analogisesta digitaaliseksi.

Pro-Ject A1: Automaattisesti asiallinen

Automaattisessa vinyylisoittimessa on omat hyvät puolensa, ja kun sellaisen valmistaa Pro-Jectin tapainen tekijä Dualinkin hyödyntämältä pohjalta, ei homma lähtökohtaisesti mene lepikkoon. Toisaalta tarjolla ei myöskään ole mitään spesiaalia sen enempää designin, toteutuksen kuin äänenkään saralla. Pääasia kuitenkin on, että kaikki toimii, ja testiemme perusteella esimerkiksi mekaaniselle toteutukselle voi hyvinkin olettaa pitkää ikää. Ja jos äänen tuunaaminen kiinnostaa, voi tehdasasenteisen Ortofonin OM-10:n tilalle kokeilla jotain hiukan laadukkaampaakin rasiaa. Itse soitin kyllä tekee sen, mitä lupaa!

HYVÄÄ & HUONOA

 Yksinkertainen toteutus
Varma käyttötuntuma
Kuvalliset käyttöohjeet
Perusasiat kunnossa
Ei mainittavia miinuksia!

Pro-Ject A1

Hinta 429 €
Edustaja AK Hifisystems oy
Lisätiedot project-audio.com & ak-hifisystems.fi
Toimintaperiaate Täysautomaattinen hihnavetoinen levysoitin
Äänirasia Ortofon OM-10
Äänivarsi 8,3”, alumiinia
Riaa-vahvistin Kyllä (kytkettävissä päälle/pois)
Nopeudet 33/45 rpm (valittavissa kytkimellä)
Mitat (l x k x s) 430 x 130 x 365 mm
Paino 5,6 kg
Muuta Virtalähde (15 V DC/800 mA), pölykansi, sinkkuadapteri, huopamatto, rca-liitäntäkaapeli

Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 5/2022 (nro.214).