Cubotin Pocket tarjoaa tyyliä pienessä koossa. Mutta riittävätkö sen ominaisuudet peruskäyttöä pitemmälle?

Teksti: Joni Nikkola
Kuvat: Joni Nikkola ja valmistaja

Monia nykypuhelimia voi hädin tuskin kutsua enää taskukokoisiksi. Näytön halkaisija yltää useissa tapauksissa yli kuuteen tuumaan, mikä tarkoittaa jo melkoista lapiota. Olemme aina silloin tällöin testailleet myös pienempiä vaihtoehtoja, mutta harvoin ne ovat varsinaisesti säväyttäneet.

Tällä kertaa testissä on Cubot Pocket, joka herättää oitis huomion ainakin ulkonäöltään. Olisiko puhelimessa jotain muutakin ideaa? Suositushinnaksi julkistusvaiheessa ilmoitettiin 249 euroa, mutta käytännössä sitä saa tällä hetkellä parinsadan euron hintaan. Kyseessä on siis melko edullinen, budjettihintaluokan ylempään laitaan sijoittuva puhelin.

Pieni ja nätti

Cubot Pocket on tosiaankin melko näyttävän näköinen puhelin. Kuori on muovia, mutta siihen on saatu peräti ylellistä vaikutelmaa. Kolhuilta suojaamiseksi paketissa tulee läpinäkyvä suojakuori sekä valmiiksi paikalleen asennettu suojakalvo.

Kokoa näytöllä on neljä tuumaa. Puhelin tuntuu kädessä mukavan kompaktilta ja mahtuu kätevästi pikkutakinkin taskuun. Painoakaan ei ole pahasti, vain 128 grammaa. Kuten muissakin pikkupuhelimissa, pienikokoisen näytön miinuspuolena on vaatimattoman kokoiseksi jäävä näppäimistö. Suhteellisen sirosormisenakin näppäimiä joutuu sohimaan tavallista tarkemmin.

Aikoinaan zippo-puhelimet ja muut minipuhelimet olivat mahdollisia siksi, että tekstaritkin kirjoitettiin numeronäppäimistöllä. Nykyisin mikään muu kuin qwerty-näppis ei oikein tule kuuloonkaan, joten käyttömukavuudesta on tingittävä jonkin verran.

Pohjassa on ainokaisena liitäntänä ajanmukainen usb-c latausta varten. Perinteisen kuulokekuuntelun ystäville on huonoja uutisia, sillä kuulokeliitäntää ei ole mukana lainkaan. Toki kuuntelu onnistuu bluetoothin välityksellä. Painikkeet eivät noudattele aivan perinteisintä Android-järjestystä, sillä virtapainike on puhelimen oikealla laidalla mutta äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet löytyvät vasemmalta reunalta.

Käyttöjärjestelmänä puhelimessa on Android 11, joka on vuonna 2020 julkistettu versio. Ei siis aivan uusinta huutoa. Tiedossa ei ole, onko tuoreempia käyttöjärjestelmäversioita tulossa.

Kohtuudella puhtia

Järjestelmäpiirinä on neliytiminen  Unisoc Tiger T310, joka on lajissaan tuntemattomammasta päästä. Vuonna 2019 esitelty piiri on tarkoitettu edullisimman hintaluokan puhelimiin. Odotukset eivät siis ole tehojen suhteen järin kovat. Ram-käyttömuistia puhelimessa on neljä gigatavua ja tallennusmuistia 64 gigatavua. Molemmat ovat kelpo perustasoa pienikokoiselta budjettipuhelimelta.

Testasimme puhelimen suorituskyvyn GeekBench-sovelluksella. Sekä yhdellä että useammalla ytimellä tulos ei ollut aivan heikoimmasta päästä, sillä taakse jäi melko selvästi esimerkiksi valmistajan toinen minipuhelin, panssaroitu Cubot King Kong 2 ja Doron 8110-senioripuhelin. Kutakuinkin samaan hintaluokkaan kuuluva Poco M3 sen sijaan oli moniytimisenä huomattavasti nopeampi, vaikka yhdellä ytimellä suorituskyky oli melko tasoissa.

Pocket-puhelimella todennäköisesti ei ole kenenkään tarkoitus pyörittää raskasgrafiikkaisia pelejä – jo näytön koon vuoksikin.

Akku on kapasiteetiltaan 3 000 milliampeerituntia, mikä on näinkin pieneksi puhelimeksi varsin hyvä luku. Pienikokoisuudessa on sekin etu, että näyttö ei kompaktiutensa vuoksi haukkaa niin paljon virtaa kuin kookkaammissa malleissa. Testasimme akunkeston AccuBattery-sovelluksella pyörittämällä näytöllä YouTube-videota. Näytön ollessa noin 60 prosentin kirkkaudella video pyöri 15 tunnin ajan. Sillä pärjää jo käytännössä koko päivän.

Lataamista varten mukana tulee 10 watin laturi. Sillä lataaminen kestää puolisentoista tuntia, eikä tehokkaampaan lataukseen ole tukea.

Hidasta ja harmaata

Takakameroita puhelimessa on yksi. Sen kenno on 16 megapikselin kokoinen, ja kameran seurana takana on led-salama. Etupuolella on puolestaan viiden megapikselin kamera. Kamerapuoli on hyvinkin vaatimatonta verrattuna nykyisin yleisiin kaksois-, kolmois- ja jopa neloiskameroihin parhaimmillaan yli 100 megapikselin kennoineen. Toisaalta näin pienikokoiselta puhelimelta ei voi paljon odottaakaan kameroiden lukumäärän ja kennon koon suhteen.

Oletuksena tuleva kamerasovellus on sinällään tutun näköinen kenelle tahansa Android-puhelinta käyttäneelle, ja mukana on myös manuaalitila säätöjen tarkempaa räätälöintiä varten. Sovelluksen toiminta on kuitenkin melko tahmeaa, ja välillä ehtii kärsimättömyyksissään painella liipaisinta jo useammankin kerran ennen kuin puhelin ehtii räpsäisemään kuvan.


Cubot Pocket: Näppärä peruskäyttöön

Cubot Pocketin parhaat puolet ovat helposti arvattavia. Tämän kokoinen puhelin olisi ihanteellinen, jos kyseessä olisi perinteinen näppäinpuhelin, jolla vain soitetaan ja tekstataan. Ulkonäkökin on kieltämättä näyttävä pieneen kokoon ja edulliseen hintaluokkaan nähden. Sen sijaan vähemmän helposti arvattava hyvä puoli on varsin mainio akunkesto koko huomioon ottaen.

Kuten aina pienissä puhelimissa, pieni näyttö tekee qwerty-virtuaalinäppäimistön käyttämisestä hankalaa. Se ei välttämättä haittaa satunnaista tekstailijaa, mutta jos näpyttelee vähänkään tiiviimmin, se alkaa harmittaa nopeasti. Teho on odotetusti myös varsin vaatimaton, mutta toisaalta puhelimella pärjää kohtuudella kaikessa, mihin se on järkevä hankinta muutenkaan – eli ei raskaassa pelaamisessa. Suurin pettymys on kuitenkin vaatimaton kamera, sillä edes kohtuullinen kuvanlaatu alkaa olla jo puhelimessa kuin puhelimessa perusoletus. Toisaalta kaikki eivät kameraakaan tarvitse.

HYVÄÄ & HUONOA

Kompakti koko
Näyttävä ulkonäkö
Kelpo akunkesto kokoisekseen
Pieni näppäimistö
Vaatimaton teho
Surkea kamera

Cubot Pocket
Hinta 199 €
Lisätietoja cubot.ne

Mitat 58,5 x 120 x 13,1 mm
Paino 128 g
Näyttö 4” QHD+
– Resoluutio 540 x 1 080 p
Järjestelmäpiiri Unisoc Tiger T310
Ram-käyttömuisti 4 Gt
Tallennusmuisti 64 Gt
Muistikorttipaikka max 128 Gt
Takakamera(t) 16 MP
Etukamera(t) 5 MP
Akku 3 000 mAh
Latausliitäntä USB-C
3,5 mm kuulokeliitäntä Ei
Pikalataus Ei
IP-suojausluokitus (pöly/vesi) Ei ilmoitettu
Värivaihtoehdot Musta, musta/punainen, vihreä/kulta


Juttu on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 6/2022 (nro.215).