Kannettavien kuulokevahvistimien sarjaan on tullut kova kilpailija, kun MiniDSP on tuonut markkinoille täysvarustellun kannettavan HA-DSP:n. Uutukaisessa on kuulokevahvistinominaisuuksien lisäksi voimakas sisäänrakennettu digitaalinen signaaliprosessori. Äänentoiston vajavaisuuksia on teoriassa siis helppo kompensoida suoraan HA-DSP:n käyttöliittymästä vaikka reissun päällä, mutta kuinka asia onnistuu käytännössä?

Teksti: Jemo Kettunen / Kuvat: Valmistaja ja Jemo Kettunen
Julkaistu AVPlus-lehdessä 8/2017.

Ensimmäinen käyttökokemus HA-DSP:stä on selkeä ja mutkaton. Pieni, musta ja tyylikkään cyberisti designattu laatikko sujahtaa litteällä usb:lla Maciin. Laite on välittömästi käytettävissä MacOS:n järjestelmäasetusten kautta.
Soundi tekee heti kättelyssä vaikutuksen. Ero omppukoneen sisäiseen daciin ja sen perässä olevaan kuulokelähtöön on, kuten asiaan kuuluu, merkittävä. Ensimmäisenä huomio kiinnittyy transienttitoiston lisääntyneeseen syvyyteen ja dynaamiseen ilmeikkyyteen. On myös kuin stereokuva olisi artikuloidumpi ja äänikuvan palaset itsevarmemmin paikoillaan kuulokkeiden kautta piirtyvässä äänimaisemassa. Havaittu äänenlaatueron paraneminen ei tunnu tekemällä tehdyltä muutokselta, vaan kuten mielestäni hyvässä vahvistimessa tulee olla, verhon poistamiselta kuulijan ja alkuperäisen äänitteen välistä.

HA-DSP:n design on ulkoisesti simppeli. Laitteen etupäädyssä on vain äänenvoimakkuudensäädin, tallennettujen asetusten valitsin sekä 3,5-millimetrinen kuulokelähtö. Kaikki taikuus tapahtuukin laitteen sisällä.

Digitaalisia sävyjä etsimässä

MiniDSP HA-DSP:n perimmäinen valtti ei ole kuitenkaan sen laadukkaassa dacissa tai hyvässä kuulokevahvistimessa, vaikka näissäkin ominaisuuksissa olisi jo paljon. HA-DSP:tä myydään nimenomaan mukana kulkevana digitaalisena signaaliprosessorina, jonka ytimessä riittää myllytehoa paikata kuuloketoiston ongelmakohtia ja tuoda lautaselle mahdollisuuksia, joita muilla ei ole.
Kaikkien MiniDSP:n tuotteiden idea on, kuten yrityksen nimestä voi päätellä, laadukkaassa dsp-raudassa. Mittamikrofonin avulla on mahdollista tarkistaa kuunteluhuoneen impulssivaste ja hienosäätää kaiuttimien viiveet kuuntelupaikan mukaan. Tarkalla parametrisellä taajuuskorjaimella voi laskelmien pohjalta kompensoida huoneen ei-toivottuja akustisia kerrannaisia sekä säätää koko hifistin sielunsa ytimestä.
Digitaalisen signaaliprosessorin käyttöönotto ei ollut kuitenkaan tällä kertaa yhtä intuitiivinen prosessi kuin ensimmäinen kokemus äänen saamisesta ulos HA-DSP:stä. MiniDSP on nettisivuillaan hieman mustasukkainen softastaan, ja erinäisten rekisteröitymisten ja digitaalisten käyttöohjeiden läpi kahlaamisen jälkeen sain lopulta eteeni vain tyhjän sivun. Pienen sähköpostioperaation jälkeen sain kuitenkin tarvittavat tiedostot, ja mäkkini pääsi sukeltamaan laitteen syvään päätyyn.

Laitteen takaa löytyvät 3,5-millimetrinen yhdistetty analoginen ja toslink-tulo sekä a- ja b-tyypin usb-liitännät.

Heureka! Se toimii sittenkin!

Digitaaliprosessointi on tarkkakorvaisen kotihifistin ystävä silloin, kun käytettävissä on mittamikrofoni ja selkeä kuunteluasetelma, josta halutaan puristaa kaikki mehut irti. On eri asia haluta musiikkiinsa lisää bassoa ja toinen käydä korjaamaan vahvistimen kytkentäkaaviosta tai nos-putkista johtumattomia epätasaisuuksia, kuten huoneen seisovien aaltojen aiheuttamia ikäviä kerrannaisia.
Kuulokekäytössä en ole koskaan osannut kaivata minkäänlaisia erityissäätöjä. Olen laskenut luottoni oikeudenmukaisesta äänentoistosta itse muusikoiden, miksaajien, masteroijien ja lopulta kuulokevalmistajien ammattitaidon varaa. Mikäli jotain ekstraa olen kaivannut, on kyseessä ollut transienttitoiston hienodynamiikasta huolehtiminen päivittämällä kuunteluympäristöön oikea dac ja kunnollinen kuulokevahvistin.
Mitäkö MiniDSP:n uutukaiselta sitten ymmärtäisin vaatia? Eräs puhutuimmista ominaisuuksista laitteessa on crossfeed, joka mahdollistaa oikean ja vasemman kanavan ohjelmallisen ja sopivalla tavalla viivästetyn signaalin vuotamisen kanavien välillä. Tämä simuloi stereokaiuttimilla huonetilassa tapahtuvaa kuuntelua, jossa kumpikin korva kuulee myös toisen kanavan informaatiota. Kuulokkeilla syntyvä äänikuva saattaa paikallistua kuulijan pään sisään luonnollisen stereovaikutelman sijaan.
Ensimmäiseksi pureuduin kuitenkin yllättävän suurella ruokahalulla laitteen parametriseen taajuuskorjaimeen. Kohtalon oikusta olin käynyt edellispäivänä tarkistuttamassa kuuloni taajuusvasteen ammattilaisella ja saanut suuntaa-antavan desibelikaavion korvieni lievästi eriparisesta kuulokyvystä. Tein siis silkassa urheilumielessä korvieni mukaiset korjaavat käyrät parametrisellä taajuuskorjaimella – ja olin pudota tuolilta. Ensimmäistä kertaa vuosiin kuulin ilmeisesti suurin piirtein tasaisesti stereona koko taajuuskaistalta.
Korvamme eivät aina ole kaksoset, ja erilaiset onnettomuudet, kuuloelimiämme kohtaavat yllättävät tilanteet sekä silkka ikä vaikuttavat havaitsemaamme taajuusvasteeseen. Aivot kuitenkin kompensoivat asiaa, eikä ihminen arjessaan useinkaan tule suurempia kuulovaurioita lukuun ottamatta tietoiseksi pienistä heitoista korviensa välillä. Useimmin tilanne tulee vastaan, jos joku tarjoaa baarin melussa tiettyä korvaansa keskustelukumppanin suuntaan. Korvien mahdollisen eriparisuuden voi jokainen kuitenkin tarkistaa helposti vaihtamalla puhelimen siihen toiseen korvaan.

Säätäjän paratiisi

MiniDSP:n tietokoneohjelmisto, jahka alkukangertelun jälkeen asentui, osoittautui sulavaksi ja intuitiiviseksi. Kymmenkaistaisessa taajuuskorjaimessa on selkeä graafinen käyttöliittymä, joka on jokaiselle ikinä digitaalista audiotyöasemaa eli dawia käyttäneelle ääni-ihmiselle välittömästi tuttu. Mikäli äänityö ei ole tuttua, ei hätää: käyttöliittymä on niin selkeä, että se aukeaa maallikollekin oitis.
Laitteen sisäisen prosessorin pyörittämä taajuuskorjain on erittäin diskreetti, eikä sillä omiin korviini ollut leimallisesti havaittavaa omaa soundia. Tätä voinee master-sävynsäädössä ajatella äärimmäisenä hyveenä. Asetusten teko tapahtuu tietokoneen kautta, mutta jahka presetit (enimmillään neljä erilaista kokonaisuutta) on kerran synkronoinut itse yksikön kanssa, muistaa HA-DSP valinnat jatkossa itsenäisesti
Perusohjelmiston lisäksi MiniDSP on todellinen tee-se-itse-ääninörtin paratiisi. Erilaisia filttereitä voi rakentaa MiniDSP:n omilla plug-ineilla ja kolmansien osapuolten softilla aina yliopistotason MatLabiin saakka. Signaalipolkua on mahdollista säätää varsin pitkälle digitaalisesti, ja filttereitä pystyy ketjuttamaan. Prosessointitehoa riittää myös lineaarisen vaiheen säilyttävien fir-filttereiden (finite impulse response) laskemiseen asti.
Aiemmin mainittu crossfeed on tässä vaiheessa tuotteen käyttöhistoriaa toteutettavissa pienellä järkeilyllä ja foorumiselauksella. Suoraa asetusta crossfeediin ei kirjoitushetkellä laitteen perusohjelmistosta löydy, mutta fir-filttereistä viivettä ja ekvalisaattoria säätämällä päästään tavoitteeseen. MiniDSP:n dev-tiimi lupasi kuitenkin sähköpostissaan julkaista uuden, selkeäkäyttöisen crossfeed-pluginin seuraavan parin viikon sisällä.

Luovan ekvalisoinnin seurauksena myös paatunut kriitikko sai pitkästä aikaa korviinsa todellista stereoääntä.

Elämää reunalla

Kannettavan dsp-kuulokevahvistimen pääasiallinen tarkoitus on tietenkin toistaa huippuluokan ääntä mobiilisti. HA-DSP:n 3 200 milliampeeritunnin akku kestää koko päivän aktiivista käyttöä, ja laitteen mukana toimitetaan kaksi väkevää kumilenkkiä, joilla älypuhelimen saa kätevästi puristettua kiinni keskusyksikön kylkeen.
Puhelimesta ja kuulokevahvistimesta muodostuva kokonaispaketti voittaa kooltaan helposti edellisessä numerossamme 7/17 arvioidun Denonin mobiilin dac-ampin, jonka kotelo teki paketista pienen tiiliskiven kokoisen. Mitä pienessä koossa ja helpossa kuljetettavuudessa on saavutettu kostautuu siinä, että MiniDSP on myös altis ulkoisille tekijöille. Erityisen hämmentävänä pidän, ettei rungosta polleana ulos työntyvän äänenvoimakkuuspotikan suojaksi ole suunniteltu mitään tukikaarta. Vaikka potikka tuntuu sormilla kääntäessä jämäkältä, voi sen helposti pyöräyttää taskussa tavallisilta tykittelyvoimakkuuksilta suoraan kuulonhuoltoliiton pikkujoulupärinöihin.


YHTEENVETO

Loistava soundi ja näppärä käyttökokemus

HA-DSP tuntuu ensiluokkaiselta tuotteelta teknisemmin suuntautuneelle mobiili-hifistille. Pidin MiniDSP:n uutukaisesta äänenlaadullisesti jo ennen kuin sen dsp-ominaisuudet avautuivat minulle hienoudessaan. Laitteen dac ja kuulokevahvistin ovat jo itsessään todella hienoa jälkeä, ja kooltaan HA-DSP soveltuu mainiosti mobiilikäyttöön. Dsp-ominaisuudet tarjoavat mahdollisuuksia, joita en ole ennen kuulokemaailmalta saanut tai osannut vaatia – en mobiilisti enkä muutenkaan. Laitteen ohjelmisto on myös tulevaisuussuojattu, joten HA-DSP pysyy kuranttina ostoksena vuosikausia eteenpäin.

+ Hyvä dac ja kuulokevahvistin
+ Selkeä käyttöliittymä
+ Erittäin monipuolinen dsp-ohjelmisto
– Ohjelmiston asentaminen oli konstikasta
– Helposti tielle tuleva äänenvoimakkuussäädin


MiniDSP HA-DSP
Hinta: 390,00 €
Lisätiedot: www.minidsp.com
www.aaninen.fi
DSP-prosessori: ADSP21489 400MHz SHARC -liukulukuprosessori
Da-muunninpiiri: ES9018K2M Sabre32 reference DAC
Asynkroninen usb: XMOS xCORE-200 moniydinprosessori asynkronisella usb 2.0:lla
Sisääntulo: Analogisesti 24 bittiä, usb pcm 32 bittiä, toslink 16–24 bittiä
Toisto: 20 Hz – 20 kHz, signaali-kohinasuhde 112 dB
Liitännät: 3,5mm kuulokelähtö, 3,5mm analoginen/toslink sisään, usb a, usb b
Maksimiteho: 100 mW + 100 mW 32 ohmiin
Kuulokeimpedanssi: 16–600 Ohm
Akku: 3 300 milliampeeritunnin litium-ioniakku
Akun kesto: 10 tuntia
Mitat (l x k x s): 20 x 69 x 137 mm
Paino: 230 g
Muuta: Ohjainohjelmisto, takuu 2 vuotta.