Järjestäjien mukaan Münchenin 40. High End -messut rikkoivat kaikki ennätykset. Torstaina ja perjantaina messuilla vieraili yli kymmenen tuhatta alan kävijää (jakelijat, yhteistyökumppanit ja toimittajat), kun taas lauantaina ja sunnuntaina tavallisia kävijöitä oli saman verran. M.O.C.-keskuksen salien läpi kulki kaikkiaan 22 000 ihmistä. Messujen johtaja Stefan Dreischärf ei piilotellut hyvää mieltään ja totesi, että näytteilleasettajien palaute oli vaikuttavaa ja että kaikki näytteilleasettajat olivat tyytyväisiä ilmapiiriin ja järjestelyyn. High End -messuilla oli myös useita paneelikeskusteluja ja seminaareja, mutta eniten huomiota herätti kuulokkeille omistettu osio. Tässä kuvasatoa Euroopan suurimmilta hifimessuilta!


Pylonin Jasper-lippulaiva-aktiivikaiuttimet käyttävät WiSA-standardin mukaista hävikitöntä langatonta yhteyttä. Kaiuttimet hyödyntävät 150-wattista d-luokan vahvistinta, ja mukana on wifi, bluetooth ja balansoidut xlr-tulot, sovellusohjaus ja integroitu Spotify Connect, Chromecast, AirPlay ja Roon.
Pylon Jade 20 on nykyaikainen, teknisesti edistynyt kaiutin retropaketissa. Voimakas ja eloisa ääni juontuu systeemistä, jossa on suuri bassoelementti. Kaunis amerikkalainen pähkinäviilu on viimeistelty vahapinnoitteella.
Hifimanin Arya Organic -planaarikuulokkeet on varustettu kalvoilla, joiden paksuus mitataan nanometreinä. Niissä on käytetty muun muassa edistyneitä magneetteja. Kokonaisvaikutelmaa parantaa korkealaatuinen työn jälki, tarkka CNC- valmistusprosessi ja kiillotus käsipelillä.
Uusi referenssi-dac-kuulokevahvistin perustuu Himalaya Pro -muunninpiiriin, joka on toteutettu R-2R-arkkitehtuurilla ja tukee jopa 768 kilohertsin ja 24 bitin resoluutiota. Vahvistinosa tarjoaa 13,7 wattia kanavaa kohden (32 ohmia) balansoidulla kytkennällä, ja lisäksi saatavilla on bluetooth erilaisilla koodekeilla.
Slovenialainen Erzetich esitteli tehokkaimman kuulokevahvistimensa Scyllan, joka on toteutettu täysin balansoidulla kaksoismonorakenteella puhtaassa a-luokassa.
Pykälää Scyllan alapuolella on Deimos, joka on suunniteltu hieman pienempään koteloon, joskin samalla muotoilulla. Niin ikään kaksoismonorakenteella ja a-luokassa tämä kuulokevahvistin tarjoaa erittäin neutraalia ja tarkkaa ääntä.
Auris Audion Bayadere 5 -levysoitin on valmistettu täysin erillisistä osista, ja siinä on omalaatuinen monikerroksinen pohja.
Serbialainen Auris Audio esitteli valikoiman levysoittimen äänivarsia alkaen T809-mallista. Seuraavaksi tulevat W9 ja W10, jotka on valmistettu hiilikuidusta tai jyrsitystä alumiinista, kun taas sarjan kärjessä on Hawk-sarja. Nämä huippuluokan äänivarret ovat 10 tai 12 tuumaa pitkiä ja valmistettu hiilikuidusta, ja niissä on Van Den Hul -hopeajohdotus ja WBT-liittimet.
Audeze on tuonut markkinoille uudet ammattilaistason MM-500-sarjan kuulokkeet. Luonnollisen ja selkeän äänen lisäksi nämä kuulokkeet tarjoavat poikkeuksellista mukavuutta mutta myös kestävyyttä alumiinirakenteen ansiosta.
Astel & Kernin uusi kannettava SE300-soitin tarjoaa värillisen kosketusnäytön lisäksi FPGA-tekniikkaa, A- tai AB-luokan vahvistimen sekä OS- ja NOS-muunnostilan.
Brittivalmistaja iFin iCAN Phantom on referenssiluokan kuulokevahvistin, joka pystyy ohjaamaan vaativimpiakin sähköstaattisia kuulokkeita. Saatavilla on putki- ja transistoriasteet, ja iCAN Phantom voi myös toimia huippuluokan esivahvistimena stereojärjestelmässä.

Morel-yhtiön Soprano-sarja sisältää viisi mallia ja mahdollistaa erilaisten stereo- ja monikanavakokoonpanojen kasaamisen. Kaiuttimien suunnittelu on hakenut inspiraatiota lippulaivamalli Fat Ladysta, ja edistyksellisiä ratkaisuja on jalostettu erinomaisella rakenteella ja erilaisilla viimeistelyillä.
Thorens tuo markkinoille uuden referenssin juhlistaakseen 140-vuotispäiväänsä parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä vaikuttava levysoitin tarjoaa ylivoimaisia ratkaisuja kaikilla alueilla tärinänvaimennuksesta pyörimisnopeuden tarkkuuteen.
Pro-Jectin Artist Collection -sarjan uusimpana mallina The Dark Side of the Moon on saanut inspiraationsa legendaarisen Pink Floydin yhdestä menestyneimmistä albumeista. Teknisistä ratkaisuista ei vielä tiedetä paljoa, mutta visuaalinen puoli on hitti!
QLN esitteli Prestige-sarjan kaiuttimet, jotka tunnistaa ylhäältä katkaistun pyramidin muodosta.
Uuden Evo Line -sarjan AudioNec-kaiuttimet tarjoavat mahdollisuuden modulaariseen kokoonpanoon tai kaiuttimien myöhempään parannukseen käyttäjän toiveiden mukaan. Münchenin-messuilla niitä soiteltiin italialaisvalmistaja Riviera Audio Laboratoriesin vahvistinkokoonpanolla, joka koostui APL01 Special Edition -putkiesivahvistimesta ja AFM100 Special Edition -monoblokeista.
Uusi Wandla-da-muunnin erottuu joukosta kotelollaan, joka on samaa sarjaa muiden Ferrum-laitteiden kanssa. Kaiken keskiössä on ESS ES9038PRO -piiri. Tarjolla on digitaalisia ja analogisia tuloja, joten laite voi toimia esivahvistimena useissa hifijärjestelmissä.
Chord Electronics on ensimmäistä kertaa tarjonnut Ultima-sarjaan integroidun vahvistimen, jonka teknologiat ovat peräisin samannimistä monoblokeista. Valmistaja korostaa edistyksellistä virheenkorjaustopologiaa, patentoitua UHF-virtalähdejärjestelmää ja kiinteää alumiinikoteloa. Ilmoitettu teho on 125 wattia kanavaa kohti.
Uusi North-sarja tuo Simaudion tunnistettavan estetiikan hieman nykyaikaisempaan pakettiin: 791:n verkkosoittimen ja esivahvistimen suuri näyttö tarjoaa paljon tietoa, kun taas 761-päätevahvistin on hieno sekoitus hienostuneisuutta ja äänen auktoriteettia.
Simaudion settiä soiteltiin Dynaudion Confidence-sarjan suurimpien kaiuttimien kanssa. Tämä kokoonpano edusti skandinaavista soundia parhaimmillaan – tietysti upealla bassolla!
Grand Class -sarjan integroitu vahvistin SU-G700M2 sisältää käytännössä kaikki tekniset ratkaisut, joita Technicsillä on tarjolla, mutta sen monipuolisesta toimivuudesta on helppo pitää vielä enemmän. Lisäksi muotoilu edustaa viehättävää yhdistelmää klassista ja modernia.
Tanskalaiset huippuluokan Dragon Legacy -kaiuttimet sisältävät viisi kaiutinelementtiä kolmitietoteutuksessa, ja nelikerroksiset kotelon seinät ovat 46 millimetriä paksuja. Niitä toistettiin tehokkaan Audionet-vahvistimen kanssa, ja lähteinä käytettiin cd-soitinta ja levysoitinta.
Arvostetun TAD Labsin järjestelmä: Reference D700 -CD-soitin/DAC, Reference C600 -esivahvistin ja Reference M700 -monopäätteet. 175 watin teho kanavaa kohden oli enemmän kuin riittävä Evolution CE1TX -jalustakolmiteiden ohjaamiseen.
Perlisten S5t on luotu ideana sijoittaa S7t- ja R5t-mallien ääni hieman pienempään huoneeseen. Valmistajan mukaan S5t toimii yhtä hyvin niin stereo- kuin surround-ympäristöissä.
Meridianin Reference-sarjan DSP9-kaiuttimet tihkuvat ainutlaatuista estetiikkaa, jota on lisäksi rikastettu houkuttelevilla viimeistelyvaihtoehdoilla. Aktiivijärjestelmät sisältävät integroidun vahvistuksen AB- ja D-luokissa useilla analogisilla ja digitaalisilla tuloilla.
Wilson Audio Chronosonic XVX -kaiuttimien vaikuttavan ulkonäön ylittää vain niiden vieläkin vaikuttavampi ääni. Järjestelmässä myös Dan D’Agostino Relentless -monoblokit ja kolmiosainen esivahvistin, ja digitaalinen osa tuli dCS:ltä.
Canton on esitellyt täysin uuden Reference-sarjan, jota johtaa tehokas Reference GS -lattiakaiutin.
Langattomat T+A Solitaire T:t on suunniteltu kuulokkeiksi, jotka sovittavat yhteen audiofiilien parhaan mahdollisen äänen tavoittelun arkikäytön tarpeiden kanssa. Ne kuulostavat yhtä hyvältä aktiivisessa ja passiivisessa ANC-tilassa. Laadun ja kestävyyden takaavat eloksoidun alumiinin ja antiallergeenisen synteettisen nahan käyttö.
Linnin lippulaivakaiuttimet 360-merkillä noudattavat johdonmukaisesti valmistajan ajatusta siitä, että kaiuttimien tulee olla tonaalisesti täysin neutraalit – eli ne tarjoavat täydellistä selkeyttä, realistisuutta ja värjäytymätöntä ääntä. Nämä aktiivikaiuttimet integroidulla Exakt-vahvistuksella käyttivät Klimax DSM -verkkosoitinta digitaalisena lähteenä ja analogisena taas – mitä muuta kuin – Klimax LP12:ta!
Avantgarde Acoustic väittää, että GT on Duo-sarjan tähän mennessä paras kaiutin. Uuden XM2 DUO Evolutionin erottuvaa torvielementtiä täydentää innovatiivinen XT3-diskanttikaiutin. Kaksi 12 tuuman XB12-bassokaiutinyksikköä taas sijaitsevat rakenteen alaosassa.
Jos haluat torvikaiuttimen ääntä hieman pienemmässä paketissa, Avantgarde Acousticsilla on nyt tarjolla Colibri C2 -malli. Nämä kaksitiekaiuttimet voidaan sijoittaa suoraan jalustalle tai niihin liittyville telineille, pysty- tai vaakasuoraan, ja järjestelmää voidaan täydentää yhdellä tai useammalla C18-bassomoduulilla.
Fink Team esiintyi uudella Borg-kaiuttimella, joka edustaa valikoiman keskitietä. Elektroniikan tarjoaa Japanin Soulnote.
Menestyneen Diablo 300 -mallin seuraajana uusi integroitu Gryphon Diablo 333 -vahvistin ottaa ratkaisuja lippulaivasarjoista Apex ja Commander säilyttääkseen luokkansa johtavan asemansa. Järjestelmää täydentävät pienikokoiset EOS 2 -lattiakaiuttimet, jotka on varustettu berylliumdiskantilla ja hiilikuitubassokeskiäänisellä.
Ranskalais-brittiläinen yhteistyö synnytti toisen vaikuttavan järjestelmän: Münchenissä kuultiin Focalin Stella Utopia EM Evo. Luonnollisesti koko elektroniikassa oli Naim-logo, johdossa Classic 300 -sarjan uudet mallit.
Lyngdorf oli esillä minimalistisen huippuluokan hengessä. Cue-100-kaiuttimet ovat vieläkin houkuttelevampia telineineen, ja niitä ohjasi tehokas TDAI-3400, joka oli integroitu sisäänrakennettuun verkkosoittimeen, kun taas DC-2 vastasi optisesta mediasta.
JBL esitteli Spinner BT:n. Nimestä voi päätellä, että tämä moderni levysoitin tukee bluetooth-yhteyttä. Lisäksi viehättävä musta–oranssi yhdistelmä tekee tästä levysoittimesta todellisen JBL:n!
Studio Monitor -sarjasta JBL esitteli kompaktit mallit 4305P ja 4329P. Nämä aktiivikaiuttimet tarjoavat runsaasti D-luokan tehoa, ja liitännöistä voidaan käyttää analogisia ja digitaalisia tuloja sekä wifi-suoratoistoa.
Fischer & Fischer esitteli messuilla suurimmat ja pienimmät kaiuttimensa. Huomio kiinnittyi lattiamalleihin SN 1000.1AMT, jotka on varustettu yhteensä seitsemällä elementillä neljässä erillisessä kotelossa. Niiden vieressä on jalustamalli Klein, joka tarjoaa erinomaista ääntä erittäin kompaktissa paketissa.
ELAC oli yksi valmistajista, joka painotti jalustakaiuttimia – Vela VBS403 -mallia – mutta uuden Varro-sarjan subwooferien vilpittömällä avustuksella. Lisäksi järjestelmä sisälsi kaiken ELAC:n elektroniikan.
Yksinkertainen mutta kaunis: Vienna Acousticsin Mozart Infinity.
MBL esiintyi messuilla raskaan lippulaivakaiutinjärjestelmän 101 X-Treme MKII:n muodossa. Nehän ovat varustettu kuuluisilla Radialstrahler-pallokaiuttimilla ja lisäksi parilla massiivisia torneja, joissa kussakin on kuusi 12 tuuman subwooferia. Oheiskalustossa neljä Reference Line -sarjan huippuluokan monoblokkia, 6010 D -esivahvistin, 1621 A -cd-transportti ja 1611 F -da-muunnin.
Yhtenä arvostetuimmista putkivahvistimen valmistajista amerikkalainen VTL oli mukana tehokkailla huippuluokan Reference-sarjan laitteilla, jotka tunnistetaan pystysuorasta kotelosuunnittelustaan. Järjestelmää täydensivät Wilson Audion Alexia V -lattiakaiuttimet, jotka on viimeistelty houkuttelevalla sinisellä sävyllä.
Vintage-sarjan Fifteen-retromallin lisäksi Fyne Audio esitteli myös F703SP-kaiuttimet, joille on ominaista nykyaikainen muotoilu. Elektroniikkakokoonpano koostui enimmäkseen Rega Researchista, mutta oli siellä tilaa myös Unison Research Performance Anniversary -putki-integroidulle.
Sveitsiläinen Piega esitteli ohuet ja melko korkeat Master Line Source 3 -kaiuttimet. Nämä tyylikkäät dipolikaiuttimet ovat täynnä epätavallisia ratkaisuja, kuten suuret nauhat korkeille ja keskiäänille sekä akustinen linssi takana, joka toimii diffuusorina – ja samalla näyttää erittäin houkuttelevalta.
Tämä värikäs mutta huolellisesti valittu järjestelmä koostui darTZeel-vahvistimesta, Nagra-cd-soittimesta ja muista komponenteista. Kaiutinpuolella sveitsiläisen Stenheimin edullisin Alumina Two.Five -malli, ja koko järjestelmän liitäntä toteutettiin Way-kaapeleilla.
Triangle esiintyi parhaimmillaan: uudet Cello 40th -kaiuttimet uudesta Magellan-sarjasta. Tämä juhlamalli on varustettu uuden sukupolven TZ2900-torvella, jossa on magnesiumseoksesta valmistettu kalvo. Loput järjestelmästä koostuivat Musical Fidelityn uudistetusta huippuluokan Nu-Vista-sarjasta.
Aina houkutteleva Magico esitteli kompaktit S3-lattiakaiuttimet, joiden mukana oli kaksi tehokasta S-Sub-subwooferia. Piliumin vahvistus ei ollut vähemmän houkutteleva, ja se koostui Divine-sarjan laitteista.
Ruotsalainen Marten esitteli Mingus-sarjan uuden Septet-kaiuttimen. Kyseessä on keskikokoinen lattiamalli, joka on varustettu timanttidiskanttielementillä, beryllium-elementillä keskitaajuuksilla ja keraamisella bassokeskiäänisellä. Tehoista vastasivat kalifornialaisen MSB Technologyn tehokkaat M500-monoblokit.
Vaikka kaiutin on pakattu pienempään koteloon, uusi MoFi SourcePoint 8 tuo samat tekniset ratkaisut kuin suurempi malli SourcePoint 10.
Raidhon nauhadiskantti oli mukana valtavassa TD6-mallissa mutta myös paljon pienemmässä X2t-lattiakaiuttimessa. Korkeatasoinen Simaudio-elektroniikka huolehti riittävästä tehosta kaikissa tilanteissa.
Trafomatic Audio on tuonut markkinoille Rhapsody-putki-integroidun, joka sisältää kaiken sen tiedon ja kokemuksen, joka on kertynyt vuosikymmenten aikana huippuluokan putkivahvistimien valmistuksessa. 300B-putkilla varustettu Rhapsody tarjoaa erehtymättömän luonnollisuuden, tonaalisuuden ja voiman – jopa sen nimi kertoo valmistajan omistautumisesta musiikille ja taiteelle!
Trafomatic Audion rinnalla esiintyi Rockna- ja Audiobyte-yritysten elektroniikka sekä Signal Projectsin kaapelit ja suodatus. Kaiuttimet olivat myös todellinen audiofiilinen herkku: ne ovat kreikkalaisvalmistaja Tune Audion kolmitieperiaatteella toimivia Epitome-torvia, jotka on erityisesti suunniteltu käytettäväksi putkivahvistimien kanssa.
Estelon esitteli uuden mallin nimeltä Aura, jonka esittelemiseksi parhaassa valossa valittiin Simaudio-vahvistin ja digilähteet dCS:ltä.
Japanilaisjätti Yamaha esitteli Münchenissä uuden sukupolven kaiuttimia, joissa käytetään äskettäin kehitettyjä elementtejä patentoidulla Harmonious Diaphragm -tekniikalla.
Ruotsalainen Engström esitteli tuotevalikoiman, joka koostui Arne-putki-integroidusta, Eric- ja Lars-monoblokeista sekä Monica-esivahvistimesta. Kaiuttimina oli Martin Mingus Septet -lattiamallit, ja järjestelmä oli kytketty Jorma-kaapeleilla.
DALI esitteli uuden EPIKORE-sarjan, joka sijoittuu malliston huipulle EPICON- ja KORE-linjojen väliin. Suuressa EPIKORE 11 -lattiakaiuttimessa on edistyksellinen EVO-K-hybridiskantti ja äskettäin kehitetty 6,5 tuuman keskiääninen. Viimeistely on virheetön ja kotelo ylellinen.

Teksti ja kuvat: Ljubiša Miodragović