Kesällä värikäs luonto ja hyvät kelit suorastaan kutsuvat räpsimään kuvia. Ideat kuitenkin helposti loppuvat kesken ja lopputuloksena saattaa olla hiukan hengettömiä ja tylsiä kuvia, joista puuttuu se määrittelemätön jokin. Apalapse on tehnyt videon, johon on koottu muutama hyvä perusvinkki parempien maisemakuvien ottamiseksi. Jos lomabudjetti on tiukoilla, niin vinkit eivät edes vaadi mittavia investointeja.

Yksi hyvä hetki kuvaukselle on auringonlaskun aikaan, jolloin monien käsi hamuaakin vaistomaisesti kuvausvälinettä taskusta. Ensimmäinen Apalapsen antama vinkki on hyödyntää kultaista hetkeä eli hetkeä ennen auringonlaskua tai auringonnousun jälkeen. Silloin sävyt ovat lämpimiä ja varjot luovat lisädramatiikkaa kuviin. Sen lisäksi myös sininen hetki auringonlaskun jälkeen tai ennen sen nousua on kuvausystävällistä aikaa. Silloin sävyt ovat viileitä. Koska kysymys on luonnonlaeista, ovat auringonnousujen ja -laskujen ajat ja suunnat laskettavissa. Kätevä apuri on vaikkapa www.suncalc.net, jossa voi pohtia etukäteen otollisia kuvauspaikkoja.

Toinen Apalapsen vinkki on käyttää polarisaatio- tai harmaasävysuotimia. Polarisaatiosuotimella voi terästää esimerkiksi taivaan värisävyjen kontrastia ja vähentää veden tai lasin pintaheijastumia. Harmaasävysuotimella voi puolestaan vähentää kennolle pääsevän valon määrää, jolloin kesäauringon kirkkaudessakin voi käyttää pitkää valotusta tai suurta aukkoa polttamatta kuvan kirkkaita sävyjä niin helposti puhki. Niin voi esimerkiksi samentaa liikkeessä olevan veden pinnan. Saatavilla on myös liukusävysuotimia, joissa osa suotimen pinnasta on harmaa ja osa kirkas. Sillä voi esimerkiksi tasoittaa kirkkaan taivaan ja synkän meren välistä kontrastia. Tämä vinkki on viidestä ainoa, joka vaatii taloudellisia panostuksia. Edullisimmillaan suotimia saa reilulla kympillä, mutta monet aivan halvimmat mallit saattavat lätistää värejä.

Kolmas vinkki on sommittelun huomiointi. Esimerkiksi mökkirannassa kesäillan auringonlaskua kuvatessa, unohtuu helposti ottaa mukaan elementtejä myös etualalle. Muutama järviveden kastelema rantakivi tai laiturin portaat linssin edustalla saattavatkin tehdä kuvasta huomattavasti kiinnostavamman ja yksilöllisemmän kuin keskellä vettä loimottava yksinäinen auringonpuolikas. Jos taas itse kuvattava kohde kuten vaikkapa puu tai kallio on muodoltaan kiehtova, ei samaan kuvaan kannata ahtaa liikaa muuta tavaraa. Sommittelussa kannattaa lisäksi kiinnittää huomiota myös tasapainon ja liikkeen tuntuun.

Neljäntenä vinkkinä Apalapse neuvoo käyttämään maisemakuvauksessa suosittujen laajakulmalinssien lisäksi pidempiä polttovälejä. Sillä tavoin pystyy rajaamaan kuvasta kiinnostavia yksityiskohtia ja jättämään turhan sälän pois. Kuvasta saattaa tulla silloin kiinnostavampi.

Viides vinkki on lähteä yksinkertaisesti kuvaamaan säästä, kamerakalustosta ja omasta oletetusta taitotasosta riippumatta. Ei siis kannata luovuttaa, vaikka säätiedotteet eivät vaikuta lupaavilta.

Apalapsen vinkit esimerkkikuvineen ja tarkempine selityksineen voi napata alla olevalta videolta.