Tällä viikolla on kulunut 70 vuotta siitä, kun Columbia Records julkisti ensimmäisen LP-levynsä New Yorkissa. Tarkka päivä on hieman kiistanalainen, mutta se tapahtui joko 18., 20., tai 21. päivä kesäkuuta vuonna 1948. Tänään siis tapahtuneesta on viimeistään kulunut 70 vuotta.

Columbia Records -levy-yhtiö alkoi kehitellä vuonna 1941 äänilevyä, jolle mahtuisi 20 minuuttia ääntä yhdelle puolelle. Toinen maailmansota pysäytti kehityksen vuoteen 1945 asti, mutta valmista tuli seitsemän vuotta myöhemmin. Samanaikaisesti esiteltiin 10- ja 12-tuumaiset levyt, joita molempia pyöritetään 33,3 kertaa minuutissa.

Muut suuret yhdysvaltalaiset levy-yhtiöt omaksuivat uuden formaatin nopeasti, ja pääosin hylkäsivät vuoteen 1956 mennessä siihenastisen alan standardin eli 78 kierroksen savikiekot. Syy suosioon oli parempi äänenlaatu ja ennen kaikkea levylle mahtuvan musiikin määrä, joka oli huomattavasti savikiekkoa suurempi. Seuraava edistysaskel oli stereolevyt, jotka tulivat kaupallisesti saataville vuosien 1957 ja 1958 taitteessa.

Sittemmin formaatti on kestänyt valmistusta vaikeuttaneen öljykriisin, cd-levyn tulon ja suoratoiston, vaikka välillä tilanne näyttikin välillä huonolta. Vanhus on iästä huolimatta jälleen voimissaan. Halutessaan voi juhlahetken kunniaksi nauttia rautaisannoksen vinyylitietoutta Kaikki levysoittimista -oppaastamme, joka ilmestyi AVPlus-numerossa 7/2017.