Markkinoilla on kymmeniä ellei jopa satoja erilaisia varavirtalähteitä. Sen oikean löytäminen voi olla haastavaa. Tämän osoitti kymmenen varavirtalähteen testimmekin.
Tässä muutama neuvo varaviralähteen hankintaan (+ testien lukeminen, koska eroja on hyvinkin samankaltaisilta vaikuttavien tuotteiden kesken).
1. Minkä kokoinen varavirtalähde sopii käyttötarkoitukseesi?
Varavirtalähteen fyysinen koko vaikuttaa siihen, että voiko sitä kuljettaa housujen/takin taskussa tai paljonko tilaa se vie käsilaukusta tai kassista. Paras varavirtalähde ei ole jokaisessa tapauksessa suurikokoisin malli, sillä suuri akkukoko kasvattaa aina laitteen fyysisiä mittoja sekä painoa. Pintamateriaali kannattaa myös huomioida käyttötarkoituksessa: Esimerkiksi alumiinikuorinen varavirtalähde saattaa naarmuttaa puhelimen näyttöä ollessaan samassa taskussa. Toisaalta alumiinikuorinen on kestävämpi ja materiaalina tyylikäs.
2. Mihin aioit käyttää varavirtalähdettäsi?
Käyttötarkoitus vaihtelee esimerkiksi kännykän tai tabletin latauksen välillä, mutta myös hätävirraksi autoon, moottorikelkkaan, laukkuun yms. LED-valo varavirtalähteessä on tällaiseen käyttötarkoitukseen erittäin käytännöllinen. Markkinoilla on myös ihan auton käynnistämiseen tarkoitettuja varavirtalähteitä.
3. Kuinka suuren kapasiteetin tarvitset?
Kapasiteetti on varavirtalähteen ampeerituntimäärä (mAh) ja sillä on suuri merkitys. Jos tarkoituksena on ladata paljon tabletteja kannattaa suosiolla valita varavirtalähde, jossa on korkea mAh-lukema. Joidenkin tablettien akkujen koko saattaa olla jopa lähes 12000 mAh. Silloin on selvää, että pienikokoiseta varavirtalähteestä ei ole kovin paljon hyötyä. Oman tabletin tai puhelimen akun kapasiteetin voi selvittää helposti vaikka kirjoittamalla googleen oman laitteen nimen ja sen perään mAh.
Tässä esimerkkejä puhelimen latauksesta:
< 5000 mah, satunnaiseen lisävirran tarpeeseen (1-2 latausta)
10.000 mah, viikonloppureissut tai lyhyet työmatkat (2-5 latausta)
13.000 mah, n. 5 päivää kestävät reissut (4-7 latausta)
20.000 mah, n. viikon kestävät reissut (8+ latausta)
(Huomaa että puhelimesi akun kapasiteetti ja puhelimen käytön runsaus vaikuttavat toteutuviin lukemiin)
4. Aiotko viedä varavirtalähteesi lentokoneeseen?
Useimpien lentoyhtiöiden lennoilla mukaan otettavien akkujen kokoraja on 100 Wh. Wattitunnit lasketaan kertomalla virtalähteen ampeerituntimäärä sen ominaisjännitteellä. Milliampeerituntimäärä (mAh) jaetaan siis ensin tuhannella ja kerrotaan sitten jännitteellä, joka on USB-varavirtalähteissä 5 Volttia. Esimerkiksi 20.000 mAh varaviralähteellä wattituntimäärä on 20.000/1000 x 5 = 100 Wh. 20.000 mAh varavirtalähde on siis suurin minkä saa lentokoneeseen viedä
5. Mitä muuta tulee huomioida, että valintani on paras varavirtalähde juuri minulle?
Takuuajan tulisi olla pitkä (minimissään 6 kk) ja että tuote on helppo viedä huoltoon tai korjattavaksi. Tämä on hyvä pitää mielessä ostettaessa tuotteita ulkomaisista verkkokaupoista.
(Tekstin lähteenä käytetty voimapankki.fi -verkkosivuston ostovinkkejä)
Lisää aiheesta: Varavirtalähteiden vertailutesti
Muista hyvä kaapeli
Mitä suurempi latausvirta, sitä tärkeämpää on käyttää laadukasta usb-kaapelia, jonka vastus on mahdollisimman alhainen. Hyvän kaapelin merkitys kasvaa, jos varavirtalähteen antojännite on valmiiksi alhainen.
Hyvälaatuisella alle puolimetrisellä kaapelilla vastus on noin 0,10 ohmia.
Jos latausvirta on kaksi ampeeria ja usb-virtalähteen antojännite on viisi volttia, säilyy jännite ladattavan laitteen portissa 4,8 voltissa, eikä lataus hidastu automaattisesti.
Pitkällä heikkolaatuisella kaapelilla vastus voi olla kolminkertainen, ja latausvirta todennäköisesti puolittuu jännitteen pudotessa yhdelläkin ampeerilla alle usb-standardin 4,7 volttiin. Lisäksi jokainen adapteri kaapelissa kasvattaa vastusta.
Älä säilytä tyhjänä
Syväpurku on litiumioniakun suurin vihollinen.
Varavirtalähteen elektroniikka onneksi huolehtii siitä, että litiumakun varaustaso ei pääse laskemaan liian alhaiseksi. Tyhjäksi imettyä power bankia ei kuitenkaan kannata jättää oman onnensa nojaan viikkokausiksi.
Vastaavasti myös täyteen ladatut akut ja kuuma auringonpaiste lyhentävät akkujen elinikää.
Jos laitetta ei käytä useampaan kuukauteen, kannattaa se säilyttää kuivassa ja viileässä varaustason ollessa noin puolivälissä.
Auringonpaisteelta suojainen paikka yleensä riittää, mutta eniten akkujen elinikää voi pitkittää säilyttämällä varavirtalähdettä jääkaapissa ilmatiiviissä pakastuspussissa kosteutta imevien silikageelipussukoiden kanssa.
Kommentit