Italialaismerkki Sonus Faber osoittaa Omniajärjestelmällään, että kodin musiikkikeskus voi olla paitsi teknisesti kehittynyt myös todella tyylikäs.

Teksti: Heikki Kivelä Kuvat: Valmistaja & Heikki Kivelä

Ainakin osa AVPlussan lukijoista lienee elänyt ajan, jolloin kodin musiikkikeskukset olivat huonekalujen tavoin tarkoituksenmukaisen kookkaita, tyylikkäitä ja omistautuneita – ja ansaitusti osa talon laajempaa sisustuksellista imagoa. Kuitenkin jo muutamien vuosikymmenten ajan, erityisesti nykyaikana, markkinoilla paalupaikalle ovat usein nousseet laiteratkaisut, jotka ovat usein hillittyjä, kompakteja ja kylmän teknisiä.

Tätä taustaa vasten esteettisyydestään tunnetun italialaismerkki Sonus Faberin tuore musiikkikeskus Omnia on ilahduttava poikkeus. Hiukan samaan tapaan kuin menneiden vuosikymmenten putkiradiot se ottaa ansaitun tilansa ja tarjoaa joka kulmasta katseltuna iloa silmälle. Eikä laitteen vahvuus ole pelkästään designissa, vaan se on myös hyvillä liitäntävaihtoehdoilla ja nykyaikaisilla verkko-ominaisuuksilla varustettu komeaääninen toistokeskus, joka täyttää vaivatta koko olohuoneen äänellään. Tällä kaikella on toki hintansa, Omnian tapauksessa 1 799 euroa, mutta ominaisuudet osiinsa pilkottuna summa ei ole mahdoton. Lisäksi kokonaislaadusta jotain kertonee sekin, että Omnia valittiin kuluvana vuonna EISA-palkinnonsaajaksi all in one -kaiuttimien kategoriassa.


Estetiikka yhdistyy tekniikkaan

Laatikosta nostettaessa Omnia näyttäytyy ikään kuin pienempänä ja vieläkin sirompana – positiivisella tavalla – kuin tuotekuvista voisi päätellä. Se on todella tyylikäs ja kaunis laite. Yksityiskohdat, kuten kannen ledinauhat ja hipaisupinta, korostavat visuaalisesti onnistunutta muotoilua, ja alhaalla oleva spottivalo lisää viehätystä. Valot voi myös sammuttaa kaukosäätimellä, mikä on hyödyllistä esimerkiksi televisioalustalle sijoitettaessa, kun halutaan keskittyä ruudun tapahtumiin leffaa katseltaessa.

Omnian ympärillä tulisi olla tilaa kahdesta syystä: antaakseen ulkonäölle ansaitsemaansa huomiota ja myös siksi, että sen elementtikonfiguraatio on erittäin mielenkiintoinen. Valmistajan mukaan laite on nelitieratkaisu, jossa suljetun kotelon pohjassa on 165-millimetrinen bassoelementti, edessä 76 millimetrin keskialueen ja 19 millimetrin diskanttielementit, sekä sivuilla 44,5 millimetrin Crescendo-tilaelementit. Yhteensä kaiutinelementtejä on seitsemän, ja Omnia syöttää niille yhteensä 490 watin tehot. Järjestelmän toistokaista kattaa 30–25 000 hertsin (-6 desibelin haarukassa).

Liitäntöjen osalta Omnia tarjoaa nykyaikaisimmat vaihtoehdot: HDMI ARC television äänelle, valittavissa olevan linjatasoisen tai levysoitinesivahvistimella varustetun RCA-tulon, Bluetoothin ja monipuoliset verkko-ominaisuudet. Android-käyttäjille mukana on Google Chromecast ja Apple-käyttäjille Airplay 2. Lisäksi tukea löytyy esimerkiksi Tidalille ja Spotify Connect -muodossa, ja Omnia on myös Roon Ready.

Omnia on saatavilla kahdella eri viimeistelyllä: vaaleammalla pähkinäpuulla sekä tummemmalla grafiitilla.

Omniaa on mahdollista ohjata kolmella eri tavalla: kansilevyn Senso-kosketuspinnalla, pakettiin kuuluvalla kaukosäätimellä tai älylaitteella. Omaa ohjainsovellusta ei ole, vaan käyttäjä voi valita joko Google Homesta tai Applen Koti-sovelluksesta. Chromecastilla tai Airplaylla toiston ohjaus hoituu myös suoraan striimaussovelluksesta.

Omnian jalustan takaa löytyvä liitinpaneeli on melko ahdas. Tilaa ei ole paljon ylimääräistä esimerkiksi harvinaisemmalla din-liittimellä varustetulle RCA-ottopalikalle. Hdmi-liitännän kanssa on hyvä käyttää siroa kaapelia, sillä liian paksu kaapeli saattaa olla hankala sovittaa ahtaaseen tilaan. Kulmaliittimelliset kaapelit voivat olla haasteellisia. Lisäksi Omnia ei tarjoa optista digitaalista liitäntää, mikä on pieni miinus. Näin ollen ainoa vaihtoehto television liittämiseksi on käyttää HDMI-liitäntää.


Videon avulla käyttöönotto

Omnian käyttöönotto suoritetaan älylaitteen avustuksella, sillä se on monipuolinen verkkoratkaisu. Android-käyttäjille on tarjolla Google Home, kun taas iOS-käyttäjät voivat käyttää Applen Koti-sovellusta. Käyttöohjeesta käy kuitenkin ilmi, että asennusmenettely ei välttämättä ole yhtä selvä kuin verkkosivulla olevasta videosta, jota suosittelemme katsomaan. Meillä oli hieman ongelmia QR-koodin sisältävän aktivointiosoitteen avautumisen kanssa, mutta onneksi Omnia löytyi normaalisti wifi-verkkolistalta Airplay-laitteena (iOS 15.6, iPhone 13 Mini). Käyttöönotto olisi kuitenkin voinut olla selkeämmin selitetty jo pakkauksen ohjeissa.


Itse käyttö ja äänenlaatu

Itse käyttö on pitkälti suoraviivaista, sillä erillistä ohjaussovellusta ei ole tarjolla. Esimerkiksi Airplayn käytössä tämä ei ole ongelma, sillä soittimen ohjaus onnistuu helposti miltä tahansa Apple-älylaitteelta tai -tietokoneelta. Myös Chromecast-tuen omaavat laitteet toimivat oletettavasti yhtä jouhevasti.

Omnia on varustettu HDMI ARC -liitännällä televisioääntä varten, RJ45-verkkoliitännällä sekä hieman harvinaisemmalla DIN-tyyppisellä liitännällä. Siihen liitetään myyntipakkauksen mukana toimitettava ulkoinen liitinlaatikko, joka tarjoaa yhden RCA-liitinparin sekä maadoitusruuvin. Tämä mahdollistaa Omniaan joko yhden linjatasoisen äänilähteen tai vinyylisoittimen kytkemisen. Itse liitinpaneeli sijaitsee takana jalustassa ja on melko tiivis.

Äänentoiston osalta Omnian suoritus on verrattavissa suurin piirtein samanhintaisiin, kehittyneisiin ja laadukkaisiin soundbar-ratkaisuihin. Vaikka se ei tue erityisesti surround-ääniformaatteja eikä tarjoa säädettäviä kuuntelutiloja, Omnia toistaa sekä elokuvien äänet että musiikin erinomaisesti. Musiikissa loudness-painotteiset ja tukkoiset ääninäytteet voivat jäädä hieman muodottomiksi, erityisesti suuremmalla äänenvoimakkuudella, mutta dynaamisempi ja tunnepitoinen materiaali tuo esille Omnian yksityiskohtaisen ja elävän äänen. Se sijoittuu ikään kuin soundbarin ja työpöytäkaiuttimen välimaastoon. Äänikuva on tilava ja mukaansatempaava, vaikka suuntaavuus tai yksityiskohtien korostus ei ole aivan niin tarkkaa. Tämä ei kuitenkaan ole ongelma arkikäytössä, ja ne, jotka kaipaavat tarkempaa hifi-ääntä, voivat suunnata katseensa perinteisempiin ratkaisuihin.

Vaikka äänessä ei ole merkittäviä ongelmia, erillisen bassokaiuttimen puuttuminen tulee esiin erityisesti bassopitoisemmilla kappaleilla. Lisäksi ääni paikantuu osittain laitteeseen, mikä vaikuttaa äänikuvan monipuolisuuteen, mutta kokonaisuutena se ei ole liian kompakti tai pistemäinen. Kaiken kaikkiaan Omnia tarjoaa hyvän suorituskyvyn peruskuuntelussa, ja se soi erinomaisesti materiaalilla, joka sopii sen profiiliin. Tämä on parasta, mitä voi sanoa Omnian kaltaisesta monitoimilaitteesta!

Sonus Faber Omnia: Tyylikäs ja tinkimätön ratkaisu

Sonus Faber Omnia on kaikin puolin fiksu ja tyylikäs kaikki yhdessä -tyyppinen äänentoistoratkaisu, joka toimii mainiosti kodin jokaisessa huoneessa – kunhan sille malttaa antaa laitteen ansaitseman tilan. Onnistuneen visuaalisen designin ja hyvien äänenpainevarojen ansiosta Omnia kestää sekä katseita että kriittisempääkin kuuntelua. Se toimii hienosti niin televisioon kytkettynä kuin esimerkiksi striimauspalveluiden kautta musiikkia verkosta toistettaessa. Ainoa pieni miinus muuten aidosti arvokkaan oloisessa kokonaisuudessa on optisen digitaalisen liitännän puute sekä hiukan ahdas liitinpaneeli, mutta niidenkin kanssa tulee ongelmitta toimeen – niin tänään kuin huomennakin!

HYVÄÄ & HUONOA

Todella tyylikäs kokonaisuus
Muhkeat äänivarat
Yksinkertainen käyttää
Rajalliset liitäntämahdollisuudet

Sonus Faber Omnia
Hinta 1 799 €
Edustaja Hifihuone
Lisätiedot sonusfaber.com, hifihuone.fi
Toimintaperiaate Kaikki yhdessä -soitin verkko-ominaisuuksilla
Vahvistinteho 490 W
Kaiutinelementit 1x165mm basso, 2x76 mm keskiääninen, 2x19 diskantti, 2x44,5mm tilaäänielementti
Liitännät RCA (phono/line), HDMI ARC, Ethernet (RJ45)
Langaton toisto Wifi, bluetooth (aptx)
Suoratoisto Apple Airplay 2, Google Chromecast, Roon, Tidal Connect, Spotify Connect
Ohjainsovellus Koti (iOS) / Google Home (Android)
Mitat(l x k x s) 650x130x280mm
Muuta Kaukosäädin
Paino 7,6 kg
Viimeistelyvaihtoehdot Pähkinäpuu / grafiitti

Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 7/2022 (nro.216).