UE:n Wonderboom on erinomainen osoitus siitä, että runsaat äänentoistotehot mahtuvat nykyään hyvin kompaktiin ja kestävään pakettiin.

Pienet ja kannettavat bluetooth-kaiuttimet ovat tällä hetkellä yksi parhaiten kauppansa tekevistä henkilökohtaisista äänentoistotuotteista. Myös niiden toteutukset tuntuvat ottavan yhä suurempia harppauksia, kun laitesukupolvi toisensa jälkeen entistä pienempään pakettiin saadaan ahdettua entistä tehokkaampaa teknologiaa. Se taas tuottaa sen mittakaavan ääntä, jollaista ei vielä muutamia vuosia sitten olisi voinut kuvitellakaan.
UE:n eli Ultimate Earsin vastikään markkinoille tullut Wonderboom-kaiutin on loistava esimerkki siitä, miten melko ruuhkaisille markkinoille tullaan omistajan elkein ja määritellään siinä sivussa uudelleen laitteiden suorituskyvyn rajoja. Wonderboom on hyvin kompakti, suurehkon omenan tai kahvikupin kokoinen bluetooth-kaiutin, jonka toiston tanakkuus painii aivan omassa sarjassaan.
Ulkonäöllisesti valmistajansa aiempien Boom-kaiuttimien sylinterimäiseen toteutukseen nojaava Wonderboom on kaiutin, jossa on kaksi aktiivielementtiä sekä kaksi passiivisäteilijää tuomassa lisää pontta bassotoistoon. Ja sitähän Wonderboomissa piisaa. Sitä onkin ollut suorastaan ilo esitellä ihmisille ja huomata, että yleisin reaktio on ällistys siitä, miten niin pienestä laitteesta voi irrota niin iso, tasapainoinen ja ympärisäteilevä ääni. Toistossa on yllättävän kivaa kolmiulotteisuuden tuntua, sopivaa painoa ja yleistä eheyttä, jollaista on totuttu kuulemaan lähinnä huomattavasti kalliimpien kaiuttimien kohdalla.

Mukaan matkalle – säässä kuin säässä
UE Wonderboom on oivallinen matkakaiutin liikkuvalle ihmiselle. Pientä möykkyä on helppo kantaa mukana pienessäkin laukussa. Yhdellä vajaan kolmen tunnin latauksella kaiuttimen kerrotaan soivan yhtäjaksoisesti kymmenen tuntia 75 prosentin äänenvoimakkuudella, mutta kokeilussamme havaitsimme ajan olevan käytännössä hiukan pitempikin – äänenvoimakkuutta kun etenkään sisätiloissa harvoin tarvitsee nostaa edes asteikon puolivälin yläpuolelle. Säätövaraa olisikin melkeinpä toivonut asteikon alapäähän, sillä kaikista hiljaisimmallakin pykälällä ääni on vielä melko muheva. Näin ollen esimerkiksi yöradion tahtiin nukahtaminen voi olla hiukan hankalaa.
Yleisellä tasolla Wonderboomin toteutuksessa on keskitytty kompaktiuteen monesta näkökulmasta tarkasteltuna. Itse kaiutin on toiminnoiltaan sekä liitännöiltään varsin helppo ja nopea käyttää. Sen yläkannessa on vain virta-, parinmuodostus- ja medianohjauspainikkeet, ja alaosassa kumisen läpän alla sijaitsee mikro-usb-liitäntä latausta varten. Kyljen ulkoasua hallitsevat isot plus- ja miinusmerkit taas toimivat äänenvoimakkuudensäätiminä.
Wonderboomin etuna on myös IP67-luokitus, joten se kestää pölyn ja kovakouraisenkin käsittelyn lisäksi puolen tunnin yhtäjaksoisen upotuksen veteen metrin syvyyteen. Olipa Suomen kesästä mitä mieltä tahansa, Wonderboomin avulla ainakin musiikkipuolen saa siis pidettyä miellyttävänä niin kotona kuin kentälläkin.

Yhteenveto
UE Wonderboom edustaa tämänhetkisten kannettavien matkakaiuttimien ehdotonta eliittisarjaa äänenlaadullisten muskeleidensa, kompaktin kokonsa ja kestävyytensä puolesta. Sen toistossa on tarpeeksi potkua vaativiinkin olosuhteisiin, eikä 99 euron hintalappu ole näin laadukkaasta toteutuksesta summa eikä mikään.
Wonderboom onkin ehdottoman suositeltava pieni voimanpesä musiikista nauttimiseen säästä piittaamatta.

UE WONDERBOOM
Suositushinta: 99 €
Lisätiedot: www.ultimateears.com/fi-fi/wonderboom
Elementit: Kaksi aktiivista 40 mm elementtiä, kaksi 46,1 x 65,2 mm passiivisäteilijää
Akku: Litium-ioni
Akun kesto: Noin 10 tuntia
Latausaika: Noin 3 tuntia
Liitäntä: Mikro-usb
Mitat (korkeus x ympärysmitta): 10,2 x 9,4 cm
Paino: 425 g
Värit: Phantom, lilac, stone, subzero, fireball, cashmere
Muuta: IP67-luokitus, A2DP-yhteensopiva, ripustuslenkki, latauskaapeli

TEKSTI: Heikki Kivelä KUVAT: Valmistaja
Artikkeli on lyhennelmä AVPlus-numerossa 3/2017 ilmestyneestä kokeilusta.