Onkohan Tanskassa maailman eniten audiovalmistajia neliökilometrillä? Ainakin jos Grönlanti jätetään laskuista.

Yksi esimerkki raskaammasta sarjasta on Raidho Acoustics, joka on Scansonicin highend-sisarbrändi. Yhtiön ovat perustaneet vuosituhannen alussa Michael Børresen ja Lars Kristensen, jotka päättivät vastikään jättäytyä syrjään. Keskittyäkseen kahteen tuoreempaan tanskalaisvalmistajaan, tietysti.

Raidho on julkistanut uudet X-5 ja XT5 -kaiuttimet. Valmistaja kutsuu niitä lippulaivamalleikseen, vaikka valikoimista löytyy lähes kymmenkertaisella hintalapulla varustettuja kaiuttimia.

Raidho käyttää tyypillisesti nauhadiskanttia, ja niin nytkin. Keskiääni ja bassoelementtejä on päivitetty ja niitä löytyy kuusi. X-mallissa on paranneltu versio keraamikalvoisesta Ceramix-elementistä. XT-malleissa valmistaja on pyrkinyt tavoittelemaan parinsadan tuhannen euron kieppeille hinnoiteltujen timanttikalvoisten D-sarjan kaiuttimiensa äänentasoa huomattavasti huokeammalla hinnalla. Tämän se on tehnyt voitelemalla kolmikerroksisen alumiini-keraami-voileipärakenteensa titaanin ja titaaninitridin yhdistelmällä.

Kaiuttimien luvataan toistavan nikottelematta kaiken hienovaraisimmasta vivahteesta sinfoniaorkesterin äänekkäimpään crescendoon.

Hintaa X-5:lla on 26 900 € ja XT-5:lla 39 600 € parilta.

www.raidho.dk