Kotiteatterissa mikään ei voita tuumia, ja ProCasterin 65-tuumaisella kotiinsa saa toistaiseksi hintaansa nähden suurimman televisiokuvan. Onko jostain tingitty, kun 800 eurolla saa ihka oikean uhd-paneelin ja 4k-yhteensopivan Netflix-toiston?

Teksti ja mittaukset: AVPlus-toimitus / Kuvat: Valmistaja
Julkaistu AVPlus-lehdessä 9–10/2017.

Tavallisessa 20 neliön olohuoneessa 65 tuumaa vaikuttaa pienempään tottuneelle valtaisalta. Mielessä saattaa käydä jopa sohvan siirtäminen hieman kauemmaksi. Tilanne on kuitenkin sama kuin tallennustila: alkuun suuri kiintolevy tuntuu turhalta, mutta hetken päästä sekin on täynnä. Myös 65 tuumaan tottuu hetkessä, eikä paluuta pienempään enää ole.
On päivänselvää, että 800 euron televisio tässä kokoluokassa ei voi kuvanlaadultaan haastaa huikeita oled-televisioita. Leffatunnelman kannalta kuvan koko on silti merkittävin tekijä, kunhan perusasiat ovat kunnossa.
Hinnastaan huolimatta ProCasterin liitännät ovat kattavat: neljä hdmi-tuloa, komponentti ja onpa mukana jopa scart esimerkiksi vanhan tallenteita pursuavan digiboksin tai pelikonsolin kytkemiseksi. Kaukosäätimessä taas on selvästi säästelty, ja vaikka komennot menevätkin perille ripeästi, on käyttötuntuma keskinkertainen ja varsinkin kursorinäppäimien koko turhan pieni.


Hyvän kuvan perusteet

Kuvanlaatuun vaikuttaa eniten havaittu kontrasti, eli tummien ja kirkkaiden sävyjen välinen kirkkausero. Television esittämä valkoinen on kotioloissa harvoin liian tumma, mutta ero syntyykin toisessa ääripäässä. Jos tummasävyisen elokuvan musta näyttää hailakalta, on fiilis nopeasti pilalla. Hämärässä huoneessa huono kontrasti pomppaa silmille ensimmäisenä.
Aivan yhtä suuri, ellei jopa suurempi vaikutus on sillä, jos television taustavalo on epätasainen. Tämä näkyy usein kirkkaampina alueina kuvan reunoilla ja nurkissa. Ongelma on yleensä suurempi reunaledeillä varustetuissa televisioissa. ProCasterissa taustavalo sijaitsee suoraan paneelin takana, mikä lupaa hyvää.
Seuraavaksi tärkein on valkotasapaino, tai oikeastaan se, miten tasaisena se pysyy mustasta valkoiseen. Ihmissilmä tottuu hyvin nopeasti viileään tai lämpimään valoon, näyttäähän kellertävä hehkulamppukin luonnolliselta iltaisin, kun muita valonlähteitä ei ole.
Televisiossa värilämpötila voi kuitenkin vaihdella saman kohtauksen sisällä niin, että tummat alueet ovat sinertäviä ja kirkkaat neutraalin valkoisia. Tämä on helpoimmin havaittavissa mustavalkoelokuvilla. Vielä enemmän häiritsee kuva, jonka eri alueet ovat erisävyisiä. Esimerkiksi kuvan keskusta voi näyttää luonnolliselta, mutta toinen reuna kuvasta onkin vihertävä.
Kontrastin ja valkotasapainon kaukana perässä tulevat kuvan terävyys ja värikylläisyys tai värien tarkkuus. Tavalliselta katseluetäisyydeltä 4k-television terävyys teoriassa aivan riittävä, mutta suurempi vaikutus onkin liikkeen terävyydellä.
Värien tarkkuutta taas on vaikea arvioida, jos rinnalla ei ole täydellistä vertailukohtaa. Elokuvien värimäärittely muokkaa joka tapauksessa lopputulosta niin paljon, että ohjaajan näkemys ei välttämättä vastaa sitä mihin katsoja on tottunut.

 

Ymmärrettävästi tingitty

Miten ProCaster sitten suoriutuu kuvanlaadun kannalta tärkeistä osa-alueista? Tärkeimmät eli kontrasti ja taustavalon tasaisuus ovat lcd-televisiolle erittäin hyvät. Kontrastisuhde on yli 5 000:1, ja kunhan taustavalon kirkkautta ei aseta täysille, on kuvan pohjamusta himmennetyssäkin huoneessa kelvollinen. Pahoja laikkuja reunoilla ei ilmene. Television perusasetukset ovat tehtaalta kunnossa, eli kirkkaus- ja kontrastisäätöihin ei tarvinnut testissämme koskea.
Valkotasapainon kanssa on enemmän ongelmia. Perusasetuksilla kuva on hieman viileä värilämpötilan ollessa 7 000 kelvinin kylmemmällä puolen. Tähän tottuisi nopeasti, mutta tummilla sävyillä kuva sinertää hieman ja alemmilla keskisävyillä näkyy vihertävyyttä. Elokuvamateriaalilla vaihteluun ei välttämättä kiinnitä jatkuvasti huomiota, mutta harmaasävyliu’uissa se näkyy kiusallisen selvästi.
Entä onko puutteelle tehtävissä jotain? Televisiossa on valkotasapainolle liukusäädin, jolla sitä voi muuttaa lämpimämmäksi tai kylmemmäksi. Lämpimimmässä ääripäässään television kuva on lähimpänä päivänvaloa simuloivaa D65-valkoista. Tällöin värienkin tarkkuus paranee hieman, mutta sama tummien sävyjen sinertävyys ja valkotasapainon vaihtelu on nähtävissä.
Suurin ongelma kuvassa on katselukulma. Sävyt ja kontrasti heikkenevät melko paljon, kun televisiota katselee hieman sivusta. Kuva muuttuu hailakammaksi mustan tason noustessa. Riittävältä etäisyydeltä suoraan edestä katsottuna kuvanlaatu on hintaluokka huomioiden suorastaan erinomainen.
Procasterin 4k-paneelin kuva on terävä, mutta kuvan liiketerävyys kärsii tummissa kohtauksissa. Pikselien kirkkaus ei muutu riittävän nopeasti, ja kuvassa näkyy haamuja. Keskiverto elektroniikka ja 8-bittinen paneeli saavat aikaan myös tummien sävyjen posterisaatiota eli sävyliukujen porrastumista. Toisinaan näyttää aivan siltä, kuin värisävyjen määrää olisi vähennetty alkuperäisestä.
Kirkkaissa kohtauksissa kuva taas on erittäin hyvä. Värit ovat kylläisiä, ja kontrasti vaikuttaa erinomaiselta. Ainoa silmiinpistävä seikka saattaa olla se, että ProCaster esittää blurayn ja uhd blurayn 24p-kuvan hieman nykivästi 60 hertsillä. Tämä niin sanottu 3:2 pulldown -tökkiminen ei kuitenkaan häiritse kaikkia mutta on helpoimmin nähtävissä tasaisissa kamerapannauksissa. Televisio-ohjelmia katsoessa ongelmaa ei ole, sillä 25 ja 50 hertsin kuvalähteet näkyvät sulavasti.
Pelikäyttöön ProCaster on mitä mainioin. Melko alhainen 30 millisekunnin lagi on sohvapelaajalle riittävä, eikä viive tule ongelmaksi osumatarkkuudessa. Tietokoneen hiiren osoitinkin liikkuu ilman havaittavaa viivettä.
Älysovellusten keskus on valikkojen tapaan ulkoasultaan hieman vanhahtava, mutta Netflix pyörii sujuvasti ja aidolla 4k-tarkkuudella. Netin selaaminen ja Youtuben käyttö on kätevämpää hoitaa ihan oikealla tietokoneella tai vähintään erillisellä ripeällä mediasoittimella. Televisio ei myöskään suoraan tue Yle Areenaa tai muita kotimaisia suoratoistopalveluita.


Televisio mitattiin Cinema-tilassa

Vaikka päävärit ovat melko tarkkoja, ovat punaisen ja keltaisen sävyt alisaturoituneita. Magentan ja vihreän sävyissä näkyy selvää sävyvääristymää. Vihreät näyttävät turkooseilta, magentat liian sinertäviltä. ProCasterissa ei ole värienhallintajärjestelmää, joten mittauksissa ilmenevää sävyjen virhettä ei voi korjata. Peruskäytössä tällä ei kuitenkaan ole merkitystä, sillä värit näyttävät aivan riittävän luonnollisilta ilman vertailukohtaa.

Harmaasävyjen valkotasapaino on kokonaisuutena hieman viileä. Tummilla sävyillä kuvassa on sinertävyyttä. Kirkkaampien sävyjen tasapainon saa säädettyä melko tarkaksi lämmin–kylmä-liukusäätimellä, mutta valkotasapainon heittelyä varten ei ole monipistekorjausta.

YHTEENVETO

Muutakin kuin isoa kuvaa

ProCasterin 65-tuumainen televisio on edullinen, mutta leffojen ystäville se tarjoaa hintaansa nähden paljon. Kuvan kontrasti on hyvä, taustavalo tasainen ja toiston tarkkuus tyydyttävä. Täydellisyyttä tavoittelevalle kuvasäätöjä ei ole tarpeeksi, mutta perusasiat ovat kunnossa ilman säätörumbaa.
Suurimpia ongelmia ovat kapea katselukulma, liikkeen epäterävyys tummilla sävyillä ja mahdollisesti näkyvä pwm-taustavalon välkkyminen. Jälkimmäisen voi eliminoida säätämällä taustavalon maksimiin. Vähemmän näkyvä sivuseikka on elokuvien 24p-kuvan pieni nykiminen.
Televisio soveltuu alhaisen 30 millisekunnin viiveen ansiosta pelikäyttöön tai jättimäiseksi 4k-monitoriksi. ProCaster onkin omimmillaan kytkettynä hyvään konsoliin tai mediasoittimeen, sillä sen älysovellusten toiminta on kankeaa – Netflixiä lukuun ottamatta, joka toimii oikein hyvin ja aidolla 4k-tarkkuudella.

+ Iso kuva halvalla

+ Hyvä kontrasti ja tasainen taustavalo

+ Pieni input lag

+ Perusasetukset kunnossa tehtaalta

– Tummien sävyjen liike-epäterävyys ja sävyjen porrastuminen

– Hailakkuus sivusta katsottuna

– Välkkyvä taustavalo

– Kalibrointi mahdotonta


Procaster 65UNB800H

Hinta: 799,90 €
Lisätietoja: Verkkokauppa.com
Television koko: 65"
Tarkkuus: 4K/UHD (3 840 x 2 160)
HDR-tuki: Ei
Striimaus: Netflix (4K), Youtube, DLNA, Miracast, WiDi
Mitat (lxkxs): 146 x 90,5 x 34,4 cm
Paino: 38 kg

Liitännät
HDMI: 4 (2.0)
SCART: 1
Komponentti: 1
VGA: 1
Ethernet/WLAN: Kyllä/kyllä
USB: 3
Kuuloke: Kyllä

Mittaustulokset
Kirkkaus
Minimi: 60 cd/m²
Maksimi: 292 cd/m²

Tehonkulutus
Minimi 60 W
Maksimi 145 W

Värien virhe
RGBCMY: dE 4,8
Colorchecker: dE 5,2

Valkotasapainon virhe: dE 4,2
ANSI-kontrasti: 5 500:1
Taustavalo: PWM 120 Hz
Viive 1080p (input lag): 30 ms
Sulava 24p FullHD/UHD: Ei/ei