Google on julkistanut uuden Song Makerin, joka mahdollistaa säveltämisen kätevästi selaimessa.

Nuottien näpyttely onnistuu paitsi tietokoneen näppäimillä myös kosketusnäytöllä ja midi-koskettimilla. Lisäksi melodiaa voi hyräillä mikrofoniin. Pikakokeilussamme mikrofonihyräily toimi hieman epävarmasti, mutta näytti kuitenkin nuotin ruudukolla, joten sitä pystyi käyttämään apuna.

Ohjelma paimentaa pysymään valitussa sävellajissa antamalla vaihtoehdoiksi vain siihen kuuluvia säveliä. Asteikkoina on duuri (oletettavasti rinnakkaismolleineen ja samoja säveliä käyttävine moodeineen), pentatoninen ja kromaattinen. Skaala yltää parhaimmillaan kolmen oktaavin mitalle ja tahteja kappaleeseen saa enimmillään 16. Jonkinlainen progekin onnistuu, sillä iskuja tahtiin voi valita 2–7 väliltä. Tempoa voi myös säätää.

Melodiasoittimista on valittavissa marimba, piano, jouset, puupuhallin ja syntikka, mutta niistä voi käyttää vain yhtä samassa kappaleessa. Rytmisoittimista on saatavilla rumpukone, puublokki, rumpusetti ja conga. Niistäkin joutuu valitsemaan vain yhden. Aivan wagneriaanisiin sävellyksiin ei ohjelma anna eväitä, vaan paremmin saksalaisen musiikkiperinteen saralta onnistuu Kraftwerk-tyylinen minimalismi.

Ohjelma on joka tapauksessa hauska lelu, jossa voisi olla pienillä lisäyksillä aineksia nykyistä enempäänkin. Jos sävellyksestä esimerkiksi saisi tuotua koneelleen midi-tiedoston, niin se olisi kätevä pikku apuväline aamuyöstä valvottavan melodianpätkän taltioimiseksi. Aamulla tiedoston voisi siirtää sujuvasti sekvensseriohjelmaan jatkotyöstettäväksi.

Ohjelman bongasi Tivi.