Trusted Reviews on testannut Sonyn RX100 VI -pokkarikameran. Kyseessä on valmistajan yhden tuuman ja 20,1 megapikselin taustavalaistulla kennolla varustettu huippuluokan kompaktikamera, jonka suositushinta on Suomessa 1 350 euroa.

Erikoista on, että myös aikaisemman sukupolven mallit ovat edelleen myynnissä. Uusissa malleissa on aina tullut hieman lisää ominaisuuksia, mutta hieman vähempään ja lähinnä valokuvausominaisuuksiin tyytyvät voivat saada hyvän matkapokkarin edullisesti. Kakkosmallissa tuli kääntyvä näyttö, kolmosessa esiin pomppaava sähköinen etsin ja suurella aukolla varustettu zoom-linssi, nelosessa 4k-kuvaus ja vitosessa suuremmat kuvausnopeudet.

Uusimmassa sukupolvessa merkittävin muutos on edeltäjämallin 24-70 mm linssin korvannut 24–200 mm zoom, joka ei ole lisännyt linssin pituutta kuin 1,8 mm. Se on toisaalta kuitenkin polttoväliltään lyhyempi kuin Panasonicin kilpailevan mallin TZ200:n 24–360 mm linssi. Muutos on myös rokottanut linssin valovoimaa, sillä aiemman f/1,8–2,8:n sijasta aukkoluvut ovat nyt f/2,8–4,5. Hämärässä kuvaaville se voi olla kynnyskysymys.

Sisällä hyrrää sama Bionx X -prosessori kuin Alpha-malleissa. Mukaan on tullut Wifin rinnalle bluetooth-yhteys, mutta sen kautta kuvaan lisätään vain gps-sijainti, eikä puhelinta voi käyttää sen välityksellä esimerkiksi kaukolaukaisimena tai kuvien selaamisessa. Sovelluksessa kaukolaukaisin löytyy, ja sen avulla voi myös siirtää kuvat mobiililaitteeseensa. Käyttökokemus on kuitenkin Trusted Reviewsin mukaan kankea ja vanhahtava. Vedenpitävyyttä kameralle ei luvata.

Kamera pystyy varsinkin pokkarikameraksi hurjaan 24 ruudun sekuntitahtiin täydellä resoluutiolla. Videokuvausominaisuuksista löytyy 4k hdr ja hlg 25 ruudun sekuntitahdilla. Hidastuksia varten on tarjolla myös 250, 500 ja 1000 ruudun nopeudet. Mikrofoniliitäntää ei kuitenkaan ole, mikä rokottaa jonkin verran video-ominaisuuksia. Etuna Panasonicin TZ200:n verrattuna on suurempi ja laadukas etsin sekä moneen suuntaan – myös selfie- ja vloggausystävällisesti ympäri kääntyvä näyttö. Miinuspuoli näytössä on arvion mukaan vähäinen kirkkaus.

Kamera on pieni ja liukas, joten Trusted Reviews suosittelee sen kaveriksi kahvaa tai ainakin rannehihnaa. Säätäminen on arvion mukaan hieman hankalaa, mutta kamerassa on kuitenkin kosketusnäyttö esimerkiksi tarkennuspisteen valintaa varten sekä katselutilassa esimerkiksi zoomaamista varten. Säätöjä kosketusnäytöltä ei kuitenkaan voi tehdä eikä sitä voi myöskään käyttää valikossa valitsemiseen.

Uusi linssi on arvion mukaan erinomainen laajaan polttovälialueeseensa nähden. Täydellä aukolla kuvatessa reunat ovat pehmeät, joten sitä kannattaa ainakin maisemakuvauksessa himmentää parin aukon verran. Tarkimmillaan linssin piirto on polttovälialueen puolivälissä, jolloin se on Trusted Reviewsin mukaan vaikuttava reunasta reunaan. Tarkkuus on parempi telepäässä kuin Panasonicissa.

Automaattitarkennus on arvion mukaan erittäin nopea, ja toimii erityisen mainiosti liikkuvien kohteiden kuvaamisessa. Se yhdistettynä harvinaisen nopeaan kuvausnopeuteen on kameran parhaita puolia. Akunkesto sen sijaan on vaatimaton 220–240 ruutua yhdellä latauksella.

Kaiken kaikkiaan RX-100 VI on Trusted Reviewsin mukaan todella vaikuttava kamera olemattoman pieneen kokoonsa nähden, mutta se on toisaalta hankalakäyttöisempi ja kalliimpi esimerkiksi Panasonicin kilpaileviin malleihin verrattuna.

Koko Trusted Reviewsin arvion voi lukea täältä.

www.sony.fi