Acerin kompakti kannettava full hd -projektori toimii tarvittaessa sisäänrakennetulla akulla jonkin aikaa ilman ulkopuolista virtaa. Suuremmalle kuvalle ja elokuvakäyttöön laite soveltuu kuitenkin varauksin.

Teksti: Teppo Hirvikunnas Kuvat: Teppo Hirvikunnas ja laitevalmistajat

Acer C250i on pienikokoinen, helposti siirrettäväksi tarkoitettu Full HD -tarkkuuden projektori, joka toimii myös ilman virtaa. Sen sisäänrakennettu akku lupaa jopa viiden tunnin katseluajan ilman johdon johtoa. Projektori on muotoiltu erikoisesti, mutta sillä on tarkoituksensa. Se voidaan asentaa helposti eri kulmiin tai vaikka pystyyn. Pystyasennossa kuva saadaan kuitenkin näkymään vain pystyssä tai vaakasuunnassa pienennettynä. Tämä on tarkoitettu pääasiassa puhelimen pystynäytön peilaamiseen projektorin kautta. Laitteen sivulla ja pohjassa on kierteet kamerajalustalle (kolmijalalle), joten projektori on helppo sijoittaa lähes minne tahansa.

Projektorin heittosuhde on kiinteä 1,2, eli kuvan kokoa ei voi säätää, vaan se määräytyy projektorin etäisyydellä valkokankaasta. Esimerkiksi 80 tuuman kuvaan (leveys 177 senttimetriä) tarvitaan noin 213 senttimetrin etäisyys. Laitteen linssin offset on 100 prosenttia, eli kuvan alareuna on samalla tasolla linssin kanssa. Kuvaa voi kohottaa kallistamalla projektoria, ja Acerin sijoittamista helpottavat laajat trapetsikorjauksen säädöt. Projektori osaa myös suoristaa automaattisesti kuvan pystyperspektiivin, ja myös vaakasuunnalle on säätö (±15° säätö). Säätö on mahdollista tehdä myös kulmakohtaisesti. Kuvan tarkennukselle on pieni säätöpyörä linssin vieressä. Sen toiminta on liian nopeaa, ja kuvan tarkennus on hieman hankalan tuntuista.


Acerin valoteho ei riitä tuottamaan kirkasta kuvaa etenkään isommassa koossa, jos tilassa on hajavaloa. Myös kuvan kontrasti on heikko.

Liitännät käsittävät vain yhden HDMI-tulon, mikä sinänsä riittää. Acer C250i:n mukana toimitetaan myös WiFi-dongle, jolle on huomaamaton paikka projektorin päällä. Tällä projektoriin pitäisi saada kuva langattomasti vaikka puhelimesta. Valitettavasti puhelimen näytön peilauksen käyttö oli hankalaa. Sony Xperiaan piti asentaa Acerin EZCast-sovellus, jonka toimintaan saattaminenkin oli lähes sattuman kauppaa. Projektorin näytön mukaan kytkentä olisi helppoa Samsungin, Huawein ja Oppon puhelimilla, mutta Samsungin kanssa homma oli yhtä vaikeaa. Periaatteessa puhelimen voi liittää projektorin HDMI-tuloon myös puhelimen USB-C-liitännästä, mutta Acer ei tue tämän mahdollistavaa MHL-toiminnallisuutta. Tämän voi kiertää toki sopivalla adapterilla.

Tässä ja monessa muussakin olisi tarvittu kunnollinen käyttöohje. Acerin mukana toimitetaan vain pikaopas muttei suomeksi. Laitteeseen ei ole myöskään saatavana kunnon kaikkia toimintoja selittäviä käyttöohjeita! Tämä on selvä puute.

Kilpailijoihin nähden suurin puute ominaisuuksissa on se, ettei laitteessa ole sisäänrakennettua mediasoitinta eikä yleistynyttä Android TV -sovellusalustaa. Monet suoratoistopalvelut olisivat näin suoraan laitteessa integroituna. Tämäkin puute on toki periaatteessa helposti korjattavissa erillisellä, vain 40–50 euroa maksavalla, HDMI-tuloon liitettävällä SmartTV-tikulla tai vastaavalla lisäpurkilla. Tämän hintaisessa laitteessa ominaisuuden kyllä soisi olevan sisäänrakennettuna. Se helpottaisi myös käyttöä. Projektorissa on sisäänrakennettu, ääneltään vaatimaton kaiutin, mutta äänen saa toki ulos myös 3,5 millimetrin lähdöstä. Laitteessa on Bluetooth-vastaanotin, joten se toimii tarvittaessa myös pelkkänä Bluetooth-kaiuttimena. Äänenlaatu ei kuitenkaan ole ihan kokoaan vastaava, ja toiminnolle on vaikea keksiä tässä yhteydessä mitään hyödyllistä käyttöä. Acerin käyttöönotto oli sinänsä helppoa (lukuunottamatta puhelimen näytön peilausta).

Liitännät käsittävät yhden HDMI-tulon sekä USB-C-liitännän. Myös muistikortilta voi toistaa mediaa. Wireless Kit tuo projektoriin langattoman verkkoyhteyden, mutta mitään sovellusalustaa laite ei sisällä. Puhelimen näytön langaton peilaus on periaatteessa mahdollista, mutta sen käyttöönotto oli monen mutkan kautta todella hankalaa. Käyttöohjeistakaan ei ollut apua, koska niitä ei ole millään kielellä!

Käyttö ei sen sijaan ole aivan yhtä sujuvaa. Kaukosäätimen vastaanotin sijaitsee laitteen edessä (samalla puolella kuin linssi), ja kaukosäätimen toiminta on muutenkin ajoittain epävarmaa ja tökkivää. Tämä vaikeuttaa esimerkiksi kuvan säätöä käyttöönoton yhteydessä. Kuvan laatu on sinänsä kelvollinen: värit toistuvat luonnollisesti suoraan paketista otettuna, ja kuva on myös kohtalaisen tarkka, jos sen vain saa tarkennettua tarkasti. Jostain syystä pikselit näyttivät kuitenkin erottuvan lähempää katsottuna selvemmin kuin esimerkiksi 600 euron Full HD -tarkkuuden Epsonissa.

Acer ilmoittaa valotehoksi vaatimattomat 300 luumenia, ja hieman valoisammassa tilassa teho ei vain riitä. Etenkään, jos kuvakoko halutaan edes 60-tuumaiseksi. Täysin pimennetyssä tilassa 80-tuumainen kuva menee, jos käyttää vielä hieman korkeamman gain-arvon (>1,3) kangasta. Mutta tällöin mustan kontrasti myös heikkenee, jos tilassa on vähänkään hajavaloa. Kuvalle on monipuoliset säädöt, mutta niillä ei saa kirkkautta lisää, ja muutenkin kaikenlaiset gamma-säädöt ja osavärien tasot ovat tämäntyyppisessä projektorissa täysin turhat. Akulla Acer saatiin toimimaan normaalilla valoteholla vain reilut 1,5 tuntia. Tämä riittää nippanappa lasten elokuvaan. Lampun eco-asetuksella akku saattaa kestää varmaan lähelle luvattua viittä tuntia, mutta sen valoteho ei riitä käytännössä kuin korkeintaan 30 tuuman kuvalle pimeässä teltassa.

Acer C250i: Kallis ominaisuuksiin nähden

Acerin valoteho on vaatimaton, ja edes jonkinlaiseen leffatunnelmaan päästäkseen pitäisi katselutilan olla täysin pimennetty, ja silti esimerkiksi 80 tuuman kuva jää ilman korkean gain- arvon kangasta himmeäksi ja kontrastiltaan heikoksi. Kun tähän yhdistää ongelmat puhelimen langattomassa näytön peilauksessa, tökkivän kaukosäädön ja vaikean kuvan tarkennuksen, niin 500 euroa on auttamatta aivan liian kallis hinta. Jopa alle 350 eurolla löytyy selvästi parempia vaihtoehtoja. Myöskään akusta ei ole paljon iloa sen tarjoaman lyhyehkön toiminta-ajan vuoksi. Ei ole nyt oikein suunnittelussa ollut ajatus kohdallaan.

HYVÄÄ & HUONOA

Kompakti koko
Akkukäyttö (varauksin)
Automaattinen trapetsikorjaus
Pieni valoteho
Käytettävyys
Hinta ominaisuuksiin nähden

Acer C250i
Hinta 499 €
Edustaja/Ostopaikka store.acer.com/fi
Näyttötekniikka DLP
Natiiviresoluutio FullHD (1 920 x 1 080 px)
Lamppu Led
Suurin valovoima 300 lm
Kontrastisuhde 5 000:1
Heittosuhde 1,2
Suurin suositeltava kuva 100”
Heittoetäisyys 80” kuvaan 213 cm
Trapetsikorjaus pysty +/- 30° (man./auto) vaaka +/- 15° (lisäksi kulmien erilliskorjaus)
Suurin virrankulutus 30 W
Akkukesto (mitattu) n. 1,5 t
Mitat (l x s x k) 168 x 104 x 104 mm
Paino 0,8 kg
Varusteet Kaukosäädin, erillinen virtalähde, pikaopas (eng.), säilytyspussi

Tiedot valmistajan ilmoittamia ellei muuta mainita.


Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 1/2022 (nro.210).