Sormenjälkeä on totuttu pitämään verrattain luotettavana ja turvallisena tunnistautumisvälineenä älypuhelinkäytössä. The Guardian uutisoi kuitenkin, että New Yorkin yliopiston tutkijat ovat onnistuneet kehittämään tekoälyn ja neuroverkon avulla yleisavaimen, jolla voi avata lukituksen useammin kuin joka viides kerta.

Koska useimmat sormenjälkilukijat eivät tunnista koko sormea vaan ainoastaan osan siitä, ei lukitusta avatakseen tarvita kuin osa sormenjäljestä. Lisäksi on olemassa muotoja, jotka ovat sormenjäljissä toisia yleisempiä. Niinpä pystytään luomaan useisiin sormenjälkiin sopivia yleisavaimia.

Samoin kuin niin sanotussa sanakirjahyökkäyksessä, jossa kokeillaan geneerisillä salasanoilla suurta määrää käyttäjätilejä, voidaan näillä geneerisillä sormenjäljillä yrittää murtautua useisiin tileihin. Vaikka se onnistuisi vain yhdessä tapauksessa viidestä, murtautuminen on suuressa mittakaavassa kannattavaa.