Perinteiselle pöytäradiolle on edelleen paikkansa osana soivaa kotia. Näennäisen yksinkertaisesta laitteesta on myös nykyään paljon muuhunkin kuin pelkkään radionkuunteluun, osoittavat vertailumme mallit.

Teksti: Heikki Kivelä
Kuvat: AVPlus-toimitus

Kun transistori keksittiin vuonna 1947, monikaan ei luultavasti arvannut, että se tulisi jo seuraavalla vuosikymmenellä käynnistämään tapahtumakulun, joka muuttaisi melkeinpä koko ihmiskunnan tavan kuunnella musiikkia. Suurikokoisten ja raskaiden putkiradioiden rinnalle nimittäin ilmestyi 1950-luvun puolivälissä uusi, huomattavasti kompaktimpi transistoriradio, joka sittemmin syrjäytti putkikamppeet useammallakin osa-alueella. Tämä sai aikaan sen, että radio ja sen kuuntelu siirtyi olohuoneen paraatipaikalta miltei minne tahansa.

Vaikka nykyaikana alati useammassa kotitaloudessa se kätevin musiikinkuuntelulaite taitaa olla kannettava bluetooth-kaiutin, vielä muutama vuosikymmen takaperin sen virkaa toimitti pöytäradio. Monen aamu alkoikin astetta kevyemmin radion naksahtaessa päälle asetettuun herätysaikaan yöpöydällä, ja päivän puuhailuja säesti siellä täällä jostain kantautuva musiikki – usein juuri pöytäradiosta.

Tekniikan ja toteutusten kehityksestä huolimatta itse radio puolestaan on säilyttänyt suosionsa. Kirjoitushetkellä tuoreimpien Finnpanelin tietojen mukaan esimerkiksi syksyllä 2018 radiota kuunteli päivittäin peräti 3,5 miljoonaa suomalaista eli 71 prosenttia yli 9-vuotiaista maan kansalaisista. Keskimääräinen radionkuunteluaika oli 2 tuntia 43 minuuttia.

Vaikka radiokanavat löytyvät nykyään myös internetistä, jolloin niitä voi kuunnella esimerkiksi älypuhelimella, perinteinen fm-radiotekniikka ei ole kuitenkaan häviämässä maassamme mihinkään. Tämän taustalla on jo pelkästään se, että sitä voidaan käyttää muun muassa viranomaisten virallisten hätätiedotteiden välittämiseen valtakunnallisesti. Toiseksi radioaallot kantavat sinnekin, mihin esimerkiksi matkapuhelinverkko ei. Puhumattakaan siitä, että radio nyt vain on joskus yksinkertaisesti se luontevampi tapa kuunnella musiikkia tai muuta ohjelmaa.

Erästä uudistusta radiopuolella tosin kokeiltiin, nimittäin digitaalista dab- eli digital audio broadcast -lähetystekniikkaa. Muualla maailmassa enemmän tai vähemmän yleistynyt tekniikka ei kuitenkaan kiinnostanut suomalaisia. On sanottu, etteivät radionkuuntelijat kokeneet dab-tekniikan tuovan merkittävää lisäarvoa perinteiseen fm-tekniikkaan verrattuna, joten dab-lähetyksiä vuosina 1997–2005 kokeillut YLE päätti jättää asian sikseen.

Pöytäradiot nyt
Nykypäivän mobiililaitteiden ja bluetooth-kaiuttimien valtakautena perinteisten pöytäradioiden markkinarako on ymmärrettävästi kaventunut. Lisäksi siinä missä bluetooth-tekniikka ja -laitteet ovat kehittyneet ja parantuneet suhteellisen lyhyellä aikajänteellä, pöytäradioiden kohdalla tekninen kehitys ja laatu on ollut jo pitempään tasaisempaa. Toki markkinoilla on ollut aina 1950-luvulta saakka niitä halvempia ja yksinkertaisia kuin myös kalliimpia ja kehittyneempiä malleja, mutta toimintaperiaate sinänsä kaikissa on yksinkertainen: mahdollistaa halutulle radiokanavalle virittäytyminen ja mahdollisimman häiriötön signaali sen toistossa. Kaikki muu tämän ulkopuolella on plussaa.

Mutta kuten sanottua, 2010-luvun pöytäradiot tarjoavat paljon muutakin. Saimme vertailuun 12 erilaista mallia 129–349 euron hintahaarukassa, jota voidaan pitää peruslaadukkaan toteutuksen lähtökohtana. Nämä 12 laitetta jakautuvat käytännössä kahteen leiriin: viiteen yksinkertaisempaan ja retrohenkiseen toteutukseen sekä seitsemään kehittyneempään ja monipuolisempaan malliin.

Vertailun mallien kokoluokan ääripäät: vasemmalla pienin Sangean WR-7 ja oikealla Genevan Classic/S.

Ensin mainittua retrosarjaa edustavat kiinalaisen Sangeanin pikkuruinen Genuine Mini (WR7), saman valmistajan kookkaampi WR-11BT, brittitaustainen The +Radio sekä tyylistään tutun alan uusklassikko Tivoli Audion mallit Model Three BT ja PAL BT. Vaikka edellä luetellut mallit vaikuttavat ulkoisesti varsin simppeleiltä (mitä ne kieltämättä ovatkin), löytyy niistä kuitenkin fm/am-virittimen lisäksi myös linjatasoinen aux-sisääntulo sekä bluetooth-vastaanotto, jonka avulla laitteeseen saa kytkettyä langattomasti esimerkiksi tietokoneen tai älypuhelimen. Muuten mallit sisältävät lähinnä yksinkertaiset kiertosäätimet oikean taajuuden valitsemiseen, äänenvoimakkuuden säätämiseen sekä ohjelmalähteen valintaan. Viisikon monipuolisin vaihtoehto löytyy Tivolilta, jonka Model Three BT sisältää myös aidon kvartsikellon sekä herätystoiminnon. Sangean Genuine Mini ja Tivoli PAL BT taas toimitetaan akulla varustettuna, joten niitä voi käyttää myös langattomasti.

Yksinkertaisempi viisikko tarjoaa lähinnä kiertosäätimet taajuuden valintaan, äänenvoimakkuuden säätämiseen sekä ohjelmalähteen valitsemiseen. Tivoli Audion Model Three BT:ssä on lisäksi analoginen kvartsikello.

Digitaalisella näytöllä ja kanavahaulla varustettuja malleja oli seitsemän. Näyttöjen toteutukset vaihtelevat yksinkertaisesta monipuolisempaan, ja myös selkeydessä on eroja.

Kehittyneemmässä ryhmässä on siinäkin joka mallissa bluetooth-vastaanotto, mutta muitakin ominaisuuksia luonnollisesti löytyy. Niistä mainittavimpia ovat muun muassa digitaalinen näyttö ja kanavanvalitsin, herätystoiminto ja tallennettavat radiokanavien pikavalinnat. Lisäksi esimerkiksi Amadeus Coperti ja Tivolin Model One Digital tarjoavat verkko-ominaisuudet muun muassa internet-radiolla ja suoratoistopalveluilla. Kaukosäädin taas löytyy edellä mainitun Amadeus-mallin lisäksi myös Genevan Classic/S:stä ja Sangeanin WR-22:sta. Osassa malleista on myös mahdollisuus vaikuttaa ääneen sävynsäädöillä. Tarkemmat ominaisuudet löytyvät jutun lopussa olevasta infotaulukosta sekä laitekohtaisista arvioista.

Sangean WR-22:n, Geneva Classic/S:n ja Amadeus Copertin mukana tulee kaukosäädin, joka helpottaa laitteen ohjausta.

Kuinka testasimme?
Yleisellä tasolla jokainen vertailun 12 mallista asemoituu siis luontevasti nykyaikaisen ja perinteisen äänentoistotekniikan välimaastoon. Siispä arvioimme ne paitsi designin ja toteutuksen mutta myös ominaisuuksien, käytettävyyden ja tietysti äänenlaadun kannalta.

Koko ryhmän kesken arviot ovat kuitenkin suhteutettu kunkin laitteen toteutukseen, sillä esimerkiksi Genevan Classic/S:n ja Sangeanin Genuine Minin välillä jo pelkkä kokoero on niin merkittävä, että niiden kohdalla on lähestyttävä arviota hieman laajemmasta perspektiivistä.

Itse testimenettelyn aloitimme tutustumalla laitteiden virittimen toimintaan. Kukin malli sijoitettiin vastaanotto-olosuhteiltaan haastavassa, kellarikerroksessa sijaitsevassa kuuntelutilassamme samaan, kokemuksella hyväksi havaittuun paikkaan, ja testi suoritettiin laitteen omaa mukana tulevaa ulkoista antennia käyttäen. Antennit suunnattiin laitekohtaisesti mahdollisimman häiriöttömän äänen tuottamiseksi. Radiot viritettiin YLE Radio 1:n taajuudelle 87,9 megahertsiä, ja virittimen vastaanotto kytkettiin mono-tilaan sen ollessa mahdollista. Lisäksi testasimme virittimien suorituskykyä lähetysteholtaan heikompien paikallisradiokanavien parissa Radio Helsingin taajuudella 98,5 megahertsiä. Radioääntä arvioidessamme otimme laitteiden mahdolliset äänensävysäädöt pois päältä.

Yli puolet malleista tarjoaa erillisen 75 ohmin antenniliitännän takapaneelissaan. Kuvassa Sangean WR-22:n toteutus, mukana tuleva ulkoinen antenni sekä antennisovitin.

Viritintestin jälkeen tutustuimme laitteiden bluetooth-toistoon älypuhelimen avustuksella. Tässä vaiheessa testasimme myös mallien äänensävysäätöjä, joita muokkaamalla haimme kustakin laitteesta miellyttävimmän toiston.

Lopuksi kävimme läpi laitteiden muut ominaisuudet, kuten herätystoiminnot (herätysääneksi kaikissa herätystoiminnon tarjoavissa malleissa pystyi oletusäänimerkin lisäksi asettamaan myös esimerkiksi ennakkoon valitun radiokanavan) ynnä muut, ja kuuntelimme niitä ryhmittäin.


Siisti ja monipuolinen
Amadeus Coperti
Hinta: 199 €

Neutraali ja valkoinen Amadeus Coperti on ominaisuuksistaan huolimatta helppo ottaa käyttöön, sillä heti virrat käynnistäessä näyttöön ilmestyy asennusapuri ja laite osaa suomea. Käytännössä ainoa sorminäppäryyttä vaativa vaihe on langattomaan verkkoon liittyminen.

Langaton verkkoyhteys mahdollistaa Spotify Connectin käytön sekä nettiradiokanavien valtavan maailmanlaajuisen valikoiman selaamisen ja kuuntelun suoraan laitteessa. Coperti onkin toteutukseltaan eräänlainen nykyaikainen maailmanradio, jonka parissa kuunneltava ei ihan hetkessä lopu.

Laitteen viritin on hyvää keskitasoa, ja YLE1:n taajuudella kuuluu hädin tuskin erottuva korkeataajuinen häiriöääni, joka ei kuitenkaan haittaa enää muutaman metrin päästä. Erityisplussaa Coperti saa informatiivisesta ja selkeästä näytöstään, joka kertoo radiotekstien avulla myös kuunneltavasta ohjelmasta.

Copertin ääni on luonteeltaan ohut ja muovinen perusasetuksilla. Kannattaakin luoda oma ääniprofiili ja lisätä toistoon rohkeasti bassoa ja diskanttia, jolloin lopputulos alkaa olla jo melko miellyttävä, joskin äänenpainevaroiltaan hiukan rajallinen.

Herätysäänenä on suhteellisen ärsyttävä tööttäys, joka on syytä korvata esimerkiksi radiolla. Vaikka mukana ei olekaan esimerkiksi kuuloke- ja usb-latauslähtöjä, niin Coperti on silti ominaisuuksiltaan testin kärkikastia ja muutenkin varsin hyvä vaihtoehto!


+ Informatiivinen näyttö
+ Verkko-ominaisuudet
+ Yleisesti siisti toteutus
+ Kaukosäädin
– Rajallinen äänenvoimakkuus
– Ei kuulokelähtöä


Simppeli stereototeutus
Amadeus Musica
Hinta: 149 €

Toinen Amadeus-malli, Musica, on 50 euroa halvempi kuin monipuolinen Coperti. Tämä näkyy ja kuuluu käytännössä yksinkertaisempana toteutuksena, kankeampana käytettävyytenä ja suppeammassa varustelussa.

Laatu ei kuitenkaan merkittävästi laske myöskään Musican kohdalla, sillä sen ääni on heti paketista vedettynä melko hyvä, ja lisäksi se on kieltämättä yksinkertaisempi käyttää. Lisäksi Musica on testin laitteista ainoa stereofoninen laite kahdella kaiutinelementillä.

Kieltämättä hiukan haasteellisissa testitiloissamme Musican viritin ei erottunut edukseen, sillä YLE1:n toistossa oli stereo-tilassa huomattavaa häiriötä, joka kuitenkin asettui hieman mono-tilaan siirryttäessä. Myöskään näyttö ei ollut kulmasta katseltuna yhtään niin helppolukuinen kuin sisarmallissa.

Musicassa ei ole äänensävyn säätömahdollisuutta, mutta kuten sanottua, toisto on pohjimmiltaan kunnossa. Plussaa tulee myös aidosta stereototeutuksesta. Muuten Musica on vertailuun suhteutettuna aavistuksen tasapaksu kokonaisuus, jonka käyttö on paikoin hieman kömpelöä, sillä esimerkiksi kiertosäädintä ei voi käyttää valikoissa liikkumiseen. Kuulokelähtö ja usb-latausmahdollisuus kuitenkin löytyy, ja herätysäänenä toimivaan tööttäykseen takuulla herää.

Kyseessä on siis kelpo perusmalli, joka soi kahden kaiuttimen voimalla.

+ Stereototeutus
+ Yksinkertainen käyttää
– Heikohko viritin
– Näyttö epäselvä muualta kuin edestä


Hyvästä puusta
Geneva Classic/S
Hinta: 329 €

Kun puhutaan design-tietoisesta pöytäradiovalmistajasta, Tivolin ohella sveitsiläinen Geneva lienee yksi arvostetuimmista merkeistä. Montakin pykälää parempi laatu näkyy ja kuuluu toisaalta myös komean ja vertailun kookkaimman toteutuksen hintalapussa.

Classic/S onkin suunniteltu lähinnä äänenlaatu ja ulkonäkö edellä, sillä ominaisuuksien suhteen se on hiukan nuuka. Se tarjoaa vain kuusi kanavapikavalintaa, jotka tosin löytyvät myös laitteen vakuuttavasta ja käyttöä helpottavasta kaukosäätimestä.

Yleisellä tasolla Genevan äänenlaatu on kirkkaasti testin kärkeä. Myös viritin toimii hyvin, ja YLE1 soi miellyttävän häiriöttömästi. Äänenvoimakkuuden skaala ulottuu hipi-hiljaisesta sille tasolle, että hieman isompikin huone täyttyy tasapainoisesta äänestä joka nurkassa.

Hienoisina kompastuskivinä voidaan pitää herätystoiminnon asettamista, joka hoituu pykälittäin minuutti kerrallaan. Myös muuten hienosti toteutettu näyttö voisi olla aavistuksen kirkkaampi.

Kokonaisuutena Classic/S on kuitenkin ylimääräisistä ominaisuuksista riisuttuna niin sanotusti varma valinta. Korkeahkoon hintaan saa häiriöttömän ja hyvän virittimen, taatusti tasapainoisen ja komean äänenlaadun sekä designin, joka kestää katseita paitsi tänään myös huomenna. Käytettävyyskin on kaukosäätimen ansiosta pykälää parempi.

+ Komea design
+ Loistava äänenlaatu
+ Kaukosäädin
+ Toteutus ja käytettävyys yleensä
– Hieman rajalliset ominaisuudet
– Näyttö hiukan epäselvä


Viritin kohdillaan
Grundig TR 2500
Hinta: 149 €

Radioalalla aina transistorin keksimisen ajoilta operoinut Grundig on yksi testin tunnetuimpia valmistajia. Tosin vanhasta perinnöstä on nykyään jäljellä lähinnä nimi, sillä alkuperäinen Grundig on kokenut niin konkurssin kuin omistajanvaihdoksenkin kuluvalla vuosituhannella.

Omistajasta viis, TR 2500 on kuitenkin aivan kelpo laite. Erityisesti virittimen toiminta oli testissämme poikkeuksellisen hyvää, sillä toisin kuin muut se onnistui toistamaan myös Radio Helsingin lähetyksen siinä määrin tarkasti, että soivasta kappaleesta sai vaivatta selvän. Vaikka signaali ei sen kohdalla puhdas ollutkaan, se oli silti selvästi parempi kuin muilla malleilla.

Muuten TR 2500 on ulkoasultaan silattu komealla kiiltopinnalla, ja se tarjoaa perustoiminnot melko yksinkertaisessa paketissa. Vaikka nappulat ovat hivenen heppoiset, niiden käyttö on kuitenkin loogista. Lisäksi käyttöönotettaessa laite skannaa radiokanavat automaattisesti.

Ääneltään Grundigin saa soimaan sopivan painokkaasti, kun hoksaa kytkeä esiasetetuista äänensävyprofiileista sen rohkeamman loudness-valinnan päälle. Se tuo koko kaistalle lisää massaa, ja ääni tanakoituu koko tilassa huomattavasti. Äänenvoimakkuuden suhteen tarjolla ei kylläkään ole mahdottomia resursseja, mutta käytössä oleva kaista ennen äänen kuultavaa säröytymistä on kuitenkin tasapainossa.

+ Tehokas ja herkkä viritin
+ Hieno viimeistely
+ Miellyttävä ääni
– Rajoittunut äänenvoimakkuus
– Hieman heppoinen käyttötuntuma


Ylpeästi erilainen
Ruark R1 Mk3
Hinta: 299 €

Tunnettu brittiläinen kaiutinmerkki Ruark teki 15 vuotta sitten rohkean päätöksen ja alkoi panostaa tuotannossaan erityisesti pöytäradioihin. Nyt markkinoilla on monipuolisen malliston kolmas sukupolvi, josta vertailuumme osallistui pienin malli R1.

Kyseessä on testin toinen pystymallinen laite, jonka ohjainpainikkeet sijaitsevat päällä. Etupaneelissa taas on selkeä ja kirkas näyttö sekä tehokas 3,5-tuumainen kaiutinelementti. Ääneltään R1 onkin vaikuttava tapaus. Sen toisto on kokoaan isompaa, miellyttävää ja komeaa kuultavaa. YLE1:n kohdalla virittimen toiminta oli vertailussa perustasoa, eikä pieni häiriöääni haitannut pienen matkan päästä kuunneltuna.

R1:n yhteyteen voi myös ostaa lisävarusteena 69 euron hintaisen akkupaketin, jolloin laitteesta saa täysin langattoman. Siten se haastaakin astetta tehokkaammatkin bluetooth-kaiuttimet kompaktiudellaan, kannettavuudellaan ja äänellään.

Ruark on suunnitellut käyttöliittymän fiksusti, ja oikeastaan vain kanavien automaattihaku tuntuu vähän kömpelöltä heikoissa verkko-olosuhteissa. Sen sijaan voi kuitenkin käyttää valikoista löytyvää manuaalihakua. Herätysääni on yksi vertailun miellyttävimmistä, perusvekkaria muistuttava piippaus, jonka luonnollisesti voi korvata vaikka radiolla.

Parasta R1:ssä on sen kuulemisen arvoinen ja iso ääni.

+ Komea ja kokoaan isompi ääni
+ Helppo käytettävyys
+ Informatiivinen näyttö
– Akkupaketti nostaa hintaa


Pieni mutta pirtsakka
Sangean Genuine Mini (WR-7)
Hinta: 129 €

Vertailun pienin, halvin ja yksinkertaisin malli tulee Sangeanilta. Melkeinpä taskuun mahtuva WR-7 on kuitenkin yllättävän hyvä-ääninen tapaus ja tarjoaa isompien tavoin kaikki keskeisimmät ominaisuudet sekä bonuksena sisäänrakennetun akun, jolle valmistaja lupaa peräti 36 tunnin toistoajan.

Käytöltään pikku-Sangean on testin yksinkertaisimmasta päästä, eikä siinä ole oikeastaan mitään ylimääräistä. Kanavien haku pienellä kiertosäätimellä on melko tarkkaa puuhaa, eikä jälki kaikissa tapauksessa oli tarkinta mahdollista, vaikka potikka mukavan jähmeältä tuntuukin. Vihreä merkkivalo kertoo, kun viritin on löytänyt kanavan.

WR-7:ssä on muista poiketen 3,5 millimetrin tulo ulkoiselle antennille, joka on käytännössä paketin mukana tuleva ohut luikerteleva kaapeli. Se ei juuri parantanut laitteen virittimen toimintaa, ja radiotoistossa oli selvästi erottuvaa häiriötä. Musiikista ja puheesta sai kuitenkin pääsääntöisesti selvän. Bluetooth-käytössä minkäänlaista häiriötä ei ilmennyt.

Äänenlaadun suhteen WR-7 on ymmärrettävistä syistä vertailun heikoin, mutta kun toiston suhteuttaa laitteen kokoon ja hintaan, ei lopputulos ole lainkaan hassumpi. Tehokkaimpien vastaavanhintaisten bluetooth-kaiuttimien tasoon WR-7 ei yllä, mutta toteutus on muuten sen verran omalaatuinen ja hauska, että puutteet voi pääosin antaa anteeksi.

+ Pieni koko
+ Todella yksinkertainen käyttää
+ Hauska konsepti
+ Sisäänrakennettu akku
– Heikohko viritin
– Hillityt äänivarat


Paino perusasiossa
Sangean WR-11BT
Hinta: 199 €

Vertailun keskimmäinen Sangean-vaihtoehto on kuin piskuinen WR-7 mutta kaikilta osin isommassa mittakaavassa. Yli kaksikiloinen WR-11BT on toteutukseltaan uskottava, ja sen ulkoasun puun ja messingin värit näyttävät ajattomalta.

Kanavavalitsimena toimiva kiertosäädin on sopivan iso ja jähmeä, joten oikean kanavan löytäminen oli suhteellisen yksinkertaista. Tässäkin mallissa vihreä merkkivalo kertoo, kun viritys osuu kohdilleen. YLE1:n toisto oli jotakuinkin puhdasta, joskin mukana tullut kaapeliantenni reagoi hieman liikkeeseen ympärillä. Muuten radioääni oli hyvää keskitasoa. Yli puolet vertailun malleista, WR-11BT mukaan lukien, tarjoaa myös mahdollisuuden kytkeä siihen ulkoinen antenni 75 ohmin liitännällä radiotoiston parantamiseksi.

WR-11BT:n äänenlaatu yleisesti oli perusvarmalla tasolla. Se onkin hyvä, sillä laitteessa ei ole minkäänlaisia äänensävyn säätömahdollisuuksia. Suuremmilla äänenvoimakkuuksilla diskanttitoistossa ilmeni hiukan omituista sirinää, joka kuitenkin hävisi volyymia laskemalla.

The +Radion ohella vertailun isoista malleista yksinkertaisimpiin lukeutuva WR-11BT on niin helppo käyttää, että se sopii varmasti kaikille. Mitään monimutkaisia toimintoja ei ole, ja kaikki toimii kuin junan vessa. Sokerina pohjalla WR-11BT on vertailun ainoa malli, joka tarjoaa myös nfc- ja aptx-tuen bluetoothille.

+ Todella yksinkertainen
+ Nostalginen muotoilu
+ Bluetooth-ominaisuudet
– Diskanttitoisto runsaammalla voimakkuudella


Keskitien kulkija
Sangean WR-22
Hinta: 279 €

Kolmas Sangean-laite vertailussamme edustaa joukon kehittyneempää sarjaa, vaikka verkkotoisto-ominaisuuksia tai sisarmalli WR-11BT:n erityisiä bluetooth-kykyjä siinä ei olekaan. Sivujen puuviimeistelyn ja hopeaisen etupaneelin yhdistelmä on kieltämättä hiukan outo ja tuo mieleen vanhahtavan hotelliradion.

Muuten WR-22 on perusvarma valinta. Sen säätimet ja painikkeet eivät tunnu liian heppoisilta, valikkorakenteet ovat loogiset ja käyttö muutenkin melko helppoa. Mukana on etäohjausta varten myös kaukosäädin, joka toisaalta on hiukan heppoinen muovinen läpyskä. Laitteen käyttöä hankaloittaa nestekidenäyttö, jonka järkevä katselukulma rajautuu melko tiukasti suoraan eteen. Sivuista katseltuna merkit muuttuvat epäselviksi.

Viritin puolestaan toimi kohtuullisesti YLE1:n taajuudella. Taustalla erottui vain hienoinen korkeataajuinen sirinä, samoin kuin monen muunkin mallin toistossa testitiloissamme. Muita mukaillen myös bluetooth toimi moitteettomasti, ja yhteydenmuodostus äänenlähteeseen kävi joutuisasti.

Äänenlaadultaan WR-22 ei herättänyt suuria tuntemuksia suuntaan tai toiseen. Perusasetuksilla hivenen korostunutta diskanttia tosin oli hiukan hankala saada istumaan luontevasti sävynsäädöilläkään, sillä se tuntui hiljennettäessä vaimentuvan liikaakin. Herätystoiminnon oletuspiippaus oli mukavan neutraali.

+ Perusvarma toteutus
+ Kaukosäädin
– Näytön rajallinen katselukulma
– Ulkonäkö


Plussan puolella
The +Radio
Hinta: 299,90 €

Hiukan tuntemattoman +Audion The +Radio on Sangeanin WR-11BT:n ohella vertailun suurimmista malleista yksinkertaisin. Kiinalaiskirittäjäänsä verrattuna The +Radio on kuitenkin designiltaan neutraalimpi ja siten ehkä helpompi nähdä osana erilaisia sisustuksia ja käyttöpaikkoja.

The +Radion virittimen kiertosäädin on vakuuttavan kokoinen ja liikkeessään sopivan tahmea, mikä helpottaa kanavan etsimistä ruuhkaisemmilla taajuuksilla. Myös äänenvoimakkuudensäätö ja ohjelmalähteen valinta on toteutettu simppelin toimivalla tyylillä.

Muista poiketen The +Radio tarjoaa jopa kaksi 3,5-millimetristä linjatason tuloa ulkoisille äänilähteille. Lisäksi mukana on niin ikään 3,5 millin lähtö lisäkaiuttimelle stereokäyttöä varten ja erikoisuutena 12 voltin ja 800 milliampeerin virtaliitäntä, joka mahdollistaa käytön myös vaikkapa autossa tai veneessä.

Muuten hyvästä toteutuksesta huolimatta The +Radion mukana ei tule ollenkaan lisäantennia (vaikka sille on olemassa liittimet). Tästä johtuen laitteen sisäinen antenni ei löytänyt taajuuksia testissämme. Lainatulla teleskooppiantennilla tulos oli kuitenkin varsin kelpo, joten itse viritin kyllä toimii.

Äänen suhteen laitteen kyvyt eivät aivan vastaa sen hintaa. Toisto on melko ohutta ja purkkimaista varsinkin reilummalla äänenvoimakkuudella. Maltillisemmalla volyymilla paketti pysyy kuitenkin kohtuullisesti kasassa.

+ Design ja viimeistely
+ Liitännät
– Ei ulkoista antennia
– Äänenlaatu


Digiä ja designia
Tivoli Audio Model One Digital
Hinta: 349 €

Genevan ohella Tivoli kuuluu nykyaikaisten pöytäradioiden Rolls Royce -sarjaan. Vertailuun tulleista Tivoli-malleista Model One Digital on paitsi komea myös kehittynyt pöytäradio, josta löytyy Amadeus Copertin ohella ainoana myös verkko-ominaisuudet suoratoistopalvelujen tuella.

Tyylikäs musta laite pyöreällä näytöllä ja sen ympärillä sijaitsevalla säätörullalla sekä yhdellä monitoimipainikkeella onkin komea kokonaisuus. Käytön suhteen toteutus asettaa kylläkin omat haasteensa, mistä johtuen Tivoli on järjestänyt laitteen komentamista varten myös ohjainsovelluksen. Tivoli Audio -sovellus on kuitenkin käytössä melko epävakaa ja kankea kokonaisuus. Esimerkiksi radiokanavan virittäminen sovelluksella sai sen kaatumaan joka yrityksellä. Myös liitäntäpuoli on aavistuksen rajoittunut, eikä mukana ole kuin linjatason 3,5-millimetrinen aux-tulo.

Näistä miinuksista huolimatta Model One Digitalista on hankala olla pitämättä. Sen virittimen ääni on vertailun kärkikastia, miellyttävää ja häiriötöntä, vaikka Radio Helsingin taajuutta emme saaneetkaan soimaan. Myös yleisellä tasolla äänenlaatu vakuuttaa. Model One Digital onkin selvästi enemmän hifisarjan laite, ja sen lähin haastaja vertailussamme on lähinnä kookkaampi puurunkoinen Geneva.

Jos etsii kehittyneempää radiota peruskäyttöön pykälää paremmalla äänenlaadulla, Model One Digital on oiva valinta.

+ Ulkonäkö ja design
+ Äänenlaatu
– Käytön kankeus
– Rajalliset liitännät


Tyylikäs ja perinteinen
Tivoli Audio Model Three BT
Hinta: 349 €

Vertailun toinen Tivoli-malli Model Three BT eroaa keskeisimmin samanhintaisesta Model One Digitalista siinä, että se on toimintaperiaatteeltaan huomattavasti yksinkertaisempi perinteisen tyylin edustaja.

Vahva design näkyy kuitenkin myös Model Three BT:n toteutuksessa, sillä sen etumaskia koristaa säätimien lisäksi myös aito kvartsikello, jossa on luonnollisesti herätystoiminto miellyttävän neutraalilla herätysäänellä. Kellon sijoittaminen etupaneeliin on toisaalta vaatinut sen, että laitteen kaiutinelementti on muista poiketen kotelon kansilevyssä. Tämä taas laskee hiukan Model Three BT:n äänentoistollista suorituskykyä. Vaikka sen ääni on periaatteessa varsin miellyttävä, varsinkin kovempaa kuunneltuna siihen ilmaantuu hieman kumisevia piirteitä. Puhdasta äänenvoimakkuutta ei myöskään irtoa kovin paljon.

Erityismaininnan Model Three BT ansaitsee hyvä-äänisestä radiostaan. Signaalissa ei YLE1:n taajuudella havaittu merkittävää häiriötä, ja se vähäisinkin kihinä poistui kytkettäessä laite mono-tilaan. Mono–stereo-valitsin löytyy laitteen takapaneelista muiden, monipuolisten liitäntöjen rinnalta.

Jos on silmää designille ja astetta analogisempi toteutus viehättää, Model Three BT on vertailussamme kärkiryhmän edustaja. Retrofiilis on toteutettu omalla kierteellä, ja äänikin on aivan kelpoa kuultavaa.

+ Ulkonäkö ja design
+ Oikea kello
+ Hyvä radioääni
+ Herätysääni
– Rajallinen äänenvoimakkuus
– Paikoin kumiseva ääni


Rennosti retro
Tivoli Audio PAL BT
Hinta: 249 €

Tivoli-kolmikon edukkain edustaja vertailussamme on pirteä PAL BT, jonka toteutuksesta tulee vähän mieleen myös matkaradio. Tätä tukee myös se, että laite toimitetaan sisäisellä akustolla varustettuna, eli PAL BT:n voi ottaa mukaansa myös reissuun. Valmistaja lupaa toistoaikaa täydellä latauksella noin 16 tuntia äänenvoimakkuudesta riippuen.

Kooltaan PAL BT on vertailun kompakteimpia, mutta siitä välittyy silti kaikin puolin vakuuttava käyttötuntuma. Pieni koko rajoittaa kuitenkin laitteen äänentoistollisia kykyjä, eikä käyttökelpoisen volyymin skaala ole kovinkaan laaja. Ääni myös säröytyy bassotaajuuksilla yllättävän varhaisessa vaiheessa, mutta peruskäytössä radionkuuntelussa toisto menettelee. Laitteen viritin ei kuitenkaan ollut testissämme parhaiden joukossa, ja YLE1:n soimaan saaminen vaati muita enemmän antennin suuntauksen hakemista.

Käytössä PAL BT on vertailun yksinkertaisimmasta päästä, ja sen virittimen kiertosäädin vaikutti täsmälliseltä ja tarkalta. Työn laatu ja jälki ylipäätään vakuuttaa muiden Tivoli-tuotteiden tavoin.

Laitteen hinnalla saa sisäkäyttöön parempiäänisiäkin vaihtoehtoja, mutta kannettavuus ja yleisesti kompakti toteutus nostaa kokonaisuuden arvosanaa pykälän korkeammaksi. Myös pirteä olemus on samanaikaisesti raikas ja ajaton. PAL BT onkin radio, joka sopii niin pyörän etukoriin kuin olohuoneeseenkin.

+ Kompakti ja kiva toteutus
+ Akkukäyttöisyys
– Rajallinen äänenvoimakkuus
– Virittimen teho


YHTEENVETO

Tasaista laatua ja luonne-eroja

Vertailumme 12 pöytäradiota vakuuttivat tasaisella laadullaan niin käytettävyyden, toimintojen kuin äänenkin saralla. Luvatut ominaisuudet toimivat joka mallin kohdalla asiallisesti, ja pääosin laitteet vaikuttivat olevan hintansa arvoisia.

Jos pöytäradion tärkeimpänä ominaisuutena pitää hyvää äänenlaatua, parasta jälkeä testissämme tarjosivat ylivoimaisesti Genevan Classic/S ja Tivoli Audion Model One Digital. Näistä malleista molemmat ovat toisaalta myös vertailun kalleimpia. Siinä missä Geneva on kärkikaksikosta luonteeltaan yksinkertaisempi, Tivolin Model One Digital tarjoaa muun muassa verkko-ominaisuuksia, joskin laitteen ohjainsovellus jätti toivomisen varaa.

Paras viritin ja siten häiriöttömin radioääni puolestaan löytyi klassikkomerkki Grundigilta, jonka TR 2500 on myös testin edullisimpien mallien joukossa. Samaisen mallin toiminnot ja käytettävyys olivat muutenkin perushyvällä tasolla.

Jos taas etsii tarvittaessa myös mukaan napattavaa mallia, Sangeanin pikkuruinen WR-7 ja Tivoli Audion pirteä PAL BT vievät musiikin mukanasi myös sähköttömiin paikkoihin. Myös Ruarkin mainioääninen R1 Mk3 on muutettavissa kannettavaksi lisävarusteena saatavan akkupaketin avulla, mutta silloin laitteen hinta harppaa jo melko korkeaksi.

Tiettyä retrohenkeä ja käytön yksinkertaisuutta tarjosivat puolestaan yleisessä paremmuusjärjestyksessä muun muassa Sangeanin WR-11BT, Tivoli Audion Model Three BT sekä The +Radio, joiden käytössä ei juurikaan tarvitse manuaalia selata. Virrat päälle, kanava kohdilleen ja ei kun kuuntelemaan.

Amadeuksen Coperti ja Musica sekä Sangeanin WR-22 taas olivat kaikki päteviä vaihtoehtoja digitaalisemmassa sarjassa. Erityisesti komealla näytöllä ja verkko-ominaisuuksilla varustettu Amadeus Coperti erottui kolmikosta edukseen, vaikka äänenlaadussa sekään ei ihan yltänyt parhaiden tasolle.

Yleisellä tasolla vertailuryhmämme perusteella pöytäradion hankkijaa voikin odottaa kompromissi jollain osa-alueella, mutta kaiken kaikkiaan jokainen laitteista vaikutti perusteiltaan aivan pätevältä. Niinpä hankintapäätöksessä kannattaakin miettiä ensisijaisesti omia tarpeita ja käyttötottumuksia.


TAULUKKO:
Taulukko ei sen laajuudesta johtuen mahdu kaikille näytoille.
Sitä voidaan vierittää sivusuunnassa. Vierityspalkki on tosin ainakin mobiililaitteilla hankalasti taulukon alalaidassa.
Taulukko on avattavissa myös kuvana, jos se tuntuu olevan paremmin luettavissa.

Merkki & malliAmadeus
Coperti
Amadeus
Musica
Geneva
Classic/S
Grundig
TR 2500
Ruark
R1 Mk3
SANGEAN
GENUINE MINI (WR-7)
SANGEAN
WR-11BT
SANGEAN
WR-22
The +RadioTivoli Audio
Model One Digital
Tivoli Audio
Model Three BT
Tivoli Audio
PAL BT
Hinta199 €149 €329 €149 €299 €129 €199 €279 €299,90 €349 €349 €249 €
Edustaja/maahantuojaPowerPowerNebyHobby HallAudelecAV-komponenttiAV-komponenttiAV-komponenttiAutostudioLoudgroupLoudgroupLoudgroup
Mono/stereoMonoStereoMonoMonoMonoMonoMonoMonoMonoMonoMonoMono
ViritinFMFMFMFMFMFM/AMFM/AMFM/AMFM/AMFMFM/AMFM/AM
Radion pikavalinnat101061010EiEiOnEiKylläEiEi
RDSOnOnEiOnOnEiEiOnEiKylläEiEi
Bluetooth NFCEiEiEiEiEiEiOnEiEiEiEiEi
Bluetooth-aptXEiEiEiEiEiEiOnEiEiEiEiEi
AUX-sisääntuloOn (3,5 mm)On (3,5 mm)On (3,5 mm)On (3,5 mm)On (3,5 mm)On (3,5 mm)On (3,5 mm)On (3,5 mm)2 kpl (3,5 mm)On (3,5 mm)On (3,5 mm)On (3,5 mm)
LinjalähtöOnEiOnEiEiEiOn (3,5 mm)EiOn (3,5 mm)EiOn (3,5 mm)Ei
WifiOnEiEiEiEiEiEiEiEiOnEiEi
Internet-radioOnEiEiEiEiEiEiEiEiEiEiEi
SuoratoistopalvelutSpotifyEiEiEiEiEiEiEiEiSpotify, Tidal, Deezer, QQ Music, Tune InEiEi
VerkkotoistoOnEiEiEiEiEiEiEiEiOnEiEi
KuulokelähtöEiOnEiOnOnEiOnOnOnEiOnOn
USB-latausEiOnEiEiOnEiEiOnEiEiEiEi
SävynsäädötBasso/diskanttiEiBasso/diskanttiEiBasso/diskanttiEiEiBasso/diskanttiEiEiEiEi
LoudnessOnEiEiEiOnEiEiOnEiEiEiEi
Kauko-ohjainOnEiOnEiEiEiEiOnEiEiEiEi
Kello/herätysOn/OnOn/OnOn/OnOn/OnOn/OnEiEiOn/onEiOn/eiOn/onEi
UniajastinOnOnEiOnOnEiEiOnEiEiOnEi
AntenniTeleskooppiTeleskooppiTeleskooppiTeleskooppiTeleskooppiSis. rakennettuKaapeliKaapeliSis. rakennettuTeleskooppiTeleskooppiTeleskooppi
AntenniliitäntäEiEi75 OhmEi75 Ohm3,5 mm75 Ohm75 Ohm75 Ohm75 Ohm75 OhmEi
Akku-/paristokäyttöEi/eiEi/eiEi/eiEi/eiOn (lisävaruste)/eiOn/eiEi/eiEi/eiEi/eiEi/eiEi/eiOn/ei
Muuta2,4-tuuman värinäyttö, 3,5mm aux-kaapeli, sävynsäädön esiasetukset (8 kpl), ohjainsovellusStereojärjestelmäHipaisupainikkeet laitteen päälläSävynsäädön esiasetuksetAntenniliittimen kiristystyökaluAkunkesto 36 tuntia, usb-latauskaapeli, 3,5 mm antennikaapeliAntennisovitinAntennisovitin, 3,5 mm subwoofer-lähtö, usb-toisto (mp3/wma), bassonkorostusErillinen am-antenniliitäntä (3,5 mm), balanssisäätö, lisäkaiutinlähtö (3,5 mm), 12V/800mA virtaliitäntäOhjainsovellus, party mode -ryhmätoimintoBalanssisäätö, lähtö lisäkaiuttimelle ja subwooferille, mix in, kvartsikello, kellon paristo mukana, radion monokytkentäAkunkesto 16 tuntia
VirtalähdeUlkoinenUlkoinenSis.rakennettuSis.rakennettuUlkoinenUlkoinenSis.rakennettuSis.rakennettuSis. rakennettuUlkoinenUlkoinenUlkoinen
KäyttöohjeOn (FIN)On (FIN)On (FIN)On (FIN)On (FIN)On (ENG)On (ENG)On (ENG)On (ENG)On (FIN)On (FIN)On (FIN)
VärivaihtoehdotKiiltavä valkoinen, musta, punainen, turkoosiTumma ja vaalea puujäjitelmäKiiltävä valkoinen, punainen ja musta, pähkinäpuuviiluKiiltävä mustaPähkinäviilu, valkoinen, vihreä, mustaValkoinen, musta, pinkki, kirsikka, vihreä, pähkinäPuujäljitelmäPuujäljitelmäPähkinä, valkoinen, harmaa, mustaPähkinä, valkoinen, musta puuMusta/hopea, kirsikka/metalli, pähkinä/beige, valkoinen/hopeaVihreä, sinivihreä, keltainen
Mitat (l x k x s) antennin kanssa200 x 118 x 136 mm245 x 129 x 154 mm235 x 148 x 205 mm245 x 138 x 155 mm130 x 175 x 155 mm118 x 65 x 65 mm238 x 118 x 150 mm240 x 113 x 182 mm215 x 112 x 137 mm224 x 114 x 173 mm213 x 112 x 165 mm94 x 155 x 97 mm
Paino1120 g1430 g2620 g1790 g1330 g390 g2230 g2460 g1900 g1550 g1640 g760 g
LisätiedotLisätiedotLisätiedotLisätiedotLisätiedotLisätiedotLisätiedotLisätiedotLisätiedotLisätiedotLisätiedotLisätiedotLisätiedot